Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Η πορεία του Ταγιπ

Τελικά ο ερτογάν εκατάφερε να επιβεβαιώσει τη σοφία πολλών συστημάτων να βάζουν ανώτατο όριο θητειών (συνήθως 2).

Πριν πάμε στο πως τα έκαμεν μάτσιες - να παραδεκτούμε κάποια πράγματα.
Δυστηχώς στην ιστορία της τουρκίας τα τελευταία 100 χρόνια ήταν κάτι τύποι σαν τον ταγιπ που επαίρναν τα πράματα λίο μπροστά.... Μέχρι που οι ίδιοι να εγίνουνταν εμπόδιο στη πρόοδο.
Τη πρώτη δεκαετία του η αλήθεια είναι ότι επέτυχε ένα σωρό πράματα.

Καταρχή, σε μεγάλο βαθμό ο στρατός επέστρεψε στους στρατώνες. Τζιαμε που το είχαν συνηθείο ένα πραξικοπιματάκι τη δεκαετία - έσσιει 15 χρόνια να κάμουν. Εκάμαν μιαν απόπειρα αλλά εν τους εφκήκε. Είσσιεν τζαι λαική υποστήριξη τζαι τη στήριξη του κεφαλαίου - εν τζαι ήταν εύκολη η ανατροπή του. Αλλά εν τζαι έμεινε στην άμυνα. Εξεκίνησε τζαι μια βιομηχανία δικών εναντίων του στρατού - που τελικά (φαίνεται να) τον επεριόρισε.

Είσσιεν τεράστια λαική νομιμοποίηση. Κάτι που κανένας προκάτοχος του δεν είσσιεν (ίσως ο μεντέρες  ). Εμπόρεν να κερδίζει απανωτές εκλογές. Τζαι μάλιστα χωρίς να χρειάζεται συνασπισμούς με κανένα. Που εσήμενε ότι, εμπόρεν να έσσιει μια σταθερότητα η κυβέρνηση - που εβοήθαν τζαι στην οικονομία , αλλά του αύξανε κάθε φορά παραπάνω την αλαζονία του.

Η οικονομία με βάση τους καπιταλιστικούς αριθμούς την τελευταία 10ετία επέταν. Δεν έχω μελετήσει παραπάνω αλλά πάντα βλέπω με μιαν επιφύλαξη τούντες "επιτυχίες".  Η ανισότητα δεν εβελτιώθηκε - τζαι δεν έχω γνώση αν η ανάπτυξη ήρτεν που πραγματική παραγωγή ή που καμιά φούσκα.... για τούτα πάντα κρατώ μιτσίν καλάθι με κάτι τέτοιες "επιτυχίες"....

Στην εξωτερική πολιτική εξεκίνησε προβάλωντας το όραμα της ευρωπαικη προοπτική - η οποία τον εβόλεφκεν στη σύγκρουση με το στρατό. Στο μεταξύ εμάς το 2004 έπαίξεν μας πα στα δάκτυλα του. Μετά έβαλε τον νταβούντογλου στο εξωτερικών τζαι εστράφην προς την ανατολή. Δεν ήταν κακή ιδέα - αντίθετα αρκετά ορθολογική. Για μια σχέση με το ισραήλ τόσα χρόνια είχαν απομακρυνθεί από τες τεράστιες αγορές των αράβων..... βεβαίως - είναι ένα πράμα να στηρίζεις (για εσωτερική τζαι εξωτερική κατανάλωση) έτσι στο γενικό τους παλαιστίνιους τζαι άλλο είναι να ξεκινήσεις να έχεις ηγεμονικούς στόχους. Γιατί πρώτον - που πάεις ρε καράμπελα τα μεγάλα τα θηρία εν τα υπολογίζεις ; και δεύτερον άμαν ξεκινήσεις τούτο το φκιολί θα αντιδράσουν αργά ή γλιορα και οι υπόλοιποι μεσαίοι παίχτες της περιοχής (αίγυπτος, ΣΑ, Ιραν ....καλά το Ιρακ όχι πλέον).

Αρχικά εξεκίνησεν με μιαν εικόνα του τάχα μου μετριοπαθούς ισλαμ. όποταν ήταν εύκολο τζαι για τους αστούς να τον στηρίξουν. Τον εστήριζεν τζαι η δύση. "Ειδου το πρότυπο" ελέαν. Κάθε τόσο εμφανίζετουν τζαι ένα θέμα "ισλαμικού περιεχομένου" αλλά τα τελευταία χρόνια εξέφυγε.... Έχουν τζαι οι πόλεις μια παράδοση δυτικότροπη.... Που την άλλη υπήρχε τζαι μια εν γένη αντίφαση. Δεν μπορούν εύκολα να συνηπάρξουν σε τούτα τα θέματα ο νεοφιλελευθερισμός και ο συντηριτισμός.... Η δεξιά από ανέκαθεν εκουβάλαν τούτη την αντίφαση - άλλες φορές κουμαντάρεται... άλλες φορές πάλε όχι (μα να κόψεις του τούρκου τη ρακή ; ή τη μπύρα ; Μα ποιός νομίζεις ότι είσαι τελος πάντων;)....


Στη τουρκία των πολλαπλών ταυτοτήτων - εκατάφερεν να ισορροπεί για πολλήν τζαιρό. Τωρά περιχαρακώνεται.... Με τον ισλαμισμό εμπόρεν να φέρει τους κούρδους κοντά. Ενω κατά διαστήματα εσυγκρούστηκε τζαι στρατιωτικά μαζί τους - τωρά επιέναν για συμβιβασμό. Όσον είσιε τζαι την ευρωπαική προοπτική εκράταν τζαι λιον τους αστούς - κατά καιρούς εκράτα τζαι τους εθνικιστές.... τωρά όχι πλέον....Στη σύγκρουση με το στρατό ξανά εχρησιμοποίησε διάφορες που τούτες τες ταυτότητες όπως τον εβόλεφκεν.... Ταυτόχρονα, τούτες ούλλοι οι διαχωρισμοί το κάμνουν τζαι δύσκολο για την αντιπολίτευση να τον νικήσει εκλογικά. Την αριστερά την ετσακκίσαν που το 80, τζαι το μόνο κόμμα που υποτίθεται ήταν η αριστερά της τουρκίας ήταν τόσο κεμαλικό - τζαι κώλος τζαι βρατζίν με το στρατό

......
τζαι ξαφνικά έσκασεν η πλατεία ταξιμ....


Δεν έχουμε μέχρι στιγμής στοιχεία ότι   μιλούμε για μια ταξική συγκρουση. Οι εστίες των διαδηλώσεων είναι στις πιο πλούσιες περιοχές της τουρκίας (τζαι κυρίως από φοιτητές/ μαθητές). Δεν έχουμε καν ιδιαίτερα ταξικά αιτήματα..... Καθώς είπαν πολλοί , μιλούμε για ένα ετερόκλητο όχλο που επροσοποωποίησε τον σκοπό του: "να φύει ο ερτογάν".
Δεν ξέρουμε καν αν υπάρχει πλέον στη τουρκία μια κρίσιμη μάζα η οποία απαιτά μια τουρκία χωρίς τον αυταρχισμό είτε του ερτογάν είτε του στρατού. Δεν μιλούμε καν για άλλου είδους αιτήματα. Άσε που ανά πάσα στιγμή ο ερτογάν μπορεί να ξανακατεβεί σε εκλογές τζαι να τες κερτίσει....


Ο δε ταγιπ, όντως έχει ξεφύγει.
Βάζει ένα σωρό περιορισμούς στην κοινωνική ζωή.
Είσσιεν μια ικανότητα να ελίσεται τζαι να χρησιμοποιεί τες πολλαπλές ταυτότητες... Τωρά πλέον είναι επικύνδυνος! Προκαλεί τους κοσμικούς, προκαλεί τους αλεβίτες, προκαλεί τους κούρδους..... Απειλεί ξεκάθαρα με εμφύλιο.... Αν δεν φύεται - λαλεί -  θα φκάλω τους δικούς μου στους δρόμους! Μόνο τζαι μόνο που τούντην κουβέντα ο τύπος είναι επικύνδινος τζαι πρέπει να πάει σπίτι του επειγόντος.
Επέβαλεν απόλυτο έλεγχο στα ΜΜΕ και μεσω παραδοσιακών τρόπων (φυλακίσεις δημοσιογράφων) αλλά και πιο μοντέρνων (εξαγορά των ΜΜΕ από τους δικούς του).
Επέρασεν την αστυνομία κάτω που τον έλεγχο του τζαι πλέον χρησιμοποιεί απροκάλυπτα αστυνομική βία.... Για τη διαφθορά εν τζαι χρειάζεται να το αναφέρουμε νομίζω....

Στην εξωτερική πολιτική δε, τζιαμέ που του εφκήκε η στάση του στη λιβύη τζαι στην αίγυπτο - στη Συρία έπαιξε τζαι έχασε. Όχι τόσο για εστήριξε τους αντικαθεστωτικούς - αλλά γιατί έφερεν τζίηντη σύγκρουση στα εσωτερικά της τουρκίας. Αλεβίτες τζαι κούρδοι είναι μάλλον με τον άσαντ.... Εν τζαι έσσιει κανένα που του φκαίνουν ούλλα πάντα... Στη πορεία εγκαταλείπουν τον τζαι οι αμερικάνοι. Θυμώνουν του τωρά για το πως αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές. (Εννά χουν πρόβλημα οι αριστεροί τωρά αν πουν τζαι στηρίξουν οι αμερικάνοι τη πλατεία ταξιμ).....Ο δε ταγιπ, τζιαμέ που υποστήριξεν τους διαδηλωτές σε όλες τες υπόλοιπες χώρες - τωρά ήρτεν πόσσω του (θυμούμαι ένα δημοσιογράφο του φιλελευθέρου που έγραψεν με θαυμασμό προς τον ερτογάν ότι επέβαλεν τη τάξη την πρωτομαγία.... τον εθαύμαζε για τη πιγμή του - όχι σαν τους καλαμαράες....).

Πολλά που τούτα τα τελευταία εμπόρεν να τα αποφύγει.... Ίσως ο παλιός ερτογάν....
ή μάλλον ο μόνος τρόπος να τα απέφευγεν ήταν να φύει που την εξουσία.
Όσον εν τζιαμέ - με το τουπέ που απόκτησε- φαίνεται ότι χάνει το πολιτικό του κριτήριο. Ο γκιούλ που δεν τον υπολόγιζες - φαίνεται να το χειρίζεται καλύτερα.

Εν ολίγοις - ότι είσσιεν να προσφέρει στη τουρκία επρόσφερεν..... Τωρά πλέον μόνο πισωγυρίσματα προκαλεί..... Φτάνει μόνο να φύει με ένα τρόπο τουλάχιστο μη-βίαιο.

Τζαι παρόλο που μπορεί να έσσιει ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι του πλυθησμού που τον στηρίζει -
εμείς είμαστε ελληλέγγυοι με τη πλατεία ταξιμ (μα εν σήμαινει διχοτόμιση τούτο ; )
Όσον τζι αν έχω μιαν αμφιβολία , ως προς τα που θα οδηγειθείτε ακόμα τζι αν τον θκιώξετε  (όπως οι αγανακτισμένοι ή οι διαφορες "ανοίξεις" που μετά δεν εκαταφέραν να διαχειριστούν τες μεταξύ τους διαφορές)-
Καλή Συνέχεια Σύντροφοι.
Κάθε αγώνας ούλλο τζαι κάτι καλό θα αφήκει πίσω για τους επόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: