Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Προς υπεράσπιση των εκπαιδευτικών.... για ποιο πράμα όμως ;

Δεν είμαι εκπαιδευτικός.
Αλλά τυγχάνει να έχω αρκετούς στο κύκλο μου.

πόσο ξέρω που εκπαίδευση ;
Ελάχιστα.
Μια φορά μου είπαν κάμε μάθημα χορού σε μωρά και είδα τη γλύκα.

Αλλά τούτη η μανία που όσους καταστρέφουν την εκπαίδευση (υπουργός, γονείς, αρχιεπίσκοπος κλπ) να τα σύρνουν στους εκπαιδευτικούς και κυρίως στο μισθό που πιάνουν ή στες ώρες που δουλέφκουν είναι τραγικό.

Λες τζι αν πιάνουν θκύο μπακκίρες πιο λίες, θα βελτιωθούν τα αποτελέσματα των προεισαγωγικών.

Κάμετε το κόπο να μιλήσετε μαζί τους, να δείτε τι προβλήματα αντιμετωπίζουν.
Ακούστε τη δική τους άποψη και ίσως καταλάβετε.
και τελικά νομίζω εν τούτος  ο συνεχόμενος χλευασμός που οδήγησε δαμέ που οδήγησε


Το δράμα τους βεβαίως είναι οι συντεχνιακοί που τους αντιπροσωπέφκουν
Γιατί δεν φτάνει που είναι ότι πιο εθνικιστικό υπάρχει , δεν μπορούν ούτε οι ίδιοι να αρθρώσουν λόγο για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, και εμφανίζονται μόνο (εξαγριώνοντας τη κοινωνία)  αν τους βάλουν αλλό καμιά περίοδο παραπάνω.

Έσσιει τόσες μέρες μόνο συνθήματα και καθόλου προτάσεις (όπως τζαι η αριστερά, οι συντεχνιακοί δεν καταλαβαίνουν ότι για να κερδίσεις τον κόσμο πρέπει να έσσιεις πρόταση... αλλά που μπορεί αυτή η ηγεσία να διαμορφώσει πρόταση τζαι να έβρει ένα καλό λόγο να απεργήσει)

Απεργούν μόνο άμαν γίνουν "μονομερείς ενέργειες". Τζι αν τους καλέσουν τζαι "συναποφασίσουν" είναι όλα μέλι γάλα.




Κάποια βασικά πράματα που κάμνουν τη διδασκαλία αφόρητη και αποσιωπούνται στη συζήτηση περί παιδείας


Ο διευθυντής
Η μανία των ΜΜΕ, είναι να κορειδέφκουν ένα σύστημα όπου όλοι οι δασκάλοι / καθηγητές αξιολογούνται ως "άριστοι".
Ναι εντάξει, είναι γελοίο , αλλά οι διευθυντές πως αξιολογούνται ;

Γιατί όποιος εδούλεψε είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, ξέρει ότι ένα τμήμα, ένα υπουργείο μια επιχείρηση δουλέφκει σωστά αν έσσιεις ένα σωστό διευθυντή.
Όπου σωστός εν τζαι εν μόνο τζίηνος που μπορεί να "επιβάλει" τη πειθαρχία
Καταρχή εν τζίηνος που έσσει γνώση του αντικειμένου τζαι μπορεί να σε πείσει γιατί πρέπει να κάμεις κάτι
Εν τζίηνος που άμαν εννα ρτει το πρόβλημα εννά σταθεί να πάρει θέση για να λύθει. Ούτε θα το αναβάλλει , ούτε θα φκάλει το νούρον του έξω. Τζαι φυσικά θα αναλάβει ευθύνη όχι μόνο για τη λύση που επρότεινε, αλλά τζαι για το τμήμα του (και όχι να τα σύρνει στους υφιστάμενους του)
εν τζίηνος που σε κάμνει να δουλέφκεις για λόου του γιατί ξέρεις ότι εκτιμά τη δουλειά σου, τζαι δεν χρειάζεται να σου το επιβάλει.
Τζαι έσσιει όραμα, που αν τον αφήκουν οι πιο πάνω, μπορεί να πάρει ένα οργανισμό μπροστά
Κλπ



Στα τόσα χρόνια που δουλέφκω, είχα την τύχη να δουλέψω με έτσι διευθυντή για δύο χρόνια και ήταν πραγματικά απόλαυση.

Και δυστηχώς , τέτοιοι είναι μετρημένοι τζαι στο δημόσιο τζαι στον ιδιωτικό τομέα.

Τζαι πηγαίνοντας πίσω στα σχολεία, άμαν ακούσεις το κουτσομπολιό θα δεις ότι τα δημόσια σχολεία που "παν καλά" εν επειδή εν καλός ο διευθυντής. Και επειδή αυτά είναι γνωστά οι οργανωμένοι σύνδεμοι των αστικών περιοχών κανονίζουν να τους έχουν στα σχολεία των κοπελουθκιών τους - αφήνοντας στες λιόττερον προνομιούχες περιοχές ότι μείνει.

Και όμως ναι, ένας διευθυντής θα αναγκάζει και τον μέτριο καθηγητή να κάμει τα απαραίτητα , ενώ με ένα κακό θα τακκώσουν οι αδιάφοροι και θα απογοητεύσει όσους ακόμα τους κόφτει για την εκπαιδευση


Πόσον μελάνι εχύθηκε για τες αξιολογήσεις των εκπαιδεύτικών ;
Μόνον τους διευθυντές να αξιολογούσαν (και πρότιστα να αξιολογούνταν οι διευθυντές που τους ίδιους τους καθηγητές) τα πράματα θα ήταν πολλά διαφορετικά.

Γιατί αν ο εκπαιδευτικός μπαίνει με μια κάποια σειρά προτερεότητας έχοντας ένα μίνιμουμ προσόντων - εν οι διευθυντάδες που αναριχόνται έρποντας και γλύφοντας.....

και να το πω..... (ΟΛΟΙ  οι καθηγητές ανεξαρτήτως κομματικού χώρου - έτσι ακριβώς χαρακτηρίζουν το σημερινό υπουργό. Κανένας δεν θυμάται κάτι αξιολογο που να έκαμε αυτός ο άνθρωπος ως εκπαιδευτικός ή επιθεωρητης)


Σύνδεσμοι Γονέων ή/και αππωμένοι γονείς

Οι σύνδεσμοι γονέων αποτελούνται από ένα τσούρμο αθκιασερών που τάχα κόπτούνται για τη παιδεία των κοπελουθκιών τους τζαι το μόνο που αναλώνουνται είναι να πιάσουν προσφορές για φωτογράφους, για τυρόπιτες και για τα prompt των τελιοφοίτων. Κατά τόπους η έγνοια τους είναι να τρων τα ρυάλια πα στα show, αντί να βοηθήσουν κανένα μωρό με ανάγκη (άκου prompt  η έκτη δημοτικού !!!).

Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι η τιμή του φωτογράφου
Το βασικό προβλήμα είναι οι παρεμβάσεις στη δουλειά των εκπαιδευτικών και πως αυτές καταστρέφουν τη λειτουργεία της τάξης. Οι οποίες γίνονται με κυρίως δύο τρόπους

Παρεμβάσεις σε θέματα πειθαρχίας
Δεν το πιστέφκω ότι το γράφω αυτό - αλλά τελικά ναι.
Τον τζαιρό μας, εδέρναν μας - τωρά εξεδοντιάσαν τους τόσο που τους οδηγούν να είναι στα αρχίδια τους. Εν μπορούμεν σαν λαός να έχουμε μια μέση κατάσταση , πρέπει να είναι ή ξύλο ή πλήρης ατιμωρησία
Τζαι για τούτο ευθύνονται προτίστως οι ΓΟΝΕΙΣ . Τζαι το υπουργείο με τους διευθυντάδες που τους κρώνουνται

τωρά εφτάσαν στο σημείο, να μεν μπορεί καν ο καθηγητής να επιβάλει ποινή.
Τον παραπέμπει στον διευθυντή, ο οποίος θα γειωθεί που τον υπουργό , τον επιθεωρητή, ή βαρκέται τη πρίχτησσα τη μάνα τζαι δεν θα του βάλει τίποτε.

Το αποτέλεσμα βεβαίως άμαν έσσεις 5-6 βλαμμένους ποτούτους (γονιούς εννοώ) , είναι να καταστρέφουν τζαι τα κοπελλούθκια τους , τζαι τη δική τους τη ζωή αλλά τζαι μια τάξη ολόκληρη.

Γιατί κυριά Βλαμμένη, άμαν πάεις τζαι προσβάλλεις τον καθηγητή/τρια μπροστά στο γιόκα σου , του έχεις περάζει το μύνημα ότι μπορεί να κάμει ότι θέλει, να δέρνει όποιον θέλει, να παραβιάσει όποιον κανόνα θέλει τζαι θα είναι πάντα τζιαμέ η μαμμά του να τον ξελασπώνει .
τζαι θα έρτει η ώρα που θα το πλερώσεις.
(Που την άλλη θα μου πεις ότι του έχει δώσει την απαραίτητη παιδεία να γίνει ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας , πολιτκός εκληματίας - ίσως γι αυτό είναι στα αρχίδια τους)


Το πρόβλημα βεβαίως δεν είναι μόνον ο γιος σου. Γιατί άπαξ τζαι πάρουν τζαι οι άλλοι χαπάρι, ότι τούτος δεν τιμωρείται  - εμάς πως θα μας τιμωρήσον; - η κατάσταση γίνεται κώλος. τζαι έσσιεται μετά απαίτηση που τον καθηγητή να κάμει μάθημα τζαι να τον σέβουνται !

Βαθμοθηρικές παρεμβάσεις
 Οι πρώτοι που παιρνούν τον παρτακισμό και  τη βαθμοθηρία στα κοπελούθκια είναι οι γονείς - φορτώνοντας τα με ένα σωρό άγχος και προβλήματα. Εντάξει εν τζαι το σύστημα τέθκιον - ανταγωνιστικόν αλλά  τούτοι δεν έχουν έλεος.

να ρτουν να κάμουν πρόβλημα ιατί δεν τον επέρασεν όταν έδωκε το γραπτό όφκερο !!
ή το χείροτερο βεβαίως είναι να πηαίνει να κάμνει πρόβλημα στο καθηγητή γιατί του έβαλεν 19 και όχι 20   (γιατί τι έσσιει το 19!!!)

τζαι τωρά έχουν την απαίτηση να πιάνουν το διορθωμένο γραπτό, να το παίρνουν στο φροντηστήριο (που επλερώσαν) για να ελέγξουν αν ο καθηγητής βαθμολογά σωστά !

Τζαι μετά ακολουθούν οι διευθυντάδες , οι οποίοι παιρνούν στους καθηγητές τη γραμμή - (μεν τους αφήνεται... βάρτε τους προφορικό, ευκολύνεται τα διαγωνίσματα , να παιρνούν να τους ξιφορτωνούμαστεν τζαι να μεν έχουμε τους γονιούς να μας τα πρίζουν)

Τζαι πόσον να βαστάξουν οι καθηγητές ;
Αφού τζαι να σταθεί στο πούντο του τζαι να τον αφήκει , η απόφαση θα πάει που συμβούλιο τζαι θα τον περάσει.....

Τζαι ευκολινίσκουν τα διαγωνίσματα, τζαι παιρνούν τους αβέρτα,...... τζαι περιμένουν απλά τες προεισαγωγικές, να βάλλουν το κάθε ένα στη θέση του.... Ναι , ναι οι προεισαγωγικές είναι η εκδίκηση των καθηγητών - τζαι με τολμίσει κανένας αλήτης να πει τάχα "μα πως γίνεται τόσοι άριστοι να φαίρνουν μέτριες βαθμολογίες ; " ......



Η σύγκριση με τα ιδιωτικά σχολεία
είναι μια γελοία κατάσταση γιατί μάχουνται να συγκρίνουν ανόμοια πράματα

Ένας τελιοφοιτος σε ιδιωτικό σχολείο θα κάμνει για τα τελευταία 2 χρόνια μόνο 3-4 μαθήματα , τα οποία στα GCs , μπορεί να τα διά τζαι να ξαναδία όσπου να πιάσει το βαθμό που θέλει κάθε 5-6 μήνες. Τζαι θα βαθμολογηθεί μα A, B, C

Ενώ στο δημόσιο, ο τελιοφοιτος, θα κάμνει ένα σατσιν μαθήματα, για να εξεταστεί τελικά σε 4 , χωρίς να μπορεί να δώκει επιμέρους εξετάσεις για να αυξήσει το γενικό του , τζαι να παίχτει η θέση στο πανεπιστήμιο σε κάτι δέκατα

Ε, ο βαθμός δυσκολίας δεν είναι  ο ίδιος

τζαι γι αυτόν ακριβώς το λόγο τα ιδιωτικά σχολεία που έχουν ελληνικές σχολές δεν έχουν καλυτερα ποσοστά εισδοχής που το δημόσιο, στες προεισαγωγικές

Που μας παίρνει και στο επόμενο θέμα


Ποιός έριξε το "επίπεδο" των δασκάλων οεο ;

Αν υπάρχει μια απόφαση που έριξε το επίπεδο των δασκάλων (των καθηγητών όχι ακόμα)  δεν ήταν ούτε οι μισθοί τους ούτε τα ωράρια τους..... ήταν η απόφαση να κόψουν τη λίστα πρόσληψης του πανεπιστημίου τζαι να προσλαμβάνουν δασκάλους (κυρίως ) που τα εγχώρια ιδιωτικά "πανεπιστήμια".
Γιατί ως γνωστόν "άμαν κάτι εν ιδιωτικό εν τζαι καλόν" (τζαι κάποιον εννα σάσουμεν)

Γιατί αν θέλουμε να μαστεν ειλικρινείς - τα εγχώρια ιδιωτικά πανεπιστημία διέπονται από την ηθική της ελευθερης αγοράς - που πάει να πει ότι "πληρώνεις για να γοράσεις πτυχίο"

Το ξέρουν και οι γάτες ότι οι δάσκαλοι που μας δίνει ο υπέροχος ιδιωτικός τομέας δεν έχουν βασικές γνώσεις.

Γιατί ναι τζαι ο απόφοιτος του πανεπιστημίου κύπρου, μπορεί να μεν έσσιει μεταδοτικότητα, μπορεί να μεν τον κόφτει άμαν διοριστεί τζαι ύστερα, μπορεί να είναι εξίσου γλείφτης, αλλά τα γέριμα 5 βασικές γνώσεις έσσιει τες.

Τζαι δεν με ενοχλεί, να γοράσεις ένα πτυχιό business. Έχω πολλούς συμαθητές με τέτοιου είδους πτυχία που διαπρέπουν στους τομείς τους , γιατί απλά χρειάζουνται άλλες δεξιοτητες.

Όμως τα γέριμα - ο δάσκαλος βασικές γνώσεις πρέπει να έσσιει

τζαι στο τελός τελικά εγελάσαν τους. Τζίηνος που δεν επέρναν δημόσιο πανεπιστημιο, επήεν έσυρε 40+ σσιλιάες , για να γοράσει πτυχίο τζαι τωρά λαλούν του δώκε εξετάσεις να σε προσλάβω.... ίντα chance  έσσιει;

Όσοι επρολάβαν τζαι εμπήκαν όμως....


Παιδεία χωρίς κατεύθυνση

Το βασικό πρόβλημα βεβαίως της εκπαίδευσης είναι ότι μετά που τόσες τζαι τόσες μεταρυθμίσεις τζαι εκπαιδεύσεις οι δάσκαλοι τζαι οι καθηγητές είναι πελαγομένοι χωρίς να έχουν ιδέα τι σκατά μαθητές θέλει να φκάλει το δημόσιο σχολείο.

θέλουν ένα μαθητή τζαι με ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, τζαι με δεξιότητες, τζαι να παιρνά τη PISA,  τζαι ένα σωρό γιορτές τζαι ευρωπαικά προγράμματα για να ρτει στο τέλος ανταγωνιστεί για μια θέση σε 4 μαθήματα.
Δεν βγαίνει πως να το κάμουμε

Αν θέλεις να φκαίνουν με ένα μίνιμουμ γνώσεων και εκπαίδευσης , δεν μπορείς να έχεις αυτό το σύστημα κατανομής θέσεων.


Δεν έχουν καμιάν κατεύθυνση ως προς τα πως να χειριστούν μια τάξη μεικτών ικανοτήτων / οικονομικών τάξεων / , προελεύσεων / οικογενιακών καταστάσεων κλπ. Ο μόνος τους στόχος είναι να καλύψουν την ύλη. Μπαίνου με στην τάξη να πουν την ύλη - λαλούν την τζαι όποιος ακούσει άκουσεν. Στόχος επιτεύχθειν

Έτσι που  όταν φκει ο κωστάκης έξω που την τάξη τζαι σύρνει πέτρες ο δάσκαλος έχει πάντα το δίλημμα αν θα κάτσει να ηρεμήσει τον κωστάκη τζαι να αφήκει τους άλλους 25 ή το ανάποδο.


Εν τζαι εν έυκολες τούτες οι αποφάσεις τζαι το να τες αφήνεις χωρίς οδηγίες πάνω στον κάθε εκπαιδευτικό εν τζαι λύεις κανένα πρόβλημα


Μα εμείς κάμνουμε σεμινάρια !!! ξέρεις πόσα εδώκαμεν στες επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών ;

Να σου πω τζαι για τούτο (επείδη τζαι εμένα εκάμαν μου διάφοροι τσαρλατάνοι κατά καιρούς σεμινάρια για το πως χειρίζομαστε τον πελάτη, πως κατανοούμεν το αφεντικό μας, πως να σκεφτούμαστε έξω από το κούτι τζαι ένα σωρό άλλες παπαριές που οι πρώτοι που δεν τες εφαρμόζουν είναι οι διευθυντάδες)

Ένα σεμινάριο έκαμα στη ζωή μου, που άξιζε και αν πιστέφκετε είσσιεν να κάμει με την εκπαίδευση.
Ήταν ένα σεμινάριο για χοροδιδάσκαλους και είσσιε την εξής δομή

Μπαίνει μέσα ο τύπος τζαι λαλει
Εγώ θα σας δείξω ένα τρόπο που για μένα δουλέφκει. Δεν είναι ο μόνος τρόπος ούτε ο καλύττερος - αν θέλετε εσείς δοκιμάστε, προασρμώστε, ή κάμετε κάτι ενελώς διαφορετικό - που βλέπετε ότι δουλέφκει

τζαι μας κάμνει μάθημε λες τζαι είμαστε 8χρονα για δύο ώρες με μια συγκεκριμένη προσέγγιση που δεν χρηισμοποιά αρισθμούς αλλά "καβουράκια τζαι χελωνάκια"

Μαλακία εφαίνετουν τζαι άκουες τους δασκάλους που ελαλούσαν "σιγά μεν κάτσουν οι δικοί μου να κάμουν έτσι πράμα"

Η μαγεία όμως επροέκυψε μετά
Γιατί ο δάσκαλος είπεν μας κάτσετε - τζαι εγέμωσεν η τάξη με 30 κοπελούθκια που πρώτη φορά τα έβλεπε. Τζαι έκαμεν σε δύο ώρες ότι μας είπεν να κάμουμε -  100% το ίδιο
Τζαι ΑΠΟΔΕΙΞΕΝ ότι ναι όντως δουλέφκει
Είσσιεν τα παπάρια να αναλάβει το ρίσκο με ούλλους τους δασκάλους γυρών του έτοιμους για κριτική, να αποδείξει ότι ο τρόπος του δουλέφκει

Χωρίς να δεις τους σεμιναριολόγους να είναι μάχιμοι , κανένας ποττέ δεν θα τους λάβει σοβαρά υπόψιν

....................


δύο τρία που τα πιο πάνω να αλλάσσαν η ζωή των εκπαιδευτικών θα εγίνετουν πιο απλή τζαι η παιδεία δεν θα επαρέπεε.
Μακάρι η επόμενη απεργία να έσσιει τουλάχιστον ένα περιεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: