Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Φάτε ιδιωτικοποιήσεις. Μαθήματα από τη Βουλγαρία

Εβγαλαν από την πρίζα τον υπουργό Οικονομικών

BOYΛΓΑΡΙΑ Αναγκάστηκε να παραιτηθεί κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή για τις εξωφρενικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

Του Νικόλα Ζηργάνου

Θύμα της πολιτικής του έπεσε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Συμεών Ντάνκοφ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή για τις εξωφρενικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα σε πολλές πλατείες της χώρας, αλλά και στη Σόφια, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, έριξαν χιονόμπαλες κατά του υπουργού, φώναξαν συνθήματα όπως «κλέφτες» και «παραιτηθείτε» και έκαψαν λογαριασμούς. Η πανεθνική εκστρατεία ενάντια στο πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, που κορυφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, κατέληξε στη «θυσία» του καθόλου δημοφιλούς αντιπροέδρου, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της λιτότητας και εφάρμοσε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδήγησαν πάνω από 400.000 πολίτες στην ανεργία.

Ο Ντάνκοφ έγινε ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της μετακομμουνιστικής Βουλγαρίας που δεν ολοκλήρωσε τη θητεία του και ουσιαστικά απομακρύνθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, που προσπαθεί να σώσει τη θέση του. Τόσο τα ΜΜΕ όσο και η αντιπολίτευση χρεώνει προσωπικά στον Ντάνκοφ την πολιτική της κυβέρνησης που οδήγησε τα τελευταία χρόνια στη φτώχεια, τη μιζέρια και την εξαθλίωση τους Βούλγαρους πολίτες.

Καρτέλ

Χαρακτηριστικό για τον τρόπο που λειτούργησε η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που επιβλήθηκε ως πολιτική από τις Βρυξέλλες, ήταν ότι ιδιωτικοποιήθηκε η αγορά, εισήλθαν τρεις ιδιωτικές εταιρείες που ανέλαβαν πρακτικά το έργο της βουλγαρικής ΔΕΗ, αλλά, αντί να λειτουργήσει ο πολυπόθητος ανταγωνισμός που θα έφερνε μειώσεις τιμών, οι τρεις ιδιώτες, όλοι ξένοι, η τσεχική CEZ, η επίσης τσεχική Energo-Pro με κύριο τομέα τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και η αυστριακή EVN, μοίρασαν την αγορά στα τρία και, αντί να μειώσουν, αύξησαν τις τιμές.τρεις ιδιωτικές εταιρείες που ανέλαβαν πρακτικά το έργο της βουλγαρικής ΔΕΗ, αλλά, αντί να λειτουργήσει ο πολυπόθητος ανταγωνισμός που θα έφερνε μειώσεις τιμών, οι τρεις ιδιώτες, όλοι ξένοι, η τσεχική CEZ, η επίσης τσεχική Energo-Pro με κύριο τομέα τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και η αυστριακή EVN, μοίρασαν την αγορά στα τρία και, αντί να μειώσουν, αύξησαν τις τιμές.

Οι λογαριασμοί που πήραν για πρώτη φορά μέσα στο 2013 οι καταναλωτές στα χέρια τους ήταν έως και διπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι πολίτες διαμαρτύρονται και για αδιαφάνεια στις χρεώσεις. Αν και οι τιμές της κιλοβατώρας είναι αρκετά χαμηλά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, οι μισθοί στη Βουλγαρία είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη και πολλές φορές δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες για θέρμανση και ηλεκτρισμό των νοικοκυριών.

Τώρα η αντιπολίτευση ζητάει την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπορίσοφ, τον οποίο κατηγόρησαν οι σοσιαλιστές ότι «θα οδηγήσει τη χώρα στη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της».

Αντίθετος στις πρόωρες εκλογές στάθηκε πάντως ο πρόεδρος της χώρας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, ο οποίος όμως έδωσε δίκιο στους πολίτες που διαμαρτύρονται για τις τιμές του ρεύματος. Ο Πλεβνέλιεφ δήλωσε δημόσια ότι τα πραγματικά προβλήματα που κρύβονται πίσω από τους λογαριασμούς είναι βαθύτερα κι έχουν να κάνουν με τη συνεχιζόμενη επί χρόνια στασιμότητα της οικονομίας, το χαμηλό εισόδημα των πολιτών και το αίσθημα κοινωνικής αδικίας. Ο πρώτος πολίτης της Βουλγαρίας κάλεσε τον λαό σε ενότητα και τα κόμματα να θέσουν στην άκρη τις διαφορές τους ώστε να πάψει η πολιτική και κοινωνική πόλωση. Ο πρόεδρος Πλεβνέλιεφ αρνήθηκε ωστόσο να υποστηρίξει το λαϊκό αίτημα για επανεθνικοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη εποπτεία και έλεγχος της αγοράς.

πηγή,


Έτσι, έτσι....
Τζαι μεν πείτε ότι δεν σας το είπαμε.....
Τζαι ο άλλος νομίζει ότι επειδή μπορεί να πιάσει 60% , θα κάμνει ότι θέλει....

13 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

Φίλε μου τους Πορτογάλλους εγονατίσαν τους οι ίδιες Δρακουσλέσκου / φάτε την Βερβάι-Βάι. Εφκάλαν στο σφιρίν μέχρι τζιαι το τελευταίον προστάφιν κρατικής περιουσίας. Την ηλεκτρικήν τους είχαν την στο σφιρίν για μήνες τζιαι δεν εβρέθην ένας Ευρωπαίος να θέλει να την γοράσει. Επήαν γονατιστοί στην κομισιόν είτε να τους έβρει ευρωπαίον να την γοράσει, είτε να τους αφήκοι να την κρατήσουν. Τίποτε. Εγοράσαν την οι Κινέζοι. Τωρά κάθουνται τζιαι εισπράσσουν τα κέρδη που παράγουν χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι (μιλούμεν για μίνιμουν μισθόν Μαλαισίας με 325 €) τζιαι που πληρώνουν στους λοαρκασμούς ακριβοπληρωμένου ρεύματος οι Πορτογάλλοι καταναλωτές.

Πάντως αν κρατήσεις το μπλόγκ σου θα έρκουμαι δαμαί τζιαι θα σου λαλώ κάμνω μίλλες που θα σε θκιαβάζω να σαλαβατάς για την Μπλέ Κύπρον του Αναστασιάδη που θα γαμά τζιαι θα ρέσσει.

Aceras Anthropophorum είπε...

Xά!! τζιαι για την ανάπτυξην, ούτε το 325€ κάμνουν ελκυστικήν την Πορτογαλλίαν για επενδύσεις. Προτιμούν την Τουρκίαν ή την Μαλαισίαν που δεν έχει κομμουνιστικόν κόμμαν να οργανώννει απεργίες τζιαι που όποιος πει τσούλλου καθίσκουν τον στα μπουτρούμια

Τώρα να δούμε τι θα είναι τζιείνον που απειλεί ο πλουτοκράτης Στυλιανίδης ότι θα δέιξει σε όσους τολμήσουν να κάμουν απεργίαν.

Τζιαι μιαν διευκρύνησην για το προηγούμενον σχόλιον μου: θα κάμνω μίλλες που θα σας θωρώ να λιείται στην αυταρχικήν πατρίδαν θρησκείαν τζιαι οικογένειαν του Αναστασιάδης-Land με υπουργόν εργασίας τον Στυλιανίδην, διότι θεωρώ μεγάλον λάθος αυτόν που νομίζετε ότι εν σωστόν να κάμετε τζιαι εξαπολίσατε τους άλλους αριστερούς τωρά που σας έχουν ανάγκην.

Ανώνυμος είπε...

@acera

εκουρεψεν τες τραπεζες ο χριστοφιας εποσπασεν την οικονομιαν ο χριστοφιας με την αναβλητικτηταν του εσυμφωνησεν μνημονιο με ιδιωτικοποιησεις ο χριστοφιας αν το χρεος δεν ειναι βιωσημο για τον υπολογισμο του χρεους εθκιαλεξεν οικο που θα φκαλει το συμπερασματα ο χριστοφκιας με την συνοπαρτζιαν του τζαι εννα καμνεις μιλλες που εννα ιδιτικωπια οργανισμους ο αναστασιαδης?

Μα εσιετε μουτρα τζαι μιλατε?

osr είπε...

το θράσσος του ακελικοκάφρου!

που ήταν 5 χρόνια εξουσία τζαι έδωκεν τα ούλλα στους τοκογλύφους 3 ΔΙΣ το 2008 αλλο 1,8 ΔΙΣ ομοφωνα στην βουλή
ακόμα 3 ΔΙΣ τον Νιόβρη

ομόφωνα επέρασεν ούλλα τα μνημονιακά νομοσχέδια πριν καν έρτει το μνημόνιο

εσυμφωνήσαν ότι το 1/3 που τα γκάζια εννα πηαίνει στο δάνειο
εσυμφωνήσαν το δημοσιονομικό σύμφωνο το ESM

έδωκεν άνευ ορων 104 εκατομύρια στους ξενοδόχους
28 εκατομύρια στους τοκογλ΄φους μέσω της γιουροσύπρια

κλπ κλπ

θράσσος

Aceras Anthropophorum είπε...

Τζιαι ο πρώτος τζιαι ο δεύτερος το ίδιον είσαστιν. Είντα ωραία που ήρτετε καττάριν Αααα. Τζιαι οι δύο με αριθμούς τζιόλας! Αρέσκει μου που ήρτετε γραμμήν ο ένας πουκάτω που τον άλλον.

Ο πρώτος τί νομίζεις ότι είσαι για να λαλείς του άλλου αν έσιει μούτρα; Ναι έχω. Εν τζιαι ωραία μάλιστα τζιαι σιαίρουμαι να τα θωρώ κάθημέρα στο γιαλλίν. Εσύ έσιεις μούτρα;

Ο δεύτερος να πα να έβρεις τον Τορναρίτην που θέλει να βάλει τους αριστερούς καραττίναν διότι έχουν θράσσος τζιαι μιλούν τζιαι να πιάσετε σιερούθκια. Ζατίν ούνα ράτσα ούνα φάτσα. Ως που το κεφάλαιον μας αφήννει να μιλούμεν θα μιλούμεν τζιαι όποιου αρέσκει. Τζιαι να επιστρέψει στον αστερισμόν της παρανομίας εννα μιλούμεν πάλε στα κρυφά. Ως που λαχτά ο νους μας εν να μιλούμεν ναι. Τζιαι ωςπου το να μιλάς να λαλείς τι σκέφτεσαι εν θράσσος, ναι, θα έχουμεν τζιαι θράσσος.

osr είπε...

είπα σου εγώ να μεν μιλάς ρε φανατισμένε

εν για το απύθμενο σου θράσσος που εννα την πεις τζιόλας του στέλλιου εννα του κάμνεις μίλλες ο ακελικοκάφρος

"Πάντως αν κρατήσεις το μπλόγκ σου θα έρκουμαι δαμαί τζιαι θα σου λαλώ κάμνω μίλλες που θα σε θκιαβάζω να σαλαβατάς για την Μπλέ Κύπρον του Αναστασιάδη που θα γαμά τζιαι θα ρέσσει"

θράσσος ρε που εννα μιλήσετε

εξαθλιώσετε τον κόσμο τζαι έσιετε τζαι μούτρα τζαι να φκείτε τζαι που πάνω

ξεφτίλες

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι θα κάμει ο "άλλος". Θα ήθελα όμως να μάθω αν υπάρχει λόγος να βάλλουν κάποιοι άλλοι τα κλάματα.
1. Ποια η σχέση τιμής ηλεκτρικού σε σχέση με ΑΕΠ/κεφαλή για Κύπρο και Βουλγαρία; Υποψιάζουμαι πως οι Κυπραίοι θα έπρεπε να είχαν βγει στους δρόμους για το δικό τους - κρατικό - ρεύμα εδώ και πάααρα πολύ καιρό.
2. Μήπως το κρατικό Βουλγαρικό ρεύμα ήταν φτηνό γιατί χμμμ, πάλε επληρώναν οι πολίτες μέσω φορολογιών;

Δεν γνωρίζω τις απαντήσεις, αλλά θεωρώ πως είναι αδόκιμο να μπαίνει η περίπτωση τούτη ως αντίβαρο των ιδιωτικοποιήσεων που αναγκάστηκε να δεχτεί ο Χριστόφιας.

Aceras Anthropophorum είπε...

Οι Βούλγαροι έχουν τζιαι πυρινικόν σταθμόν που αν κρεπάρει θα φάει τζιαι την Ελλάδα. Παίζεις τζιαι τον οικολόγον. 3 ct η κιλοβατώρα το κόστος του πυρινικού ρεύματος 6 χωρίς τους φόρους τζιαι τα penalties για τες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για το πετρέλαιον. Παίζεις τζιαι τον οικολόγον φίλε μου Στροβολιώτη.

Οι βούλγαροι έχουν τζιαι υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Κόστος κάπου λλίον παραπάνω που το πυρινικόν.

Αν δεις την ανάλυσην του κόστους της παραγωγής του ηλεκτρισμού, τζιαι εντελώς να αφαιρέσεις τους μισθούς που το κόστος πάλε εν να πιο ακριβόν που τζιείνον της Βουλγαρίας ή της Γαλλίας (60% πυρινικήν ενέργειαν).

Πως σας επλύνναν τον νούν τζιαι δεν κάμνεται μιαν στοιχειώδην ορθολογιστικήν αριθμιτικήν πράξην δεν καταλάβω. Όπου ιδιωτικοποιήθηκεν τον ρεύμαν ακρίβωσεν για τους μικρούς καταναλωτές τζιαι εφτήνισεν για τους Μεγάλους. Καθίσκει πούγκαν το κέρδος ο παραγωγός ενέργειας τζιαι πιερώννει τις ακριβές υποδομές για διανομήν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Στην Ελβετίαν ιδιωτικοποιήθηκεν η Σύτα τζιαι εμείναν κοινωνική ιδιοκτησία η ηλεκτρικές. Έχουμεν το πιο φτηνόν ρεύμαν τζιαι τα πκιο ακριβά τηλέφωνα. Τζιαι τον τζιαιρόν που η Σύτα ήταν κρατική ο κόσμος όλος είχεν καλές γραμμές. Εγώ που μένω μες τα άγρια βουνά τωρά δεν είμαι επικερδής πελάτης τζιαι έχει 3 χρόνια που καρτερώ να μου βάλουν μιαν γραμμήν για να έχω ίντερνετ του χαϊρκού.

Ιδιωτικοποιήστε τα να φκάλουν αλλο θκυοτρεις σσιλιάες άνεργους. Εκαταντήσαν οι φιλελεύθεροι να μισούν τες εταιρίες που προσφέρουν αξιοπρεπείς όρους εργασίας. Άκου ωράρια λαλεί σας ο Πισσαρίδης σας, άκου δέκατος τρίτος, άκου άτα, αυτά είναι αποικιοκρατικά κατάλοιπα.

(επόμενος υπουργός οικονομικών λαλεί)

Aceras Anthropophorum είπε...

Φίλε μου Παπαλάγγιε ελπίζω όταν σου λαλώ ότι "θα κάμνω μίλλες" να πιάννεις το πνεύμαν ότι είναι πειραχτικά τζιαι χωρίς πίκκαν που σου το λαλώ τζιαι όχι με πικραντερίαν όπως μπορεί να το ερμηνεύσει ένας πικράντερος.

Αλλιώς δεν θα σου άφηννα τα σχόλια που σσυφφωνούν με τα επιχειρήματα σου. Τζιαι μπορεί να διαφωνώ με την στάσην σου της περασμένης εφτομάδας αλλά δεν σημαίνει ότι δεν την σέβουμαι ή ότι δεν σε σέβουμαι εσέναν. Κυβέντα να γίνεται, ιδίως μεταξύ ανθρώπων απο τους οποίους μπορείς να μάθεις τζιαι κάτι που να συνάδει σε μεγάλον βαθμόν τζιαι να γειτονεύκει με την δικήν σου πολιτικήν κουλτούρα τζιαι με το δικόν σου σύστημαν αξιών.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου Ασερα, εδώ και πολύ καιρό τίποτα δεν παίζω. Ερωτήσεις κάμνω για πράματα που δεν ξέρω, και στην πρώτη ερώτηση, απάντηση δεν πήρα.

Το γεγονός πως οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν αποτύχει σε κάποιες χώρες, για κάποιους κλάδους σημαίνει πως αυτό ισχύει παντού;

Κατ’ αναλογία το γεγονός πως οι δικές μας αεροπορικές εταιρείες επαττίσαν ή θα παττίσουν υπό τον έλεγχο του κράτους σημαίνει πως πρέπει πάντα να ισχύει το αντίθετο;

Δεν ξέρω για τον Πισσαρίδη, αλλά όταν γίνω εγώ υπουργός οικονομικών, δεν θα ξεκινώ με δογματική στάση: θα κάνω πρώτα τους λογαριασμούς.

stelios papalangi είπε...

@ strovoliotis

Η ίδια η καπιταλιστική θεωρεία εξηγεί ακριβώς γιατί αποτύχαν σε πολλές περιοχές οι ιδιωτικοποιήσεις βασικών υπηρεσιών (για να μην σου πω ότι κανόνικά οι όροι που έπρεπε να συζητούμε είναι διαφορετικοί... Κάποια πράματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα κατά συνέπεια δεν διούμε προτεραιότητα στην τάχα μου παραγωγικότητα.... τέλος παντων όμως.... να μιλήσουμε με δικούς σου όρους...).


Όπου ιδιωτικοποιηθήκαν ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, συγκοινωνίες, δεν είχαμε ως αποτέλεσμα μείωση τιμών.

Γιατί η θεωρεία της ελεύθερης αγοράς λέει ξεκάθαρα ότι οι τιμές θα ππέσουν εφόσον υπάρχει ανταγωνισμός (μισσιμου). Όχι επειδή θα γίνουν ιδιωτικές. Άλλο το ένα άλλο το άλλο.... Η θεωρεία η ίδια δεν βρίσκει καμια διαφορά μεταξύ ενός κρατικού ή ιδιωτικού μονοπολίου.... Πάλε μονοπώλειο είναι...

Λαμβάνοντας δε υπόψιν, ότι δεν μπορείς σε αυτές τις αγορές να έχεις πολλές εταιρείες - το πολύ πολύ να έχεις 3 ή 4 (αν δεν υπάρχει χυδαίο νεοφιλελευθερο ξεπούλημα σε μόνο μια...) τούτο δεν εγγυάται "ανταγωνισμό" ... στις πλείστες περιπτώσεις έχεις δημιουργία καρτελ....Άσε που πολλές φορές οι 3-4 εταιρείες μοιράζουν την πίττα γεωγραφικά, άρα δημιουργούν τοπικά μονοπώλεια...

Άρα κατά κανόνα, τζι αν ακολουθήσουμε μια ανάλυση "κινήτρου", ο νέος ιδιοκτήτης κατά κανόνα έχει κίνητρο να:
1. μειώσει μισθούς
2. αθξήσει τις τιμές με συνέπεια
3. Να αυξήσει τα κέρδη του

ενώ δεν έχει κανένα κίνητρο να βελτιώσει τις υπηρεσίες...

Σε αντίθεση με το να ανοίκουν στο κράτος όπου διατηρούνται οι αξιοπρεπείς μισθοί και τα όποια κέρδη επιτρέφουν στο κράτος.... Άρα η κοινωνία στο σύνολο της είναι καλύτερα.

Βεβαίως εσύ εξακολουθείς να πιστέφκεις ότι θα φταίει το κράτος που δεν εξασκεί επαρκώς τον "εποπτικό του ρόλο"....
Σωστό.... Αλλά που το κράτος άσκησεν τέτοιο ρόλο ; Εκ των πραγμάτων σχεδόν πουθενά....Γιατί τζαι το κράτος εν τούτοι που το ελέγχουν....

stelios papalangi είπε...

@ ασερας

Συμφωνούμεν ότι εν εύκολο να παίζεις με τα νούμερα...
Ούλλον κατηγορούν την ΑΗΚ, αλλά εν τζαι λαλεί κανένας ότι εν αναγκασμένοι να δουλέφκουν μόνο με πετρέλαιο.... Τζαι ότι η τιμή του πετρελαίου όλο τζαι ανεβαίνει...
Συγκρίνουν μας με χώρες που έχουν πυρηνική ενέργεια τζαι μπορούν να απολαμβάνουν οικονομίες κλίμακας σε αντίθεση με ένα νησί.

Άσε που η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος είναι είδη ανοικτή....

Όποιος θέλει μπορεί να ανταγωνιστεί...
Γιατί δεν έρκεται κανένας ;
Επειδή ομως ξέρουν ότι κάτω που τούτες τες συνθήκες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την ΑΗΚ προτιμούν την εύκολη λύση.... Αντί να ανταγωνιστούν την ΑΗΚ, θέλουν να τους την δώκουν μούχτιν για να έχουν εύκολα μονοπωλιακά κέρδη...

Τωρά για τον μαλά, είπαμεν τα να μεν τα ξαναλέμε.... Δεν τον πιστέφκω ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσει αμαν έβρει τα θκύο στενά....

Μπορώ να σου πω όμως ότι, θα είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους όταν θα έρτει τζίηνη ώρα...

stelios papalangi είπε...

παρεπιπτώντως εψες το ρικ είσσιεν την είδηση...

είπεν ότι ο κόσμος εφκήκε στους δρόμους ενάντια στη κυβέρνηση για τα μέτρα λιτότητας και το ακριβό ρεύμα.... Το ότι το ρεύμα ανήκει στους ιδιώτες δεν εθεωρήσαν σημαντικό να το αναφέρουν.... Που άμα δεν το αναφέρεις σε άλλα συμπεράσματα καταλήγεις....

Ανεξάρτηση τζι αντικειμενική δημοσιογραφία... τι να πεις ....