Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Το σχέδιο Β σήμερα στα περίπτερα

Κυριακή σήμερα, ημέρα ανάγνωσης εφημερίδων.

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Κύπρου (επιτέλους, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί) δίνει δωρεάν ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλιαράκι:

Τάκης Γεωργίου: Σχέδιο Β' , Έδαφος αντί Κυριαρχίας.


Να μην τα πολυλογούμε, μετά από ένα ατελιώτο μπλα μπλα, που βρίθει εθνικισμού και αντιεπιστημονικότητας, πολλαπλές αρλούμπες, αυθαίρετα συμπεράσματα, εν ολίγοις ένα ρεσιτάλ μαλακίας, καταλήγει στην εξής πρόταση που συνοψίζεται στο εξής:

Αφού η ΔΔΟ είναι άδικη, επικίνδυνη, ρατσιστική μη-βιώσιμη, μη λειτουργική, αλλά κυρίως αφού "οι τούρζιοι εν τούρζιοι" (άρα κατά την εθνικιστική λογική και έχθροί ) και αφού οι άλλες προτάσεις είναι λίον πολλά ανέφικτες.....ίσως.... θα έπρεπε να σκεφτούμεν τη διχοτόμιση.

Να μας δώκουν γη, τζαι να τους αναγνωρίζουμε τζαι κανεί.

ή κατά το συγγραφέα:

"Συμπερασματικά, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι χίλιες φορές καλύτερα μια μικρή ελεύθερη πατρίδα, υπό τη μορφή ενός ανεξάρτητου Ελληνοκυπριακού κράτους, που θα είναι ολότελα δικό μας κι θα έχει καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, παρά μια θνησιγενής, τάχα "επανενωμένη" Διζωνική Δικοινοτική Ομόσπονδη Κύπρος"

Σχόλια:

1. Μιλούμε για ένα σημείο καμπής στα χρονικά του μετά του 74 κυπριακού προβλήματος. Ενώ η άποψη αυτή υπάρχει και κυκλοφορεί μέσα στο κόσμο, δεν εκφράζεται δημόσια, ούτε που καμιά εφημερίδα, ούτε από κανένα κόμμα. Σήμερα πλέον εκφράζεται δημόσια, και δίδεται μάλιστα δωρεών από τη μεγαλύτερη (και πατριωτικότερη) εφημερίδα του τόπου.

(καμία νύξη βεβαίως ενάντια στο συγγραφεα, για υποχωρητικότητα, ξεπούλημα της κερύνιας, ενδοτικότητα, προδοσία, ξένα αργύρια, τουρκικές απόψεις να λέγονται στα ελληνικά κλπ.... αφού ο συγγραφέας καταφέρνει να μας πείσει ότι είναι αρκετά αντιτούρκος - άρα πατριώτης - και συν τις άλλοις, δίδεται από την εφημερίδα που έχει το χασαπ του πατριωτισμού.... δωρεάν!!)


2. Να είμαστεν ειλικρινής όμως, ότι ο συγγραφέας ένα - δύο δίκαια τα έχει.

Πρώτον ότι τούτη άποψη πρέπει να συζητηθεί δημόσια. Και μπράβο του που έχει τα κότσια να το κάμει ίδιος. Παρά να το λαλείς συγκαλυμμένα, καλύτερα στα ίσια.

Και συν τις άλλοις με τούτη τη στρατηγική θα πιάσεις πίσω τζαι ένα μέρος της γης πίσω.... ενώ με τα συνθήματα , και πατριωτικές κορώνες του μακροχρόνιου αγώνα , της ευρωπαικής λύσης, κλπ το πιο πιθανόν είναι ότι θα πιάμεν μαλλίν.


Δεύτερον. Η λύση των δύο κρατών (με γενναία ανταλλάγματα γης), σίγουρα θα είναι πιο βιώσιμη, σίγουρα θα είναι πιο λειτουργική, σίγουρα δεν θα περιλαμβάνει εποίκους, εγγυήσεις , τούρκους κλπ.

Χάνεις βεβαίως τη Τζερύνια αλλά χάτε....


Ακόμα τζαι ναινεκοι πλεόν εκφράζουν τούτην την άποψη, αλλά από εντελώς διαφορετική σκοπιά. Δεν ξεκινούν που την αντίληψη ότι η ΔΔΟ θα καταρεύσει επειδή οι άλλοι εν τούρτζιοι.

Θα καταρεύσει επειδή τζίνοι θα έχουν το ντεκτας, τον έρογλου, το στρατό, τη τουρκία, τη βολκαν το μπαιράκ, και ένα τυχοδιώκτη ταλάτ, και εμείς αντιστοίχως έχουμε δήκο εδεκ ευρωκό, οικολόγους, ποντίκια, φιλελευθερους ,σημερινές, μέγκα, αντένα, σίγμα, αρχιεπίσκοπο, το μισό συναγερμό, και ένα τυχοδιωκτκό κόμμα εργαζόμενου λαού..... ε, πως να λειτουργήσει ;

Βεβαίως πρέπει να πάρεις την απόφαση τζαι να το πεις δημόσια:

Ναι ρε κύριε: Προτιμώ να χάσω
γη(ή να κερδίσω ανάλογα με την οπτική γωνία που το βλέπει ο καθένας τελικά....) , τζαι να έχω την ασφάλεια μου, τη λειτουργικότητα μου, τη σταθερότητα, την ειρήνη, δεν θα έχω τα κάθε εθνικιστάκια να προκαλούν προβοκάτσιες τζαι ιστορίες.

Διαφορετικοί λόγοι, ίδιο συμπέρασμα.


και το ερώτημα τελικά είναι

Why the hell not ?

Τελικά,

Γιατί όχι ;


.....

Εξηγείστε μας να δούμε, γιατί όχι σε τούντη λύση ; ..... ούλλοι πέτε μας να δούμε.... μηδενός εξαιρουμένου : πατριώτες, προδότες, ναινέκοι, οχιάδες, εθνικιστές, αριστεροί, επαναπροσεγγιστές, πουλημένοι, φασίστες, κουμούνια, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκρατες, εθνιοσοσιαλιστές, φιλελευθεροι , ομονιάτες αποεελίστες, σύτροφοι συναγωνιστές, αθκιασεροί μπλοκάδες..... τελικά

γιατί όχι ;



24 σχόλια:

The Passenger είπε...

Ε είπε το τζιαι ο Ματσάκης τούτο στις τελευταίες εκλογές αλλά οι παραπάνω εν φαίνεται να το πήραν είδηση.

Ασε που κάποια κανάλια - με το ήθος που διακρίνει τους anchors τους - ειρωνεύκονταν τον ασύστολα όταν τον εφέραν για να πει την άποψη τους.

Τέλος πάντων, εν για τον Ματσάκη που μιλούμε, όι τζιαι τον πιο ισορροπημένο άθρωπο αλλά δεν παύει να είναι το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που εφκήκε δημόσια τζιαι είπε το.

Στην ερώτηση σου τωρά, εγώ πιστεύκω ότι η διχοτόμηση με απόδοση εδάφους εν αρκετά ελκυστική πρόταση νοουμένου ότι το έδαφος που εννά πιάμε ενάν αρκετό.

Το μόνο πραγματικά αρνητικό για μένα εν ο πολλαπλασιασμός των εποίκων που σε κάποια φάση εννάν παραπάνω που μας. Αν φκει μια ομοσπονδιακή λύση που να εγγυάται ότι εννά ξεκουμπιστούν καμπόσοι που τούτους τότε μπορεί να εν καλύττερη που την διχοτόμηση αν και για να είμαι ειλικρινής πολλά λλίο chance διώ στους Τούρκους να δεχτούν κάτι τέθκοιο.

Aceras Anthropophorum είπε...

Καλον ερώτημα. Το έθεσα στον εαυτό μου, τζιαι μετά που έναν επιπόλαιο pourquoi pas? εσκέφτηκα ότι για να λειτουργήσει θα πρέπει να στήσουμεν τοίχον όπως του Ισραηλήτες για να αντικόφκουμεν τους φτωχούς που θα θέλουν να έρτουν ποδά. Άσε δε που οι τκ έχουν τζιαι ταυτότηταν.

Τζιαι άτε ήβραμεν κοντύλια τζιαι εχτίσαμεν τοίχον, άτε να κρατήσουμεν τζιαι τον στρατόν να κρατά τα σύνορα παρόλον που κανένας δεν θέλει να πααίννει, άτε να βάλουμεν ηλετρικά συρματα να μεν έρκουνται ποδά οι ανεπιθύμητοι, τί γένεται με τα πετρόλαα. Πως να μοιράσουμεν την θάλασσαν για να ποφύουμεν πόλεμον; Να τους τα δώκουμεν τζιαι τούτα διότι δεν έχουμεν αρκετά δυνατόν ναυτικόν για να τα υπερασπίσουμεν;

Τζιαι αν ημπεί τζιαι τη Τουρκία σε 50 χρόνια στην Ευρώπην, τί θα κάμουμεν με τον τοίχον μας πον ναν παράνομος; Πως θα κάμουμεν με τους γειτόνους μας πον ναν 900 000 τζιαι μεις 800 διότι δεν κάμνουμεν πιον κοπελλούθκια;

Άλλην επιλογήν που να συνεταιρέψουμεν δεν έχουμεν φίλε μου. Εδώ Γαλλία τζιαι Γερμανία τζιαι συνεταιρέψαν με τόσα εκατομύρια νεκρούς πας τα σύνορα.

Είναι η πιό ορθολογιστική λύση. Να γιατί στο τέλος εν να εφαρμοστεί τζιόλας. Είναι η λύση της ελάχιστης απώλειας, τζιαι για τζιείνους τζιαι για μάς

The Passenger είπε...

Πόλεμο εν θα έσιει για τα πετρέλαια, με την ΕΕ μες τη μέση εν παίρνει την Τουρκία να κάμει έτσι ενέργεια.

Εν πάσει περιπτώσει σκασιλα μας για τα πετρέλαια. Ο κόσμος κινείται μακρυά που το πετρέλαιο λόγω global warming τζιαι η οικονομία της Κύπρου - σωστά - εν service based επομένως τζιαι να μεν τα αξιοποιήσουμε εν εχάθηκε ο κόσμος. Εν καλύττερα να μεν εθιστούμε στις πετρελαιοεξαγωγές ουτως ή άλλως γιατί μόνο διαφθορά φέρνουν

Καλά δηλαδή τζιαι ομοσπονδία να έχουμε αμα μπει η Τουρκία στην ΕΕ πάλαι εν θα έρτουν ούλλοι οι έποικοι που ποδά; Τι καλύττερο εννά έσιει που την διχοτόμηση στα δημογραφικά; Το σενάριο να μπει η Τουρκία στην ΕΕ για μας εν συμφέρει ότι τζιαι να γίνει.

Το παράδειγμα της Γερμανίας τζιαι της Γαλλίας Ασέρα πολλά λλίη σχέση έσιει με το παράδειγμα της Κύπρου, ενεν κάτι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να βασίσεις επιχειρηματολογία πάνω του. Πιο κοντινό εν το παράδειγμα της Βοσνίας τζιαι τζιαμέ τα πράματα ενεν τόσο ρόδινα.

stelios papalangi είπε...

@ The Passenger και ασέρα

έχεις δίκαιο για το ματσάκη αλλά όντως εν ήταν οσβαρή περίπτωση.

τζίηνο που βλέπω τζαι στους δύο είναι ο φόβος των εποίκων. γιατί έχουμεν ένα συνεχή φόβο ότι εννά πολύνουν τζαι ότι εννα σιονοστούν ποδά ;

εν τζαι λαλώ μπορεί να γίνει, αλλά γιατί το χουμε σίουρο ;


καταρχή έχουμεν το σίουρο ότι θα γενοβολούν ασταμάτητα, ενώ είναι πιθανόν αν βιώσουν οικονομική ανάπτυξη (είτε λόγο διχοτόμισης είτε λόγω ομοσπονδίας) να σταματήσουν τα πολλά κοπελλουθκια.... εν ολίγοις να εξευερωπαιστούν.

τζαι γιατί να σιονοστούν ποδά ;

έτσι ελαλαλούσαν για τους καλαμαράες τζαι τους πορτογάλλους όταν εμπήκαν στην ΕΕ.

έτσι ελαλούσαν για τους ανατολικοευρωπαίους.

εντάξει υπάρχει μια κινητικότητα, αλλά εν τζαι προκαλεί κάτι το τόσο συνταρακτικό.


εν ιξέρω γιατί τούτο το σενάριο με τους έποικους έβρισκα το πάντα λιον τραβημένο.


το θέμα με τη συμφωνημένη διχοτόμηση για μένα είναι απλό.

είναι σίουρο ότι μπορεί να μου εξασφαλήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα ;

όσον κουμάρι εν η διζωνική άλλο τόσο κουμάρι εν τζαι τούτο.

μπορεί να λειτουργήσει όντως μια χαρά, τζαι να γίνουμε μια νέα γαλλία- γερμανία.

αν το πάρουμε συγκρουσιακά όμως, με κούρσες εξοπλισμού, ανταγωνισμούς, φασαρίες μες τες θάλασσες, ούτε σταθερότητα θα φέρει ούτε ειρήνη.

άρα που ήσουν, πούποτε.

τζαι ο φίλτατος συγγραφέας του σχεδίου Βου (κάτι σαν Τόμμης Βου), ενώ κάμνει το κόπο να αφιερώσει σελίδες ολόκληρες για οκτω διαφορετικά εφιαλτικά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν σε περίπτωση ΔΔΟ, δεν κάμνει το κόπο να αναφέρει ούτε ένα εφιαλτικό σενάριο για τη λυση που προτείνει.

κλασικά όπως ούλλοι που προτείνουν λύση, για κάποιο λόγο αρνητικό σενάριο δεν κάμνουν το κόπο να μας αναφέρουν.


τέλος ένα σχόλιο για την ΕΕ.
αν τελικά εποφαζίσαμεν να κάμουμεν κάτι τέθκιο, θα μας εσύφερε το νέα κράτη να είναι στην ΕΕ. που τζαμέ τζαι τζι αν τελικά μπει η τουρκία ή όχι, δεν θα είναι τόσο ύψιστης σημασίας μετά.

kyriakos είπε...

Φίλε..
Αμαν σε έπεισε εσένα η μαλακία του Φιλελεύθερου τότε φαντάστου τι έκανε στον Μέσο Κυπραίο.

Καταρχάς να ανακοινώσω ότι δεν θα ξαναεπιστρέψω κύπρο θα πιάσω ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για Αμερική και θα σείρω μαύρη πέτρα πάνω στην φάτσα ενός σκατόγερου απορριπτιστή (έτσι να το ευχαριστηθώ κιόλας)


Υπάρχουν φίλε ΠΑΡΑ πολλοι λόγοι που η πρότασή ΜΑτσάκη - Τάκη - Εοκαβ. κτλ. είναι πολύ χειρότερη από ΔΔΟ.


θα σου πω μερικούς.. που βασικά αναιρούν την όλη περί οικονομικής βιωσιμότητας θεωρεία της διχοτόμησης.

Α) θα υπάρχουν ΣΤΡΑΤΟΙ. ΕΦ. και λοιπά αρρωστημένα μυαλά.

η ΕΦ χρειάζεται ... 300 εκατομμύρια το χρόνο για συντήρηση και μόνο.

ΝΑι.. 300 εκατομμύρια.. (είμαι ο μόνος που ώρες ώρες βλέπει ένα χέρι παραλλαγής στη τζέπη του?)..

Την επόμενη μέρα της ΔΔΟ θα γλυτώναμε 300 εκατομύρια.. 6 χρόνια μετά θα γλυτώναμε
1 δισεκατομύριο 800εκατομύρια ευρώ.

θυμίζω ότι σήμερα συζητάμε αν θα γίνουν βασικά έργα υποδομής στη κύπρο όπως είναι το μέγαρο πολιτισμού .. το μουσείο... η βουλή ... πάρκα... κτλ.
που όλα μαζί δεν στοιχίζουν τόσα..

Τόσα.. (300εκατομύρια) ήταν και η περιβόητη επένδυση των Εμίρηδων που τους γλυφίζουρίζαμε τον Κώλο...

Το κράτος λόγο αυτού έχει 80% ανελαστικές δαπάνες (συντήρηση κρατικής μηχανής)

και μόνο 20% για έργα υποδομών
ζούμε στην ουσία με τις υποδομές των Εγγλέζων (αν εξαιρέσεις τους δρόμους και άλλα μικρά)

με 300 εκατομμύρια κτίζεις ένα ουρανοξύστη 80 ορόφων για να στεγάσεις πρόσφυγες κτλ. που δεν μπορούν να επιστρέψουν λόγο αλλαγών επι του εδάφους στην Κερύνεια κτλ. με ΔΔΟ.
επιπλέον ένα τέτοιο κτίριο μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ώς 6αστερο ξενοδοχείο και να σου αποφέρει χρήματα..
μπορείς να κτίσεις 2 τέτοια κτήρια.. και να στεγάσεις όλα τα υπουργεία και να γλυτώσεις άλλα 100 εκατομύρια που δίνει το κράτος το χρόνο για να στεγάζει τα ''κρατικά κτίρια'' ενοικιάζοντας απο ιδιώτες. ή ακόμη και 3 και να βγάζεις ΠΟΛΛΑ και παχουλλά χρήματα. και να αναβαθμηστείς ως χώρα.

Η ΕΦ δεν σου αποφέρει χρήματα.


Το διχοτομικό κράτος λοιπόν θα πρέπει να συνεχίζει να φυτοζωεί με τον Καρκίνο της ΕΦ...

και τον καρκίνο της Ανατολία στη Κερύνεια.

Ναι μπορεί να είναι βιώσιμο σήμερα αλλά Αυριο ή μεθαύριο δεν θα είναι εκεί που θα ήταν αν ήταν Ομοσπονδιακό..

Καλά δηλαδή νομίζεται ότι είναι βλάκες όλοι οι υπόλοιποι που κάνουν Ομοσπονδίες; Οι ομοσπονδίες συμφέρουν οικονομικά για ΠΑΡΑ πολλούς λόγους ΤΕΛΟΣ.

,,,Αυτό για αρχή..

αν δεν έχεις πεισθεί ακόμη ... υπάρχουν και άλλοι πάρα πολλοι λόγοι..
που κάτι τέτοιο είναι ηλιθιότητα .


Απλά θα ήθελα να επισημάνω όμως.. και κάτι ακόμα που έγραψα και στο μπλοκ της Δρακούνας που είχε το ίδιο θέμα.. ότι οι πραξικοπηματίες της ΕοκαΒ (Βλέπε: σημερινοί ατιμώρητοι μεγαλοεκδότες με κλάδο ελαίας στα μαλλιά)

Ελεγαν ακριβώς τα ίδια στον επίλογο του Ντοκιμαντέρ ''ΑΤΤΙΛΑΣ74'' του Κακογιάννη.

ότι δηλαδή ... η επιβίωση μιας ανεξάρτητης (και τώρα διχοτομημένης) Κύπρου θα είναι οικονομικά ανέφικτη και μακρυά απο τις αγκάλες της μητέρας πατριδας θα πεθάνουμε απο την πείνα και θα εξαλιφθούμε.. και καλούσαν τον Μακάριο να προχωρήσει στο Τρίτο μέρος του προδοτικού πραξικοπήματος και να ολοκληρώσει τις διπλές ενώσεις.. Φυσικά η ιστορία απέδειξε ότι οι Καλαμαράδες είναι αυτοί που θα εξαλειφθούν στο τέλος όπως το πάσειν αλλά Anw...

Φυσικά όπως όλοι ξέρουμε το τρίτο μέρος (ένωσης) δεν υλοποιήθηκε όπως ούτε και το Πρώτο (που αφορούσε την δολοφονία Μακαρίου) αλλά το ΔΕΥΤΕΡΟ...
μμμμ.....
Το δεύτερο...
.. Μια χαρά τήρησαν το δικό τους μέρος της συμφωνίας οι Τούρκοι.

..

Anef_Oriwn είπε...

Steliε,
Κάτι ξεκίνησα να γράφω κι εγώ πάνω στο ίδιο θέμα [για το Σχέδιο Ββου], όπως και για το άλλο βιβλιαράκι [για το δήθεν “Ορθό ΝΑΙ”], που διένειμαν πριν 2-3 βδομάδες ο “Φιλελεύθερος”, η “Σημερινή” τζιαι το Τρωκτικό(!!!), με πρόλαβες όμως και καλά έκαμες! Θα προσπαθήσω να επανέλθω με κάποια ολοκληρωμένα σχόλια ...

Anef_Oriwn
Δευτέρα 28/9/2009 – 10:03 μ.μ.

The Passenger είπε...

Ναι ούτε εγώ πιστεύκω ότι εννά έρτουν που ποδά όπως τις ακρίδες - αν ήταν ήταν να ερκουνταν εδω και κάτι δεκαετίες - αλλά νομίζω ότι τα δημογραφικά επηρεάζουν πάντα τις εξελίξεις σε ένα τόπο, ειδικά σε ένα μιτσύ τόπο που γυρω γυρώ έσιει θάλασσα. Βάλλω το σαν πιθανή πηγη προβλημάτων χωρίς να είμαι σίουρος.


Αν μιλούμε για σενάρια τωρά ομοσπονδία εν πολλά πιο απρόβλεπτο σενάριο που την διχοτόμηση λόγω ούλλων που μπορεί να παν στραβά τζιαι να προκαλέσουν προβλήματα στην σταθερότητα τζιαι βιωσιμώτητα του κράτους. Αν μιλάμε για μαθηματικά της αβεβαιότητας δηλαδή με την διχοτόμηση οι εξισώσεις εν πιο απλές.

Το αν θα υπάρχει εθνική φρουρά η όι εν θέμα απόφασης τζιαι εν έρκεται πακέττο με την διχοτόμηση. Χρειάζεται μόνο ένα θαραλλέο πρόεδρο τζιαι 2 κόμματα για να βάλουν λουκέττο στην ΕΦ ή να την υποβαθμίσουν με το πολύ λογικό σκεπτικό ότι εν έχουμε καμιάν ελπίδα να αμυνθούμε απέναντι σε μια Τουρκική επίθεση τζιαι άρα what's the point. Ενεν επιχείρημα που μόνο του υπέρ της ομοσπονδίας τούτο.

Μιλάς για 300 εκατομμύρια, το ότι στην ομόσπονδη Κύπρο εννά έχουμε ακόμα πιο μεγάλη δημόσια υπηρεσία λόγω της μορφής του κράτους (μια υπηρεσία για κάθε ζώνη τζιαι μια για τα ομοσπονδιακα) εν θα μας φάει μια φάουσα λίρες δηλαδή; Τα λεφτά που αναπόφευκτα εννά πρέπει να παν για να αναβαθμιστούν οι υποδομές στα κατεχόμενα συν διάφορες αποζημιώσεις ποτζεί τζιαι ποδά; Εν δαμαί που εννά πουν κάποιοι ότι εννά φκάλουμε λίρες που τις εξαγωγές των πορτοκαλιών μας στην Τουρκία....ενώ μάλλον το αντίθετο εννά γίνει, εννά αγοράζουμε φτηνά αγροτικά προιόντα που την Τουρκία.

Ας βάλουμε μπροστά ούλλες τις παραμέτρους τζιαι μετά να μιλούμε για κέρδη τζιαι ζημιές.

In any case εγώ νομίζω ότι ακόμα τζιαι το σενάριο έδαφος για αναγνώριση εν μάλλον ανέφικτο για τον απλούστατο λόγο ότι μόλις ο οποισδήποτε πρόεδρος ψελλίσει κάτι έτσι προς τα έξω αμέσως εννά αρχίσουν να αναγνωρίζουν επίσημα τα κατεχόμενα οι ξένοι πριν που μας τζιαι στο τέλος με έδαφος εννά μας δώκουν πίσω με τίποτε τζιαι εμείς ακόμα εννα προσπαθούμε να καταλάβουμε τι έγινε.

Το πόσο πιο ελπιδοφόρα - γιατί δαμαί πλέον εν για ελπιδα που μιλούμε - εν μια ομοσπονδιακή λύση εννά εξαρτηθεί που το τι εννά προνοεί. Αν εν μια λύση που εννά οδηγήσει σε διχοτόμηση σε 10 ή 20 ή 30 χρόνια τότε στο τέλος της ημέρας τι διαφορά εννά έσιει που τούτο το σχέδιο Β; Τζιαι μένα αρέσκει μου η ιδέα της ομοσπονδίας αλλά όι ότι βρέξει ας κατεβάσει

kyriakos είπε...

\η μεγάλη δημόσια υπηρεσία είναι ένας μύθος by the way.. φίλε Pass. Είναι η καραμέλλα που ρίχνουν σε ορισμένα κράτη για να δικαιολογήσουν τη διαφθορά και το ότι τρώνε τα λεφτά χωρίς να κάμνουν τπτ. Εν γνωστό το κόλπο παγκοσμίως πρώτος διδάξας η ελλάδα.
θεωρείς ότι η Κύπρος έχει πιο ''μεγάλο'' κράτος; απο την ελλάδα;

Οχι φυσικά η ελλάδα έχει το πιο μεγάλο κράτος ε;
Ετσι έλεγαν οι καραμανλήδες και ντελλάλιζαν τα κανάλια που το πρωί ως τη νύχτα.

Εχουμε μεγάλο κράτος και δεν μένουν λεφτά να σας κάμουμε δρόμους...

η ελλάδα έχει πληθυσμό 11 εκατομμύρια και έχει 741.148 δημόσιους υπάλληλους άρα ποσοστό 6% με μισθό 711ευρώ.

η πιο καπιταλιστική χώρα της Ευρώπης η Μεγάλη βρεττανία έχει μεγάλο κράτος; με πληθυσμό 61 εκ έχει 5.8 εκατομύρια δημόσιους υπαλλήλους. ποσοστό δηλαδή 9,56% με βασικό μισθό 1.010 ευρώ. 3.56% παραπάνω απο την ελλάδα.

Η Δανία έχει πληθυσμό 5.5 εκατομμύρια και 894.400 δημόσιους υπάλληλους 16%!
με βασικό μισθό... 2154

Η κύπρος δεν έχει μεγάλο κράτος μια χαρά είναι αν διαρθρωθεί λίγο πιο σωστά και μείνει ενήμερο με την τεχνολογική εποχή . Εχει μεγάλη ΕΦ. και ορισμένη διαφθορά την οποία πατάσσει σιγά σιγά η σημερινή κυβέρνηση διότι τα βρήκε σκούρα με την οικονομική κρίση. και επειδή έχουμε ένα πρόεδρο που είναι ψυχοπαθής και ένα υπουργό οικονομικών bob σφουγγαράκι.
ΜΕ διχοτόμηση δεν θα φύγει ποτέ η ΕΦ. 100% όπως έλεγε το ΑΝΝΑΝ
δαμέ μια μείωση πάνε να κάμουν και δεν γίνεται τίποτε. και ο λόγος είναι επειδή υπάρχουν πάρα πολλά διαπλεκόμενα συμφέροντά μιλάμε για 300 εκατομμύρια το χρόνο.

στη καλύτερη περίπτωση θα διατηρηθεί το καρκίνομα και θα το ονομάσουν ένα ... ''μικρό και ευέλικτο σώμα''
Αλλά το πρόβλημα θα παραμείνει εκεί και θα μας κρατά πίσω.

και διαφωνώ ότι οι ομοσπονδίες είναι περίπλοκες και θα καταρρεύσουν. Αυτά είναι μεγάλες βλακίες. Ολα τα οικονομικά δυνατά κράτη του κόσμου είναι ομοσπονδίες ίσα ίσα τα έθνη κράτη είναι αυτά που ιστορικά αποδείχθηκαν μη βιώσιμα. Για πάρα πουλλους λόγους. Το κράτος του 60 ασχέτως με το τι προπαγανδίζουν δεν κατέρρευσε επειδή ήταν περίπλοκο αλλά επειδή ήθελαν να το κάνουν να ''καταρρεύσει'' και ο δύο πλευρές.
Σήμερα δεν μπορεί να καταρρεύσει διότι λογο της Ευρώπης και του πολυπολιτισμικού κόσμου δεν υπάρχει κανένα απολύτως νόημα στην έννοια διχοτόμηση- ένωση που κάποτε σήμαινε τα πάντα.


όσο για το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή ένωση.. αυτό σημαίνει ότι θα καταρρεύσει και η Κύπρος αφού σε περίπτωση που δεν το πήρατε χαμπάρι έχουμε το euro. όχι τη λίρα πλέων και είμαστε άρρητα συνδεδεμένοι με την Ευρωπαϊκή οικονομία.καμία χώρα δεν καταρρέει όσο το νόμισμα της έχει ακόμα αγοραστική αξία. Ναι αν τη μοίρα του ευρώ την διαχειριζόμασταν εμείς ή οι έλληνες ή οι ιταλοί θα καταρρέε και ευρώπη. όμως το Ευρώ το ελέγχει η Γερμανία .Οι Γερμανοί είχαν περάσει μια περίοδο επι Χίτλερ που το νόμισμα τους ήταν πιο φτηνό να το κρούζουν στο τζάκι παρά να αγοράζουν ξύλα και έχουν εμμονή με το ''δυνατό'' νόμισμα. Δες την πορεία του ευρώ τα τελευταία χρόνια έναντι του δολαρίου.

Η κύπρος δεν μπορεί να πάρει σημαντικές οικονομικές αποφάσεις μόνη της; όλα καθορίζονται απο την Ευρώπη.

kyriakos είπε...

Και ακριβώς επειδή σήμερα η έννοια διχοτόμηση λόγω Ευρώπης δεν σημαίνει απολύτως τίποτε δεν τους φωβίζει πλεον και αυτό το ενδεχόμενο.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι φοβίζει εμάς τους πρόσφυγες. όλοι αυτοί που σήμερα πολεμούν την λύση ομοσπονδίας για να προστατεύσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα. έκτισαν της περιουσίες τους πάνω στις δικές μας ράσιες.

Ναι η λύση διχοτόμησης σημαίνει μηδενική αλλαγή στο οικονομικό status quo όμως δεν σημαίνει ότι θα δούμε καλυτερες μερες.. Απλά θα δούμε τις ΙΔΙΕΣ μέρες και αυτό πρέπει να καταλάβετε.
με λύση απλά εκείνοι που έχουν τεράστιες περιουσίες σε Αμμόχωστο ή ακόμη Κερύνεια κτλ. μπαίνουν ξανά στο παιχνίδι. και θα διεκδικούν κομμάτι απο την πίττα. επιπλέον θα πέσουν και γενικά όλες οι τιμές των οικοπέδων και των διαμερισμάτων αφού θα διπλασιαστεί ξαφνικά η προσφορά.
Αυτό είναι ξεκάθαρο.
Και είναι η πραγματικότητα.
Πίσω απο το μεγάλο ΟΧΙ κρύβεται το μεγάλο χρήμα.
και φυσικά καμπόσοι κουτουρόμυαλοι τύπου christofias watch που δεν ξέρουν τι παίζει και τι τους γίνεται και προπαγανδίζουν βλακείες και είναι και αυτοί στη τελική θύματα και μάλιστα περήφανα θύματα.

stelios papalangi είπε...

@κυριάκος

χρόνια σου πολλά καταρχή.


δεν λέω ότι με έπεισε το σχέδιο ββου. λέω ότι αν ξεπεράσει κάποιος το ζήτημα των "πατρογονικών εστιών" , είναι μια λύση που θα μπορούσε να εξεταστεί.

γιατί όντως, με το νου που κολιαντιρίζουμεν τζαι εμείς τζαι οι άλλοι, η δικοινοτικότητα θα έχει δυσκολίες να δουλέψει. γιατί όπως καταλαβαίνω που την αντίληψη που έχεις για το πως δουλέφκει ο κόσμος, όταν λέεις:

" Το κράτος του 60 ασχέτως με το τι προπαγανδίζουν δεν κατέρρευσε επειδή ήταν περίπλοκο αλλά επειδή ήθελαν να το κάνουν να ''καταρρεύσει'' και ο δύο πλευρές."


εν ολίγοις, θεωρείς ότι εν οι άνθρωποι που κάμνουν το σύστημα να καταρεύσει και όχι το ανάποδο - δηλαδή το σύστημα που οδηγεί τους ανθρώπους στη σύγκρουση.


Άρα αν όντως εν έτσι.

Αν το 60 δεν έφτεεν το σύστημα αλλά οι δύο πλευρές, το ερώτημα είναι:

τι βλέπεις ότι άλλαξε στες δύο πλευρές, που σου διά την εντύπωση ότι τούτη τη πλευρά εννά δουλέψει ; (ποσό μάλλον όταν μας απειλάς ότι θα μεταναστέυσεις γιατί μας εβαρήθηκες ; :-)


ποιά εν η πολιτική ηγεσία δική μας ή η δική τους, που θα έχει τα @@ να το κάμει να το δουλεψει ;

που στηρίζεις τούτην την αισιοδοξία;


το άλλο
η ΕΦ, εν όντως κάτι σημαντικό που θα προκύψει που μια λύση.

προσωπικά δεν μου φαίνεται πάντως αρκετό επιχείρημα γιατί να προτιμήσεις τη ΔΔΟ από την συμφωνημένη διχοτόμιση

(δεν είναι ότι στηρίζω τη διχοτόμιση, αλλά κάμνω λίο το συνήγορο του διαβόλου)

στο κάτω κάτω, αν κάμεις μια συφωνημένη διχοτόμιση, γιατί να μεν συνοδευτεί που μια συμφωνία για το στρατό;


τζαι σε ρωτώ τωρά σε υποθετικό επίπεδο (αφού ούλλα τα σενάρια στο τέλος της ημέρας εν υποθειτκά):

Αν το σχέδιο ββου περιλαμβάνει μια συμφωνία αποστρατικοποίησης, τότε γιατί να προτιμήσω τη ΔΔΟ που τη διχοτόμιση ;

Anef_Oriwn είπε...

Επανέρχομαι, τζιαι shερετώ ΣΑΣ!

Και θα ξεκινήσω από το συμπέρασμα ή την πρόταση του Τάκη Γεωργίου για διχοτόμηση όπως [επί λέξει] την καταθέτει στο βιβλιαράκι του [στο τέλος του] και μάλιστα την θέτει σε πλαίσιο [για περαιτέρω τονισμό της]: “Συμπερασματικά, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι χίλιες φορές καλύτερα μια μικρή ελεύθερη πατρίδα, υπό τη μορφή ενός ανεξάρτητου Ελληνοκυπριακού κράτους, που θα είναι ολότελα δικό μας κι θα έχει καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, παρά μια θνησιγενής, τάχα «επανενωμένη» Διζωνική Δικοινοτική Ομόσπονδη Κύπρος”.
[Άραγε κάτι παρόμοιο θα έχουν στα υπ’ όψη τους και όσοι άλλοι μιλάνε για Σχέδιο Βήτα;].

Σχόλια :

1. Κατ’ αρχάς θέλω να επισημάνω την υποκρισία του εθνικιστικού λόγου του λεγόμενου “εθνικοπατριωτικού” χώρου. Φαίνεται πως στο τέλος της ημέρας, όλοι αυτοί οι σουπερ-πατριώτες προτιμούν τον τόπο διχοτομημένο σε δύο χωριστά κράτη και μάλιστα κάποιοι [όπως ένας μεγαλόσχημος ελληνοκύπριος μεγαλοπαράγοντας έλεγε πριν μερικούς μήνες και στον Σενέρ Λεβέντ], προτείνουν και εγγυήσεις της Τουρκίας, ή όπως υποβάλλει κάπου τζι’ ο συν-σχολιογράφος The Passenger, “… η διχοτόμηση με απόδοση εδάφους εν αρκετά ελκυστική πρόταση νοουμένου ότι το έδαφος που εννά πιάμε ενάν αρκετό.” Δηλ. καθαρά ωφελιμίστικη θέση ...

2. Τελικά, κι όπως παρατηρώ, από τη [γνωστή Παπαδοπούλεια ρήση για την] “the second best solution”, [που ήταν η διατήρηση του σημερινού status quo], περνάμε στην διχοτόμηση [που παει να γίνει για τους ελληναράδες πατριώτες ως “the first (best) solution”! Μα που πήγαν τα μεγαλόστομα κι ανέξοδα λόγια και συνθήματα για απελευθέρωση των πατρογονικών μας εστιών, νηστκιών, χωραφκιών τζιαι βωμών [για τες σούβλες], πήγαν για διακοπές τζιαι ‘κόμα να στραφούν; Τούτη όμως η θέση για διχοτόμηση και τη δημιουργία ενός αμιγούς ελληνοκυπριακού κράτους αναδεικνύει και κάτι άλλο – την κενότητα των συνθηματικών λόγων των εθνικιών! Ο καβκάς εν για το πάπλωμα – το περιουσιακό και τες αποζημιώσεις. Εξ ου και η αναφορά σε επιστροφή εδαφών όσο το δυνατόν πιο πολλών εδαφών ως αντάλλαγμα για τη διχοτόμηση!

3. Θεωρώ ότι αυτές οι φωνές που μιλούν [απροκάλυπτα] για διχοτόμηση, ή υποβάλλουν αυτή την ιδέα [τελευταία έχω προσέξει ότι και ο ψυχιατρο-πολιτικός αναλυτής Μικελλίδης έχει γίνει θιασώτης της διχοτόμησης – πιο πριν ήταν ένθερμος οπαδός της Ομοσπονδίας] ή αναλαμβάνουν και πρωτοβουλίες και κάμνουν τζιαι κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση [όπως το υπό συζήτηση “Γεώργειον Πόνημα”], αποτελούν κτυπήματα κάτω από τη μέση και σε βάρος των [ανολοκλήρωτων] προσπάθειών για εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης. Το “παράδοξο” και το “παράξενο” είναι ότι αυτές οι διχοτομικές απόψεις και κινήσεις τυγχάνουν ευρύτερης προβολής ... Νομίζετε ότι είναι τυχαίο που την κυκλοφορία και προώθηση του κατα Τάκη Γεωργίου εγχειριδίου [για τη διχοτόμηση] την ανάλαβε η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία κυπριακή εφημερίδα, τουτέστιν ο “Φιλελεύθερος”, [του απορριπτικού μετώπου]; Φαίνεται ότι καλλιεργείται πλέον οργανωμένα η αποδοχή της ιδέας της διχοτόμησης. Τις προάλλες μάλιστα ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος [του 8%] μας κάλεσε να μην φοβόμαστε τη διχοτόμηση!

Anef_Oriwn είπε...

[και η συνέχεια ...]:

4. Ειλικρινά ΔΕΝ έχω αντιληφτεί, ούτε από το “Κατά Γεωργίου Πόνημα”, αλλά ούτε και μέσα από το κείμενο της ανάρτησης ή από κάποια σχόλια [στη συζήτηση] γιατί η Διχοτόμηση [πάντα μιλώντας θεωρητικά] μπορεί να είναι καλύτερη λύση από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία [ΔΔΟ], από άποψη ασφάλειας, λειτουργικότητας και βιωσιμότητας. Φυσικά οι δύο τελευταίες προϋποθέσεις νομίζω πως ΔΕΝ θα πρέπει να μας ανησυχούν και ιδιαίτερα σαν [εν δυνάμει] “ελληνοκυπριακό κράτος”, μια και καταφέραμε μια χαρά να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε μετά το 1974 ... Όμως [αναλογίζομαι] πως εκλείπει τελικά ο κίνδυνος της τουρκοποίησης ολόκληρης της Κύπρου [η γνωστή καραμέλα σήμερα των κάθε λογής και διαλογής εθνικιστών – παλαιότερα ήταν ο κομμουνιστικός κίνδυνος], που μας ψάλλουν ότι θα επέλθει με τη ΔΔΟ; Είσαι σίγουρος αγαπητέ Stelio, ότι οι “… προβοκάτσιες τζιαι ... [άλλες] ιστορίες ... [που] ... προκαλούν ... τα κάθε εθνικιστάκια ...”, θα εκλείψουν με τη διχοτόμηση και τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών;

5. Πέραν τούτου, όταν τα σύνορα της Τουρκίας θα μεταφερθούν πλέον και επίσημα εντός της Κύπρου [με την πιθανή ενσωμάτωση ή προσάρτηση του “τουρκοκυπριακού κράτους” στην Τουρκία, αφού ούτως ή αλλιώς θα είναι εξαρτώμενο οικονομικά από την Τουρκία], ποια η ασφάλεια ή η εγγύηση της συνέχισης της ύπαρξης του “ελληνοκυπριακού κράτους”; Ή μήπως θα προχωρήσουμε κι εμείς σε Ένωση με την Ελλάδα για πραγμάτωση επιτέλους [έστω και κουτσουρεμένα] του “προαιώνιου” πόθου για Ένωση με τη Μητέρα – Πατρίδα; [Μ’ αυτόν τον τρόπο θα διατηρηθεί και μια εστία ελληνισμού στη γεωστρατηγική αυτή γωνιά της ανατολικής Μεσογείου, κάτι που συστηματικά και επανειλημμένα υποβάλει ο οπλολάγνος αρχιτέκτονας Χάρης Φεραίος στα πονήματα του που συχνά - πυκνά δημοσιεύει ο “Φιλελεύθερος”] ...

6. Η τουρκική εισβολή και κατοχή [ενός μέρους της Κύπρου] δημιούργησε [με βίαιο τρόπο] πολλά τετελεσμένα. Το σημαντικότερο [και οδυνηρότερο] είναι η ντε φάκτο διαίρεση του τόπου σε δύο περιοχές με αμιγή εθνικά πληθυσμό [έλληνες και Τούρκους]. Ο μόνος εφικτός τρόπος για να επανενωθεί ο τόπος και ο κόσμος είναι να τεθούν οι δυο περιοχές κάτω από μια ομπρέλα κι αυτή είναι η ΔΔΟ. Όλα τ’ άλλα είναι εθνικιστικές λαφαζανιές ...
Όταν μάλιστα κάποιοι νομίζουν ότι [κάποτε στο απώτερο μέλλον] μπορεί επιτευχθεί συνένωση των δύο [αυτών ξεχωριστών] κρατών [“ζήσε γάαρε να φας τον Μάν τριφύλλι”!] διερωτούμαι γιατί να μην επιδιώξουμε την επανένωση από τώρα μέσω μιας ομοσπονδιακής λύσης;

Με δκυό λόγια λοιπόν, το “Κατά Γεωργίου Πόνημα”, είναι κι ανιστόρητο [παραβλέπει ότι Γριστιανοί τζιαι Τούρτζιοι, εζούσαν για αιώνες μαζί], κι αντικυπριακό [προτείνει τη διχοτόμηση του τόπου] και ρατσιστικό [αποδέχεται το διαχωρισμό του τόπου σε δύο αμιγώς εθνικά κράτη – τουλάχιστον στη ΔΔΟ θα υπάρξει και επιστροφή ελληνοκυπρίων προσφύγων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση].

Anef_Oriwn
Τρίτη 29/9/2009 – 10:μ.μ.

kyriakos είπε...

Φίλε Στέλιο ευχαριστώ για τις ευχές σου
κατανοώ ότι κάνεις τον συνήγορο του διαβόλου.. αλίμονο.. αλλά κυκλοφορούν τόσοι πολλοί διάβολοι στις μέρες μας που πίστεψε με ... ειλικρινά δεν χρειάζεται. εμείς χρειαζόμαστε την βοήθεια της υπεράσπισης διότι οι φωνές μας πνίγονται εν τη γενέσει τους και δεν έχουμε άλλο βήμα στη Κύπρο, ούτε κανάλια ούτε εφημερίδες ούτε τπτ.
ένας πολίτης με 6 χιλιάδες φύλλα τι να σου κάμει μπροστά στις 50 χιλιάδες των υπολοίπων;


όσο για τα ερωτήματα που θέτεις τα έχω είδη απαντήσει.

1) αυτό που άλλαξε απο το 60 είναι α) η Ευρώπη
β) η Ευρώπη γ) το ίδιο το Σύνταγμα (παίζει κάποιο ρόλο αλίμονο) δ) δεν μας κυβερνούν οι παπαδες ε) υπάρχει επιθυμία για λύση μετά από 35 χρόνια. (έστω και λόγο συγκυρίων)).στ) ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη εποχή ο φόβος του ξένου στοιχείου (που ήταν η πρωτογενής αιτία) έχει πλέον μεταπηδήσει στους λαθρομετανάστες κτλ.


2) ο στρατός δεν πρόκειται να διαλυθεί με διχοτόμηση ποτέ διότι οι Τούρκοι ούτως η αλλιώς θα τον έχουν και δεν τους στοιχίζει τίποτε να τον διατηρήσουν επιπλέον ούτε και εμείς θα τον διαλύσουμε διότι παίζουν συμφέροντα . Το Αννάν έλεγε να διαλυθεί επειδή ήταν ξενόφερτο και απλά εφάρμοζε την λογική ... όχι τα συμφέροντα. (άσχετος με το τι λένε)



Τώρα για το απίθανο σενάριο να συμφωνηθεί διχοτόμηση με αποστρατικοποίηση Γιατί όχι;


χαρακτηριστικά είπες:


''γιατί όντως, με το νου που κολιαντιρίζουμεν τζαι εμείς τζαι οι άλλοι, η δικοινοτικότητα θα έχει δυσκολίες να δουλέψει. γιατί όπως καταλαβαίνω που την αντίληψη που έχεις για το πως δουλέφκει ο κόσμος, όταν λέεις:''


Μα γιαυτό υπάρχει η ΔΙΖΟΝΙΚΟΤΗΤΑ.

έγώ δεν ''θέλω'' ενιαίο κράτος ευθύς αμέσως θέλω ένα στάδιο διζονικότητας ειδάλλως θα καταρρεύσει η λύση πάλι επειδή ακριβώς βλέπω τι αρρωστημένα μυαλά κυκλοφορούν ελεύθερα.

Μακάρι να ήταν όλοι λίγο ανοιχτόμυαλοι να μπορούσαμε να πείσουμε και τους ξένους ότι αξίζουμε κάτι τέτοιο αλλά όταν τους εαυτούς μας δεν έχουμε πείσει ακόμα τι συζητάμε..


Γιατί όχι Διχοτόμηση;

Ε.. γιατί ρε φίλε με ποιό δικαίωμα να μου στερήσει εμένα ο κάθε φασίστας το δικαίωμα μου να αγοράσω σπίτι στην Κερύνεια Να μένω στην Κερύνεια να κολυμπώ στη θάλασσα της Κερύνειας να μιλώ τούρκικα να συναναστρέφομαι με Τούρκους να ψηφίζω και τούρκους και να γαμώ και τουρκάλλες.

Γιατί Διχοτόμηση και όχι ΔΔΟ που θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι;

Επιπλέον ασχέτος με το τι λένε... ομοσπονδία είναι πιο οικονομικά βιώσιμο και συμφέρων απο δύο χωριστά κράτη που να ανταγωνίζονται μεταξύ τους. δες για παράδειγμα την eurocypria με την cyprus

εδώ ενώνεται ο κόσμος ολόκληρος για το οικονομικό.. Γιατί ενώνεται η Ευρώπη; Γιατί ενώθηκαν οι Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής;

Γιατί ενώθηκε η Ισπανία; Γιατί η Γερμανία;

επειδή συμφέρει.. υπάρχει συνεργασία δημιουργούνται οικονομικοί δεσμοί αλληλεξάρτησης και αυτοί δεν σπάνε.

Είναι μια win win κατάσταση με λίγα λόγια..

Αλλά έχουμε στα πόδια μας τους φασίστες να μας λένε...

''θα τουρκέψουμε''

Καλά ρε.. τι σημαίνει θα τουρκέψουμε;
θα μάθουμε να μιλάμε τούρκικα και οι τούρκοι ελληνικα; θα ασπαστούμε το islam; θα παντρευτούμε τουρκάλλα;


θα λέμε asihtir αντί ''άντε γαμήσου;''
θα λέμε eshi3i3i αντί ''να πάρει η ευχή''
θα λέμε παλλούτζι αντί ''μεταλλικό κοντάρι''?

Τι σημαίνει θα τουρκέψουμε;

Με το να απαγορεύεται η κάθοδος και άλλων εποίκων όπως έλεγε το ΑΝΝΑΝ και την παραμονή μόνο 50 χιλιάδων τουρκεύεις;
μιλάμε για ένα γελοίο νούμερο.. υπάρχουν 80 εκατομμύρια απέναντι που με διχοτόμηση θα μπορούν να γινουν ΝΟΜΙΜΑ ΟΣΟΙ θέλουν άρα ΣΙΓΟΥΡΑ θα γίνουν παραπάνω.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ τούτο που σου είπα;

ξαναδιάβαστο.. στη ΤΚ Δημοκρατία θα μπορούν να γίνουν όσοι θέλουν όσοι τραβά η ψυχή τους.
ένα εκατομμύριο στο π και φ


Αν ...

ΑΝ


ΑΑΑΑΑΝ λέω ΑΑΑΑΝ κάποτε...

Εφόσον.. ζούμε σε ένα κομμάτι βράχο...

ΑΑΑΑΑΑΝ άααααν ΑΑΑΑΑΑΝ κάποτε πέσουν τα τείχη?

Τι είπες;

Τα τείχη ποτέ δεν πέφτουν..;

θα μπορούσα να μιλώ μέχρι άυριο φίλε..

the Idiot Mouflon είπε...

Σόρυ που εν θα κάτσω να θκιαβάζω τι είπαν οι άλλοι σχολιαστές. Εν σχεδόν 3:30, εν το κάμνω με υπεροψία...

Απλά εσκέφτηκα...

Το πιο δελε-αστικό της πρότασης του συμπαθέστατου γιατρού... είναι πως αν η πλειοψηφία δείξει συμπάθεια στη πρόταση του... όσοι υπόλοιποι είχαν κατά καιρούς διαφωνίες μέ τέτοια ακολουθία σκέψεων... τώρα έχουν δικαιολογία καλή και αρκετή για να σκάσουν.

Τουλάχιστον αναβάλλεις μια σύκγρουση που -αν κρίνεις από τα μυαλά που παράγουν τέτοιες προτάσεις -δεν θα είναι "ασήμαντη",

Άμα όμως κάνω μια μικρί προ-έκταση της σκέψης μου... ανησυχώ. ΟΚ, ένα "καθαρό" κράτος, μιτσίν αλλά ροτσίν. Δηλαδή, τζαμέ θα είναι πλειοψηφία τζιαι "σωτήρες" οι καθαροί, δλδ. θα ορίζουν τζείνοι όπως θέλουν.

Πόσα θέλει κάποιος για να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή εκτός Κύπρου;

Anyone?

kyriakos είπε...

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους:
Ενα ticket για Αμέρικα φίλε θέλεις...
και μια μαύρη πέτρα..

stelios papalangi είπε...

@ ανευ οριών

για τα πρώτα τρία σημεία σου δεν έχω κάτι να προσθέσω. είναι κάτι που το καυστηριάσα και εγώ.
πρέπει να παραδεκτούμεν όμως ότι μεταξύ της πρότασης του ορθού ναι και του σχέδιο ββου, ε, το δεύτερο είναι πιο λογικοφανή. τουλάχιστο αναγνωρίζει ότι η πιθανότητα επιτυχίας του ορθού ναι είναι ανύπαρκτη.


όσον αφορά το σχόλιο 4 και το ερώτημα γιατί η διχοτόμιση είναι πιο λειτουργική, πιο βιώσιμη και πιο ασφαλής.

ας πούμεν ότι για χάρη της συζήτησης παίρνω το μέρος του σχεδίου ββου (αφού εκφραστές του δεν λαμβάνουν μέρος στη συζήτηση)

θα είναι πιο λειτουργική και πιο βιώσιμή, γιατί στην ουσία συνεχίζει το κράτος (μας) όπως εν σήμερα. το οποιό κατά γενική ομολογία μια χαρά δουλέφκει.

δεν θα υπάρχουν βέτο, τσακωμοί για το ποιος πκιερώνει, ποιος πκιάνει τα ριάλια του κράτους, για το ποια εξουσία ανοίκει σε ποιον.... ε για ούλλα τούτα θα είναι πιο βιώσιμη και πιο λειτουργική.

γιατί η εμπειρία του 60-63 μας δείχνει ότι μαζί εκάμαμεν τα πίλιες, ενώ που τον τζαιρό που το κράτος εν ολόδικό μας, δεν έχουμε τα ίδια προβλήματα.

δαμέ μια λήδρας ή ένα λιμνίτη κάμνουν μας με τη πούζα ωσπου να συμφωνήσουν.... σκέφτου να χουν να συμφωνήσουν στο προυπολογισμό!!

τζαι σκέφτου ότι τωρά, κάμνουν μας το βλατζίν μας μαύρο οι σύντροφοι. πως θα δουλέψει η ΔΔΟ με πρόεδρο το τάσσο και αντιπρόεδρο το ντεκτας (ή τους απογόνους τους) ;


τωρά όσον αφορά την ασφάλεια.... ε... (δυσκολέφκουμε παραπάνω να υποστηρίξω το σχέδιο ββου). έτσι τζι αλλιώς εν κουμάρι τούτο.

ξέρω γω. όπως λαλεί τζαι ο κυριάκος, μπορεί να σου τη προσφέρει η ευρώπη....

όπως ανάφερα τζαι πιο πάνω, δεν επίστηκα ότι η διχοτόμιση θα προσφέρει ασφάλεια. όχι πως η ΔΔΟ, την εγγυάται,

αλλά όσον αφορά τη λειτουργικότητα, τα επιχειρήματα εν πιο εύκολα παρά όσον αφορά την ασφάλεια.

στο σημείο 5.
αν ενωθεί το ΤΚ κράτος με τη τουρκία, τι σχέση θα έχει τούτο με τη "συνέχιση της ύπαρξης του “ελληνοκυπριακού κράτους” ;

αφου θα έχεις σύνορα!

τι θα συμβεί δηλαδή ;
θα σιονοστούν εκκατομύρια τούρτζιοι που ποδά να μας εκτουρκίσουν ;

που τη στιγμή που εννά τα χωρίσεις, δεν τίθεται θέμα νομίζω ότι το ένα κράτος θα παραμείνει ΕΚ και το άλλο ΤΚ. ή αν το ΤΚ κράτος τουρκοποιηθεί, εμείς πάλε εννά χουμεν σύνορα.

που τι να φοηθείς ;


τέλος στο σημείο που λέεις ότι είναι ανιστόρητο.

να μεν φτάσουμε τζαι στο άλλο άκρο.
έχουμε και περιοδους συνύπαρξης, έχουμε και περιοδους σύγκρουσης.

οι περιόδοι συνύπαρξης, είναι παραδείγματα, δεν κάμνουν το κανόνα. που το 50 τζαι μετά, μάλλον σε σύγκρουση είμαστε παρά σε συνύπαρξη.... με εξαίρεση κάποιες μονάδες.

ο καβάζογλου δεν είναι ο κανόνας. είναι η εξαίρεση.

τα παραδείγματα σύγκρουσης είναι πολλά παραπάνω, νομίζω δεν χρειάζεται να τα ξανααναφέρω.


τέλος, στο σχόλιο για τα εθνικά αμιγή κράτη, (κάτι που αφορά και και σε σχόλιο του κυριάκου - ότι με τη διχοτόμιση δεν θα μπορεί να αγοράσει στη τζερύνια)

μα αφού η ΔΔΟ, σε μεγάλο βαθμό οδηγεί σε δύο αμιγή κρατίδια!

εννά περιπεζούμαστεν ;

τζαι αφού οι τκ, με τους συντρόφους τκς συμπεριλαμβανομένων, θέλουν να έχουν τη πλειοψηφία στο κρατίδιο τους, και εσχάτως θέλουν και τη πλειψηφία της γης, προτιμούν την αποζημιώση από την αποκατάσταση.... τζαι συν τις άλλοις να υπενθυμίσουμεν το επιχειρήμα που φέρνει ο ίδιος ο χριστόφιας.... πόσοι θα θέλουν να ξαπολύσουν τη νέα τους ζωή στη λεμεσό, στη χώρα, για να πάει να ζήσει κάτω που τκ διοίκηση ;

που βλέπεις ότι η ΔΔΟ θα αποτρέψει τα αμιγή κρατίδια ;

πάλε θα είναι εθνικά αμιγή, απλά θα λεγουνται κρατίδια, αντί κράτη!


τζαι στο κάτω κάτω γιατί να μεν μπορείς να γοράσεις γη στη τζερύνια, με μια συμφωνημένη διχοτόμηση ;

αν κρατείς τες λίρες τι θα το εμποδίσει ;

οι λίρες εν τζαι γνωρίζουν σύνορα

Τhe Passenger είπε...

Γαμώτο εν προσφέρεται το comments section του blog για συζήτηση. Scroll up, Scroll down

Ατε, πάμε να δούμε

"η μεγάλη δημόσια υπηρεσία είναι ένας μύθος by the way.. φίλε Pass"

Στη Κύπρο εν πραγματικότητα τζιαι ζιούμε το. Τα υπόλοιπα στατιστικά που γράφεις εν βλέπω τι σχέση έχουν με τούτη τη δήλωση. Σημασία εν έσιει πόσοι εν δημόσιοι υπάλληλοι σε μια χώρα αλλά πόσα πιερώνονται τζιαι πόσην σύνταξη πιάννουν. Δαμαί ούτε με την Αγγλία συγκρίνεται η Κύπρος ούτε με την Ελλάδα. Εγώ λέω ότι δεν θα αναδιαρθρωθεί το δημόσιο για τον ίδιο λόγο που εν αναδιαρθρώθηκε ως τωρα - λόγω απροθυμίας όλων των πολιτικών να υποστούν το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται με το εγχείρημα - ομοσπονδία ή μη.


"πρόεδρο που είναι ψυχοπαθής"

Μείνε σε σοβαρά επιχειρήματα αν θέλεις να μείνει τζιαι η συζήτηση σε σοβαρό επίπεδο.

"ΜΕ διχοτόμηση δεν θα φύγει ποτέ η ΕΦ."

Μπορεί. Που την άλλη οι κυβερνήσεις κάθε πέντε ή δέκα χρόνια αλλάσσουν. Τα έξοδα μπορούν σίουρα να μειωθούν αν σταματήσει η αγορά εξοπλισμών, αν μειωθεί η θητεία, αν κλείσουν φυλάκια και στρατόπεδα κλπ κλπ. Εν τζιαι χαλά με να κλείσει η ΕΦ αλλά το θέμα δαμαί είναι αν τα λεφτά που θα εξοικονομήσουμε που τούτη την ιστορία εννά χαθούν που άλλα έξοδα που εννά δημιουργηθούν λόγω της ομοσπονδίας.

"Ολα τα οικονομικά δυνατά κράτη του κόσμου είναι ομοσπονδίες ίσα ίσα τα έθνη κράτη είναι αυτά που ιστορικά αποδείχθηκαν μη βιώσιμα"

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι ομοσπονδίες αλλά στην πραγματικότητα είναι έθνη-κράτη αφού κυριαρχεί μια κουλτούρα, μια θρησκεία και μια γλώσσα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις πρόσφατα έδωσε αυτονομία στην Σκωτία (1997)και η ισχύς της χώρας καμία σχέση δεν έχει με την χαλαρή ομοσπονδοποίηση του αλλά με την προιστορία της Αγγλίας ως αυτοκρατορικής δύναμης


Η Γαλλία, η Ιαπωνία , οι Σκανδιναβικές χώρες και η Κίνα ουδεμία σχέση με ομοσπονδία έχουν και όχι μόνο δεν είναι οικονομικά ισχυρές αλλά είναι πέρα για πέρα βιώσιμες.Επομένως η δήλωση σου είναι λανθασμένη.

Ο Καναδάς, Η Ελβετία και η Ισπανία είναι καλά παραδείγματα. Είναι επίσης παραδείγματα όπου καμία τρίτη χώρα δεν χρησιμοποιεί τις εθνοτικές ομάδες για προώθηση στρατηγικών της συμφερόντων όπως έκανε και κάνει η Τουρκία με τους τουρκοκύπριους. Είναι παραδείγματα όπου ο καθένας μπορεί να εγκατασταθεί όπου θέλει - ο Ισπανός στη Βαρκελώνη και ο ΑγγλοΚΑναδός στο Κεμπέκ. Θα δεχτεί τέτοιο πράγμα η Τουρκία; Ασφαλώς όχι. Επομένως με τέτοιες θεμελιώδεις διαφορές πως μπορείς να χρησιμοποιείες αυτές τις χώρες σαν μοντέλα για το τι θα υπάρχει στη Κύπρο;

Μα δαμαί εν τζιαι συζητώ αν η ομοσπονδία σαν σύστημα εν καλό ή όι. Βεβαίως τζιαι εν καλό. Εγώ λέω ότι η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ομοσπονδία όπως διαμορφώνεται μέσω των απαιτήσεων της Τουρκίας τζιαι του ελέγχου που θα θέλει να έσιει πάνω στο "νέο" κράτος απέχει πολλά που τα παραδείγματα άλλων χωρών τζιαι εν γι'αυτό που έσιει παραπάνω αβεβαιότητα.

[ακολουθεί το part 2 - έκοψε μου τα ο blogger γιατι εν πολλές οι λέξεις]

Savvas είπε...

"Ε.. γιατί ρε φίλε με ποιό δικαίωμα να μου στερήσει εμένα ο κάθε φασίστας το δικαίωμα μου να αγοράσω σπίτι στην Κερύνεια Να μένω στην Κερύνεια να κολυμπώ στη θάλασσα της Κερύνειας να μιλώ τούρκικα να συναναστρέφομαι με Τούρκους να ψηφίζω και τούρκους και να γαμώ και τουρκάλλες."

Τούτο εννά σου το στερήσουν οι πρόνοιες της ομοσπονδίας που εννά μπουν μέσα ούτως ώστε να μεν πλημμυρίσουν οι Ελληνοκύπριοι την τουρκοκυπριακή ζώνη τζιαι να μεν επηρεάσουν μέσω εκλογών την πολιτική ισχύ των τουρκοκυπρίων. Που την άλλη αν γίνει διχοτόμηση τζιαι η ΤΔΒΚ θέλει να μπει στην ΕΕ εν θα έσιει περιορισμούς λόγω του κοινοτικού κεκτημένου (του νορμάλ, όι του μεταλλαγμένου που εννά ισχύει με την ομοσπονδία) τζιαι έτσι εννα μπορείς να το κάμεις.

Επομένως στο τέλος της ημέρας εν οι φασίστες που κατηγορείς που εννά σε βοηθήσουν να επιτύχεις τούτους τους στόχους.

Το bottom line τι ένει; Αν τελικά που τούτην ούλλην την ιστορία φκεί το σχέδιο Ανάν πάλε τότε να το σιέσω.

Αν που την άλλη φκεί κάτι που έσιει τζείνες τις πρόνοιες τζιαι τζείνες τις πτυχές που εννά στήσουν ένα ομοσπονδιακό κράτος που να εν κατασκευασμένο για να ενώνει μεταξύ τους τις δύο κοινότητες τζιαι όι για να τις σπρώχνει προς την διχοτόμηση τότε εννά είμαι διατεθειμένος να το δεχτώ.

Εγώ ακόμα περιμένω τον "διάλογο με τον λαό" που έπρησε μας η κυβέρνηση ότι εννά αρχίσει για την ομοσπονδία...

kyriakos είπε...

Φίλε... Σάββά ... δαμέ αν δεν το κατάλαβες συζητούμε το δίλημμα ΔΔΟ-Διχοτόμηση

β) Το αν θα υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ή όχι δεν έχει καμία σχέση με την ομοσπονδία αλλά με τις επιμέρους πτυχές του σχεδίου

γ) την τελευταία φορά που διάβασα το Ανναν δεν έλεγε (ξεκάθαρα) ότι απαγορεύεται η αγορά κατοικίας στην Κερύνεια έλεγε ότι δεν θα είχες δικαίωμα ψήφου. αν ξεπερνά τα δύο τρίτα στο ΤΚ κρατίδιο και δυνάται η μια πολιτεία να πάρει μέτρα και πελλάρες.. μέσα στην Ευρώπη για 10 χρόνια θα είχαν όλα λυθεί αυτά.. με κοινό ψηφοδέλτιο λύνονται όλα τούτα τα πρόβλημα και μέσα στην ΕΕ σε ομοσπονδιακό πλαίσιο δεν θα μπορεί κανένας μεμέτης να σου απαγορεύσει έτσι πράμα..

Οπως και να έχει..
Με ομοσπονδία αν υπάρχει λίγο τσάνς με διχοτόμηση δεν θα υπάρχει κανένα.
Γιαυτό ας μην συζητάμε άλλο. δεν υπάρχει νόημα ο καθένας ότι θέλει πιστεύκει..

φίλε pass...


''Η Γαλλία, η Ιαπωνία , οι Σκανδιναβικές χώρες και η Κίνα ουδεμία σχέση με ομοσπονδία έχουν''


ρε φίλε.. ..
για όνομα του θεού.. Την ιαπωνία δεν την ανάφερα, ούτε την Γαλλία ανάφερα.. αλλά εσύ την Κίνα γιατί την αναφέρνεις; Μια χαοτική χώρα που απο την μια περιοχή μεταξύ μιας άλλης μιλούν διαφορετική γλώσσα ας πούμε..

Και αν νομίζεις τωρά ότι είσαι .. έθνος κράτος.. τι να σου πω..

Φίλε δεν είσαι καν κράτος είσαι μια πολιτεία μιας συνομοσπονδίας είσαι και δεν το έχεις πάρει καν χαπάρι ακόμα.. της Ευρωπαϊκής Ένωσης


και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό σου αμφισβητάς δηλαδή ότι υπάρχουν περισσότερες ανεπτυγμένες ομοσπονδιακές χώρες παρά ανεπτυγμένα έθνη κράτη; Εθνη κράτη στις μέρες μας ουσιαστικά μονο στην Αφρική υπάρχουν
Οσο για την αμερική .. που είναι μια χώρα έθνος κράτος.. κατεσένα Η ... Αμερική, η χώρα των μεταναστών! Δεν διερωτάσαι γιατί έχουν ομοιομορφία;
Επειδή φίλε την ομοιομορφία κατασκευάζεις την.
Ο Αμερικάνος για τους αμερικάνους δεν έχει να κάμει ούτε με χώρες καταγωγής ούτε άλλες πελλάρες έχει να κάμει με μια κοινή ιδεολογία μια κοινή πίστη σε κάποια ιδανικά., ελευθερία σεβασμός δημοκρατία κτλ.
και εμάς η κοινή γραμμή μπορεί να είναι το Κυπραίος. Αλλά για κάποιους τούτα είναι πελλάρες..

Τέλος πάντων..

βλέπεις τα πράγματα πολλά επιφανειακά ειλικρινά ψάξε λίγο τα πράγματα σκεφτου προβληματίστου και μετά μιλούμε επιάσατε ούλλοι που μια γραμμη και πάτε και λαλήτε την μια πελλάρα μετά την άλλη ειληκρινά βαρκούμε τωρά να ασχοληθώ αλλο.. ότι θέλετε κάμετε..


Αν είναι δυνατόν σήμερα να φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για ''συμφέρουσα'' διχοτόμησή..

Τι να πω.. είμαι πολλά απογοητευμένος η πλύση εγκεφάλου ολοκληρώθηκε..

να κάτσω τωρά να υπασπιστώ το βέλγιο και την ελβετία στον κάθε Κυπραίο που νομίζει ότι ζει στην Ελβετία της Μεσογείου επειδή έτσι του είπαν στην τηλεόρασή...Ατε ρε φίλε.. 200 χρόνια πίσω που είμαστε αν είναι δυνατόν τωρά να πιάνουμε στο στόμα μας τζήνες τις χώρες.. για όνομα του θεου..

Ατε καλή συνέχεια που μένα..

Aceras Anthropophorum είπε...

Αν δεν ημπούμεν κοπέλια σε μιαν διαδικασία πον να ξαπολύσουμεν τους ανταγωνισμούς με την Τουρκία τζιαι να έβρουμεν τι μας ενώνει διότι μας συφφέρει τζιαι τους θκυό, εν να χάσουμεν διότι η Τουρκία εν πιο δυνατή. Έχει πολλήν παρά σε μιαν ομαλή κατάσταση όπου υπάρχει οικονομική συνεργασία τζιαι όχι ανταγωνισμός με τους γειτόνους που μας έπεψεν ο θεός. Έσιει πολλά πράματα που μόνοι μας δεν μπορούμεν να τα κάμουμε τζιαι μαζίν μπορούμεν. Έσιει άλλα που μαζίν μπορούμεν να τα κάμουμεν καλλύττερα που μόνοι μας. Όρεξην να σιεις τζιαι φαντασία.

Εγώ πιστέυκω ότι εν η ομοσπονδία πον να επικρατήσει διότι διά παραπάνω τσιάνσες στην ανάπτυξη, τζιαι την δικήν μας, τζιαι την δικήν τους.

Aceras Anthropophorum είπε...

Τζιαι άτε άτε εκάμαμεν ομοσπονδία που εν δουλεύκει. Θα κάμουμεν όπως την Τσεχοσλοβακίαν, ο καθένας τζιαι έσσω του. Όταν θα πάμεν έσσω μας όμως θα έχουμεν Βαρώσιν, Μόρφου τζιαι Καρπασίαν πούγκαν. Ενώ αν πάμεν έσσω μας τωρά, έσιει αγγούριν.

Anef_Oriwn είπε...

Steliε,
Αντιλαμβάνομαι ότι τον “συνήγορο του διαβόλου […] κάμνεις τον λίο το ”, για να [ΜΑΣ] μεταφέρεις κυρίως τους [καλοπροαίρετους – αν υπάρχουν τέτοιοι] προβληματισμούς σου πάνω στο νεοφανές δίλημμα “Διχοτόμηση ή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία”
Όμως όπως πολύ σωστά επισημαίνει τζιαι λαλεί τζι’ ο Kyriakos ο Εshέξιξις [τζιαι “εshέξιξι” ΔΕΝ σημαίνει “να πάρει η ευχή”] “… κυκλοφορούν τόσοι πολλοί διάβολοι στις μέρες μας που πίστεψε με ... ειλικρινά δεν χρειάζεται … [να κάνουμε εμείς οι ίδιοι τους συνηγόρους του διαβόλου]. εμείς χρειαζόμαστε την βοήθεια της υπεράσπισης διότι οι φωνές μας πνίγονται εν τη γενέσει τους και δεν έχουμε άλλο βήμα στη Κύπρο, ούτε κανάλια ούτε εφημερίδες ούτε τπτ”!!!
Διερωτούμαι: Μήπως τελικά παρασυρόμαστε στο παιχνίδι των διχοτομιστών;

Και μερικά [εν συντομία] σχόλια [ως συνέχεια στην κουβέντα μας]:
1. Γράφεις [ως συνήγορος του διαβόλου]: “… θα είναι [η διχοτόμηση] πιο λειτουργική και πιο βιώσιμή, γιατί στην ουσία συνεχίζει το κράτος (μας) όπως εν σήμερα. το οποιό κατά γενική ομολογία μια χαρά δουλέφκει.” --- Αυτό το διαπίστωσα κι εγώ λέγοντας [στην προηγούμενη παρέμβαση μου] ότι “…Φυσικά οι δύο τελευταίες προϋποθέσεις ... [η λειτουργικότητα και η βιωσιμότητα] ... νομίζω πως ΔΕΝ θα πρέπει να μας ανησυχούν και ιδιαίτερα σαν [εν δυνάμει] “ελληνοκυπριακό κράτος”, μια και καταφέραμε μια χαρά να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε μετά το 1974 ...”. Όμως μας ικανοποιεί αυτό, όσους δηλ. επιθυμούμε την επανένωση του τόπου είτε για συναισθηματικούς λόγους [γιατί αγαπάμε αυτό τον τόπο και τον θέλουμε ενωμένο] είτε για οικονομικούς λόγους [προοπτικές περαιτέρω επιχειρηματική ανάπτυξη – αυτό που ο Kyriakos ονομάζει “συγκυρίες”] κι οικονομικά οφέλη για τους ιδιοκτήτες γης εκεί; Μήπως κάποιες από τις φωνές που μιλούν [πλέον καθαρά για διχοτόμηση έχουν σχέση και με οικονομικά συμφέροντα στην νότια Κύπρο που θα επηρεαστούν αρνητικά από την επανένωση μέσω μιας Ομοσπονδίας;

2. Στα [συνιστώντα] κρατίδια [πονηρός όρος με τον οποίο παίζουν εξυπνοβλακίστικα οι αντιομοσπονδιακοί], ή πολιτείες, ή περιφέρειες ή μαχαλλάες θα υπάρχουν [για μια μεταβατική, απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, κι όπως υπόβαλε κι ο Kyriakos, περίοδο] εξασφαλισμένες αντίστοιχες εθνικές πλειοψηφίες, κι όχι εθνικά αμιγείς περιοχές. Τώρα αν ΔΕΝ παει κανένας ελληνοκύπριος πρόσφυγας να ζήσει εκεί [στην τουρκοκυπριακή ομόσπονδη πολιτεία] τότε μας ταιριάζει πράγματι μια Διχοτόμηση και η συζήτηση καθίσταται anef_αντικειμένου – αλλά δεν νομίζω να υπάρχει τέτοια περίπτωση!!! Οι εξασφαλισμένες πλειοψηφίες είναι όρος [ή προϋπόθεση] που μπαίνει από τους τουρκοκυπρίους βασικά για να προστατέψει την ανεξαρτησία της επιχειρηματικής δραστηριότητας των τουρκοκύπριων καθώς τούτη θα κινδυνεύει να “καππελιαστεί” [να ελεγχθεί] από τους ελληνοκύπριους επιχειρηματίες. [Το ελληνοκυπριακό κεφάλαιο είναι πιο δυνατό και ευέλικτο από το τουρκοκυπριακό].

3. Οι συγκρούσεις μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων ήταν συνήθως σε επίπεδο εξουσίας [των ανώτερων τάξεων] αλλά και μετά το 1950 [που αναφέρεις] λόγω της ανόδου του εθνικισμού στες δύο κοινότητες και των ξένων επεμβάσεων [κι από τες μητέρες – πατρίδες].

4. Η δημιουργία δύο ξεχωριστών [κυπριακών] κρατών πάνω σε εθνοτική βάση [και δεν είναι το ίδιο με τες συνιστώσες πολιτείες μιας Ομοσπονδίας όπου θα έχουμε μια διεθνή προσωπικότητα τζιαι μιαν ιθαγένεια], θα αναβαθμίσει τον εθνικισμό ένθεν και ένθεν και θα δημιουργήσει σχέσεις πολιτικής εξάρτησης από τις Μητέρες – Πατρίδες [και οικονομικής για του Τουρκοκυπριακό κράτος]. Μαλλον θα πάμε για μια Κοσοβοποίηση του προβλήματος – υπολογίζεται ότι το Κόσοβο αργά ή γρήγορα θα ενωθεί με την Αλβανία. Ακόμα [με τα δύο κράτη] και θα συνεχίσουν να μεταφέρονται στην Κύπρο οι τυχόν αντιπαραθέσεις μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας στην Κύπρο – και η ασφάλεια πάει περίπατο. Πέραν τούτου δεν μπορούμε να έχουμε δύο στρατούς ο ένας απέναντι από τον άλλο και να μιλάμε για ασφάλεια! Αν δεν κάνω λάθος στην ΔΔΟ μιλάμε ότι θα υπάρχει αποστρατικοποίηση!

Anef_Oriwn
Πέμπτη 1/10/2009 – 3:22 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Τζιαι δκυό λόγια για κάποια απ’ αυτά λεει ο φίλος μου ο Aceras:

1. Εμείς [τουλάχιστον αυτός ο Πρόεδρος] μπορεί να θέλουμε “… να ξαπολύσουμεν τους ανταγωνισμούς με την Τουρκία …”, η Τουρκία όμως θέλει;

2. Για την [πρώην Ομόσπονδη] Τσεχοσλοβακία: Mε αφορμή ένα άρθρο στον “Φιλελεύθερο” του Γιώργου Χριστοδουλίδη [του εγγονού] για τη [δήθεν] Ομοσπονδία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έχω γράψει, ένα [μακροσκελέστατο] κείμενο, όπου κάνω και μια αναφορά για την Τσεχοσλοβακία, που παραθέτω πιο κάτω. [Το κείμενο μου θα το αναρτήσω λίαν συντόμως]: “Ακόμα ως θετικό παράδειγμα Ομοσπονδίας [που δημιουργήθηκε πάνω σε εθνοτική βάση] θα αναφέρω [όσο οξύμωρο κι αν ακουστεί] την περίπτωση της διαλυθείσας [πλέον] Ομόσπονδης Τσεχοσλοβακίας! Η Τσεχοσλοβακία ΔΕΝ διελύθη στα εξ ων συνετέθη [δηλ. σε Τσεχία και Σλοβακία] γιατί δεν ήταν λειτουργικό το ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης, αλλά μετά το 1989 και την κατάρρευση και διάλυση του σοσιαλιστικού συστήματος και την εισαγωγή πλέον των ατομικο-ιδιοκτησιακών και καπιταλιστικών σχέσεων στην παραγωγή και το εμπόριο, οι Τσέχοι που ήταν και πιο καλά ανεπτυγμένοι βιομηχανικά και στέκονταν και οικονομικά καλύτερα [από τους Σλοβάκους] δεν ήθελαν να σηκώσουν στους ώμους τους, τους πιο αδύνατους [οικονομικά] Σλοβάκους.”

Anef_Oriwn
Πέμπτη 1/10/2009 – 3:34 μ.μ.

stelios papalangi είπε...

@ ανευ

1 και 4. εδώ τελικά είναι οι απαντήσεις στο αρχικό ερώτημα. Γιατί ΔΔΟ αντί Διχοτόμιση. Οι λόγοι μπορεί να είναι συναισθηματικοί ή/και οικονομικοί ή/και η ασφάλεια . Τούτο έψαχνα τζαι εγώ. τζαι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνώ (άτε τζαι για να αποποιηθώ τζαι το ρόλο του συνήγορου :-)

2. συμφωνώ

3. συμφωνώ αλλά. Εν τζαι διαφωνώ με τους λόγους που αναφέρεις ότι οδήγησαν στη σύγκρουση. Απλά επαναλαμβάνω ότι η σύγκρουση που ένα σημείο τζαι μετά υπήρξε πιο συχνή από ότι η ειρηνική συμβίωση... άσε που ένα σημείο τζαι μετά κανένας δεν αντιστάθηκε στον εθνικισμό (πρακτικά και όχι λεκτικα)