Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Τα γκάζια

Τα γκαζια

Θεία δίκη; Θεία τραγωδία;
Όπως τζαι να σιει, φένεται ότι ήρταν τα γκάζια τζαι δώκαν πάνω μας. Δηλαδή ήταν που πριν τζιαμέ τζαι η αλήθκεια να λέγεται μόνο ο κασίνης επίστεφκεν ότι υπήρχαν. τούτο τουλάχιστο οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε.

Άξιζεν μας;
Εδικαιούμαστεν τα ;
Τέλος πάντων, εν θα μπω στη διαδικασία να ρωτήσω αν κάτι που μας δια η γη που τα σπλάχνα της ανοίκει σε μιαν ομάδα ανθρώπων, που νομίζουν ότι επειδή εττελιάσαν τη θάλασσα ανοίκει τους।



Κάποιες σκόρπιες σκέψεις τωρά που ανακηνώθηκε ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων.

Είναι από τις λίγες φορές που με βρίσκω να διαφωνώ με τον φίλτατο κάττο (σε ένα άρθρο που έγραψε πριν κανένα δίμηνο). Η αλήθκεια είναι ότι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αποφασήσαμεν να φκάλουμε "ούλλα τα οικόπεδα στη πούληση".

Βεβαίως, πρέπει να παραδεκτούμε κάτι για όλους που ανοίουν το στόμα τους τζαι λαλούν ένα σωρό μαλακίες για το αέριο। ότι είναι εκ φύσεως μια αγορά/ ένα προιόν που δεν παίρνεις αποφάσεις μόνο με κριτήριο τωρά που χρωστούμε να τα φκάλουμε στη πούληση. ή να το φκάλουμε τωρά για να πιέσουμε τους τούρκους κλπ.

Εκτός που το κυπριακό, πρέπει να αντιλαμβάνεσαι καλά την αγορά, αλλά τζαι να ξέρεις καλά τις τεχνικές δυσκολίες τις οποιασδήποτε απόφασης. Δεδομένου ότι λίοι έχουν μιαν ιδέα τζαι που τα τρία - άλλο που ένα κάρο μαλακίες δεν λαλούν. Και ο γραφόν δεν αποτελεί εξαίρεση.


Χαρακτηρηστικό τούτου είναι τα αμέτρητα βιβλία και άρθρα που εγραφτήκαν για την περίφημη "μάχη των αγωγών" που αφορούσε τα κάζια της κασπίας τζαι της παροχής τους προς την ευρώπη। Εκατοντάδες γραμμές με αγωγούς πα στους χάρτες, και ανάδειξή της σημασίας της "γεωπολιτικής". Πόσα άρθρα εγραφτήκαν για τζίηντον νότιο αγωγό τζαι αναλύσείς τζαι τελικά εν προχωρά γιατί απλά είναι ασύμφορος. Τόσες αναλύσεις επήαν του κώλου γιατί κανένας που τουτους τους πασh γεωπιλιτικολόγους δεν έθεσε το ερώτημα: ρε μα τούτος ο αγωγός συφέρει ;


έτσι οι όποιες ανυσηχίες εκφράζουνται δαμέ δεν διαφέρουν από τις απόψεις όλων των υπολοίπων। Βασίζουνται πάνω σε μια ελλειπή πληροφόρηση και γνώση ως εκ τούτου το μόνο που μπορεί να προσφέρουν είναι μια ακόμα συνεισφορά στους τόνους μαλακίας που έχουν γραφτεί για το θέμα.


Ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων.

Δεν εκατάλαβα γιατί εφυρτήκαμεν να φκάλουμε τζαι τα υπόλοιπα στον ντελάλη. Πιθανόν - όπως συνήθως να γίνεται για καθαρά μικροκομματικούς λόγους - να σώσουμε το χριστόφκια. Αν τζαι ο κασίνης δεν διαφωνεί. Ο κάττος δε πριν μερικές εφτομάδες στο πολίτη λαλεί, αφού έσσιει κρίση να τα ντελαλήσουμε ούλλα! Βεβαίως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν έχουν σκοπό να τα πουλήσουν ούλλα. Πάντως έτσι φαίνεται...


Προσωπικά με βρίσκω να διαφωνώ με τη βιάσύνη τζαι κυρίως με την αντίληψη να δωθούν ΟΥΛΛΑ για τους εξής λόγους:

1. Δεν τους/μας ανοίκουν. Πρέπει να σκεφτείς τζαι τες επόμενες γιεννιές. Τζαι επείδη δεν είμαστεν νορβηγοί, να έχουμε τζαι μια άλφα αυτοσυγκράτηση, δεν υπάρχει λόγος να ριμάξουμε ότι μας επρόσφερε η φύση.... όπως εκάμαμεν τζαι π.χ. με τα υπόγεια ύδατα.


2। απλοική σκέψη. Είναι γνωστό ότι κατά διαστήματα οι μεγάλοι τζαι μιτσίοι εργολάβοι κανονίζουν να μοιράζουν τες προσφορές μεταξύ τους। Τζαι έτσι άμαν φκαίνει η κυβένρηση σε πλειοδοσία, ο καθένας ποντάρει πανω σε ένα έργο....τζαι χάνεται το περιθώρειο της κυβέρνησης να κερδίσει μέσω του περίφημου "ανταγωνισμου".Άμαν μπορεί να το κάμει ένας κυπραίος εργολάβος, γιατί να μεν το κάμουν τζαι οι εταιρείες πετρελαίου; (Που είναι οιαντικαπιταλιστικές/ αντιιμπεριαλιστικές αναλύσεις; !!!) Φκάλε τα ένα ένα στη πούληση ούτως ώστε να πιάνεις που το κάθε ένα όσα παραπάνω μπορείς.


3. Το πρώτο συμβόλαιο δεν το είδαμε. Ο κασίνης λαλεί εν καλό. Τζαι η κυβέρνηση αναγκαστικά το ίδιο. Άλλοι αμφισβητούν το. Πάντως τα 100δις αξία του κοιτάσματος, που ισχυρίζεται η πραξούλα, αμφισβητούνται έντονα. Καλό - ξεκαλό εν τζαι έσσιει τζαι μεγάλη σημασία αφού έτσι τζι αλλιώς μια εταιρεία μόνο ενδιαφέρτηκε που επληρούσεν τα κριτήρια. Αφού κόμα δεν το άφηκες το συμβόλαιο να λειτουργήσει. Να δεις τι τράμπες έσσιει μέσα, να δεις τι σου αποφέρει
πραγματικά.... Γιατί δεν διάς στον ευατό σου τη πιθανότητα να (φατσίησεις τζαι να) μάθεις πριν προχωρήσεις παρακάτω ; Μάθε λίον πως λειτουργεί η αγορά τζαι ύστερα προχωράς.



4। Σε περίοδο κρίσης όντως το γκάζι θα εμπορούσε να σε ξελασπώσει. Τζαι όπως είπεν τζαι ο κευνς In the long run we are all dead. Που την άλλη σε περίοδο κρίσης, όπως τζαι στην πραγματική οικονομία εν τζαι ενι η καλύτερη ώρα να πουλήσεις. Οι αγοραστές ξέρουν ότι έκοψες μέσα τζαι θα τους είναι πιο εύκολο να σε πατήσον με στον λαιμό. Καθώς επίσης τζαι για τους ίδιους, πιθανόν να είναι τζαι πιο λία αυτά που θα μπορούν να προσφέρουν.



5. Αν έσσιει όντως άφθονο γκάζι, τζίηνο που εκάμαν ούλλοι οι νούσιμοι είναι να απαιτήσουν να έχουν δικούς τους επιστήμονες... κλέψε τεχνογνωσία τζαι που ξέρεις.... Κάποτε θα μπορούσες να το εκμεταλευτείς τζαι μόνος σου... Μακρία που τον έλεγχο εταιριών και ιμπεριαλιστικών κρατών. Πούλα -μάθε, πούλα - μάθε - μεν πουλήσεις-εκμεταλεύτου το μόνος σου....

Όπόταν σε αντίθεση με μια πρόσφατη παράθεση του φίλου νέου που ανάφερε

"Σαμποτάρουν την αδειοδότηση των οικοπέδων για να εξυπηρετήσουν την οικονομική ελίτ του τόπου και τα δυτικά συμφέροντα..."

"Τα συμφέροντα πίσω από αυτές τις ενέργειες είναι πλέον ξεκάθαρα με γυμνό μάτι. Τόσο η ντόπια πλουτοκρατία, όσο και όλοι όσοι δεν θέλουν εμπλοκή της Ρωσίας στα ενεργειακά θέματα της ανατολικής Μεσογείου, θέλουν πάση θυσία να σταματήσουν οι διαδικασίες αδειοδότησης έτσι ώστε να συνεχιστούν σε κατοπινό στάδιο, όταν δηλαδή η πολιτική εξουσία στη Κύπρο αλλάξει χέρια"


Γιατί η Ρωσία τζαι όχι εμείς ;


Το πιο πάνω μας λέει βεβαίως ακόμα 2 ενδιαφέροντα πράματα.
1) Ότι η κυβέρνηση είδη τα έδωκε στη Ρωσία, οπόταν ο 2ος γύρος εν στημένος. Γιατί αν δεν εν στημένος, που ξέρει ο αρθρογράφος που τα τωρά ποιος εννά κερτίσει . Άσε που ο πολιτης αμφισβητεί έντονα ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται.... (Που πα να πει ότι ένας που τους θκύο δημοσιογράφους ζει στο κόσμο του νεσκαφε) Τζι αν δεν ενδιαφερτεί η Ρωσία, τζαι τελικά αναγκαστούμεν να τα δώκουμε σε δυτικά συμφέροντα ίντα χαπάρκα ύστερα κοπέλια ;

2) Τα ρωσικά συμφέροντα εν "καλά" τζαι τα δυτικά εν "κακά".
Λες τζαι εν ούλλα τα συμφέροντα τα ίδια.
Τωρά σοβαρά, ο αριστερός θωρεί την γκαζπρομ πιο καλή που την σσιελ ;
ή αντίθετα ο δεξιός, την σσιελ καλύτερη που τη γκαζπρομ ;
Τζαι γιατί ;

Θκιεβάζοντας σήμερα τη δεύτερη ανάγνωση μου εθύμισε τη ιστορία με το αέριο της σσιελ. .Που ανακατώθηκε ο κασίνης μαζί με τη βουλή τζαι ακυρώσαν το συμβόλαιο. Σωστά τα λέει, σε σχέση με τες σημερινές τιμές της ΑΗΚ.Βεβαίως το επιχείρημα τότε δεν ήταν να μας πουλήσει το Ισραήλ αλλά ήταν ότι να φκάλουμε δικό μας.

Βλέποντας το όμως τζαι που τη καχύποπτη πλευρά των συμφερόντων, του τύπου "Σαμποτάρουν την αδειοδότηση των οικοπέδων για να εξυπηρετήσουν την οικονομική ελίτ του τόπου " Το
εμφανέστατο ερώτημα για την τότε εποχή είναι "τα συμφερόντα της σσιελ ποιός τα ξυπηρετούσε;"

Ποιός ήθελε να συνεχιστεί τζίηνη η συμφωνία ; Τζαι ποιός εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της "δύσης" ;


Βεβαίως για το ποιός έξυπηρετούσε τα συμφέροντα της σσιελ ούτε κουβέντα, αφού η τότε απόφαση χαρακτιρίζεται ως "διαδικασία που εσσυμετείχαν όλα τα κόμματα"....

Προφανώς τζίηνος που την ανάτρεψεν είσσιεν συμφέροντα.
Τζίηνος που εν ήθελε να ανατραπει, εν ήσσιεν ;
!!!
Πολλά ενδιαφέρουσα αντίληψη της ανάλυσης συμφερόντων.




Έτσι που ο αρθρογράφος που παραθέτει ο φίλος νέος το χει σίγουρο ότι οι άλλοι σαμποτάρουν τη διαδικασία αδειοδότησης για εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της ελιτ, ενώ τούτοι που εννα τα διαπραγματευτούν τωρά .....εν έχουν συμφέροντα.

Η αλήθκεια προτιμώ την αντίληψη που μας υπενθύμισε σήμερα η δεύτερη ανάνγωση
"Ο δε διευθυντής έκδοσης του κυριακάτικου Πολίτη τότε είχε γράψει μισοαστεία μισοσοβαρά ότι θα μπορούσαν τα κόμματα να χειριστούν το φυσικό αέριο όπως χειρίζεται η "επιτροπή άμυνας" της βουλής, τον προϋπολογισμό της – με συμμετοχή όλων των κομμάτων στα «κέρδη»."

Έτσι δουλεφκουν δυστηχώς και δεν μπορώ να φανταστώ κανένα που να δουλέφκει διαφορετικά.



Τωρά, κάποια σχόλια για τη κόντρα κασίνη-πραξούλας, πραξούλας-βουλής.
Για το πρώτο φαίνεται η κόντρα να είναι προσωπική γιατί επί της ουσίας δεν εκατάλαβα τι διαφορά έχουν. Ποιός εννά μιλά στα ΜΜΕ ;



Τωρά η κόντρα με τη βουλή... Πέρα των προσβολών....
Πάλε οι γνώσεις μου είναι λίες. Δεν έκατσα να ασχοληθώ με το θέμα ούτως ώστε να έχω άποψη για το ποιός εν πιο κατάλληλος μεταξύ της ΡΑΕΚ τζαι της ΔΕΦΑ. Μου φαίνεται μάλλον σα κόντρα μεταξύ δύο κρατικών υπηρεσιών, τζαι τζίηνων που τους εδιορήσαν, ως προς το ποιός θα έχει την εξουσία να αποφασίζει (τζαι συνέπεια τούτου ποιός θα έχει πρόσβαση στη μίζα - ). Κανένας εν τζαι είπεν μας το λόγο γιατί η μια υπηρεσία και όχι η άλλη. Προσωποποιείται το θέμα στο αν θα αποφασίσει η πραξούλα ή όχι.


(Το κείμενο τούτο εγράφτηκε πριν κανένα μήνα τζαι ήρτεν ο διονυσίου στον πολιτη της κυριακής να το επιβεβαιώσει. Τη ΡΑΕΚ ελέγχει το ακελ, τη ΔΕΦΑ οι άλλοι... Μα πλέον είναι τόσο προβλέψιμοι... μα τόσο προβλέψιμοι...)


Τωρά αν αφαιρούν εξουσίες που τον υπουργό, τζαι δημιουργείται κόντρα επί τούτου, φαίνεται ότι οι άλλοι έχουν έννοια ότι ο δημητράκης έννα τα πουλήσει ούλλα πριν να φύει τζαι τουτοι εν θα προλάβουν να βάλουν σσιέρι στη κούππα με το μέλι....

Στο κάτω κάτω αν δεν τα πουλήσει ως του χρόνου, αφαιρούν που τον εαυτό τους εξουσίες μεταφέρνοντας τες σε κρατικούς αξιωματούχους, αφού το πιο πιθανόν είναι ότι του χρόνου εννά την ναίμουνται τούτοι την εξουσία...

Ισχύει βεβαίως τζαι το αντίθετο.... Αν δεν προλάβει να τα πουλήσει ούλλα ο δημήτρης, έχουμε εμπιστοσύνη σε μια αυριανή εκτελεστική εξουσία που θα αποφασίζει π.χ. ο φούλλης με τον νικολάκη ;


Επί της ουσίας, καλό είναι να έχουν πολλοί σσιέρι στην απόφαση. Τζαι ο υπουργός, τζαι κρατικοί αξιοματούχοι, τζαι η βουλή. Γιατί σε αντίθεση με το κυπριακό που θα πρεπε να μηνίσκει τζαι κάτι κρυφό, τα γκάζια πρέπει να γίνουν κάτω που πλήρη διαφάνεια. Τζαι μέχρι τώρα κάμνουν τα ανάποδα. Στο κυπριακό τα πάντα διαρρέουν, ενώ τα γκάζια γίνουνται με πάσα μυστικότητα.


Επίσης όσοι παραπάνω πρέπει να συμφωνήσουν (παρόλο που μπορεί να καθυστερεί λίον τη διαδικασία), θα υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά της μίζας, οπόταν μεγαλύτερη πιθανότητα να επιτευχθεί το πιο συφέρον συμβόλαιο.


Το πιο σημαντικό που πρέπει να μας πουν είναι βάση ποιοων κριτηρίων θα αποφασίσουν ; Και όχι ποιός θα αποφασίζει.

Είναι κριτήριο ασ πούμε ο προσφοροδότης να είναι (ή να μην είναι) "δυτικός";
Εν σοβαρό κριτήριο τούτο ;


Πρώτα από όλα τούτοι που θα πάρουν την απόφαση πρέπει να κατέχουν καλά τα τεχνικά θέματα. Πριν να μιλούν για αγωγούς που δαμέ ως την ελλάδα ή ως τη τουρκία, πρέπει να ξέρουν καλά τες τεχνικές πλευρές του θέματος. Μπορεί να γίνει έτσι αγωγός ; Συφέρει ;

Μετά πρέπει να ξέρουν καλά τα οικονομικά τζαι την αγορά τούτου του πράματος. Τούτα τα θκυό θα πρέπει να καθορίσουν τες αποφάσεις για τερματικά, αγωγούς, υγροποίησεις κλπ.

Ακόμα τζαι που τα πιο απλά ακόμα τζαι αφελή.... Στο τύπο ερωτήσαν ως τωρά αρκετές φορές γιατί εκάμαμε 12 οικόπεδα μεγάλα, ενώ το ισραήλ έκαμεν τα μιτσιά μιτσιά ; Μπορεί να έσσιει λόγο. Μπορεί να τζαι μια απόφαση που επήρεν ένας πριν 4 χρόνια τζαι εν μπαίνει κανένας στον κόπο να την αμφισβητήσει.... Μπορεί να είναι βλακώδης η ερώτηση και η απάντηση να είναι τόσο απλή όπως ας πούμε¨

Αν πουλήσεις 12 οικόπεδα που 2 ευρώ
το ίδιο θα σου ρτει αν πουλήσεις 24 που 1.



Μπορεί να μεν έτσι.
Γιατί το ερώτημα παραμένει " Ε, καλά οι εβραίοι ίντα τα εκάμαν πιο μιτσιά;"

Αλλά εν τζαι κάμνει ένας το κόπο να σου απαντήσει, με διευθυντής ενέργειας, με υπουργός με κυβερνητικός εκπρόσωπος.... Έχουν άλλα πιο σημαντικά να απαντούν.... στον παπά, στο νίκο, στο νταουνερ...... Όποιος βιάζεται σκοντάφτει, το γοργόν και χάριν έχει...αλλό λίους μήνες εννά αθυμηθούν τον καβάφη πάλε....

Ε, αν υπάρχει λόγος πετε μας τον!!!

Πριν τα ντελαλήσεις τζαι τα 12!!!

Τζαι μιλούμε για μιαν ερώτηση δυνιτικά γελοία. Όχι να μπεις στα τερματικά, υγροποιήσεις, κλπ

Τζαι αφού τα έχεις ξεκαθαρίσει τούτα μετά θα πρέπει να πάρεις τζαι τη πολιτική απόφαση. Θα τα χρησιμοποιήσω για να δυναμόσω ενάντια στη τουρζιά ή θα τα χρησιμοποιήσω με τέθκιον τρόπο ώστε να έσσιει τζαι η τουρτζιά συφέρον τζαι να χω τη κελλέ μου ήσυχη μετά τη λύση ; Οι κινήσεις μας μάλλον το δεύτερο δείχνουν.

Άσε που τζαι σε "μεγάλο" να το δώκεις, τίποτε εν τζαι εγκυάται σου ότι έννα πετύχεις καλύτερη λύση. Το μόνο που μπορεί να σου εγγυηθεί είναι ότι εν θα μπορεί να ρτει το τούρκος να του κάμει ππαα.
Που για να μαι ειλικρινής εν τζαι πολυπείστηκα με την αντίληψη ότι το φυσικό αέριο είναι θέμα "εθνικής ασφάλειας" (τζαι θέλει εκτελεστική εξουσία να αποφασίσει). Αν το δώκεις δηλαδή σε μια νορβηγική εταιρεία εννά ρτει ο τούρκος να τους βυθίσει;
Εν μπορώ να καταλάβω γιατί να μεν μπορεί να δημιουργηθεί μια διαδικασία (με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων) όπως τότε με την αγορά φυσικού αερίου που σσιελ.



τζαι αν έσσιει σκοπό να το λύσει (χα) γιατί εν καρτερά να συναποφασίσουμε
με τους συμπατριώτες τουρκοκύπριους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: