Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ακόμα μια συνεισφορά των εταιρειών στη κοινωνία

Όπως μας ενημέρωσε πριν λίγες μέρες η γενική ελέκτρια, έχουμε γύρω στα 2 δις ανύσπρακτους φόρους. Σήμερα κυκλοφορούν τζαι λίστες με μεγαλο εταιρείες που δεν πκιερώνουν.

Για το χρέος και έλλειμα βεβαίως ως συνήθως ευθύνονται τα έξοδα.... τα έσοδα δε ποτέ....
Φταιν τα τσεκκια, οι μισθοί αλλά τα έσοδα ποτέ.
Τζαι σε τούτο εν τζαι φταίει μόνο η παρούσα κυβέρνηση.
Τζαι ούτε η δικαιολογία ότι η προηγούμενη κυβερνώσα βουλή, δεν εδέχετουν να βάλει φόρους στες εταιιρείες (που όντως δεν εδέχετουν).
Γιατί τούτοι εν υφιστάμενοι φόροι, που έπρεπεν κάποιος να πάει να εφαρμώσει τον νόμο.
Αλλά άμαν όσα παραπάνω κρατείς (ή χρωστάς) τόσο πιο λίο σε πιάνει ο νόμος.
Εξού και είναι γελοίος ο διαχωρισμός κρατικό/ ιδιωτικό.
Γιατί τζαι το κράτος δικό τους ένι.
όπως είπα τζαι στους στοβολιώτη πριν λίες ημέρες το είπεν και άνταμ.
Οι αρκόντοι εκάμαν το κράτος για να προστατέφκουν τα μάλια τους που τους φτωχούς.
Εξού και δεν είναι παρά ένας ευσοβοποθισμός ο "εποπτικός ρόλος του κράτους".
Σίγα μες τους ελέγξει το κράτος.

Και έτσι μετά το 1.8 δις που εδώκαμεν στην ιδιωτική λαική,
μετά το πάττισμα που μας εκάμαν 2 τράπεζες και 40 εταιρείες, έχουμεν ακόμα μια μεγάλη συνεισφορά στην οικονομία.
2 δις ανύσπρακτους φόρους.
Σε κάμνει να αναρωθκιέσαι....
Τελίκα ποια η συνεισφορά τούτον των ανθρώπων στην οικονομία τζαι στη κοινωνία

.....................

Το πιο ενδιαφέρον άρθρο της βδομάδας βρίσκεται στο οικονομικό πολίτη της κυριακής σελ.5 του Γιώργου Καντούνα (υπαλλήλου της cyta) με τίτλο "Ηθικά Παράδοξο".
Ο απόλυτος εξευτελισμός, ενός από τους πιο εμμετικούς νεοφιλελευθερους αρθρογράφους.
Κάθε εφτομάδα, μπλα μπλα, για τες ιδιωτικοποιήσεις, τζαι ξανά ιδιωτικοποιήσεις, για μαρξ σοσιαλισμούς και λοιπές παπαριές.... Τελικά, ο παίχτης ήταν 34 χρόνια υπάλληλος της cyta, και γενικός διευθυντής της !!!!

Τζαι έρκεται τωρά τζαι κάμνει πόλεμο για τες ιδιωτικοποιήσεις!
Τελικά απόν αντρέπεται....
Η όλη του στάση, δεν κάμνει τίποτε άλλο από το να επιβεβαιώνει το ΚΚΕ.
Ότι απαξιώνουν βαλτοί τες δημόσιες υπηρεσίες για να βρίσκουν αφορμές να τες ξεπουλούν.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εξηγήσεις μια τέθκοια συμπεριφορά.
Για ανηθηκότητα μιλά βεβαίως το κείμενο του υπαλλήλου της cyta.
Μπα, εγώ θα επροτιμούσα μια πιο καπιταλιστική ανάλυση.
Το κίνητρο....
Τι ήταν το κίνητρο του πρώην γενικού διευθυντή να μεν διωρθώσει όσον ήταν διευθυντής, αυτά που θεωρεί ότι θα σάσει ο ιδιώτης ;
Τζαι ο πολίτης εξακολουθεί να του διά βήμα, να αρθρογραφεί κάθε εφτομάδα !!

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Γιατί ο ιδιωτικός τομέας ξέρει και μπορεί καλύτερα

Τι ποιό τρανό παράδειγμα από τον αχάπαρο τον πρώην πρόεδρο - ο οποίος επίστεφκεν ότι η κρίση θα μας αφήκει αλώβητους, τζαι εσυνέχιζεν να μοιράζει τσιεκούθκια ασύστολα - αυξάνοντας τα ελλείματα (αν και μετά που τόσα χρόνια που ακούμε τούτη την παπαρία δεν εβρέθην ένας καραγκιόζης να μας πει, πόσον αυξηθήκαν τα επιδόματα λόγω της κρίσης τζαι ποιό ποσοστό που τζίηνη την αύξηση οφείλεται στες αυξήσεις του χριστόφια.... )

Τέλος πάντων, σημασία έσσιει ότι ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί.
Εϊναι της πάσης γνωστόν.
Πόσο μάλλον άμαν του λάχει να τον διοικεί τζαι ένας με τέθκοιες ιδεολογικές αγκυλώσεις...
Εξάλου είναι τζαι η δημοκρατία προβληματική και επιρεάζει την ομαλή λειτουργεία της αγοράς. Ο χριστόφιας θέλει ψήφους, για να τους πιάσει δια τσεκούθκια τζαι παττίζουμεν. Ενεν για αυτό που οι σοφοί είπαν μας προχτές ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα σταματήσουν και τις κομματικές παρεμβάσεις. Είναι καιρός επιτέλους να μπουν οι προτεραιότητες μας στη σωστή σειρά... Πρώτα πρέπει να λειτουργεί η αγορά. τζαι μετά η δημοκρατία.

Ενώ, ο ιδιώτης, επειδή έχει το σωστό κίνητρο (τα ρυάλια), δεν παθαίνει έτσι κλάππες. Γι αυτό και το μανατζμεντ των εταιρειών είναι πάντα καλύττερο που τζίηνα του δημοσίου. Έχει κίνητρο, τζαι επειδή το έσσιει θα πάρει τις σωστές και ορθολογικές αποφάσεις.

Όι σαν τον αλλο!!! Παντού είσσιεν κρίση, τζαι τούτος ανόμιζεν ότι εν θα μας πιάσει. Τζαι εσυνέχιζεν τζαι εδανείζετουν/
Ενώ, αν εδιούσαμεν τη δημόσια διοικηση σε ένα μάνταζερ (με τα απαραίτητα μπόνους), θα τα εγλυτώναμεν. Γιατί, τα ρυάλια είναι πιο σωστό κίνητρο από το φόβο του πολιτικού κόστους. Τζαι ο μάνατζερ ακριβώς επείδη θα είσσιεν τζαι το κίνητρο , αφού η κωλοσυρμαθκιά της κουφής εφαίνετουν, δεν επολύνισκεν τον δανεισμό, σε περιόδο κρίσης.

Του το ελαλούσαν του αχάπαρου, τα κανάλια, η αντιπολίτευση, οι εφημερίδες, οι διάφοροι σοφοί τζαι εμπειρογνώμονες  - εκπροσώποι όλοι του κεφαλαίου - τζαι τούτος το φκιολίν του. Η κρίση έρκετουν τζαι τούτος εδανείζετουν !!
Τέθκιαν δημοσιουπαλληλική νοοτροπία δεν είδα ποττέ μου.

Ενώ ο ιδιώτης ξέρει καλύττερα.

Όπως μας ενημερώνει εξ άλλου σήμερα η εφημερίδα του νεοφιλελευθερισμού σε πρωτοσέλιδομε τίτλο " Ποιοί ξετίναξαν την τράπεζα κύπρου"

"ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ επιχειρηματίες εμφανίζονται υπερδανεισμένοι"
"Τα προηγούμενα συμβούλια της τράπεζας , όπως εμφαίνεται, συμπεριφέρονταν εντελώς επιπόλαια με τα χρήματα των καταθετών, προσφέροντας προβληματικά δάνεια τα οποία με βάση των ιστορικών των επιχηρήσεων έπρεπεν να είχαν διακοπεί τουλάχιστον από το 2009" (περίπου δήλαδή την περίοδο της ελλείστου μνήμης δήλωσης "η κρίση θα μας αφήσει αλώβτους")
Τα ονόματα στο αντίστοιχο άρθρο

Όμως τουλάχιστον  (καθώς προείπαμεν),  όπως λεν και οι σοφοί - στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις (οι οποίες ως γνωστόν προκαλούν στρεβλώσεις)
Το επιβεβαιώνει εξ άλλου και το άρθρο
" Η μερίδα αυτή (των παττισμένων επιχειρηματιών) επιχειρεί να αντιδράσει πολιτικά χρησιμοποιώντας είτε το προεδρικό είτε τα κόμματα με τις πρώτες βολές ενάντιον του εκτελεστικού διευθυντή της τράπεζας Κύπρου και του δ.σ. να είναι ορατές" (Τωρά να δεις που θα αθυμηθούν αφού τον εδιορίσαν ότι εν καζινο μπανκερ)

.........


\Εν ολίγοις, είναι οφθαλομφανές.
Έναν μανατζερ στο προεδρικό.
Σίουρη κούρσα.
Αφού ο ιδιώτης ξέρει καλύττερα.....
Το αποδυκνύει εξ άλλου η πράξη.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Για τον γλαύκο

Αν και καθυστεριμένα - μακροσκελάστατα.... θα ελέαμεν τζαι μεις τα δικά μας.....


Πάρολη την υπερβολή στους τίτλους κάποιων εφημερίδων, ευτυχώς νομίζω, κατά κανόνα (εκτος που κάτι τύπους σαν τον προδρόμου), όλοι του αναγνωρίσαν κάποια θετικά χαρακτηριστικά, τζαι όσοι εδιαφωνούσαν μαζί του, εδιατηρήσαν τες διαφωνίες τους. Υπερβολικοί ήταν ως συνήθως οι "δικοί του" κάτι που έτσι τζι αλλιώς ύθισται.

Εντάξει.... Έχουμεν τζαι ένα σύστημα άμαν πεθάνει κάποιος  να θυμούμαστε μόνο τα «θετικά».... Παρόλαυτά, η φράση «παρά τες επιμέρους διαφωνίες μας ο γλαύκος ήταν....» έπαιξεν πολλά.

Τζαι το γεγονός ότι εκρατήσαμεν τες διαφωνίες μας, εν υγιές.
Εχορτάσαμεν που εθνάρχες... Ένας έμεινε τζαι αν θέλουμε πραγματικά να το λύσουμε πρέπει να αποκαθυλωθεί. Όσον τον φανταζούμαστε σαν εθνάρχη, ζούμε σε μια αντίφαση, αφού η ιδεολογία του ήταν ενάντια στη μορφή λύσης που συζητούμε σήμερα.


Το γεγονός ότι επανεξετάσαμεν  τες διαφωνίες μας με τον γλαύκο , πάλλε εν καλό.
Ήταν που ήταν αντιφατικός, ήταν τζαι η κριτική μας το ίδιο.


Άμαν επούλαν εθνικισμό, πυραυλολογίες και λοιπές παπαριές, η αριστερά έστάθηκε εναντιών του τζαι καλά έκαμεν.
Άμαν εφόρεν το διαλακτικό κοστούμι, καλοί μαλάκες τζαι μεις, σε συμπνοία με τες υπόλοιπες, «πατριωτικές αγωνιστικές δυνάμεις», εκατηγορούσαμεν τον ως ενδοτικό.
Είμεθα ένα λαός σχιζοφρενής.
Τζαι με λίη πολιτική αντίληψη.

Τούτο ήταν ίσως ένα από τα θετικά του Αναν.
Η σύγχιση που μας επροκάλεσεν. Η επίσημη δεξιά να μας καλεί για το Ναι, τζαι η επίσημη αριστερά για το Οχι.
Τζαι ανάγκασεν κάποιους, να παμε πίσω τζαι να ξαναδούμε την ιστορία που μας εδιδάξαν (τη σχολική, τη κομματική, την ιστορία που μας εμαθέναν στο σπίτι).
Έτσι αποκαθηλώσαμεν τον Μακάριο, επιστώσαμεν τον γλαύκο ότι σε κάποια πράματα τελικά δεν ήταν ενδοτικός (αλλά ίσως είσσιεν μιαν οξυδέρκια παραπάνω που εμάς), τζαι αναγνωρίσαμεν τες δικές μας παπαριές.

Υπό αυτή την άποψη το αναν έκαμεν μας καλό.


Ο γλαύκος τελικά ήταν μια φιγούρα αξιοπρόσεχτη.
Κυρίως αμαν σκεφτείς τον χαρακτήραα της δεξιάς πριν το 74. Μια σειρά που ντεμεκ πρώην αγωνιστές που ο καθένας είσσιεν τζαι ένα καπετανάτο τζαι εθεώραν ότι ο τόπος του άνοικεν. Εκτός που τον αντικουμουνισμό ήταν εντελώς άνευ ιδεολογίας, τζαι αλλάσαν λυκοφιλίες τζαι συμαχίες ή μίση μεταξύ τους πιο γλίορα που το "τόλμη και γοητεία".

Αν σκεφτείς ότι ο κληρίδης (ο "φιλελευθερός"), ο τάσσος (ο "εθνικιστής") τζαι ο γιωρκάτζης (ο γητευτής της εξουσίας τζαι της δολοπλοκίας) ήταν μαζί σε ένα κόμμα.... τζαι η πρώτη ακροδεξιά ομάδα - το εθνικό μέτωπο - εθεώραν αυτή την τριανδρία ως υπέυθυνη γιατί "επηρέαζε το μακάριο σε λάθος πολιτκές" - αντίλαμβάνεται κάποιος τι είδους δεξιά ευτήχησε να έσσιει τούτος ο τόπος. Τελικά η ακροδεξιά εστήριξεν το πραξικόπημα για να τους κολποθεί ο κληρίδης τζαι μετά που 30 χρόνια να κάμουν τον τάσσο ήρωα γιατί είπεν το όχι (που τον έφκαλεν η αριστερά στην εξουσία, όπου οι υποστηρικτές του το 2003 εκυκλοφορούσαν ακόμα με τη φάτσα του μακάριου στο πέττο, του οποίου ο κληρίδης ήταν από τους πιο στενούς συνεργάτες).
Στο βίβλιο του πητερ λοίζος έσσιει ένα σκηνικό που επήεν ο κληρίδης να μιλήσει στου μόρφου (αν δεν απατόμαι). Τζαι εκατεβήκαν οι οπαδοί του σαμψών να του κάμουν χαλάστρα με πανώ και συνθήματα του στυλ "σέβεσαι τον πατέρα σου;" , "επαντρέφτηκες με θρησκευτικό γάμο;", "η κόρη σου εν βαφτισμένή;" .....  Ο σαμψων τούτος ούλλος - με τη γνωστή συνέχεια.....
Τζαι δαμέ εν ένα λάθος που κάμνουμε συχνά.
Εν τόσες πολλές οι αλλαξοκωλιές της περιόδου που προσπαθούμε να τες χωρέσουμε στα σημερινά κόμματα, τζαι κάπου εν γωνιάζει.
Τον γιωρκάτζη πλέον κατηγορεί τον τζαι η  δεξιά (φιλελευθερη και ακροδεξιά) τζαι η αριστερά, λες τζαι εν εψηφίζαν ούλλοι κατα καιρούς τον μάστρο του.

Τέλος πάντων, με τέτοιο επίπεδο δεξιάς, ο κληρίδης τουλάχιστο κάπως εξεχώριζεν.
Όχι γιατί δεν ήξερε να ελλίσεται σε τούτες ούλλες τες τυχοδιωκτικές συμμαχίες - μια χαρά τα εκατάφερνε...
Αλλά επείδη, τουλάχιστον (σαν αστός που ήταν) δεν είσσιεν ποττέ την ανάγκη να κάμει μιαν ομάδα με καυλάντιες με όπλα τζαι να θκιανέφκεται ως άλλος καπεταναίος.
Τζαι η αλήθκειά είναι ότι σε κάποια (κάποια όχι όλα) κομβικά σημεία του κυπριακού, απέδειξε ότι είσσιεν μιαν κάποια οξυδέρκεια παραπάνω που τους άλλους.
Τα περιστατικά ειπωθήκαν νομίζω από τους φιλελευθερους πολλάκις.
Εστίρηξεν την ανεξαρτησία κόντρα στον τζύρη του.
Επίστέφκεν ότι έπρεπεν να κλείσει η συμφωνία το 73 (ίσως μακράν το μεγαλύττερο πολιτικό λάθος του μακάριου) - αλλά δεν ήταν διαθετιμένος να δεκτεί το "πολιτικό κόστος"
Ϊσως ήταν ο πρώτος που εντιλήφθηκεν ότι μετά την εισβολή η μόνη λυση ήταν η ομοσπονδία, και φαίνεται ότι ήταν τζαι ενάντια στο μαρκοχρόνιο αγώνα.
Του αναγνωρίζεται επίσης η περιόδος του "μεταπραξικοπήματος".
Το "Ναι" στο αναν καταγρέφεται επίσης στην ιστορία


Αλλά....
ξεκινώντας που το τελευταίο..... Το "προτιμώ να αποδημίσω εις κύριον" δεν μου λέει τίποτε.... Δεν ήταν επιχείρημα τούτο, ούτε κανένας ιστορικός λόγος... Όπως δεν μου άρεσεν ο τάσσος που έκλαιεν, ή χριστόφκιας που μια παρα μια έκλεεν (ως τζι ο τόμμης κλαίει πλέον) , δεν ήταν τρόπος να μας πείσει....

Ο κληρίδης, αυτήν την "οξυδέρκεια" ευτύχησεν να την έσσιει, στις περιόδους που δεν εκυβερνούσεν. Όταν εκυβέρνησε εν άλλα που έκαμνε. (ιδέες γκάλι και πυράυλοι)
Τωρά όσον αφορά την ένταξη....
Καλά να μεν το παραχέζουμε... Η σύνδεση του κυπριακού με την ένταξη, επροέκυψε παραπάνω παρά εσχεδιάστηκε.... τζαι ο κληρίδης, εν τζαι χρειάστηκε να παίξει ποττέ με τον (τότε πιο οξυδερκή) ερτογάν.. Έπαιζε με τον ντεκτάς - ήταν πιο εύκολα τα πράματα.
Υπάρχει μια αλήθκεια ότι όσον εκυβέρναν ο ενδοτικός κληρίδης το αναν - που το 1 ως το 3- εβελτιώνετουν , ενώ μετά που εφκήκεν ο διεκδηκητικός εσσιειροττέρεφκεν.... Αλλά πάλε, ήταν εύκολο να παίζεις με τον ντεκτάς. Εν τζαι είδαμεν τον στα δύσκολα. Είσσιεν είδη χάσει τες εκλογές...

Κάτι για το οποίο του έλειπεν επίσης η οξυδέρκεια.
Τες εκλογές τότε τες έχασε γιατί δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί ότι εκτός που το κυπριακό παίζει ρόλο τζαι η εσωτερική διακυβέρνηση (κάτι που εστοίχισε τζαι στον χριστόφκια τζαι στον ταλατ). Τα άφηκε στον αυτόματο πιλόττο, τζαι άσχετο αν ο ίδιος δεν έφαεν (που μάλλον δεν έφαε), οι γυρόν του εκάμναν πάρτυ. Αν στο κυπριακό είσσιεν δίπλα του πιο σοβαρούς ανθρώπους οι επιλογές του στα υπόλοιπα θέματα ήταν τραγικότατες..... 
Αν και πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι παρόλαυτα, εκατάφερεν να κατεβεί πρώτον γύρο, με ένα κόμμα της τάξης του 33%, με ανθυποψήφιο που το κόμμα του τζαι πάλε να πιάσει ενα 40ρι. Ούτε ο τάσσος εμπόρεσεν να κάμει κάτι τέθκιο....ο χριστόφιας δε, ούτε με τα κυάλια...

ήταν λοιπόν πολιτικός του κυπριακού... Τζαι την υπόλοιπη δεξιά την εκράταν μαζί, με τα ρουσφέθκια τζαι τες ελληνικές σημαίες...

Εκ των υστέρων βεβαίως είναι δύσκολο να κρίνεις τελικά την συνειπαρξη στο συναγερμό των φιλελευθερων και εθνικόφρονων (και κυρίως το ότι εστέγασεν τους πραξικοπηματίες).... Που τη μιαν, αντί να τους δικάσουμε, έδωκεν τους τζαι πολιτική υπόσταση - που ήταν τραγικό. Ταυτόχρονα, πάντα έπρεπε να πουλά πατριωτιλίκκι τζαι διαπλοκή για να τους έσσιει κοντά - κάτι που εστίχισεν στον τόπο... Που την άλλη, ήταν πιο κουμανταρισμένοι όντως κάτω που τζίηνη την ομπρέλλα.... Βεβαίως άλλα τους έτασεν τζαι άλλα έκαμνε, τζαι εξού, όταν ήρτεν η ώρα του μεγάλου ναι - δεν τον ακολουθήσαν.... Ενόμιζεν ότι επείδη ήταν να τους πει ο γλαύκςο ήταν να τον ακολουθήσουν.....Δεν είσσιεν ποττέ την εξυδέρκεια να προετοιμάσει τον κόσμο του για λύση....

Δώστου ελληνικές σημαίες τζαι πυραύλους.... Λες τζαι δεν θα επαίρναν που δημοψήφισμα η λύση.
Που την άλλη, για να έρτει το 1/3 του συναγερμού να πει Ναι, εν τζαι λίον.
Πριν 30 χρόνια, εν ζήτημα αν έβρισκες 100 φιλελευθερους δεξιούς.

Βεβαίως φιλελευθερος ήταν - νεοφιλελευθερος πάλε όχι.
Καθώς προείπαμεν ήταν πολιτικός του κυπριακού.... Η οικονομία ήταν εκτός των ενδιαφέροντων του.
ήταν τζίηνης της στόφας των δεξιών που ακόμα αντέχουνται... Κάτι σαν ντε γκωλ, ή καραμανλής.... Σϊουρα όχι σαν θάτσερ, σακροζί, σαμαράς ή αβέρωφ....

Τέλος , για να κλείσουμε τζαι εμείς ως πρέπει με τα "θετικά". Είσσιεν όντως ένα θκυο χαρακτηριστικά ως άνθρωπος που τον εκάμναν συμπαθή - είσσιεν χιουμορ τζαι ήταν υπερ του διαλογου. ήταν κάπως διαλλακτικός και διελεκτικός.

Αλλά εν τζαι με τούτα που κρίνεις ένα πολιτικό άντρα.


R.I.P.

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Γιατί η ελεύθερη αγορά είναι η καλύτερη επιλογή ;

Γιατί σου προσφέρει επιλογές. Επιλογές ως προς το τι να αγοράσεις. Επιλογές ως προς το τι να παράξεις. Επιλογές σημαίνει προφανώς ούτε τυποποιημένα προιόντα.

Γιατί υπάρχει το κίνητρο. Καθώς είπεν ο άνταμ, κυνηγώντας ο καθένας το προσωπικό του συφέρον,  υπάρχει κίνητρο για έρευνα και καινοτομία, και επειδή επίσης θέλουν να πουλήσουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον έτσι θα ρίψουν τις τιμές. Και τι άλλο θέλουμε από χαμηλές τιμές ; 

Γιατί λόγο του κινήτρου υπάρχει και η αυτορύθμίση. Γιατί ο επιχειρηματίας, θέλει να ξαναπουλήσει, έτσι θα δώκει σημασία στο να ικανοποιήσει τον καταναλωτή. Αν κάτι πάει στραβά θα σε σκεφτεί για σε θέλει στο πελατολόγιο του – και θα κάμει ότι είναι δυνατόν να το διορθώσει γιατί κινδυνεύει μετά από το “name and shame”. Και λόγω της αυτορύθμισης δεν χρειάζεται καν κράτος. Το κράτος έτσι τζι αλλιώς αν παρέμβει δεν θα είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών.

Γιατί χωρίς συντεχνείες και άλλα παρόμοια υπερπρονόμια μείωνεται το κόστος, και έτσι κερδίζει ο τελικός καταναλωτής.

Γιατί αν είσαι καλός θα σε ανταμήψει. Δεν θα είσαι άλλος ένα τυποποιημένος, αναλώσιμος υπάλληλος.

Γιατί είναι ενάντια στις επιδοτήσεις, κυρίως κοινωνικές παροχές, επιδόματα τσεκούθκια κλπ, που δεν κάμνουν τίποτε άλλο από το να επιβραβέυουν τους τεμπέληδες, και να προκαλούν στρεβλώσεις. Ποιός επιχειρηματίας θέλει το κράτος να στρεβλώνει την αγορά ; 

Γιατί είναι πιο παραγωγική.

Γιατί μπορεί να είναι “faster, fatter, cheaper”.

Γιατί δεν περιορίζει τις ελευθερίες σου. Μπορείς να αγοράσεις ότι θέλεις, να παράξεις ότι θέλεις, και να πεις ότι θέλεις. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ όπως και η αγορά.

Και κυρίως ; Γιατί δουλέει.



Για του λόγου το αληθές ( αρνείτο ο μπλογκερ να το βάλει σαν βίντεο.... απλά ψάχνεις στο γιουτιουμπ "food inc greek"):








Έχει κι αυτή η πουτάνα η πραγματικότητα μια συνήθεια να μην προσαρμόζεται στο μοντέλο.....

(Το κομμάτι με τους σπόρους στο 1:05:30 είναι ίσως το πιο ενδυκτικό)






Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΤΑ ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΕΡΤ.... ΣΩΣΤΟ... ΓΙΑΤΙ Η ΑΓΟΡΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

και αφού ξέρει καλύτερα,

δεν χρειάζεται η ερτ, να μας λέει ότι δεν ξέρει.

Από τις διεθνείς συμπαραγωγές τις ΕΡΤ.....

Η παραγωγικότητα σε όλο της το μεγαλείο

ΠΕΤΑΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ - TASTE THE WASTE



Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Επιτυχία το νέο ωράριο

Προφανώς την πιο πάνω άποψή μας, δηλαδή περί...συνδυασμού κρίσης και μισθολογικής εκμετάλλευσης, δεν φαίνεται πάντως ότι υιοθετεί ή ασπάζεται και η υπουργός Εργασίας, η οποία προχθές, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, περίπου... πανηγύρισε ως θρίαμβο (προσωπικό της;) το γεγονός ότι με την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εξασφαλίστηκαν κάπου 1.600 νέες θέσεις εργασίας. Τα άτομα αυτά, είπε η κυρία υπουργός, εργάζονται 30 ώρες εβδομαδιαίως με μισθό στην πλειονότητά τους πέραν των 650 ευρώ τον μήνα. ... 

http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-n-tokas/109/165817/650-evro-miniaios-choris-kamia-ekmetallefsi


Αυτό για όσους δεν γνωρίζουν την καθεστύκια γλώσσα είναι: εκσυγχρονισμός, δημιουργία θέσεων εργασίας, ανταγωνιστηκότητα, αύξηση της παραγωγικότητας, αφήνεται η αγορά να δουλέψει χωρίς περιορισμούς έτσι όποιος θέλει να δουλέφκει 10 ή 15 ώρες την ημέρα να μπορεί, ανάπτυξη, πρόοδος σαξες στορυ.....

Ελπίζω να με βρεθεί κανένας να ισχυριστεί ότι τα 650 εν λία

Αχάριστοι
Ε, αχάριστοι....

Η μόνη αλλαγή που χρειάζεται είναι να αλλάξουμε το όνομα του υπουργείου.... είναι τζαι υποτιμητικό για τη ζέττα.... Άκου υπουργός εργασίας !!!

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ο δημητριάδης και η αποκαθήλωση του μύθου

Λοιπόν να ξεκινήσω με τα αυτονόητα.

Δεν έχουμε καμιά ιδεολογική συμφωνία με τον δημητριάδη.
Στο κάτω κάτω για να μπεις τζιαμέ σε τζίην'τη θέση πρέπει να υπηρετείς το σύστημα.
άρα ιδεολογικά διαφωνούμεν.
Τωρά αν είναι καλός διαχειριστής του συστήματος πάλε δεν είμαι σίουρος.
Τα αποτελέσματα εν μακροχρόνια που φαίνουνται - όπως εφάνηκε τζαι η διαχείρηση του πρώην εκλεκτού τους - του ορφανίδη.
Εν τόσον άγαρμπος όμως ο τρόπος που του επιτέθουνται που αναγκαστικά πρέπει να τον υπερασπιστείς...


ήβραν ένα εμαιλ - το οποίο ξανά μας παρουσιάζουν "out of context" , που εγράψεν κάποιος της κεντρικής για τα ΜΜΕ. Δεν ξέρω αν επί του συγκεκριμένου έσσιει δίκαιο, αλλά γενικά όντως έσσιει.
Λυπούμαι αλλά η ποιότητα των ΜΜΕ μας τόση ένι...
Τζαι έχουν αποδείξει ότι είναι ικανά για βρώμικο πόλεμο εναντίων ανθρώπων.
Τωρά με το σσιομάλισμα των ξένων ΜΜΕ, βεβαίως διαφωνούμεν. Παραπάνω σοβαροφάνεια έχουν... Αλλά είναι επίσης κατευθυνόμενες.


Τζαι ο Αναστασιάδης μέσω του βίκτωρα, παίζει σήμερα το ίδιο παιχνίδι. Ούτε πως του εκάμαν τα ίδια το 2004-5. Μην πυροβολείτε τον αγγελιαφόρο μίσσιμου. Μα αν αγγελιοφόρος παρπληφορεί συστηματικά  - πυροβολείς τον καλό ξαπολάς τον ;

Τζαι δυστηχώς όπως είπαμε πολλές φορές τζαι για το ακελ... Τον τζαιρό της περιρρέουσας εσσυμετείχε (ή έκρυφε) τζαι άμαν του εκάμαν τα ίδια όταν εκυβέρναν επιράζουνταν. Και είχαμε πει πολλές φορές - εν της παπαθκιάς τα ξύλα τωρά..... Παρόλο που όντως - τζαι όσον μέτριος τζι αν ήταν ο χριστόφιας - εδέχετουν που τα ΜΜΕ ανοίκεια επίθεση...

Ο αναστασιάδης τωρά κάμνει το ανάποδο - τζαι το ανάποδο εν σειρότερο. Έφαεν τα σκατά το 2004 , τζαι τωρά αφήνει να τα τρων άλλοι..... Σειρόττερη απογοήτευση γιατί τούτος ξέρει πως είναι να σου κάμνουν τέθκιον πόλεμο... Επειδή του συφέρει τωρά κρύφει.... Αλλά ενεν έτσι που πάει.... Πάλε μπορεί να γυρίσει ο τροχός τζαι με γυρέφκεις που λόου μας στήριξη.... Η αδρωπιά τζαι η δημοκρατικότητα είναι να αντισταθείς σε τούτα τα σκατά ακόμα τζαι όταν σε συφέρει..... Απογοητέυση...

....
Της παπαθκιάς τα ξύλα τζαι για τον αναστασιάδη όσον αφορά τη σχέση του με τον διοικητή.
Τον τζαιρό που ελάλεν ο χριστόφιας - δεν μου κάμνει ο ορφανίδης, ούλλοι είχαν έγνοια μίσσιμου της "ανεξαρτησίας των θεσμών"....
Τωρά που εν τους κάμνει ο δημητριάδης, με θεσμούς έσσιει με ανεξαρτησίες....
Με "να κάτσουν να τα βρουν για το καλό της οικονομίας" με τίποτε....

Επί της ουσίας όπως έλεα τζια για τον ορφανίδη.
Αν μεν του κάμνει ας τον θκιώξει.
Γιατί η θέση μας εν πολιτική.
Διαφωνούμεν ότι ο διοικητής πρέπει να είναι "ανεξάρτητος".
Γιατί εν τίποτε δικαστήριο ;
Ασκεί πολιτική τζαι πρέπει να εκλέγεται τζαι να ελέγχεται ή να διορίζεται από τον "εκλεκτό του λαού" για να υπηρετεί την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης (έστω τζαι αν γίνει τωρά με τούτη τη κυβέρνηση τα πράματα θα γίνουν σειρόττερα για τον κόσμο).


......
Που την άλλη
Να πεις ότι του κάμνουν τζαι καμιάν σοβαρή κριτική ;
Εφαηθήκαν γιατί άρκησεν ιμισσ 10 μέρες να διορίζει συμβούλιο....
Ε, χαρας το πράμα.
Ξαναλέμεν το,
Την πραγματική οικονομία δεν μπορείς να τη βλέπεις ούτε με τους ρυθμούς των αγορών ούτε των χρηματηστηρίων. 10 μέρες δεν είναι τίποτε. Τζαι η αξιοπιστία δεν καθορίζεται που τζιαμέ.
Η αξιοπιστία εχάθηκε γιατί τα πραγματικά νουμερά μιλούν - ότι η τράπεζα εν παττισμένη.
Στο κάτω κάτω ήθελεν να τους τσιακκάρει..

Όσον για τον τρόπο του νίκαρου.... Ευρωπαίος ηγέτης ιμισσ τζαι παπαριές.... Του τα λεν οι ίδιοι οι δικοί του (δες αδειλίνη στη καθημερινή τζαι διονυσίου στον πολίτη). Χωρίς να τσιακκάρει με τον γενικό εισαγγελέα πρώτα, χωρίς να πιάσει τους μαστόρους του (ντράγκι, τροίκα) να τους αρωτήσει - ξεκινά πόλεμο που τα ΜΜΕ. Για να φκαίνουν μετά τα τσουράκκια (βίκτωρας, προδρόμου, δίπλαρος) τζαι να αφηνιάζουν.... Ευρωπαικό προφίλ ιμισσ... Άγια ολάν.


Το άλλο το "αποκαλυπτικό έγγραφο" που κυκλοφορεί ότι έγραψεν ο δημητριάδης πριν το κούρεμα ότι το κουρεμα είναι παράνομο.... Τζαι κάπου εθκιέβασα σήμερα ότι , δεν το είπεν τούτο του προέδρου...
Μα ρε περιπέζετε μας ;

Ρωτήστε όποιον υπάλληλο τράπεζας θέλετε του  IBU, να σας πει ότι εξέραν για τζίηνη την επιστολή, τζαι είχαν οδηγίες να λαλούν έτσι στους πελάτες που τες αρχές του 13.... Τζαι φυσιολογικά, αφού ο κόσμος έξερεν το, στα μέσα ανακυκλώθηκεν αρκετές φορές - τζαι ο κόσμος έπιανεν στες τράπεζες τζαι αρώταν. Τζαι οι φτωσσιοί οι υπαλλήλοι, ακολουθώντας τες οδηγίες επαναλαμβάναν το ίδιο φκιολί - "δεν γίνεται να γίνει κούρεμα είναι "παράνομο".

Έσσιει τζαι τη λογική του. Το κούρεμα για να σσιει αξία έπρεπε τα ρυάλια να μείνουν μέσα (άτε να φκουν τζίηνα του συμπέθερου).  Όποταν τζαι ο διοικητής είτε το πίστεφκεν  ότι θα γινόταν κούρεμα  , έπρεπε να επιμένει ότι εν παράνομο  για να κρατήσει τες καταθέσεις εντός του συστήματος είτε γιατί πραγματικά το επίστεφκεν τζαι έτσι ελάλεν.
Οπόταν πατάτα πάλε η "αποκάλυψη"....


Αλλά έφκαλεν ένα φυρμάνι πριν λίες μέρες ο συλλούρης ότι εχαρηστικάν δάνεια σε δημοσιογράφους....
Αλλά τούντην αποκάλυψη ποιός εννα την κάμει ;
Χε χε... Μόνον ο πανίκκος μπορεί...


..................
Η αμφισβητιση ενός μύθου

Να πω ότι με εξαίρεση τη τελευταία δεκαετία που παρακολουθώ τα πράματα - δεν γνωρίζω και ούτε ασχολήθηκα ποττέ με την οικονομική ιστορία του τόπου (κολλημένος γαρ με το κυπριακό).
Και σε αυτό υπάρχει ευρύτερα ένας μύθος (πραγματικός ή μη) για τη πενταετία βασιλείου.
με εξαίρεση το κυπριακο που υπάρχουν διαφωνίες γενικά θεωρείται από όλους μια επιτυχημένη πενταετία.
Η οικονομία επήενεν καλά, υπάρχει και δε και μια ευρύτερη αντίληψη ότι εβελτιώθηκε κάπως η αξιοκρατία.
βεβαίως, οι αντιλήψεις τούτες επικρατούν αλλά εν τζαι κάμνει τζαι κανένας τον κόπο να τες αποδείξει. (Η μόνη πληροφορία που έχω εν που τον φαδερ ο οποίος πάντα σχυρίζετουν ότι όντως ο βασιλείου έκαμεν το ρουσφέττι πιο δίκαιο... Το εμοίραζε πιο δίκαια ανάμεσα στα κόμματα... μεν φανταστεις αξιοκρατία.... μια πιο δίκαιη κομματοκρατία).
Τζαι το ενδιαφέρον είναι ότι επειδή συμφωνούν τζαι αριστεροί  (αφού τούτοι τον εψηφίζαν) τζαι δεξιοί (κυρίως οι φιλελευθεροι - αφού τα άρθρα ο γιωργάκης ήτο και ναινεκος και στην οικονομία νεοφιλελευθεροτατος) - δεν σου έρκεται να το ψάξεις.
Τζαι αφού κανένας δεν το αμφισβήταν μέχρι σήμερα - παραδέχομαι ότι το έπαιρνα τζαι εγώ αμάσητο...

Τζαι τελικά βρίσκεις την αμφισβήτηση που τζαμέ που δεν το περιμένεις !
Θκιεβάζω εχτές στην καθημερινή από τον παναγιώτη τσαγγάρη το εξής

" Κράτος και Σϋνταγμα για κλάματα

Το κράτος,, η νήσος των Αγιών χρεοκόπησε.....
Αρχιτέκτονας του οικονομικού μοντέλου όπως το γνώρισε την τελευταία 25ετία, ήταν ο γιώργος βασιλείου, ο οποίος εν μια μυκτί. έκλεισε τις βιοτεχνίες, τις μικρές βιομηχανίες και εργοστάσια, έβαλε λουκέττο στη γεωργία και στη κτηνοτροφία και γενικά σε όλες τις παραγωγικές τάξεις του τόπου.
Στόχος του; Να δώσει στην κύπρο , αυτό που δήθεν της αρμόζει, το στίγμα του χρηματοπιστωτικού κέντρου και η Νήσος να εξειδικεύεται σε υπηρεσίες και ¨σύχγρονα και μοντέρνα πράματα". Η μονοδιάσταστη όπως προσήλωση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη σχεδόν δυάληση της παραγωγικής τάξης του τόπου, η οποία αντιθέτως θα έπρεπε τότε, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, να βοηθηθεί και να εκσυγχρονιστεί. νε επέλθει επαγγελματισμός, εκπαίδευση και κατάρτηση.
Όπως και να χουν τα πράματα τότε στήθηκε η μεγάλη, όπως αποδυκνύεται σήμερα, κομπίνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μας οδήγησε σήμερα στη πτώχευση......."

έτσι, έτσι - για να μάθαινω ότι μου λαλούν να μεν το πιστέφκω....
Τωρά η αλήθκεια είναι ότι ούτε ο δημοσιογράφος απέδειξε τίποτε...
Αλλά σε κάμνει να θέλεις να το ψάξεις....
Κυρίως γιατί οι πλείσοι μύθοι που εφάμεν τόσα χρόνια , τελικά αποδειχθήκαν μεγάλες πατάτες.


Τζαι δεν θα μας εξάφνιαςζεν η αλήθκεια αν το πιο πάνω στέκει.
Γιατί ότι ελέαμεν για το σαρρή  (τζαι είπαμεν το τζαι πιο πάνω )μπορεί να ισχύει τζαι για το γιωργάκη.
Η οικονομία εν μακροπρόθεσμα που κρίνεται. Τα βραχυπρόθεσμα εν για τους νεοφιλ δημοσιογράφους τζαι τους κουμαρτζίες των χρηματηστηρίων.

Επείδη π.χ. επί σαρρή, τα νούμερα επηέναν καλά 1) εν τζαι σημαίνει ότι εν λόγω των δικών του πράξεων (μπορεί απλά να εκυβέρνησε σε περιόδο φούσκας) και 2) εν τζίηνες οι φούσκες που εφέραν τούτη τη δυστηχία σήμερα (άρα όχι "πετυχημένος" αλλά υπεύθηνος για όσα εγίναν είναι).

Τζαι αν ο τσαγγάρης έχει δίκαιο - ότι δηλαδή η αρχή του τέλους της οικονομίας εξεκίνησεν από τον βασιλείου - τότε είναι καιρός να αποκαθηλώσουμεν ακόμα ένα μύθο (όπως εκάμαμεν με τόσους προηγούμενους)...




Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Για τα μέτρα που έπρεπε να παρθούν πιο πριν - τες γελοιόττηες της επιτροπής τζαι του πολίτη

εξεκίνησα να γράφω για τα προχτεσινά παναύρκα χριστόφια τζαι επιτροπής τζαι τελικά εβαρέθηκα.
Η επιτροπή είναι ένα παναύριν - και από πλευράς σύνθεσης και από πλευράς γνώσης του αντικειμένου, και από πλευρας πολιτικής τοποθέτησης. Ο δε χριστόφιας.... Το κείμενο των συνεργατών ήταν καλό, σε σχέση με το κλίμα που αναπτύσεται αλλά πάλε, δεν έχω το κουράγιο να τον υπερασπιστώ... Στο μεταξύ τον ορφανίδη τζαι τον αναστασιάδη αφήκαν τους στο απυρόβλητο.... ...Όπόταν δεν θα ασχοληθώ με "τη διαδικασία" ή "τη νομιμότητα" της επιτροπής παρα μόνο με ένα επιμέρους θέμα. Να πω μόνο παρενθετικά ότι ο Μαρκίδης τελικά είναι μόνος της φιλελευθερης δεξιάς που διασώζεται. Οι υπόλοιποι μου θυμίζουν τη περιόδο του 2004.... Εκατάντισεν ο φιλελευθερος να θκιεβάζεται πιο εύκολα που τον πολίτη... Έγινε τόσον ακραίος που δεν θωρκέται....


Δεκάδες από τους μάρτυρες της επιτροπής ισχυριστήκαν ότι αν επιάνναμεν μέτρα πιο νωρίς, ή αν εμπαίναμεν στο μηχανισμό πιο νωρίς τα πράματα θα ήταν καλύτερα. Το ίδιο πιστέφκουν όλα τα κόμματα που θεωρούν ότι για όλα φταίει ο χριστόφιας..... Το δε ΑΚΕΛ ακόμα δεν εκατάλαβα ποια είναι η θέση του. Μερικές φορές η απάντηση είναι ότι τα μέτρα είναι νεοφιλευέυθερα αφενώς και ότι θα αποτύχουν αφετέρως (πράμα με το οποίο συμφωνώ) τζαι τες υπόλοιπες φορές λεν ότι βεβαίως επήραμεν μέτρα, τζαι βεβαίως εθέλαμεν να υπογράψουμε το μνημόνιο, αλλά εν οι ευρωπαίοι που εν εθέλαν (πράμα που είναι πιο ειλικρινές βεβαίως αλλά με βρίσκει να διαφωνώ).... . Ούτε σε επίπεδο ρητορικής δεν εκατάλαβα τι θέλουν να περάσουν οι σύντροφοι. ότι θα το υπογράφαν ή ότι δεν θα το υπογράφαν ; τέλοσπαντων.

Η κυριάρχη άποψη της λήψης των μέτρων νωρίτερα, επικρατεί στα πλείστα ΜΜΕ, κόμματτα, μεταξύ των πλείστων οικονομολόγων (που όπως σωστά λέει ο κρούκμαν - πρέπει να σταματήσουμεν να τους ακούμε γιατί είναι μέρος του προβλήματος) - έτσι που πλέον έχει στηθεί πλέον μια ακόμα περιρρέουσα.
Τόσες πολλές φορές έχουν επαναλάβει τούτην την άποψη που εφτάσαν στο σημείο να τη θεωρούν και αναμβισφήτητο γεγονός ! Έτσι πάμε πάλε πίσω σε τζίηνα που ελάμεν για τη περιρρέουσα του τάσσου τζαι του αναν.... Πίσω στα βασικά..... Η άποψη σου ρε φίλε για ένα θέμα, ή ακόμα χειρότερα η πρόβλεψη ή η πεποίθηση που έχεις τι θα εγινόταν αν επέρνετουν μια άλλη απόφαση - δεν αποτελεί ούτε αλήθεια ούτε γεγονός.  Ακόμα τζαι αν την πιστέφκει τζαι εκφράζει την η πλειοψηφία. Δεν μπορείς να καταδικάσεις κάποιον, γιατί με βάση την ιδεολογία σου, προβλέπεις ότι μια άλλη πορεία θα ήταν καλύττερη.

Υπάρχει τζαι η αντίθετη άποψη - ότι τούτου του είδους τα μέτρα, 1) είναι υφεσιακά και ως συνέπεια τούτου 2) δεν δουλέφκουν (όπως καλή ώρα στην ελλάδα) αλλά και 3) επείδη όσοι μιλούν για μέτρα ποττέ δεν τα επροσδιορίσαν, δεν μας είπαν ποττέ λία νούμερα.

Άρα ρε παίχτη μου , πως μπορείς να καταδικάσεις τον άλλο γιατί δεν επήρεν μέτρα νωρίτερα ;
Πόθεν το έσσιεις σίουρο δηλαδή ότι αν ακολειθείτο ο τρόπος ο δικός σου θα έφερνε αποτέλεσμα ;
Αυτό το πράμα είναι καθαρή δίκη των διαφορετικών ιδεολογικών αντιλήψεων και οδηγεί ξεκάρα στον εκφασισμό της κοινωνίας. Όπως τη περιρρέουσα του 2004. Τότε εσυμετείχε το ΑΚΕΛ σήμερα οι πιο ακραίοι είναι οι φιλευθεροι δεξιοί.

Έσσιει δίκαιο ο Μαρκίδης,
Αν συνεχίσουν με τούντο φκιολί εννά αναγκαστούμεν να στηρίξουμεν τον χριστόφκια
.......

Πάμε τζαι λίο στα μέτρα αυτά καθεαυτά.
Προχτές έβλεπα στον πολίτη σε πρωτοσέλιδο μάλιστα να αναφέρουνται στο φόρο για τα ακίνητα ως "χαράτσι" !!!
Τζαι εσκέφτουμουν.....
 "Μα περίπέζετε μας ; "
Ο κυριακάτικός δε , έσσιει τζαι άρθρο για μια γιαγιά που της εκόψαν τη σύνταξη , πιάνει 400 ευρώ το μήνα - δηλαδή ένα 5000ρο  το χρόνο εκ των οποίων τα μισά παν σε φόρους που τους αυξήσαν.
Τζαι σκέφτουμουν ....
- μα περιπέζετε μας ;

Έσσιει 3 χρόνια που προπαγανδίζουν για μέτρα, τζαι τωρά έπιαν τους η έγνοια για τη γιαγια ;
Όταν έχετε περάσει στον κόσμο την αντίληψη ότι επίδομα = τσεκούιν , τωρά έπιαν σας η έγνοια της γιαγιάς ;
όταν ο ένας αρθρογράφος μετά τον άλλο επαρακάλαν να ρτει τροικα να μας ισσιώσει, όταν λέτε ότι έπρεπεν να πάρουμε μέτρα πιο νωρίς ή να μπούμε στο μηχανισμό πιο νωρίς , ίνταν ναν άλλωσπως τα μέτρα ;
Καλά τα μέτρα που εθέλετε τόσα χρόνια ίνταλως τα εφαντάζεστουν δηλαδή ;
Αλλά το τρικ εν απλό.
Δέτε πόσοι εγράψαν για μέτρα τόσα χρόνια.... Μπορείτε να θυμηθείτε ΕΝΑ μέτρο που επροτείναν ;
ΈΝΑ  ΓΑ#@$!#%ΝΟ μέτρο ;
 Αλλά άμαν ξεκινήσουν οι περικοπές ούλλοι κλώνουν.
Τωρά εν κρίμα η γιαγιά... Άμαν έφκαλεν η γλώσσα μας μαλιά να επαναλαμβάνουμεν ότι τα μέτρα είναι ταξικά ,  εσάς η έγνοια σας ήταν το σπάταλο κράτος.
Που επήεν δηλαδή η τροικα τζαι δεν τους επέλανεν στες μειώσεις τζαι στους φόρους;
Γιατί σε αντίθεση με εσάς- της τροικας τα μέτρα εν τζαι εν θεωρητικά. Η τροικά λειτουργά λογιστικά - που εν λίρες που μπορούν να συνακτούν σίουρα ;
1. Στες καταθέσεις - παραβιάζοντας και το θεμελιώδης δικαίωμα του καπιταλισμου , αυτό της ιδιοκτησίας.
2. θα σφάξουν τους δημόσιους υπαλλήλους, γιατί τα ρυάλια τους τζίηνους κρατά τα η κυβέρνηση
3. Θα βάλει φόρους που εν ΄σίουρο ότι εννα πιάσσει όπως της ακίνητης ιδιοκτησίας.. Αφού ούλλοι άλλοι φόροι ή "θα εκαταστρέφαν το επιχειρηματικό μας μοντέλο" ή ως συνήθως ο ιδιωτικός τομέας είναι αρκετά παραγωγικός και καινοτόμος ούτως ώστε να φοροδιαφεύγει.

Άκου χαράτσι !!!
Εν το χονέφκω.
Άμαν εννα κόψουν τους άλλους εν καλά. Άμαν εννα μας πιάσει τζαι εμάς το κολάιν - εν χαράτσι.
Μα σαστε σοβαροί ρε ;

Αλλά τζαι χωρίς τροικα, δεν είδετε τα άρθρα του οικονομικού σας συντάκτη. ίντα που πρότεινετε τόσον τζαιρό - μείωσεις, ξανάμειώσει τζαι ξανάμειώσεις.... Λες τζαι οποιος πιάνει τσεκούιν που το δημόσιο εν ματσωμένος.

Νομίζει ο πολίτης ότι με κανένα σκανδαλο που φκάλει κατά τζαιρούς έννα σωθούμεν.
Προχτές αυτοσιομαλίζετουν ότι το κράτος εγλύτωσεν 6,000,000 ευρώ λόγο της παρέμβασης του πολίτη για τη κουβέντα με τες διπλές-τριπλές συντάξεις.
Μπράβο τζαι εύγε και εις ανώτερα.
Αλλά το ποσό είναι αστείο.
Μοιάζετε με τα φασιστοειδή που κάμνουν πόλεμο στα τσιεκούθκια των μεταναστών που τελικά ήταν καμιά 20ρκά εκατομύρια....
Βάρτε τα μηδενικά δίπλα που τζίηνα που μας εφεσώσαν οι τράπζες μπας τζαι καταλάβετε ότι τα 6 που εγλυτώσετε το κράτος εσείς εν μιλοσφωτζίσματα. Εχωρίσαν τη λαική σε καλή τζαι κακή , εκουρέψαν τους καταθέτες, επουλήσαν τα καστατήματα στην ελλάδα τζαι η νέα καλή τράπεζα χρωστά τζαι 10 δις ΕΛΑ ! Τζαι ακόμα με τούτα ούλλα 40 επιχειρηματίες (που τζίηνους που βάλλουν διαφημίσεις στες εφημερίδες) κινδυνέφκουν να την παττίσουν
Που εν τα άρθα για τούτα ;
Πραγματικά χρήσιμη δημοσιογραφία θα ήταν να εψελίζαν κάτι για τούτα
αμ δε ;

Αν δεν ήταν το άρθρο της λε μοντ, θα έκοφκα τον κυριακάτικο...

........
Αύριο μεθάυριο θα αρκέψουν οι πόμπες στη γειτονιά μας.
Ο παράσχος το είπεν εύστοχα τη κυριακή. Όσον δικτάτορας τζι αν εν ο άσσαντ, σοβαρά έσσιει κανένα που πιστέφκει ότι έσυρε χημικά ; όταν που την πρώτη μέρα που εξεκινήσαν οι εχθροπραξίες, απειλούσαν ότι θα τον χτυπήσουν αν τολμήσει να χρησιμοποιήσει χημικά ;
Πιστώστε τζαι τον άσαντ με λίον νού

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

τζαι γιατί η απόφαση να αφεθεί στους μετόχους ;

Αναθεμάν με αν καταλαβαίνω τούτα τα λογιστικά νεοφιλελευθερα τρικ.
Μόλις έβρει τα θκύο στενά μια τράπεζα χωρίζεις την σε κακή τζαι καλή τζαι ετέλεψες...
Λύση ιδανική δια πάσαν νόσο και πάσα μαλακία....
Έτω να χωρίσουμε τζαι τη κυβέρνηση σε καλή τζαι κακή τζαι να πνάσουμεν.
Τζαι αν την χωρίσουν ποιός θα πρέπει να πληρώσει τον ΕΛΑ (μάνα μου) ;

Τελικά τζίηνη η κακή λαική τι γίνεται ;
Ξέρει κανένας που βρίσκεται, τι κάμνουν, ποιός κόσμος δουλέφκει τζιαμε ;

τέλος πάντων , δενέ χω  άποψη αν η λύση της διχοτόμισης της ΤΚ εν καλή ή όχι.
Ούτε εκατάλαβα τι θέλουν να κάμουν.

Ένα σχόλιο στην παπαρία που ακούστηκε από τον αβέρωφ και απότι εκατάλαβα τζαι που την κυβέρνηση "την απόφαση πρέπει να την πάρουν οι μέτοχοι. Δεν γίνεται να πάρει έτσι απόφαση ένα μεταβατικό συμβούλιο κλπ κλπ".

Καταρχή καλύτερα να απαντούσαν επί της ουσίας αν συμφωνούν ή όχι με τούντη πρόταση, γιατί ναι γιατί όχι κλπ... μια δομημένη απάντηση με επιχειρήματα.

Τωρά όσον αφορά το ποιός πρέπει να πάρει την απόφαση είναι πρόφανες: Η κυβέρνηση μαζί με την κεντρική (άσχετο αν τους εμπιστεφκούμαστεν ή όχι)

Γιατί
ο μέτοχος η μόνη έγνοια εν η πούγκα του. Αφοι στιγμής όμως για να μεν βουλιάξει η χώρα λόγο της συστημικότητας της τράπεζας ανακατώθηκε τζαι το κράτος  - η απόφαση πρέπει να βασιστεί με γνώμονα το κοινό καλό τζαι όχι το κέρδος.

η απόφαση πρέπει να συνοδεύεται από ευθύνη. Που στον καπιταλισμό, αυτό αφορά μόνο τις μικροεπιχειρήσεις. Για τους μεγάλους υπάρχει η παπαρία της "περιορισμένης ευθύνης".... Δηλαδή αν ο περιπτεράς παττίσει εννα χάσει όχι μόνο το κεφάλαιο του αλλά πιθανόν τζαι το σπίτιν του που έβαλεν υποθήκη.... Ενω αν είσαι  μέτοχος χάνεισ μόνο το κεφάλαιο του.... Εξού τζαι έχουν μια τάση τούτες οι δουλειές να κάμνουν ριψοκίνδυνες κινήσεις.... Όπως τζαι να σσιει που τη στιγμή που μας επιρρεάζει άμεσα η όποια απόφαση - που τη στιγμή που είμαστεν τζαι εμείς εγγυητές για τον μαυρογέριμον τον ΕΛΑ, δεν νοείται η απόφαση να παρθεί από μη εκλελεγμένα άτομα - τζαι ακόμα χειρότερα από άτομα που θα πάρουν την όποια απόφαση με μόνο γνώμονα το κέρδος.


Το θέμα ενεν μόνο τζιαμέ όμως... Που τη στιγμή που διακυβευεται η οικονομία μιας χώρας τζίηνος που θα πάρει την απόφαση πρέπει να είναι υπόλογος...
γιατί θα μου πεις αν την πάρει ο πρόεδρος - θα είναι υπόλογος ; Αφού κανένας δεν τιμωρείται τζαι έτσι τζι αλλιώς έσσιει ασυλία.
Σωστόν! Αλλά έστω, μια φορά στα πέντε χρόνια θα κριθεί.
ή θα μου πεις, απέδειξεν τούτος ο πρόεδρος ή κανένας άλλος ότι θα πάρει απόφαση με βάση το "κοινό καλό" ;
Όχι.... το αντίθετο μάλιστα - σειρά αποφάσεων δείχνουν ότι είναι κυβερνηση μεγαλοεπιχειρηματιών.
Δεν παύει όμως να είναι υποχρέωση της κυβέρνησης η απόφαση.... έστω με τον περιορισμένο φόβο που μπορεί να τους προκαλεί ότι σε 5 χρόνια ο κόσμος μπορεί να τους στείλει έσσω τους.....
Και η αντίδραση της κυβέρνησης δείχνει ευθυνοφοβία.
Στο κάτω κάτω, ετάξαν μας συμβούλιο οικονομίας.... Πού 'ν τους τούτους ;

Τέλος, οι σημερινοί "μέτοχοι" εν τζιαμέ που σπόντα. Εν τζαι εζητήσαν να είναι μέτοχοι. Εκουρέψαν τους τζαι εγίναν. Που έχουν ιδέα τούτοι για να πάρουν έτσι αποφάσεις ;


.............

εν ενδιαφέρον πάντα τούτες οι κόντρες που υπάρχουν μέσα στο κεφάλαιο αντικρουόμενα συμφέροντα....

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Κάποιες λύσεις "εξ αριστερών"

Είναι ένα αγγούρι που κάθε αριστερός αργά ή γλίορα πρέπει να διαχειριστεί. Κυρίως μετά την αποτυχία του υπαρκτού - κάθε φορά την τρώεις την ερώτηση: Δηλαδή να πάμε πίσω στην Σοβιετική Ένωση ; Βλακώδης ερώτηση φυσικά - λες τζαι μόνο θκύο λύσεις υπάρχουν σε τούντη ζωή : ή καπιταλισμός ή ΕΣΣΔ !!!


Παραμένει όμως μια απάντηση που βρίσκεις ακόμα στην αριστερά. Επανάσταση, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Μετά όμως υπάρχει το βασικό ζήτημα. Ποιός θα παράγει, τι θα παράγεται, πως θα κατανείμεται - και πως θα παίρνονται αυτές οι αποφάσεις μένει ακόμα να απαντηθεί.
Υπάρχει βεβαίως η άποψη ότι με τη σημερινή τεχνολογία ο κεντρικός σχεδιασμός θα είχε περισσότερες πιθανότητες να πετύχει..... Δεν είμαι σίουρος αν έχω πιστεί...Εν τζαι εν λόγω έλλειψης τεχνολογίας που απέτειχε ο κεντρικός σχεδιασμός....



Αλλά πλην ΚΚΕ, δεν πολυπαίζει αυτή η άποψη....
Οπόταν σου μένει το αγγούρι ;
Τι προτείνεις ; Μάλιστα πριν τις εκλογές , όσο είχαμε το μνημόνιο του χριστόφια τα ίδια ακούαμε και από τους συντρόφους - καλά κάμνεις κριτική - εσύ δεν μας είπες τι προτείνεις ;

Εν τζαι εν πάντα εύκολη η απάντηση.  Άσε που εν τζαι είμεθα όλοι τόσον έξυπνοι ώστε να έχουμε τζαι τες λύσεις έτοιμες....

 Όποταν άμαν εμάς δεν μας κόφκει - το τοπικά ΜΜΕ, ακαδημαικοί και κόμματα δεν έχουν καμιά ιδιαίτερη πρόταση πάμε πίσω στα βιβλία... Μπας τζαι έβρουμε κάτι....  Έτσι παραθέτω κάποιες πρώτες προτάσεις από ακαδημαικούς κυρίως που κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι κινούνται στις παρυφές της αριστεράς....

Να πούμε ότι μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία υπάρχουν πλέον σειρά βιβλίων κριτικής στο υπάρχον καπιταλιστικό σύστημα - είναι λες τζαι βιβλιογραφία και ΜΜΕ βρίσκονται σε διαφορετικούς γαλαξίες. Δεν έχουν όλα προτάσεις όμως.... Προφανώς προτάσεις υπάρχουν τζι άλλες.... Εδώ είναι απλά κάποιες που ήβρα ως τωρά..... Όποιος έσσιει να προτείνει κάτι - ας κοπιάσει.... Και το "εξ αριστερών" μπαίνει σε εισαγωγικά αφού ο καθένας κάτι άλλο αντιλαμβάνεται από την "αριστερά".

Να πω ότι όλα τα βιβλία ξεκινούν κάμνωτας κριτική στον καπιταλισμό - δεν θα επαναλάβουμε αυτά - το καμάμε εξάλου αρκετές φορές.... θα προσπαθείσουμε να επικεντρωθούμε στις λύσεις.

Ο πρώτος είναι ο (νομπελίστας ) Κρούκμαν - Τέλος στην Ύφεση τώρα.
Ο κρουκμαν θα ελέαμεν είναι ένας κλασσικός κευνσιανιστής. Λέει εν ολίγοις ότι είναι βλακώδεις κάτω υπό τέτοιες συνθήκες να περιμένεις την αγορά να επανεκινήσει από μόνη της. Ούτε έχει εμπιστοσύνη στα χρηματοοικονομικά εργαλεία - τα επιτόκια έσσιει χρόνια πλέον που είναι σχεδόν μηδενικά τζαι ανάπτυξη δεν φέρνουν.

Η λύση είναι να ξοδέψει χρήμα η κυβέρνηση - τζαι να τυπώσει χρήμα η κεντρική. Όχι μόνο ισχυρίζεται ότι είναι ο μόνος τρόπος να επανεκκινήσει η οικονομία αλλά επίσης ότι έτσι τζαιρούς , η προτεραιότητα ενός κράτους δεν πρέπει να είναι τα νούμερα των αγορών αλλά το κόστος της ανεργίας (που δεν είναι απλά οικονομικό)

Ο δεύτερος (νομπελίστας τζαι τούτος) είναι ο στιγκλιτζ - "Το τίμημα της ανισότητας".
Ο στίγκλιτζ να πούμε ότι ξεκινά με σειρά παραδειγμάτων που απαντούν στο χαζό επιχείρημα "η αγορά δουλέφκει καλά άμαν αφεθεί μόνη της... άμαν υπάρχει πρόβλημα είναι είτε επειδή το κράτος επροκάλεσε στρεβλώσεις είτε γιατί το κράτος δεν άσκησε τον εποπτικό του ρόλο επαρκώς".  Είναι μια τεράστια παπαριά (άσχετο αν πολλές φορές υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των μισθωτών του δημοσίου) γιατί τζαι το κράτος δικό τους ένι. Όπως εξ άλλου είπε και ο πατέρας του καπιταλισμού - "το κράτος το ανακάλυψαν οι πλούσιοι για να προστατέφκουν την περιουσία τους που τους φτωχούς".
Η αποτυχία του κράτους να ασκήσει έλεγχο είναι γιατί τους πολιτικούς ελέγχουν τους οι εταιρείες. όποταν είναι προφανές γιατί δεν μπορεί να ασκηθεί "εποπτικός έλεγχος". Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι ο Gramm–Leach–Bliley Act

Τέλος πάντων η σημαντική προσθήκη του στγκλιτζ είναι ότι διά πλέον και επίσημα πιο πολύ βάρος στην ανισότητα ως πρόβλημα. Πρόβλημα που δεν θα το λύσει απλά η αγορά ή η ανάπτυξη. Πλέον και οι κλασσικοί οικονομολόγοι (ακόμα και ο οικονομιστ !!) εφτάσαν να καταλαβαίνουν ότι η ανισότητα δεν είναι απλά άδικη (στα παπάρια βεβαίως των ακαδημαικών οικονομολόγων - εκάμαν τα οικονομικά τη μόνη κοινωνική επιστήμη που δεν την απασχολεί με το δίκαιο με το άδικο )- αλλά δεν συφέρει !!

Για να το πούμε λαικά -απευθυνόμενοι σε όσους εμάθαν τζαι μιλούν με όρους "εργατικού κόστους": (δείτε τες δηλώσεις συντεχνειών και ΚΕΒΕ στην πρόσφατη "επιτυχία" της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχουπαλλήλων)
Για να γοράζουμε τα μασκαραλίκκια σας (τζαι να πολλυνίσκουν τα κέρδη σας) πρέπει να μας πκειρώνετε. Εν τζαι να πετάσουμε το τζάμπο. Εν κοντά στο νου. Άμαν το κόσμο δεν τον πληρώνεται - οι τιμές σας δεν παίφτουν ενώ είδη πριν την κρίση οι τράπεζες σας τον εφεσώσαν με δάνεια - ποιόν καρτεράτε να ξοθκιάσει ;

Όποταν οι λύσεις του στιγκλιτζ δεν αφορούν μόνο την ανάπτυξη - αλλά και μέτρα που να αμβλύνουν την ανισότητα. Τα μέτρα εν πολλά (ανώτατος και κατώτατος μισθός, παραπάνω εποπτικός έλεγχος κλπ).

Το επόμενο είναι ένα μικρό βιβλιαράκι με τίτλο "το μανιφέστο των ανύσηχων οικονομολόγων" (παπαριά τίτλος αν με ρωτάτε... άκου "ανησυχοι" !).

Ενώ οι δύο πρώτοι επικεντρώνουνται κυρίως στην αμερική - το "μανιφέστο" αφορά κυρίως την Ευρώπη. Και επείδη εγράφτηκε κοντά στη πρώτη φάση της κρίσης οι παρισσότερες λύσεις που προτείνονται (22 στο σύνολο) αφορούν τον έλεγχο των τραπεζών, χωρισμό των παραδοσιακών εργασιών τους από τα κουμάρκα, σε ένα φορολογικό σύστημα περισσότερο αναδιανομητικό αλλά και ενιαίο ευρωπαικό, ανώτατοι κατώτατοι μισθοί κλπ


Όλοι οι πιο πάνω - δεν μιλούν βεβαίως για μια ολική ανατροπή του συστήματος - που σημαίνει ότι έχουν την εύχερια να προτείνουν και πιο χειροπιαστά "μέτρα" .

Πιο σημαντικό είναι το ότι διούν ακόμα πίστη στην αγορά ότι με σειρά περιορισμών μπορεί να προσφέρει κάτι πιο καλό. Κάτι σαν το καπιταλισμό πριν το νεοφιλελευθερισμό , πριν το 1980 , πριν τη θατσερ το ρήγκαν και τα σικαγο μπους και τα χρηματοοικονομικά κουμάρκα.... Τζαι έτσι κουβαλούν μια εν γένη αντίφαση. Ενώ αναγνωρίζουν ότι περιορισμοί υπήρχαν τζαι πριν - αλλά αφου το κεφάλαιο ελέγχει τζαι το κράτος έχουν πάντα τη δύναμη να τους ανατρέπουν - στις λύσεις τους επιμένουν ότι θα καταφέρουν να το περιορίσουν ούτως ώστε τελικά να προσφέρει στη κοινωνία.....


Έτσι ακόμα πιο ενδιαφέρον - (αλλά πιο αφηρημένη) είναι η επόμενη πρόταση που αλιεύσαμε.
Κάρλος Τάιμπο Η πρόταση της αποανάπτυξης.
Παρόλο που δεν προτείνει "μέτρα" η σημαντικότητα του έγγυται στο ότι αλλάσσει εντελώς τους στόχους. Φωνάζει "Εν λάθος η κατεύθυνση κοπέλια".

Λοιπόν η πρόταση βασίζεται στα εξής :
Δεν χρειαζόμαστε άλλη ανάπτυξη.  Δεν είναι αυτό το πρόβλημα της ανθρωπότητας. Που το είδετε γραμμένο ότι κάθε χρόνο πρέπει σώνει και καλά να παράγουμε παραπάνω που πέρσι τζαι να κάμνουμε παραπάνω κέρδη που πέρσι ;
Η ανθρωπότητα παράγει είδη αρκετά. Το πρόβλημα είναι ότι τα τρων λίοι.
Έχουμε εκατομύρια σπίτια απούλητα και εκατομμύρια άστεγους.
Παράγουμε αρκετή τροφή για να φάμε ούλλοι αλλά 1/6 περίπου του πλανήτη είναι υποσυτισμένο.
Έχουμε φάρμακα για να γιάνουμε τους αρρώστους αλλά η πρώτη μας έγνοια εν το κέρδος τζαι όχι η υγεία.
Έτσι τζι αλλιώς (προσθέτω εγώ) τζαι πριν την κρίση είχαμε χρόνια συνεχόμενης ανάπτυξης.
Που όχι μόνο δεν έλυσε τούτα τα προβλήματα αλλά έφερε τζαι τη σημερινή κρίση.
Άρα η τυφλή πίστη στην ανάπτυξη είναι λανθασμένη (κόντρα σε αυτά που πιστέφκουν οι πιο πάνω κευνσιανιστές).
Έχουμε αρκετά - χρειάζεται απλά να τα μοιράσουμε κάπως πιο ίσα

Μετά προσθέτει δύο σημεία από την οικολογία
Η καταστροφή του περιβάλλοντος - Εδώ βάζει πολλούς οικολόγους προ των ευθυνών τους τζαι προκαλεί πλέον τη συζήτηση ανάμεσα τους. Δεν υπάρχει λέει "πράσινη ανάπτυξη" , "βιώσιμη ανάπτυξη" , "αειφώρος ανάπτυξη".... Μπούρδες. Ανάπτυξη/ κατνάλωση και σεβασμός προς το περιβάλλον δεν παν μαζί. Είναι αλλυλοσυγκρουόμενες έννοιες. Και προσθέτει σειρά παραδειγμάτων "πράσινων" προοίόντων τα οποία στην ουσία έχουν προκαλέσει παραπάνω μόλυνση στο περιβάλλον παρότι "οικολογικά". Έφεραν όμως (πράσινο) κέρδος. Χαρακτηριστικά αναφέρω δύο.
Το πρώτον είναι τα βιοκάυσιμα που ενώ διούν στο τελικό καταναλωτή τη ψευδαίσθηση ότι χρησιμοποιεί πράσινη ενέργεια -  η ενέργεια που τελικά σπαταλείτε για να παραχθούν , καθώς τζαι η καταστροφή που γίνεται στις χώρες που τα παράγουν είναι πολλαπλάσια αυτής που υποτίθεται γλυτώνεις.
Τεχνολογίες δε, που αυξάνουν τη "παραγωγικότητα" και μειώνουν τη μόλυνση δεν είναι απαραίτητα και συμφέρουσες προς το περιβάλλον. Το γεγονός ότι εκάμαμε αεροπλάνα (ή αυτοκίνητα) πιο ελαφριά που τρων πιο λία καύσιμα - εν τζαι βοήθησε το περιβάλλον. Απλά εμειώθηκε η τιμή του εισητηρίου σε τόσο βαθμό που ταξιδέφκουμε και (άρα) μολύνουμε πολλά παραπάνω από ότι πριν.
Οποταν μια είναι η λύση αν μας ενδιαφέρει το περιβάλλον και αυτή είναι η μείωση της κατανάλωσης.

Η πιθανότητα του να λείψει το πετρέλαιο.
Εδώ έχουμε μια πρόβλεψη μαλθουσιανού τύπου. Το πετρέλαιο θα λείψει - δεν θα έβρουμε εναλλακτική τζαι πρέπει να το τζιέφκουμε.
Εδώ θα επρόσθετα το δικό μου σχόλιο... Βεβαίως μπορεί σε είκοσι χρόνια η τεχνολογία να έβρει τη λύση και να απεξαρτητοποιηθούμε από το πετρέλαιο ή νέα κοιτάσματα (ο συγγραφέας δεν το πιστέφκει τούτο).... Και αυτή η πρόβλεψη να φκει εντελώς λάθος τζαι να τη θυμούμαστε στο μέλλον τζαι να γελούμε..... Αλλά που την άλλη.... Αν δεν έβρουμε εναλλακτική ;
Όποταν γιατί να μεν το τζιέφκουμε ώστι να βρεθεί η εναλλακτική ; Γιατί αν δεν βρεθεί - οδηγούμε αμέριμνοι τα κοπελλούθκια μας σε πολεμικές συρράξεις. Ασ την έβρουμε - τζαι ύστερα καταησσιέφκουμεν το απερισκεπτα....
Η λύση είναι ξανά - μείωση της κατανάλωσης. Όχι άλλη ανάπτυξη.

Τέλος επαναφέρει ένα ζήτημα το οποιό πλέον εμφανίζεται σε σειρά βιβλίων το θέμα του ελέυθερου χρόνου (είχαμε τζαι εδώ μιαν ανάρτηση πριν λίγους μήνες για το θέμα του ωραρίου).
Το βάζει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο βεβαίως ξεκινώντας από την αμφισβήτηση του ΑΕΠ ως μέτρησης που προάγει την ευτυχία.
Ένας από τους βασικούς παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίζεται στη πιότητα της ζωής των ανθρώπων είναι ο ελεύθερος χρόνος.

Να πούμε εδώ ότι ο κευνς, μεσούσης της κρίσης έγραψε ένα άρθρο για το πως εφαντάζετουν να είναι η ζωή των εγγονιών του. Πεπεισμένος ότι η ανθρωπότητα θα χρησιμοποιούσε την ανάπτυξη της τεχνολογίας για να καλυττερέφκει τη ζωή της και όχι για να παράγει άνεργους είχε προβλέψει ότι ως το 2030 δεν θα εχρειάζετουν να δουλέφκουμε παραπάνω από 15 ώρες την εφτομάδα. Τι άλλο θα εκάμναμε την τεχνολογική ανάπτυξη ; (Έλα ντε ; )


Η πρόταση λοιπόν είναι αυτονόητη. Μείωση των ωρών εργασίας. Για μια πιο καλή ζωή.

Πιο λίη κατανάλωση - πιο λίη εργασία - πιο λίη ανάπτυξη. Αποκέντρωση και παραγωγή σε τοπικό επίπεδο.
Αυτό συνηστά πρόοδο.

Ένα άλλο θετικό της πρότασης είναι ότι απαλάσσει τζαι την αριστερά που το "άγχος" να παράξει όσα ο καπιταλισμός.... Δεν μπορεί. Ο καπιταλισμός είναι πιο καινοτόμος τζαι πιο καταπιεστικός εξού  και θα είναι πάντα πιο παραγωγικός..... Η αριστερά δεν χρειάζεται να είναι πιο παραγωγική - αλλά πιο ανθρώπινη... Επαναπροσδιορίζει ταυτόχρονα τζαι την έννοια της "προόδου" στην ουσία διαχωρίζοντας την που τη παραγωγή.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι βεβαίως το πως θα πείσεις το κόσμο.
Γιατί ο καπιταλισμός υπόσχεται "πράματα" ενώ τούτοι υπόσχουνται "πιο λια πράματα". Βεβαίως τούτα επιστέφκαν όλες οι θρησκείες και οι φιλοσοφικές σχολές στην ιστορία της ανθρωπότητας (πλην καπιταλισμού). Όλες επροτείναν μιαν κάποια μορφή εγγκράτειας άσχετο αν δεν ετηρήτουν τζαι ποττέ..... Εν δύσκολο να πείσσεις άμαν το ένα σύστημα προτείνει "πράματα" τζαι εσύ αφυρημένα προτείνεις "ευτυχία"

Βεβαίως ποιός ξέρει.... Όσον  ο καπιταλισμός "παράγει" παραπάνω ανθρώπους "χωρίς πράματα" τόσοι παραπάνω μπορεί να πιστούν για την αξία των "λίων πραμάτων"
Βεβαίως καθώς προαναφέραμε δεν εχει σειρά μέτρων που προτείνει για να επιτευχθει (ούτε απαντά ξεκάθαρα στο ποιός, πως , τι θα παράγεται) - μένει κάπως απροσδιόριστο με κάτι του στυλ "θα αποφασίζεται τοπικά" ....


Αλλά είπαμεν - η σημαντική προσφορά είναι η αλλαγή των στόχων.... άμαν συμφωνήσεις στους στόχους τα μέτρα (ελπίζουμε ότι) θα βρεθούν.

Και εδώ κλείνουμε με τες προτάσεις - ως τες επόμενες....
Και τις αφήνουμε στην κρίση σας (εν καιρό κρίσης).....
και περιμένουμε τες δικές σας....

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Διάφορα σκόρπια

Ο ερτογάν λαλεί θα κατεβάσει το στρατό !!
Τούτο τζι αν θα έσσιει τη πλάκα του.... Στρατός και ισλαμιστές χέρι χέρι....
Πάει τζαι τούτος ο "μεταρρυθμιστής".... Μας ετέλιωσεν....

.......................

Οι βραζιλιάνοι διαμαρτύρονται για το κόστος του παγκοσμίου κυπέλλου.
Για να σπάζουν τζαι σε εμάς τα στερεότυπα....
Ο κόσμος παντού έσσιει τες ίδιες έγνοιες....
..........................

Εφαηθήκαν οι βουλεφτές γιατί οι δικαστές αποφασίσαν για τον μισθό τους...
Λες τζαι οι βουλευτές δεν καθορίζουν οι ίδιοι τον μισθό τους....
Το σημαντικό της απόφασης, δεν είναι αν 30-40 δικαστές βλέπουν τη πούγκα τους... Αλλά κατά πόσο οι περικοπές είναι επί της ουσίας αντισυνταγματικές... Και όχι μόνο για τους δικαστές.... Τζαι οι δικαστές για να σταματήσουν να τους παρουσιάζουν ως παρτάκηδες έχουν καθήκον πλέον να πρσβάλουν τες αποκοπές για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους....
Έτσι για να τελιώνει και το παραμύθι της φιλευθερης δημοκρατίας.... Αν δεν βολέφκουν οι νόμοι - τότε φταίουν οι νόμοι....
................................

Παράνομος και ο σαμαράς.... Που.... τη πυγμή του θαυμάζουν πλέον οι απανταχού φιλελευθεροι... Ποιόν ; Τον δημιουργό του μακεδονικού....

Δεν έχω πιστεί από την απόφαση του δικαστηρίου.
Πρώτον γιατί απλά δεν σταματά το κλείσιμο της ερτ και την μετατροπή της σε μια ΝΔ-τηλεόρασης. Απλά το μεταθέτει για κάποιες βδομάδες.
Δεύτερον γιατί δεν ασχολείται με το κυρίως θέμα  (όσον αφορά τη συνταγματική πτυχή) που είναι να σταματήσει να νομοθετεί η κυβέρνηση  - χρησιμοποιοντας πρόνοιες του συντάγματος που είναι εκεί για να χρησιμοποιούνται για μόνο σε κατάστασεις έκτατης ανάγκης.....
Ούτε καν επίφαση δημοκρατικότητας δεν έχουμε....
Πολιτικά - έδωκε τζαι ζωή στη τρικοματική το δικαστήριο.
Γιατί τζιαμέ που εκινδύνεφκεν να δυαλύσει η τρικοματική ή να ρεζιλεφτεί εντελώς - γιατί μια απόφαση έπρεπε να παρθεί - τους έδωκεν πλέον το άλλοθι ότι πρέπει να σεβαστούν τη νομιμότητα....

...................

Εξεκινήσαν τζαι συλλέγονται υπογραφές από οικολόγους για τη λίμνη στη πόλη....
Ποιός έβαλε το θεμέλιο λίθο και εσυναγελάζετουν με τον συστημικό επιχειρηματία , θυμάστε ;
Ο οποιός στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αποτελούσε δείγμα επιχειρηματικής προονοητικότητας το ότι η λίμη εγοράστηκε το 1983..... Ποιός ;
Κει ενώ μας έλεεν ότι
"Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του έργου αυτού είναι η μετατροπή μιας περιβαλλοντικά υποβαθμισμένης μεταλλευτικής περιοχής σε μια τουριστική και οικιστική περιοχή, η οποία θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον....οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα είναι ενεργειακά βιώσιμες με τη χρήση φυσικών υλικών της περιοχής, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης έχει διασφαλιστεί ότι θα γίνει αποτελεσματική διαχείριση του φυσικού πλούτου που γειτνιάζει με την περιοχή της ανάπτυξης  " 

και ο επιχειρηματίας ευχαριστούσεν ανάλογα
την ώρα που οάλλος επαραπονιέτουν ότι δεν έκουσεν ούτε ένα ευχαριστώ....Ποττέ ;Όι τζαι  δεν άκουσε ; 

"Ευχαρίστησε παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τους Υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών και Εμπορίου και όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες που συνέβαλαν στην απλοποίηση, όπως είπε, των διαδικασιών και στην επίσπευση της έκδοσης  των αδειών για να αρχίσει η υλοποίηση του έργου, αλλά και τις τοπικές αρχές."

Φαίνεται ότι ο επίτροπος περιβάλλοντος εδιαφωνούσεν που τότε... Εξού και "απλοποίση διαδικασιών".... Εκάμαμεν σκόντο επαραδέκτηκεν ο πρώην....
http://theopemptou.com/portal/index.php/topics/golfspecial

Η νυν επίτροπος και  πρών οικολόγα - τι λέει άραγε ;
Άσχετο - Λεφτά υπάρχουν για έτσι προτζεκτ ;


....................


Ο χάσικός ήβρεν τη λύση για να μεν παένουν στην επιτροπή αποζημιώσεων.
Αντί να τα πουλάς του τούρκου να τα πουλάς του έλληνα...
τούντο παιδί ούλλα ξέρει τα.
Πιάστο οικονομικά... Ποιός θα αγοράσει χρυσέ μου περιουσία στα κατεχόμενα ;
Τι να τη κάμει ;
Δαμέ ρυάλια εν έσσιει για να πιάσεις ένα σπίτι ποδά που μπορείς να μπεις μέσα τζαι να ψήσεις τζαι ένα αφκό.... Τι θα κάμεις ένα κοτσιάνι χωρίς αντίκρυσμα ;

Η ελευθερη αγορά θα διά παραπάνω που την επιτροπή άραγες σου ;



Αλλά δεν είναι απλά θέμα οικονομιας...
Αν ο τζερυνιωτης πουλήσει τη περιούσια του σε ένα λεμεσιανό - τότε θα εξακολουθεί να κάμνει αγώνα για επιστροφή στις πατρογονικές εστείες ;
Εμετατρέψεν πλέον και η κυβέρνηση το προσφυγικό σε θέμα κοτσιανιού....
Θα λύσει το προσφυγικό με ρυθμίσεις ελεύθερης αγοράς....
Συμφωνεί τζαι το νικούιν με τούτα ;
...............


Η λαική λαλεί έσυρεν εφορτώθηκεν 4 δις που το βατοπαίδι....
Αλλά μόνο αν για την ΑΗΚ, την ΑΤΗΚ ή για τες κυπριακές αερογραμμές - υπάρχει η φράση "τα λεφτά του φορολογούμενου"....
4, δις .....
Βελέφκει τζαι τον συλλούρη η κατάσταση.....
Χεχε , πλέον άμα θέλεις να κάψεις τον άλλο εν εύκολο.
Λαλείς απλά ότι είσσίεν σχέση με τραπεζίτες

......................


Εκυκλοφόρησεν μια ψιλή ότι  υπουργός εθύμωσεν του ρυάλτο γιατί στο φεστιβάλ συχγρονου χορού - μια ομάδα είσσιεν τζαι γυμνό..... Λαλείς ;
Έτσι , έτσι....
Πισω ολοταχώς
......................

 Ακόμα γυρέφκουμεν τζίηντην επιτυχία των συντεχνειών.... Τη συλλογική συμβαση των ξενοδοχουπαλλήλων ντε....Η μόνη βιομηχανία που θα έσσιει κέρδη - δεν τους κανούν. Όσα τζαι να τσαρουκκιάσουν δεν χορτάνουν.....
Εθέλαν τζαι πράματα που δεν έχουν καν οικονομικό ώφελος. Απλά εθέλαν να δείξουν ότι είναι εξουσία....
¨Ετσι τζι αλλιώς, τα "έξτρα off" που επιάναν οι υπάλληλοι (ΓΙΑΤΙ ΕΔΟΥΛΕΦΚΑΝ ΣΕ ΜΕΡΕΣ ΑΡΓΙΑΣ), τους τα εδιούσαν αναγκαστηκά μες το σιειμώνα που έτσι τζι αλλιώς δουλειά δεν έισσιεν.....

Τζαι επείδη διάφοροι θα μιλήσουν πάλε για προνόμια - τζαι ίντα ανακατώνεις αφού συντεχνείες τζαι κεφάλαιο ήβραν τα σε μια επίδειξη εθνικής ομοψυχίας τζαι συναίσθησης του τι παιρνά ο τοπός να σας πω.....
ότι εμεγάλωσαμεν με τη μάνα μας να τρώει μια ζωή μες τα ξενοδοχεία.
Να σας πω τι ωραία που παιρνάς.
Στον μήνα ένα σαβατοκυριάκο είσσιεν να περάσει με τον άντρα της ή τα κοππελούθκια της γιατί τα άλλα τρία δουλέφκει.
Βάλε τζαι θκυο νυχτέρκα την εφτομάδα - δηλαδή εβρεθούμαστουν 3 δειλινά την εφτομάδα.
Καλοτζαιριν άδεια εν έσσιει ενώ οι υπόλοιποι της οικογένειας τότε εκάθουνταν.
Το σσιειμώνα κάθεσαι βεβαίως - αλλά επείδη δεν έσσιει τουρίστες φταίεις - τζαι αφού παίφτει η μονάδα παίφτει τζι ο μισθός...

Τζαι επήαν τζαι υπογράψαν οι αχρείοι τζαι επιάσαν υπόσχεση ότι οι ξενοδόχοι θα προσλάβουν κυπραίους.... Ταξική αλλυλεγγύη κατά τ άλλα....

Σε ευχαριστούμε , Ω, επιχειρηματία που δημιουργείς θέσεις εργασίας.
Και απολογούμαστε για το κόστος εργασίας που σου προκαλούμε.

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

what we call the news.....








ένα ωραίο τραγουδάκι/ φιλμακι για την ιστορία της ενημέρωσης.... αγγλιστί δυστηχώς.....
οι στίχοι παιρνούν ταχύτατα από κάτω....

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Κλείνουν την ΕΡΤ - ΜΑΥΡΟ....ΜΟΝΟ ΜΑΥΡΟ

ΜΑΥΡΟ                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Η πορεία του Ταγιπ

Τελικά ο ερτογάν εκατάφερε να επιβεβαιώσει τη σοφία πολλών συστημάτων να βάζουν ανώτατο όριο θητειών (συνήθως 2).

Πριν πάμε στο πως τα έκαμεν μάτσιες - να παραδεκτούμε κάποια πράγματα.
Δυστηχώς στην ιστορία της τουρκίας τα τελευταία 100 χρόνια ήταν κάτι τύποι σαν τον ταγιπ που επαίρναν τα πράματα λίο μπροστά.... Μέχρι που οι ίδιοι να εγίνουνταν εμπόδιο στη πρόοδο.
Τη πρώτη δεκαετία του η αλήθεια είναι ότι επέτυχε ένα σωρό πράματα.

Καταρχή, σε μεγάλο βαθμό ο στρατός επέστρεψε στους στρατώνες. Τζιαμε που το είχαν συνηθείο ένα πραξικοπιματάκι τη δεκαετία - έσσιει 15 χρόνια να κάμουν. Εκάμαν μιαν απόπειρα αλλά εν τους εφκήκε. Είσσιεν τζαι λαική υποστήριξη τζαι τη στήριξη του κεφαλαίου - εν τζαι ήταν εύκολη η ανατροπή του. Αλλά εν τζαι έμεινε στην άμυνα. Εξεκίνησε τζαι μια βιομηχανία δικών εναντίων του στρατού - που τελικά (φαίνεται να) τον επεριόρισε.

Είσσιεν τεράστια λαική νομιμοποίηση. Κάτι που κανένας προκάτοχος του δεν είσσιεν (ίσως ο μεντέρες  ). Εμπόρεν να κερδίζει απανωτές εκλογές. Τζαι μάλιστα χωρίς να χρειάζεται συνασπισμούς με κανένα. Που εσήμενε ότι, εμπόρεν να έσσιει μια σταθερότητα η κυβέρνηση - που εβοήθαν τζαι στην οικονομία , αλλά του αύξανε κάθε φορά παραπάνω την αλαζονία του.

Η οικονομία με βάση τους καπιταλιστικούς αριθμούς την τελευταία 10ετία επέταν. Δεν έχω μελετήσει παραπάνω αλλά πάντα βλέπω με μιαν επιφύλαξη τούντες "επιτυχίες".  Η ανισότητα δεν εβελτιώθηκε - τζαι δεν έχω γνώση αν η ανάπτυξη ήρτεν που πραγματική παραγωγή ή που καμιά φούσκα.... για τούτα πάντα κρατώ μιτσίν καλάθι με κάτι τέτοιες "επιτυχίες"....

Στην εξωτερική πολιτική εξεκίνησε προβάλωντας το όραμα της ευρωπαικη προοπτική - η οποία τον εβόλεφκεν στη σύγκρουση με το στρατό. Στο μεταξύ εμάς το 2004 έπαίξεν μας πα στα δάκτυλα του. Μετά έβαλε τον νταβούντογλου στο εξωτερικών τζαι εστράφην προς την ανατολή. Δεν ήταν κακή ιδέα - αντίθετα αρκετά ορθολογική. Για μια σχέση με το ισραήλ τόσα χρόνια είχαν απομακρυνθεί από τες τεράστιες αγορές των αράβων..... βεβαίως - είναι ένα πράμα να στηρίζεις (για εσωτερική τζαι εξωτερική κατανάλωση) έτσι στο γενικό τους παλαιστίνιους τζαι άλλο είναι να ξεκινήσεις να έχεις ηγεμονικούς στόχους. Γιατί πρώτον - που πάεις ρε καράμπελα τα μεγάλα τα θηρία εν τα υπολογίζεις ; και δεύτερον άμαν ξεκινήσεις τούτο το φκιολί θα αντιδράσουν αργά ή γλιορα και οι υπόλοιποι μεσαίοι παίχτες της περιοχής (αίγυπτος, ΣΑ, Ιραν ....καλά το Ιρακ όχι πλέον).

Αρχικά εξεκίνησεν με μιαν εικόνα του τάχα μου μετριοπαθούς ισλαμ. όποταν ήταν εύκολο τζαι για τους αστούς να τον στηρίξουν. Τον εστήριζεν τζαι η δύση. "Ειδου το πρότυπο" ελέαν. Κάθε τόσο εμφανίζετουν τζαι ένα θέμα "ισλαμικού περιεχομένου" αλλά τα τελευταία χρόνια εξέφυγε.... Έχουν τζαι οι πόλεις μια παράδοση δυτικότροπη.... Που την άλλη υπήρχε τζαι μια εν γένη αντίφαση. Δεν μπορούν εύκολα να συνηπάρξουν σε τούτα τα θέματα ο νεοφιλελευθερισμός και ο συντηριτισμός.... Η δεξιά από ανέκαθεν εκουβάλαν τούτη την αντίφαση - άλλες φορές κουμαντάρεται... άλλες φορές πάλε όχι (μα να κόψεις του τούρκου τη ρακή ; ή τη μπύρα ; Μα ποιός νομίζεις ότι είσαι τελος πάντων;)....


Στη τουρκία των πολλαπλών ταυτοτήτων - εκατάφερεν να ισορροπεί για πολλήν τζαιρό. Τωρά περιχαρακώνεται.... Με τον ισλαμισμό εμπόρεν να φέρει τους κούρδους κοντά. Ενω κατά διαστήματα εσυγκρούστηκε τζαι στρατιωτικά μαζί τους - τωρά επιέναν για συμβιβασμό. Όσον είσιε τζαι την ευρωπαική προοπτική εκράταν τζαι λιον τους αστούς - κατά καιρούς εκράτα τζαι τους εθνικιστές.... τωρά όχι πλέον....Στη σύγκρουση με το στρατό ξανά εχρησιμοποίησε διάφορες που τούτες τες ταυτότητες όπως τον εβόλεφκεν.... Ταυτόχρονα, τούτες ούλλοι οι διαχωρισμοί το κάμνουν τζαι δύσκολο για την αντιπολίτευση να τον νικήσει εκλογικά. Την αριστερά την ετσακκίσαν που το 80, τζαι το μόνο κόμμα που υποτίθεται ήταν η αριστερά της τουρκίας ήταν τόσο κεμαλικό - τζαι κώλος τζαι βρατζίν με το στρατό

......
τζαι ξαφνικά έσκασεν η πλατεία ταξιμ....


Δεν έχουμε μέχρι στιγμής στοιχεία ότι   μιλούμε για μια ταξική συγκρουση. Οι εστίες των διαδηλώσεων είναι στις πιο πλούσιες περιοχές της τουρκίας (τζαι κυρίως από φοιτητές/ μαθητές). Δεν έχουμε καν ιδιαίτερα ταξικά αιτήματα..... Καθώς είπαν πολλοί , μιλούμε για ένα ετερόκλητο όχλο που επροσοποωποίησε τον σκοπό του: "να φύει ο ερτογάν".
Δεν ξέρουμε καν αν υπάρχει πλέον στη τουρκία μια κρίσιμη μάζα η οποία απαιτά μια τουρκία χωρίς τον αυταρχισμό είτε του ερτογάν είτε του στρατού. Δεν μιλούμε καν για άλλου είδους αιτήματα. Άσε που ανά πάσα στιγμή ο ερτογάν μπορεί να ξανακατεβεί σε εκλογές τζαι να τες κερτίσει....


Ο δε ταγιπ, όντως έχει ξεφύγει.
Βάζει ένα σωρό περιορισμούς στην κοινωνική ζωή.
Είσσιεν μια ικανότητα να ελίσεται τζαι να χρησιμοποιεί τες πολλαπλές ταυτότητες... Τωρά πλέον είναι επικύνδυνος! Προκαλεί τους κοσμικούς, προκαλεί τους αλεβίτες, προκαλεί τους κούρδους..... Απειλεί ξεκάθαρα με εμφύλιο.... Αν δεν φύεται - λαλεί -  θα φκάλω τους δικούς μου στους δρόμους! Μόνο τζαι μόνο που τούντην κουβέντα ο τύπος είναι επικύνδινος τζαι πρέπει να πάει σπίτι του επειγόντος.
Επέβαλεν απόλυτο έλεγχο στα ΜΜΕ και μεσω παραδοσιακών τρόπων (φυλακίσεις δημοσιογράφων) αλλά και πιο μοντέρνων (εξαγορά των ΜΜΕ από τους δικούς του).
Επέρασεν την αστυνομία κάτω που τον έλεγχο του τζαι πλέον χρησιμοποιεί απροκάλυπτα αστυνομική βία.... Για τη διαφθορά εν τζαι χρειάζεται να το αναφέρουμε νομίζω....

Στην εξωτερική πολιτική δε, τζιαμέ που του εφκήκε η στάση του στη λιβύη τζαι στην αίγυπτο - στη Συρία έπαιξε τζαι έχασε. Όχι τόσο για εστήριξε τους αντικαθεστωτικούς - αλλά γιατί έφερεν τζίηντη σύγκρουση στα εσωτερικά της τουρκίας. Αλεβίτες τζαι κούρδοι είναι μάλλον με τον άσαντ.... Εν τζαι έσσιει κανένα που του φκαίνουν ούλλα πάντα... Στη πορεία εγκαταλείπουν τον τζαι οι αμερικάνοι. Θυμώνουν του τωρά για το πως αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές. (Εννά χουν πρόβλημα οι αριστεροί τωρά αν πουν τζαι στηρίξουν οι αμερικάνοι τη πλατεία ταξιμ).....Ο δε ταγιπ, τζιαμέ που υποστήριξεν τους διαδηλωτές σε όλες τες υπόλοιπες χώρες - τωρά ήρτεν πόσσω του (θυμούμαι ένα δημοσιογράφο του φιλελευθέρου που έγραψεν με θαυμασμό προς τον ερτογάν ότι επέβαλεν τη τάξη την πρωτομαγία.... τον εθαύμαζε για τη πιγμή του - όχι σαν τους καλαμαράες....).

Πολλά που τούτα τα τελευταία εμπόρεν να τα αποφύγει.... Ίσως ο παλιός ερτογάν....
ή μάλλον ο μόνος τρόπος να τα απέφευγεν ήταν να φύει που την εξουσία.
Όσον εν τζιαμέ - με το τουπέ που απόκτησε- φαίνεται ότι χάνει το πολιτικό του κριτήριο. Ο γκιούλ που δεν τον υπολόγιζες - φαίνεται να το χειρίζεται καλύτερα.

Εν ολίγοις - ότι είσσιεν να προσφέρει στη τουρκία επρόσφερεν..... Τωρά πλέον μόνο πισωγυρίσματα προκαλεί..... Φτάνει μόνο να φύει με ένα τρόπο τουλάχιστο μη-βίαιο.

Τζαι παρόλο που μπορεί να έσσιει ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι του πλυθησμού που τον στηρίζει -
εμείς είμαστε ελληλέγγυοι με τη πλατεία ταξιμ (μα εν σήμαινει διχοτόμιση τούτο ; )
Όσον τζι αν έχω μιαν αμφιβολία , ως προς τα που θα οδηγειθείτε ακόμα τζι αν τον θκιώξετε  (όπως οι αγανακτισμένοι ή οι διαφορες "ανοίξεις" που μετά δεν εκαταφέραν να διαχειριστούν τες μεταξύ τους διαφορές)-
Καλή Συνέχεια Σύντροφοι.
Κάθε αγώνας ούλλο τζαι κάτι καλό θα αφήκει πίσω για τους επόμενους.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Διασώστες των χωρών - παρετάτε

ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από τη πρόσφατη ανάρτηση με τίτλο προλετάριοι παρετάτε του συνμπλογγερ στροβολιώτη.

Είναι ένα άρθρο της wall stree journal η οποία ισχυρίζεται ότι είδε ένα έγγραφο του ΔΝΤ το οποίο παραδέχεται ότι εκάμαν τα μάτσιες στην ελλάδα. Αφήνει απανωτές μπηχτές στην κομισσιόν (τωρά που το πλοίο βουλιάζει ο κάθενας φκάλει τον νούρο του πόξω.....)
Το παραθέτω ως "τροφή για σκέψη" ή
 πέρκει ακούσει κανένας τωρά που δεν τα λεν οι ιδεολογικά αγγυλωμένοι ή
για να ξέρουμε τι μας περιμένει ή
να μεν το πω ότι εμείς ελαλούσαμεν σας τα ; Εν τζαι έθελεν ιδιαίτερη εξυπνάδα να το καταλάβεις ότι δεν θα φκαίνε.... Οι υπογραμίσεις , επιχρωματώσεις και σχόλια δικά μου....

 

IMF to Admit Mistakes on Greece Bailout

BRUSSELS—The International Monetary Fund is set to admit to major missteps over the past three years in its handling of the bailout of Greece, the first spark in a debt crisis that spread across Europe.

 
 
In an internal document marked "strictly confidential," the IMF said it badly underestimated the damage that its prescriptions of austerity would do to Greece's economy, which has been mired in recession for years.

But the fund also stressed that the response to the crisis, coordinated with the European Union, bought time to limit the fallout for the rest of the 17-nation euro area.

The IMF said that it bent its own rules to make Greece's burgeoning debt seem sustainable and that, in retrospect, the country failed on three of the four IMF criteria to qualify for assistance.

A version of the document, prepared by IMF staff and seen by The Wall Street Journal, was expected to be released publicly by the Washington-based fund on Thursday.

Over the last three years, a number of senior IMF figures, including the current managing director Christine Lagarde, have repeatedly said that the country's debt level was "sustainable"—likely to be repaid in full and on time. (οπόταν ακούτε πολλά τζαι πιστέφκετε λία)

But the document described the uncertainties around the Greek rescue as "so significant that staff was unable to vouch that public debt was sustainable with a high probability."

The IMF also said that it was too optimistic about the Greek government's prospects for a return to market financing and its political ability to implement the conditions of its rescue program.

An IMF spokesman declined to comment on the report, as did the Greek Finance Ministry.

Earlier this year Greek Finance Minister Yannis Stournaras did ask the IMF to explain why its past economic forecasts of the Greek austerity measures and their impact on the economy had been so off target.

The document is the most significant in a series of IMF analyses over the past few months that attempt to assess the institution's involvement in the euro-zone financial crisis.

The greater beneficiary of the 2010 bailout wasn't so much Greece as the wider euro-zone, the document suggested. (έ όχι !!!)

It described the rescue as a "holding operation" that "gave the euro area time to build a firewall to protect other vulnerable members and averted potentially severe effects on the global economy."

The IMF joined forces with the European Commission and the European Central Bank in 2010, forming the so-called troika, to manage Greece's first bailout of €110 billion ($143 billion)—one of the largest international rescues ever.

The three continued to run the country's second bailout, which came in 2012. Beyond Greece, the troika is managing the Irish, Portuguese and Cypriot bailouts. (λέτε να εμάθαν;)

While the fund has been scaling back its new financial commitments to euro-zone economies, it has put up a total of $47 billion for Greece, the biggest loan the IMF has ever made when compared with the size of a country's economy.

The fund criticized the delay restructuring Greece's massive debt load, which eventually came in May 2012, two years after the initial bailout. But it conceded that cutting it before then was "politically difficult" because of resistance from some euro-area countries whose banks held too much Greek government debt.  (ώστε οι τράπεζες α ; Μα παναγιά μου εν ριζοσπάστη που θκιεβάζω όξα αυγή ; Τζαι ουλλη τζίηνη η φρενίτιδα που εδημιουργήσαν στους λαούς της ευρώπης ενάντια στους έλληνες που πάει ; )

These countries were also concerned that cutting Greece's debt would lead the country to relax on overhauling its economy, it said.

An immediate restructuring would have been cheaper for European taxpayers, as private-sector creditors were repaid in full for two years before 2012 using the money borrowed by Athens. Greece's debt level thus remained undented, but it was now owed to the IMF and euro-zone taxpayers instead of banks and hedge funds.
Αυτή η παράγραφος αν άλλαζες λίον το λεξιλόγιο θα έλεγες ότι είναι μια καθαρά ταξική ανάλυση.


The IMF also said its own analysis of the future development of debt was wrong "by a large margin." The fund's debt-sustainability analysis—a critical piece of forecasting—"included stress tests but these turned out to be mild compared with actual outcomes."

The issue of the so-called fiscal multiplier—an estimate of how much an economy will contract for every euro in spending cuts or tax increases—has become part of the government's arsenal in its negotiations with the troika.

In talks with visiting troika officials in Athens next week, Greece will ask for permission to cut certain value-added, or sales taxes, arguing that an increase in restaurant taxes, for example, has generated less revenue not more by crimping spending.

Conversely a cut in the tax rate for eateries, the government says, could actually boost revenue by drawing in more diners. So far, however, officials at the European Commission have been cool to the idea.

The European Commission, which is the European Union's Brussels-based executive, comes in for special criticism in the IMF document. (έτες μπηχτές αρκέψασιν)

The report says the commission "tended to draw up policy positions by consensus, had enjoyed limited success with implementing [fiscal conditions]…and had no experience with crisis management."

It adds that the commission focused more on "compliance with EU norms than on growth impact" and "wasn't able to contribute much to identifying growth enhancing structural reforms." (με δικό μας λεξιλόγιο θα τους ελέαμεν ανίκανους)

The European Commission is the lead EU institution tasked with designing and promoting growth-enhancing and job-creating policies for the entire bloc. A commission spokesman didn't immediately respond to requests for comment.

"None of the [troika] partners seemed to view the arrangement as ideal," the paper continued in a section discussing the "unusual" arrangement, noting that there were "marked differences of view within the troika, particularly with regard to the growth projections."

Those growth projections were wildly off the mark but Greece still had to meet the same targets of cutting deficit, it said. "The fiscal targets became even more ambitious once the downturn exceeded expectations. In addition, the starting point moved."

The paper added that the targets and the underlying macroeconomic projections weren't revised to reflect what was actually happening in Greece for 18 months, until December 2011. (δεν εχρειάζετουν καλέ.... μια είναι η θεωρεία και είναι σωστή.... εξάλου εναλακτική δεν έσσιει οπόταν ;....)

The IMF had originally projected Greece would lose 5.5% of its economic output between 2009 and 2012. The country has lost 17% in real gross domestic output instead. The bailout plan predicted a 15% unemployment rate in 2012. It was 25%(τζαι ύστερα λαλούν ότι ο σταυράκης επρόβλεψεν έλλειμα 4 τζαι τελικά ήταν 6..... ε για τούτους ίντα που πρέπει να πεις ; )

However, slowing the pace of austerity would have helped Greece's economy, but wasn't politically possible, the fund said.

"While earlier adjustment of the targets could have tempered the contraction, the program would have then required additional financing," the document said. It stressed that neither it nor euro-area governments were prepared to lend more at that time.

The paper criticized Greek governments for failing to implement structural economic changes that could have propped up the private sector and said the pain of the adjustment was "unevenly spread across society." (να τα πει τζαι το δουνουττου πέρκει ακούσει κανένας)

But it said there were few precedents for the size of the spending cuts and tax increases that Greece implemented to hit the bailout targets.

The fund didn't explain why it made the choices it did in detail, nor why it agreed to troika analyses that it now says were incorrect.  (ε, καλά τζαι συ δημοσιογράφε ζητάς πολλά) But it said IMF staff "explicitly flagged" risks in the Greek program implementation.
—Alkman Granitsas in Athens contributed to this article.

πηγή : http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324299104578527202781667088.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories

τι άλλο να πεις ;