Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009

Ασφυκτικά χρονοδιαγράματα.

Τι σκατά είναι ένα χρονοδιάγραμμα ; Στο λεξικό λέει: πίνακας, στον οποίο καταγράφονται τα προγραμματίσμένα εκ των προτέρων χρονικά όρια για την πραγματοποίηση των επιμέρους φάσεων ενός έργου.


Αυτά στα λεξικά. Στη γλωσσολογία του Κυπριακού (κάποτε θα έπρεπε κάποιος να κάμει ένα λεξικό κυπριακού προβλήματος), ο όρος προκαλεί στους πλείστους αλλεργία.... Μακριά, φτου φτου φτου, Ιησούς χριστός νικά και όλα τα κάκα σκορπά. Εν ιξέρω, εν που θωρώ το κόσμο ανάποδα, αλλά σαν να μου τζαι.....


Είναι ένα κλασικό παράδειγμα πως ένα άσχετο θέμα, άμαν το πιππηλήσουν λίον οι πολιτικοί, βάλουν του τζαι κανένα τρομαχτικό επίθετο που ομπρός τύπου ‘‘ασφυκτικό’’ (μα σκέφτου ασφυκτικό, πα να πει κρατώ σε που το λαιμό τζαι μάχουμε να σε πνίξω!!!) , άμαν το ανακυκλώσουν τζαι κάμποσον τα ΜΜΕ, γίνεται μετά θέμα εθνικόν! Μόνο τζαι μόνο να εκφέρεις τη λέξη πα να πει υποχώρηση, πα να πει ότι κινδυνεύει το έθνος! Τζαι βεβαίως, η ανακάλυψη και η δαιμονοποίηση του όρου, ανοίκει στον αύμνειστο τζαι τη συναπρατζιά του.


Και αφού ο πρώην επέτυχε να το αναδείξει ως θέμα στο οποίο είναι απαράδεκτες οι πιέσεις, οι υποχωρήσεις, ή έστω η αναφορά του, αναπόφευκτα το συνεχίζει και ο νυν. Γιατί το να πάεις κόντρα σε εθνικούς μύθους, συνήθως το πληρώνεις σε ψήφους και.... δεν λέει.


Πότε εν που εξεκίνησε τούτη η ιστορία ;


Εξεκίνησε που τα τότε που κάποιος εσκέφτην, ότι καλά τα ψηφίσματα αλλά δεν φέρνουν τη Τουρκία στο τραπέζι. Ε αφού η Τουρκία θέλει να μπει στην Ευρώπη, τζαι μεις εννά προλάβουμε να μπούμεν πιο γλήορα που λόου τους, εννά μπορούμε να τους πούμε «ώπα κοπέλια που πάτε ; Αν θέλετε να μπείτε ελάτε κοντά να το λύσουμε».


Τούτη η ιστορία είχε δύο στάδια. Το πρώτο αφορούσε τη δική μας ένταξη, το δεύτερο την ένταξη της Τουρκίας. Το πρώτο στάδιο ήταν πιο απλό. Γιατί στο πρώτο η Τουρκία επροσπαθούσε να αποτρέψει εμάς που το να μπούμε. Κάτι που της ήταν δύσκολο, γιατί πρώτον εμείς είχαμε σύμμαχο το βέτο της ελλάδας, δεύτερο τους δείκτες τζαι τα κριτήρια πάντα επληρούσαμεν τα, τζαι τρίτο παρ όλη την ουρά του Ελσίνκι, ο ντεκτάς έστρωνεν μας το δρόμο της Ευρώπης με άσφαλτο.


Τούντη τη διαδικασία, επίσκασεν την τζαι ο ΟΗΕ τζαι εσκέφτην να την εκμεταλεφτεί. Λαλεί σου αφού η Τουρκία εν καϊλά, τωρά εν ευκαιρία, αν θέλει να μεν μπει η Κύπρος στην ΕΕ, εννα αναγκαστεί να κάμει κάποιες υποχωρήσεις. Εννά πιέσουμεν τζαι λίον τους άλλους που αν θέλουν να μπουν στην ΕΕ εννά πρέπει να κάμουν τζαι τούτοι καμιάν υποχώρηση, πέρκει ξεφορτωθούμε τούντο πελά.


Εξού τζαι τα σχέδια Ανναν επροτείνουνταν κάθε φορά που υπήρχε κομβικό σημείο στη διαδικασία ένταξης: Χάγη, Κοπεγχάγη. Τα οποία τελικά, απορίψε ο ντεκτας. Το άλλο κομβικό σημειό ήταν η ένταξη. Ε τζαμέ εγελάσαν του τάσσου, έστειλεν επιστολή, εξαναγελάσαν του στη Νέα Υόρκη, τζαι εβάλαν του .... ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ..... δηλαδή εμπήκε σε μια διαδικασία Λευκωσία (που ήταν όντως άνευ νοήματος) τζαι Μπουρκενστοκ, που επεριλάμβανε διαπραγματεύσεις και επιδιαιτησία (τωρά αν το τελικό αποτέλεσμα ήταν ετεροβαρές, τζαι ποιός ο λόγος που τζίηνο εκατάληξε έτσι εν άλλου παπά ευαγγέλιο). Το θέμα είναι ότι που τότε ο Τάσσος έστειλεν τη λέξη στο πυρ το εξώτερο.


Μετά την ένταξη μας τα πράματα αλλάσσουν. Γιατί τωρά εν εμείς που προσπαθούμε να κόψουμε τη Τουρκία. Τζαι η κατάσταση τωρά εν πιο σύνθετη. Γιατί τωρά υπάρχουν πολλές μεταβλητές, που ενεν στο σιέρι μας. Καταρχή δεν ξέρουμε αν η Τουρκία τελικά θα θέλει να μπει, αν τελικά μπορεί να μπει, αν η Ευρώπη θα θέλει τη τουρκία να μπει, πως θα είναι η ευρώπη που εννά ρτει τζίηνη η ώρα, αν η ΕΕ θέλει να τη βάλει, αν θα τη βάλει ποιο στάτους εννα της δώκει κλπ.


Πολλά πιο δύσκολο, γιατί για να δουλέψει, ούλλοι άλλοι πρέπει να θέλουν να τη βάλουν, η τουρκία να θέλει τζαι να μπορεί να μπει, τζαι να μείνουμεν εμείς με το βέτο μας προσμένοντας σε ανταλλάγματα.


Μια φορά είχαμε τούτην την ευκαιρία ως τωρά, αλλά παρόλες τες απειλές λιλλήκα και τάσσου (για να τες ανακυκλώνει ο φιλελευθερος τζαι να χαριεντίζεται), ανταλλάγματα δεν επιάμεν, αντίθετα μόνο υποσχέσεις που τη τουρκία. Η αλήθκεια είναι ότι μετά το όχι, δεν τους έπαιρνε του πατριώτες να πα να πουν τζαι ακόμα ένα όχι στην εναξιακή της τουρκίας.


Τωρά αλλάξαμεν πρόεδρο, εξεκίνησε ένας νέος γύρος συνομιλιών, τζαι ήβραμεν άλλον ορόσημο μπροστά μας που λέγεται δεκέμβρης..... τότε κατά που λαλούν θα κριθεί η τουρκία.....


Τζαι αρκέψαμεν τα ίδιαααα. Δεν δεχόμαστε χρονοδιαγράμματα. Δεν δεχόμαστε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Δεν δεχόμαστε τεχνιτά χρονοδιαγράμματα τζαι πάει το φκιολί.....


Φκαίνει ο χριστόφιας, ο εκπρόσωπος του, ο υπεξ, τέλος πάντων η νεα συναπαρτζιά, τζαι κάθε φορά πρέπει να το πουν!! Βρε γιε μου θέλεις να πεις κάτι για να σε δείξουν τα κανάλια ; Πε ξέρω γω: Θέλουμε μια λύση που θα εξασφαλίσει το καλώς νοούμενο συμφέρων των δύο κοινοτήτων.... ακόμα κάτι ; στη βάση της ΔΔΟ όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΣΑ..... ακόμα κάτι ; και όπως καθορίστηκε στις συμφωνίες κορυφής και στη συμφωνία της 23 Μαίου..... ακόμα κάτι ; με μια κυριαρχία, μια ιθαγένια και μια διεθνή προσωπικότητα (ίνταλλώς τα εμάθαμεν α; ) ..... εν ανάγκη κάθε φορά να πιντώνεις τζαι στο τέλος το «χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ;»


Ως ένα σημείο καταλάβω μας....είμαστεν λίον μεσογειακός λαός, θέλουμε τη σιέστα μας, θέλουμεν να το παίρνουμε ριλαντί, να μεν μας πιέζουν, να καθούμστεν να τους εξηγούμε τι έγινε το 1571, τζαι τι το 60, τζαι τι προβλέπει η τάδε διάταξη του διεθνούς δικαίου, εφοίτσιασεν μας και ο πρώην, ε που να προσαρμοστούμεν σε χρονοδιάγραμμα ;


Που τούτην την έννοια όμως, εν τζαι υπήρχε ποττέ ούτε υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Υπήρχαν παράθυρα ευκαιρίας τα οποία ανοίαν τζαι εκλείαν. Τα οποία είτε θα εκμεταλεφκούμασταν ή όχι. Καλή ώρα όπως τωρά. Εν τζαι χρησιμοποιά κανένας ξένος το χρόνο χρονοδιάγραμμα. Εν μόνοι μας που τον ανακαλύψαμε, που εκτίσαμεν γυρόν του ένα φόβο τζαι τον θκιαολοστέλλουμε. Αφού βλέπουμε τζαι που μόνοι μας ότι ούλλον τον υπόλοιπο τζαιρό η τουρκία εν τζαι έρκεται κοντά σοβαρά για να το λύσει. Μόνο αν έχει να χάσει έρκεται κοντά, τζαι εμείς αντί να το θωρούμεν ως ευκαιρία, μας προκαλεί φόβο.


Τζαι σε τούτη την ιστορία με τα χρονοδιαγράμματα ο χριστόφιας κάμνει κατά τη γνώμη μου δύο βασικά λάθη. Άτε να τον πιστώσω, ότι επικοινωνιακά, αφού το ανέδειξε ο πρώην ως θέμα μείζονος σημασίας εν μπορεί ο ίδιος να φκει τζαι να παραδεκτεί την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος. Αλλά είναι δύο πράματα που με προβληματίζουν.


Το πρώτο: Φκαίνει ο Ταλατ τζαι μερικές φορές τζαι ο Αναστασιάδης τζαι ζητούν εντατικοποίηση της διαδικασίας. Καλά να δεκτώ ότι ο Ταλάτ βλέπει το προσωπικόν του συμφέρον. Θωρεί ότι αν μεν το λύσει ως τες επόμενες εκλογές, εννά χάσει τη καρέκλα. Για τον Αναστασιάδη στα @@ μας. Αφήνουν μεν τον σε διάφορους δημοσιαγρφίσκους, να του σύρουν μια εξυπνάδα του τύπου «βιάζεται να μας ξαναφέρει το αναν», τζαι εξοφλίσαμεν.


Το ερώτημαν είναι: Τι τον κολιεί ;

Ρε κουμπάρε, ενοχλήσε αντίς να βρέθεσαι μιαν κάθε θκύο εφτομάδες, μιαν φορά την έφτομάδα ; ή θκύο φορές την έφτομάδα ; ή κάθε μέρα ;

Στο κάτω κάτω η δουλειά σου ποιά εν πο ναι ;

Αφού εβάλαμεν σε τζιαμέ για τούντον σκοπόν – να το λύσεις το μαυρογέριμο.

Έσιεις καμιάν καλύτερη δουλειά να κάμεις ;

Μεν έσσιεις ένοια εν τζαι έχουμε ψευδαισθήσεις ότι εννα αλλάξει κάτι στην εσωτερική διακυβέρνηση. Πόσην ώρα να σου φάει το θκιαμίρασμα των ημικρατικών ; Ε, την υπόλοιπη αφιέρωστην τζι που πρέπει.

Πραγματικά αδυνατώ να αντιληφθώ τι στα ανάθεμαν τον ενοχλεί !!!

Εκαταντήσαμεν να βιάζουνται οι τούρτζιοι παραπάνω που λόου μας!!

Τζαι στο κάτω κάτω αφού εσύ ο ίδιος με δεκάδες δηλώσεις σου ισχυρίζεσαι ότι άλλο ταλάτ τζαι άλλον έρογλου, γιατί δεν δέχεσαι να βρέθεστε πιο συχνά, για να τον ευκολύνεις τζαι τζίηνο , να ευκοληνθείς τζαι συ ;


Το δεύτερον, τζαι το πιο σημαντικόν, είναι πως εκμεταλευκούμαστεν το ορόσημο του Δεκέβρη, τζαι την αξιολόγηση της Τουρκίας.


Όπως το βλέπω εγώ, αν η διαδικασία εν τελιωμένη π.χ. που τον Νιόβρη, τζαι δούμεν ότι στο πάρε δώσε, η Τουρτζίοι εν διούν, τότε κάμνουμεν το εξής απλόν: Διαμηνύουμεν προς του εταίρους μας, ότι αν η Τουρκία δεν κάμει υποχωρήσεις σε 2-3 βασικά πράματα που θέλουμεν, τότε λυπούμεθα αλλά δεν προχωρά. Π.χ. δεν γίνεται να έρκεται ο ταλατ τζαι να μεν δια τη μόρφου, τη στιγμή που με τη μόρφου οι εκ απορρίψαν το σχέδιο. Κάμετε ίντα που να κάμετε πιέστε τους, να δώκουν τζαι του μόρφου τζαι το καρπάσι, ιδαλλιώς..... Βετο. Ξακαθαρίζεις τη θέση σου, τζαι σύρνεις τη μαππα στη Τουρκία τζαι τους εταίρους.


Έτσι ή θα πιάσεις τζίηνα που θέλεις τζαι υπογράφεις πλέον μια συμφωνημένη λύση ή γίνεται παραδεκτό ότι η διαδικασία εκατέρευσε τζαι τραβάς τους ένα βέτο να στανιάρουν τζαι ότι ανάθεμα θέλει ας γινεί. Άσε που θα λυθεί τζαι το μυστήριο του ποίες τελικά είναι οι πραγματικές θέσεις της τουρκίας τζαι ποιές τίθενται για διαπραγματευτικούς σκοπούς.


Ενώ αν μεν εν λυμένο τα πράματα θα ένι πολλά πιο περίπλοκα. Καταρχή τζαμέ δεν θα παίζουν μόνο δύο σενάρια αλλά τρία. Βέτο, όχι βέτο, τζαι αναστολή. Η τουρκία θα μπορεί να δώκει ανταλάγματα, μπορεί να μεν δώκει, μπορεί αν μας πιέσουν εμάς αρκετά να δώκει μόνο υποσχέσεις.


Άσε που αν η διαδικασία παραμένει ανοικτή τζαι συ βάλεις βέτο, εν τζαι ξέρεις μετά τι ακριβώς εννά συμβεί. Μπορεί να βάλουν νου τζαι να ρτουν κοντά να το λύσουν. Μπορεί να πέσουν σε κανένα εθνικιστικό ντελίριο, ο στρατός με τους εθνικιστές εναντιών του ερτογάν, ή ακόμα τζαι ερτογάν ο ίδιος να σύρει το χορό, τζαι αντί να κάμουν υποχωρήσεις να το πάρουν τζαι τζίηνοι στο κόντρα. Να σου φέρουν τζι άλλο στρατό, τζι άλλους έποικους, να σε παρενοχλούν στα πετρέλαια..... ή ακόμα σε περίοδο οικονομικής κρίσης να κερτίσουν δυνάμεις που ενάντια στην ένταξη τζαι τότε ίντα χαπάρκα κουμπάρε ; Αλλά ζαι κόντρα να μεν το πάρουν, άμαν τους βάλεις βέτο μεσούσης της διαδικασίας, ύστερα που πόσον τζαιρό εννά ξανακριθεί η τουρκία ; στα θκύο χρόνια ; στα τρία; Στα τέσσερα ; Ε, ίντα να κάμει που τα τωρά υποχωρήσεις ;


Εν γι αυτό που συχνά στη πολιτική λεν τζαι ξαναλέν ότι η απείλη του βέτο μπορεί να αποδειχθεί πιο παραγωγική από τη χρήση του βέτο. Άμαν το βάλεις το μαυρογέριμο, μετά οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν φέφκουν που το σιέρι σου. Τζαι η κουβέντα είναι όσον γίνεται τες έχεις στο σιέρι σου.


Τζιαι εν γι αυτό που ακόμα μια φορά συμφωνώ με τον αναστασιάδη (εννα μας κάμει να γινούμεν δεξιοί στο τέλος τούτος ο άθρωπος!!!) .


Ο Δεκέβρης είναι για να τον αξιοποιήσουμεν όι για να τον φοούμαστεν.

Αλλά τζαι πιο σημαντικό


Το βετο εν τζιαμέ για να μας βοηθήσει να το λύσουμε, όχι για να μας δώκει τη πρόσκερη χαρά ότι ετιμωρήσαμε τη Τουρκία. Ούτε ο σκοπός είναι να μας αναγνωρίσει η Τουρκία, αλλά να κάμει τες υποχωρήσεις που πρέπει για να λυθεί.


Άφηκε που χωρίς να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η Τουρκία εννά έχει τζαι άλλοθι τες δεκάδες δηλώσεις του ταλατ για εντατικοποίηση τζαι δεκάδες δικές μας που απορίπτουν τέθκιον αίτημα. Τζαι ίσως να πιο εύκολο να κλώσει με υποσχέσεις χωρίς να σου δώκει απτά αναταλλάγματα.


Όπως τζαι να χει ο χειρισμοί που εννά χρειαστούν άμαν η διαδικασία εν ανοιχτή θα είναι πολλά πιο δύσκολοι, τζαι εν τζαι βλέπω μας να έχουμε ηγέτες που μπορούν να χειριστούν έτσι καταστάσεις.


Εν ίξερω, ίσως να έχει τους λόγους του ο χριστόφιας που εγώ δεν το βλέπω.

Αν κάποιος μπορεί να μου εξηγήσει γιατί αποφεύγουμεν την εντατικοποίηση της διαδικασίας ας μου τον πει.

Αν κάποιος βλέπει πλεονεκτήματα στο να ρτει ο δεκέβρης τζαι η διαδικασία των συνομιλιών να μεν έχει ολοκληρωθεί να μου τα παραθέσει.

Ποιός ξέρει, μπορεί τζαι να με πείσει.

Μπορεί να έχει πλεονεκτήματα που εγώ δεν τα βλέπω, τζαι να μου διασκεδάσει τες ανησυχίες μου.

Όπως τζαι να χει, ο δεκέβρης εν ευκαιρία, όχι «χρονοδιάγραμμα», τζαι καλόν είναι να ξεκινήσουμεν να τον βλέπουμεν ως τέθκιο.

5 σχόλια:

Λεμέσια είπε...

Τα ίδια ερωτήματα έχουμε...Πώς να σου απαντήσω, όταν και για μένα οι κινήσεις της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας είναι ανεξήγητες; Υπήρξε και το ορόσημο των Ευρωεκλογών, το οποίο επίσης, αφέθηκε να περάσει ανεκμετάλλευτο. Από το στενό κύκλο του προέδρου Χριστόφια, μιλούσαν για το Δεκέμβριο μέχρι...χθες. Τώρα μας λένε να ξεχάσουμε και το Δεκέμβριο. Πάει κι αυτό το ορόσημο...Και το χειρότερο, οι πάντες διαπιστώνουν, ότι δεν είναι οι τ/κ που κωλυσιεργούν, αλλά η ε/κ. Ακριβώς όπως το περιγράφεις και στην ανάρτηση σου, ακόμη κι επικοινωνιακά, αποτυγχάνουν παταγωδώς με αυτή την εμμονή εναντίον των "χρονοδιαγραμμάτων". Επείγει άμεσος συντονισμός, ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, Λευκωσίας-Αθήνας (άλλος ύπνος βαθύς εκεί...), Λευκωσίας-Βρυξελλών, Κύπρου-ΟΗΕ κι επιτέλους πρέπει να οργανωθεί η διαφωτιστική εκστρατεία των πολιτών για την επανένωση. Πότε θ' αρχίσουν να γίνονται αυτά; Όσο δε βλέπω τίποτα, δεν μπορώ να ελπίζω. Κι έχουμε και τους (κρυφο)αντιομοσπονδιακούς από πάνω, να διαδίδουν φοβέρες στα απαράδεχτα κυπριακά ΜΜΕ για "ενδοτισμούς" και "προδοσίες", καταστρέφοντας μέρα με τη μέρα το ελάχιστο κοινό έδαφος που υπάρχει για τη λύση...

Ανώνυμος είπε...

Στείλε το μύνυμα στο προεδρικό. μπας τζιαι κάμει τον κόπο να το θκιαβάσει κανένας.
Εγώ καταλαβαίνω την ανάγκη της δημόσιας αναφοράς σε μη - χρονοδιαγράμματα, γιατί ο πρόεδρος πρέπει να κρατήσει ευχαριστημένα τα βαρίδια του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Στην πράξη όμως ούτε και εγώ καταλαβαίνω που το πάνε. Δεν βλέπουν τον Δεκέμβρη, δεν βλέπουν τον Ερογλου;
Το πιο κάτω ειναι από τα πιο νούσιμα πράγματα που μπορεί να γράψει κάποιος:


Το βετο εν τζιαμέ για να μας βοηθήσει να το λύσουμε, όχι για να μας δώκει τη πρόσκερη χαρά ότι ετιμωρήσαμε τη Τουρκία. Ούτε ο σκοπός είναι να μας αναγνωρίσει η Τουρκία, αλλά να κάμει τες υποχωρήσεις που πρέπει για να λυθεί.

stelios είπε...

@ Λεμέσια

δεν ξέρω αν κολυσιεργούν και στες συνομιλίες αλλά όντως αδυνατό ν ααντιληφθώ γιατί τους ενοχλεί η εντατικοποίηση.

όσο για συντονισμό ακελ-δησυ, διαφώτιση κλπ, φαίνεται ότι ο χριστόφιας αντί τούτων προτοιμά των ακτευνασμό των απορριπτηκών. αν θα του φκει στο τέλος δεν γνωρίζω αλλά δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ.

stelios είπε...

@ στροβολιώτης

η αναγνώριση μας που τη Τουρκία εν τζαι τζίηνο κάτι παρεξηγημένο.

κλασικό παράδειγμα που συγχίζουμε το στόχο με το μέσο. Η αναγνώρίση εν τζαι έσιει τίποτε απτό για μας. Απλά είναι ένα νομικό τρικ που χρησιμοποιούμε για να "τιμωρούμε" τη τουρκία. σκέφτου ότι δεν βάλουμε βετο γιατί μας έχει υπό κατοχή, αλλά γιατί δεν μας αναγνωρίζει!

αίστους που τζαι τζίηνοι τον ίδιο νου κολιαντιρίζουν. Η πρόταση ετέθηκε τζαι που τούρκους αρθρογράφους. Ας ανοίξουμε τα λιμάνια μας στην ΚΔ. Μια υποχώρηση, που εκτός που γόητρο εν τζαι κάμνει την να χάσει κάτι παραπάνω. εν τζαι θκιώχνει ούτε ένα στρατιώτη ούτε ένα έποικο.

......


σας αφήνω για ένα διήμερο. Πάω να κατασκηνώσω στη παραλία. ελπίζω να με μου βάλατε κανένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα τζαι να θέλετε απάντηση πει χαλί, σαββάτον ημέρα :-)

όπως λέει τζαι ο μιχάλης:
τα κλειδία θα είναι στη πόρτα

Aceras Anthropophorum είπε...

Προσπάθα να μας εξηγήσεις Στέλιο γιατί ο Τταλάτ επιμένει σε χρονοδιάγραμμα, τη στιγμή που στο τραπέζι των συνομιλιών δεν εκατέβασε τίποτε ακόμα.