Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, το εδαδ και η επιτροπή.

 
Η δισδαιμόνα χτες εθυμισεν μου, μιαν παλιά ανάρτηση που αράχνιασε να περιμένει φυλάγμενη......
 
Ο τίτλος ήταν ο εξής
 

Αποτάθηκαν στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, ιδιοκτήτες περιουσίας που περίπου καλύπτουν τις 355 χιλιάδες τ.μ.!

τζαι είπα εν τζαιρός να την αναρτήσω.....
 
 
 
 
Λοιπόν για το πως εκαταλήξαμεν στην επιτροπή  - και κυρίως, πως μετά την υπέρ μας απόφαση της τιτίνας - υπάρχουν δύο ή κατακρίβεια τρεις απόψεις.
 
Η μια εν του πρώην δικαστή του εδαδ, του λουκαίδη ο οποίος θέωρεί ότι ο λόγος που το εδαδ άλλαξε στάση, είναι γιατί εμείς είμαστεν υποχωρητικοί στο εθνικό. όπως λέει συχνά ο ίδιος, δεν μπορεί το εδαδ να είναι βασιλικότερο του βασιλέως.
 
η άλλη άποψη λέει το αντίθετο. Το εδαδ μας τιμωρεί για το όχι, για τον τάσσο, τον  απορρηπτισμό μας κλπ
 
μια τρίτη λέει ότι ο λόγος που το εδαδ άλλαξε γνώμη, είναι ο όγκος των προσφυγών που εκάμαμεν μετά τη τιτίνα.
 
Και η τρεις απόψεις έχουν τουλάχιστο ένα κοινό. Το πιο βασικό είναι ότι και οι τρεις απόψεις υποστηρίζουν (τωρά που εξεκινήσαμεν τζαι χάνουμε), ότι οι δικαστές του εδαδ (και όχι μόνο), αλλάσουν απόψεις επιρεαζόμενοι είτε από πολιτικές εξελίξεις είτε από τον όγκο εργασίας.  Και οι τρεις θα εμπορούσαν δυνιτικά, σε κάποια φάση να αποδειχθούν και εμπειρικά. Με συνεντέυξεις (ας πούμε) απόστρατων δικαστών.
 
Βεβαίως επειδή πιθανόν οι δικαστές των 90ς να μην είναι οι ίδιοι με τους δικαστές των 00ς, δεν σημαινει απαραίτητα ότι οι ίδιοι δικαστές ως άτομα αλλάξαν γνώμη, αλλά το δικαστήριο ως μια μη-προσωποποιημένη οντότητα.  Θα μπορούσε ακόμα και να αποδειχθεί ότι απλά οι νέα γενιά δικαστών έχει άλλες απόψεις ή αξίες. Ποιος ξέρει πως αλλάσει η έννοια του δικαιού στους δικαστές από γενιά σε γενιά ;
 
 
Εγώ θα αποπειρανθώ μια άλλη παρουσιάση αυτής της κατάστασης. Δεν θα την πω "αλλαγή" του δικαστηρίου, αλλά "συνέχεια". Είναι μια άποψη πιο θεωρητική, αυστηρά μη-νομική, και ως εκ τούτου ακόμη πιο δύσκολο να αποδειχθεί και εμπειρικά.
 
Η θέση η οποία εκφράζω είναι η εξής: Από την τιτίνα στην επιτροπή σε οδηγεί από μόνο του "δικαίωμα". Το δικαίωμα πάνω στο οποίο βασίστηκε η όλη στρατιγική μας στο δικαστήριο - το δικαιώμα δηλαδή στην ιδιοκτησία.
 
 
Το ανθρώπινο δικαίωμα στην ιδιοκτησία, είναι από τα πρώτα που εκατοχυρωθήκαν μετά το τέλος του Β ΠΠ. `Ήταν τζαι έτσι ο κόσμος τον τζαιρό της Χάρτας. Οι αμερικάνοι επεράσαν τα ανθρώπινα τζαι οι ρώσσοι τα συλλογικά.
 
Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι βεβαίως μακράν και το πιο αμφιλεγόμενο. Σειρά φιλοσόφων αμφισβητήσαν τούτο το δικαίωμα. Ενώ άλλα δικαώματα δεν τυγχάνουν αμφισβήτησης που καμιά σχολή σκέψης. Το δικαίωμα να μεν σε βασανίζουν , για παράδειγμα,  είναι αποδεκτό από όλες τις σχολές σκέψης. Και είναι βεβαίως αναπαλωτριώτο.
 
Επειδή κρατούμεν το τζαι ανεμίζουμεν το τούτο δικαίωμα, τζαι φωνάζουμε ότι μας επιάσαν το δίκαιωμα μας -  καλό είναι να θυμούμαστε ότι όχι μόνο έχει  αμφισβητηθεί από πολλούς, αλλά είναι και το πιο έντονα πολιτικοποιημένο. Εξού τζαι ήταν μεσα σε τζίηνη τη πρώτη λίστα με τα ανθρωπινα δικαιώματα.
 
Ενώ ασ πούμε δεν έχει κατοχυρωθεί μέχρι σήμερα το δικαίωμα της πρόσβασης σε καθαρό νερό (μαχούμαστε να το αλιέυσουμε που τα δικαιώματα του παιδιού ή της γυναίκας) - το δικαίωμα  στην ιδιοκτησία ήταν φάτσα κάρτα στη πρώτη λίστα. Ποιόν εν πιο σημαντικό δικαιώμα ;
 
 Εν καλό να έχουμε υπόψιν μας ότι δεν μιλούμε για "δικαίωμα στη στέγαση" - που θα εσημενε λίον πολλά ότι κάθε άνθρωπος δικαιούται να έσσιει μια στέγη πάνω που το κεφάλι του. ΔΙκαίωμα στην ιδιοκτησία, σημαίνει ότι μπορεί να σου ανήκει κάτι ή τζαι πάλε μπορεί τζαι όχι. Τζαι ο άστεγος έσσιει δικαίωμα στην ιδιοκτησία, άσχετο αν δεν του ανοίκει  τίποτε.....
 
Τέλος πάντων, να πάμε στα δικά μας τζαι να αφήκουμεν τα φιλοσοφικά.
 
Σε κάποιαν φάση λοιπόν, αποφάσισεν η τιτινα να κάμει προσφυγή. Τωρά τα παρασκήνια δεν τα ξέρω - αν δηλαδή ενημέρωσε την ΚΔ, ή αν αποφάσισε που μόνη της να προχωρήσει. Απότι γνωρίζω (στο σύριγο το είχα θκιεβάσει) ήταν μια καθαρή ατομική προτωβουλία.......τέλος πάντων - την έκαμεν τη προσφυγή, τζαι εκέρτισεν.
 
Αφού εκέρτισεν, ανακαλύψαμεν και τη θεωρεία του "σιδεροτζέφαλου κοτσιανιού" ....
 
Σαν ιδέα βεβαίως εν τζαι ήταν άσσιημη . Στην εποχή της, είσσιεν το νόημα της.
Αφού είχαμεν ένα σωρό χαρτιά τύπου ψηφίσματα του ΟΗΕ, τζαι αποτέλεσμα δεν εβλέπαμεν,
Αφού ελαλούσαμεν σε ξένους, ευρωπαίους , αμερικάνους για τα δίκαια μας τζαι εν τζαι ανταποκρίνετουν τζαι κανένας,
εβάλαμεν μπροστά το  δικαίωμα στην ιδιοκτησία τζαι εκερτήσαμεν. Δηλαδή: Εμιλήσαμεν με ένα τρόπο που καταλαβαίνει η δύση. Το καπιταλιστικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία 
 
 
Έτσι καλό είναι να θυμούμαστε ότι επιάμεν το κοτσιάνι μας τζαι επήαμεν στο ΕΔΑΔ τζαι εζητούσαμεν τα ενοίκια που εχάσαμεν τόσα χρόνια. Εν τζαι εζητούσαμεν το σπίτι μας ή την πατρίδα μας. Εζήτησεν η τιτινα επιπλέον αποζημίωση  γιατί της εστερήθηκε το"σπίτι" της αλλά εν της εδώκαν, γιατί δεν εκατηκούσεν σε τζίηνο το σπίτι (για να την επιάνε τζίηνη την αποζημιώση θα έπρεπε να έκαμνεν τη προσφυγή η μάνα της που ήταν κάτοικος τζερύνιας την περιοδο της εισβολής).
 
Μαζί με την αποζημιώση "εκερτήσαμεν" τζαι άλλα παρεμφερή.... του τύπου: Η τουρκία αναγνωρίστηκε ότι φέρει την ευθύνη,  δεν αναγνωρίζετουν η ΤΒΔΚ κλπ κλπ....
 
 μετά που τζίηνο ακολούθησε τζαι η διακρατική προσφυγή, αλλά κυρίως κύμα ατομικών προσφυγών.
 
Δαμέ ξεκινά βεβαίως το πρώτο απότοκο μιας στρατηγικής βασισμένη στο καπιταλιστικό δικαίωμα.
Ο αγώνας για τη "πατρίδα" έγινε αγώνας για ιδιοκτησία που αυτόματα σήμαίνε ότι από συλλογικός έγινε ατομικός. Καμία κυβέρνηση ούτε κανένα κόμμα δεν αντιστάθηκε στους "ιδιωτικούς" αγώνες του καθενός -  βεβαίως οι πρόσφυγες  δεν έκαναν τη προσφυγη για τα φράγκα.... (εν για τους δικηγόρους που δεν είμαι σίουρος). Είδα αρκετούς που τουτους σε διάφορες τέτοιες συγκεντρώσεις.... Πραγματικά επιστέφκαν ότι εκάμναν αγώνα ενάντια στη τουρκία. Τζαι ότι κάθε απόφαση ήταν μια νίκη ενάντια στη τουρκία.... Που μπορεί τζαι να ήταν τρόπο τινά....
 
Καμία κυβέρνηση δεν θεώρησε σωστό να παρέμβει, και να υπενθυμίσει ότι τέτοιοι αγώνες δεν γινονται σε ατομικό επίπεδο, με ατομικές προσφυγές και ιδιώτες δικηγόρους.
όποταν οι προσφυγές έγιναν εκατοντάδες και μετά χιλιάδες. Δεν εμπορούσεν άλλωστε. Το δικαίωμα είναι "ατομικό", οπόταν δεν μπορεί έτσι απλά να παρέμβει και να απαγορεύσει. Θα μπορούσαν βεβαίως να εκάμναν μιντιακή επίθεση άμαν εθέλαν όπως εκάμναν τότε με τα οδοφράμγατα... Αλλά προφανώς, εν εθέλαν.....
 
Τζαι ταυτόχρονα η απουσία πολιτικής εδημιούργησεν τζαι το άλλο. Τη δυνατότητα μιας ομάδας ανθρώπων να κερδοσκοπεί στη βάση αυτού του δικαιώματος. Γιατί εδημιούργησε μια "σύγκρουση" συμφερόντων. Εκτός το ότι στον αγώνα ενάντια στη τουρκία κάποιοι εθυσαυρίζαν - υπήρχεν τζαι το άλλο. Ένα σωρό δικηγόροι που είχαν άμεσο συμφέρον από τη μη-λύση, επαρελάυναν στα κανάλια με νομικές αναλύσεις ενάντια στη λύση. Τουλάχιστον δαμέ κάποιος έπρεπε να έβαλεν μια τάξη.....
 
Τέλος πάντων..... 
 
Το ΕΔΑΔ από ένα σημείο και μετά είπε το εξής απλό. Για να μην δικάζω συνέχεια το ίδιο πράμα - καλό θα ήταν να δημιουργήσει η τουρκία ένα εσωτερικό ένδεικο μέσο. Έτσι έκαμεν τζι αλλού.
 
Οι τούρτζιοί στην αρχή εν εθέλαν, εκάμναν κούτζια δεν το εδημιουργούσαν όπως έπρεπε... Λογικό, αφού η δημιουργία του εσωτερικού ένδεικου μέσου μας εδίνε τη ψευδαίσθηση της νομικής νίκης - Αν κάμεις ένδικο μέσο παραδέχεσαι ότι φταίεις.... ότι η εισβολή είναι παράνομη..... κλπ 
 
μετά όμως αφήκαν τα νομικίστικα τζαι εσκεφτήκαν πολιτικά. Άτε τζαι επαραδέκτηκα νομικά ότι η εισβολή είναι παράνομη, εννά ρτει κανένας να μου σηκώσει το στρατό ; σιγά πόση δυνάμη έσσιει μια δίκη ;
(ή μπορεί τζαι να μεν εσκεφτήκαν καν πολιτικά.... Το ίδιο το δικαίωμα που μόνο του οδήγησε τζιαμέ - στο κάτω κάτω εν το ΕΔΑΔ που το εζήτησε εν τζαι ενοι τούρτζιοι που το εσκεφτήκαν).
Τζαι είπαν το εξής απλό.
Ωραία κύριοι θέλετε αποζημίωση για τα ενοικια ;
Μάλιστα. Εγώ θα κάμω κάτι καλύτερο. Θα σας αποζημιώσω τζαι για την ιδιοκτησία.
Εν ολίγοις ; Εξαγοράζω πλέον νόμιμα ότι πήρα παράνομα με τα όπλα.....
Τζαι βεβαίως μετά μπαίνει τζαι το ερώτημα που θέτει και δις.... μια μέρα θα εμφανιστεί η Τουρκία με μια κάσια κοτσιάνια στον Ο.Η.Ε και θα μας πει: Κυπριακό; Ποιό Κυπριακό; Το Κυπριακό είναι λυμένο
Ως γεγονός, ποιά θα είναι η απάντηση.....
Όχι η νομική
Η πολιτική.
 
 
 
Τι θα μπορούσε να πει το ΕΔΑΔ, στην δημιουργία της επιτροπής ;
τίποτε. Αφού τζίηνο εζήτησε να γίνει. 
Άτε να αμφισβητηθεί το ποσό....
Άτε να αμφισβητηθούν οι "διαδικασίες"
 
 
Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία έχει αξία. Χρηματική.
Για αυτό υπάρχει. Έχεις δικαίωμα στην ιδιοκτησία, γιατί μπορείς να κτίσεις το σπίτι σου, να το φυτέψεις πατάτες, να κτίσεις μέσα ένα εργοστάσιο, να το ενοικιάσεις , να το πουλήσεις, να το βάλεις υποθήκη..... Εν ολίγοις έχει αξία. Τζαι εξού είναι το μόνο δικαίωμα που είναι εύκολα απαλλοτριώσιμο - για ευνοήτους λόγους.
 
 Εν τζαι ήταν που πάντα της η γης ττελιασμένη.....Και γι αυτό δημιουργήθηκε το δικαίωμα. Ως βασική προυπόθεση ενός καπιταλιστικού συστήματος - χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να υπάρξει "κίνητρο για ανάπτυξη".
 
 Ουδεμία σχέση έχει το δικαίωμα με το αν εσύ αθυμάσαι τη μυρωθκιάν της λεμονιάς στο χωρκόν σου τον τζαιρό που ήσουν μιτσής. Γιατί τούτο δεν μεταφράζεται σε καμία χρηματική αξία.
 
 
Όποταν όταν ο τούρκος σου το αποζημιώνει, αφού εσύ έκαμες προσφυγή με βάση το σιδεροτζέφαλο κοτσιάνι, παίρνεις το χρηματικό αντίστοιχο του κοτσιανιού σου.
Δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό από τη πλευρά του δικαιώματος.
Το ίδιο το δικαίωμα εκ φύσεως - σε οδηγεί στην αποζημιώση....
Αυτόν εδιακδικούσαμεν με τη προσφυγή μας. Το κοτσιάνι μας. Ούτε την πατρίδα μας, ούτε το "σπίτι" μας, ούτε την απελευθέρωση. Τζαι ως εκ τούτου, αυτόν επιάμεν.
 
 
Τζαι όσον σφίγγει τζαι η κρίση παραπάνω ατομικά πράτει ο καθένας.
Γιατί βλέπει ο μη-πρόσφυγας, τον πλούσιο πρόσφυγα που εξακολουθεί τζαι πιάνει επιδόματα τζαι εκνευρίζεται (μας έχουν μάθει τα μίντια να ακούμε επίδομα τζαι να φκάλουμε σπυρούθκια). Τζαι φκαίνει στα κανάλια τζαι φωνάζει: μα καλά πόσα χρονια εννά εξακολουθούν να εν πρόσφυγες; Εν ναν τζαι τα παιθκιά τους τζαι τα αγγόνια τους ;
Τον ακούει ο πρόσφυγας που δεν έσσιει ένα κομμάτι γης να δώκει του παιθκιού του τζαι σκέφτεται: Ναι ρε, ήρταμεν εμείς ποδά τζαι έπιαεν αξία η γη σας. Αν είχα τη γη μου έθελα επιδόματα ; Τζαι να αναγκάζουμαι να μπω σε ένα διαμέρισμα που με το μισθό μου δεν θα το ξοφλήσω πριν τα 60 μου; Εν γαμιέστε πάω στην επιτροπή. 
 
Φυσικά εν τζαι παν ούλλοι που εκνευρισμό.
Άλλοι παν γιατί εκόψαν μέσα, άλλοι παν γιατί δεν πιστέφκουν ότι υπάρχει προοπτική λύσης, άλλοι μποροί να πιστέφκουν ότι τούτη εν η λύση.... άλλοι θυμούνται τον κευνς.... in the long run we are all dead.... μπορεί να υπάρχουν ακόμα τύποι που νομίζουν ότι θα τιμωρίσουν τη τουρκία...... αλλά τζαι πάλε εν τζαι ρώτησεν ποττέ κανένας τζίηνο που επήεν στην επιτροπή γιατί επήεν..... Ο καθένας προφανώς έχει τους δικούς του λόγους.
 
 
 
.............................
Καθώς είπα τζαι στην αρχή, δεν είναι μια άποψη που μπορεί εύκολα να αποδειχθεί.
Ούτε είμαι βαθιά στη νομική για να ξέρω πέραν πάσης αμφιβολίας αν το ΕΔΑΔ είναι πολιτικοποιημένο σώμα ή όχι. Πάντως ότι τζαι αν πιστέφκουμε ότι είναι το ΕΔΑΔ,  πρέπει να είμαστε τουλάχιστον αξιοπρεπείς τζαι συνεπείς.
 
Αν είναι όντως πολιτικοποιημένο, αυτό σημαίνει ότι τζαι η δικές μας νίκες ήταν πολιτικοποιημένες.
 
Απλά πριν απαντήσουμε στο ερώτημα "γιατι άλλαξε το ΕΔΑΔ", καλό θα ήταν να αμφισβητήσουμεν τζαι λίον την ερώτηση.... "όντως άλλαξεν το ΕΔΑΔ" ;
 
Εν τζαι σημαίνει ότι οι δικαστές εν άγιοι ή αλλάνθαστοι.
Απλά πριν τους την πούμε τζίηνους, καλό θα ήταν να δούμε αν έχουμε τζαι εμείς καμιάν ευθύνη.
 
Μπορεί να μεν εσκεφτήκαμεν τούτη η στρατηγική που θα μπορούσε να μας οδηγήσει.
Μπορεί να μεν εσκεφτήκαμεν πως θα αντιδρούσαν ο αντίπαλος στην δική μας στρατηγική....

2 σχόλια:

osr είπε...

Για την Επιτροπή Ακινήτων της Τουρκίας όπως την αναγνώρισε το ΕΔΑΔ – Τι θα γίνει μετά τον Δεκέμβρη του 2011; νομική ανάλυση reloaded
http://osr55.wordpress.com/2011/07/07

τζαι περί δικαιοσύνης τζαι άλλες παπαριές

Περί δικαίου, νόμων, δικαστών, ΕΔΑΔ ΔΕΚ καρότου μαστίγιου…. ποιος εν τέλει ο εχθρός
http://osr55.wordpress.com/2010/03/07

osr είπε...

Έπεσαν τελείως οι μάσκες και για την ευρωπαϊκή “δικαιοσύνη” και ποιους εξυπηρετεί: Απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαικής Ένωσης εναντίον των γεωργών και υπέρ της χημική παρασιτοκτόνας γεωργίας των πολυεθνικών..
https://osr55.wordpress.com/2012/08/26

Ξαναπέφτουν οι μάσκες περί “δικαιοσύνης” Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας αποδέχεται τη νομιμότητα του ESM του ιδιωτικού υπερτοκογλυφικού οργανισμού που εννοείται ότι δεν ξέρεις για τι πράμα μιλώ αχάπαρε κυπρέε…ναι ναι φταιν οι “μαύροι” για ούλλα..γύρισε πλευρό σκατοηλίθιε
http://osr55.wordpress.com/2012/09/12/