Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

αίγυπτος και όλιγον από τα δικά μας

εξεκίνησα να το γράφω πριν πέσει ο μουμπάρακ. αίστο θέλω τζαι ώρα να γράψω. στο μεταξύ έπεσε τζαι οι εξελίξεις τρέχουν πιο γλήορα που εμένα. που την άλλη ήταν τζαι δύσκολο το γράψιμο, αν λάβεις υπόψη ότι ούτε ένα βιβλιο για την αίγυπτο δεν εθκιαβασαμε. τα σχόλια είναι προιον μιας διώρης αναζήτησης στο ιντερνετ. κατά συνέπεια ελλειπή.....



καταρχή δεν ξέρουμε ακριβώς ποιο είναι το υποκείμενο της εξέγερσης. Είναι και η νεολαία η οποία στην αίγυπτο είναι τεράστια και με μορφωτικό επίπεδο να ανεβαίνει, είναι και η μουλμανική αδελφότητα, είναι και οι χριστιανοί, είναι και οι γυναίκες με τα τζην και οι γυναίκες με τες μαντήλες, είναι και οι μπλογκερς.... είναι κυρίως άνθρωποι των πόλεων..... τωρά ταξικά τι να σας πω; Δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει τους ανταποκρίτες, Δεν ξέρω καν ποιές είναι οι τάξεις στην αίγυπτο. Σϊγουρα υπάρχει φτώχεια και σίγουρα έχει οδηγήσει το κόσμο στους δρόμους. Δεν ξέρω ποιές άλλες τάξεις υπάρχουν, και δεν ξέρω ποια πλευρά υποστηρίζει το κεφάλαιο. Δεν ξέρω καν αν υπάρχει κεφάλαιο ή μόνο μια μικρή ελιτ γύρω που το μουμπάρακ που πίνει το αίμα του λαού. Οι μόνοι - σύμφωνα πάντα με τες εικόνες - που στηρίζουν τον μουμπάρακ είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι - ή τουλάχιστον μέρος αυτών: οι μπάτσοι. Αν και, το πρώτο που ανακοίνωσε ο μουμπάρακ είναι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της τάξης του 15% .. ο στρατός δε, κάμνει τη πάπια, παριστάνει τον εγγυητή της ενότητας. έχει τη δυναμη και την ελάχιστη ευφυεία, να χειριστεί το θέμα με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμείενι στη εξουσία είτε έτσι είτε ελλιώς..... τελικά ο στρατός πήρε την εξουσία, και πλέον κανένας δεν ξέρει ποιοι είναι οι στόχοι του. φαίνεται ότι είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να μην παραμείνουν στην εξουσία και να προχωρήσουν σε εκλογές. θα δείξει πόση ανάμειξη τελικά θα έχουν στη πολιτική ζωή της αιγύπρου στη μετα-μουμπάρακ εποχή. πάντως ενώ επαρουσιάζετουν ως εγγυητής, ενώ εν τζίηνοι που τελικά ανατρέψαν τον μουμπάρακ, δεν φαίνεται να επείσαν το κόσμο (ή τουλάχιστο μέρος του) να φύει που τους δρόμους


Τι μπορούν να θέλουν τούτοι ούλλοι ; Σίγουρα ξέρουν τι δεν θέλουν.Δεν θέλουν τον μουμπάρακ. Τα ελάχιστα αιτήματα τους είναι να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι, να υπάρξουν δημοκρατικές άλλαγες, να υπάρχει ελευθερία του τύπου. Παραπάνω δεν ξέρουν, ή τουλάχιστον δεν ξέρουμε, και σίγουρα δεν θέλουν ούλλοι το ίδιο.... Τώρα που έφυγε ο μουμπάρακ βλέπουμε σιγά σιγά τες διαφορές τους. Κάποιοι δεν θέλουν το στρατό και συνεχίζουν να διαμαρτύρουνται - ενώ ακόμα τζαι κάποιοι μπλογκερς εμπήκαν σε συζητήσεις με τους στρατιωτικούς.

εν τζαι εν απαραίτητα κακή τούτη η ανομοιομορφία. Φτάνει να υπάρχει μια μινιμουμ θέληση για συναίνεση. είδωμεν.



Η οικονομία
Η οικονομία είναι επίσης κάτι που λαμβάνουμε συγκεγχιμένες πληροφορίες. Όπωσδηποτε υπάρχει ψηλή ανεργία, η οποία σε συνδιασμό σε το ότι πάνω που τους μισούς είναι νεολαίοι και ότι αρκετοί που τούτους είναι και μορφωμένοι, σίγουρα δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα. Όπωσδήποτε μετά το 90 εξεκίνησε μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, η οποία δεν ξέρουμε πόσο μεγάλη ήταν. . Στην οποία τα νεοφιλελευθερα ΜΜΕ χρεώνουν την ανάπτυξη που είχε η αίγυπτος μέχρι το 2008 και τα αριστερίζοντα ΜΜΕ για τη κρίση μέχρι και το 2008. Αν και παρά την ανάπτυξη, η ανισότητα στο εισόδημα ήταν τεράστια. Σϊγουρα, υπάρχει φτώχεια. Σϊγουρα οι αυξήσεις σε τιμών βασικών αγαθών είναι τεράστιο πρόβλημα. Κάπου αλλού έλεγε ότι αν η οικονομία μεγαλώνει 3% το χρόνο και ο πλυθησμός με τον ίδιο ρυθμό πως να αυξηθούν οι μισθοί ;


Πολλά παραπάνω δεν ξέρουμε. ή τουλάχιστο δεν έχω ώρα για να ψάξω, Δεν είμαι σίγουρος αν μπορώ να τα ρίξω έτσι απλά στο καπιταλισμό. Ο οποίος όντως ευθύνεται για ένα σωρό προβλήματα στο κόσμο, και σίγουρα για την αύξηση στη τιμή των βασικών αγαθών....... αλλά κάτι τέθκιες χώρες, με τέθκοια ιστορία και τέτοιου είδους πολιτέυματα, δεν νομίζω να μπορούν να χαρακτιριστούν ως καπιταλιστικές. Δεν είναι ακριβώς αυτό που θα ορίζαμε ως το απαραίτητο προηγούμενο στάδιο του σοσιαλισμού.Τουλάχιστο όχι σαν τον αμερικάνικο. Τουλάχιστο όχι σαν τον γερμανικό. Φαίνεται μάλλον να είναι ένας δικτάτορας που σάζει τους δικούς του. ούτε καν οικονομία δεν μπορείς να το πεις, έστω τζι αν οι ηλίθιοι νεοφιλελεύθεροι με το που εννα ακούσουν ότι ένα κράτος έχει "ανάπτυξη" και κάμνει "ιδιοτικοποιήσεις" παθαίνουν απανωτούς οργασμούς - που δεν τους αφήνει να αντιληφθούν τέτοιου είδους εξεγέρσεις.

Που την άλλη....
και γω λέω. Ας δεκτούμε ότι φταίει ο καπιταλισμός. Πες ότι υπήρχε μια δυνατή αριστερά. Στα χάλια που είναι η οικονομία της αιγύπτου δεν ξέρω τι θα έκαμνε. Που θα εργοδόταν τζίηνους ούλλους τους ανέργους, με τι μισθό ; τζαι που θα βρισκε τα λεφτά ;



Η μουσουλμανική αδελφότητα.
έβλαψεν πολλά την αντίληψη των δυτικών η 9/11. Δεν θωρουν τη στραβάρα τους. Ακόμα και ο ομπάμιας εθύμωσεν της ΣΙΑς γιατί δεν επρόβλεψε τη πτώση του μουμπάρακ. Μα πως να τη προβλέψουν ; Γιατί τη πτώση του ανατολικού μπλογκ επροβλέψαν την ; 'Ασε που εμείς δακάτω θεωρούμε τους αμερικάνους ότι έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν ότι συνομωσία βάλουν στο νου τους.

Το μαγαλύτερο λάθος είναι ότι ετσουβαλιάσαν ούλλους του μουσουλμάνους σε ένα "αραβικός κόσμος". Και όλα τα μουσουλμανικά κόμματα ως πιθανούς τρομοκράτες. Η μουσουλμανική αδελφότητα, αν τζαι ήταν παλιά πιο ριζοσπαστική, δεν φαίνεται να έχει τάσεις παρόμοιες με τους ιρανούς. είναι πάρα πολλά ενδιαφέρον η δομή τους, που έχει κάποια στοιχεία με ΑΚΠ, χεζπολλαχ τζαι χαμάς αλλά τζαι διαφορές κυρίως με τες τελευταίες δύο. Καταρχή δεν είναι ακραίοι. Δεύτερον έχουν σοβαρές υποδομές. Πως ήταν παλιά τα κουμουνιστικά κόμματα, που το καθήκον σου ήταν να είσαι καθοδήγηση και να κουβαλάς στην παρανομία την εφημερίδα του κόμματος ;


ε, τούτοι οργανώνουνται γύρω που φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ. προσφέρουν σισίτια, τζαι περίθαλψη. Στοιχεία που τα έχει και το ΑΚΠ και η χαμας. Εν τζαι εν παλαβός ο κόσμος. Τωρά που ποια τάξη έρκουνται οι υποστηρικτές τους δεν εκατάφερα να το εξακριβώσω. Ούτε το οικονομικό τους πρόγαμμα του ήβρα. Σίγουρα υποστηρίζουν την ισλαμική αντίληψη όσον αφορά τη τοκογλυφία που είναι πολύ πιο ανθρώπινη σε σχέση με την καταπιεστική του καπιταλισμού. Στες 44 σελίδεα του προγράμματος τους 5-6 αφορούν τον αλλαχ. Τα παραπάνω αφορούν την οικονομία, τη διαφθορά τη κοινωνία..... κάμποσες γενικολογίες βεβαίως. Είναι ενδιαφέρον το πως αντιλαμβάνουνται τα (βασικά όπως λεν οι ίδιοι) ανθρώπινα δικαιώματα : το πρώτο είναι The right of the individual and the family of having a sufficient standard of living . το δεύτερο είναι το δικαίωμα στην υγεία το τρίτο η παιδεία ενώ το τέταρτο: The right of having a house is a social right. εν τζαι υπάρχουν με στη χάρτα έτσι δικαιώματα.


http://www.ikhwanweb.com/onlineLibrary.php

Αν τζαι σε μια χώρα με τεράστιο κράτος δεν θα ήταν παράξενο να έχουν τζαι απόψεις φιλελευθρες. Βεβαίως, άλλο να είσαι στη παρανομία τζαι να μιλάς για την οικονομία τζαι άλλο να κυβερνάς. η διαφορά μεταξύ των δύο εν τεράστια (αχεμ.... να μεν πούμε όνοματα.). Άμα πάρεις το ΑΚΠ που κυβερνά, ενώ οι πολιτικές που ακολούθησε είναι κυρίως νεοφιλελευθερες, πάλε εν τα πιο χαμηλά στρώματα που τους στηρίζουν.

Ούτε έχω πιστεί ότι αν βγουν θα κυρήξουν τη σαρία. Η κατάσταση στην οποία βρίσκουνται, όπως το ΑΚΠ αλλά σε αντίθεση με τη χαμας, τους αναγκάζει να είναι πιο προσεκτικοί. Εκαταδικάσαν την 11/9. Τα βήματα τους εν πολλά προσεκτικά. τζαι βάλουν μπροστά τη δημοκρατία. παίρνει τους να είναι (ή να το παίζουν) δημοκράτες. όπως εν τα πράματα τωρά φαίνεται να είναι εξαιρετικά τακτικιστές.

Εν ολίγοις. Οι πληροφορίες λεν ότι δεν είναι πλειοψηφία. Αλλά έχουν πολλά καλή οργανωτική δομή. Πάντως φαίνουνται ότι κάμνουν πολλά μελετημένες πολιτικές κινήσεις. Τζαι δεν βλέπω κανένα λόγο για κάποιο να τους φοβάται. Εκτός τζι αν αποδείξουν κάτι άλλο αν όντως τελικά γίνουν εξουσία. προς το παρόν φαίνεται να τους ενδιαφέρει να διατηρήσουν τες δομές τους. Εξού τζαι το ότι μόνο εκ των υστέρων εστηρίξαν τες διαδηλώσεις.

Για όλους τους υπόλοιπους που εφκήκαν στο δρόμο δεν έχουμε ιδέα. ούτε ο ουρανοκατέβατος ελ μπαραντει λέει πολλά. βεβαίως, για να είμαστε τζαι ειλικρινής. Ούτε οι εξεγέρσεις που είχαν οργανωμένο κίνημα πίσω τους αποδειξάν τίποτε καλύτερο όταν ήρταν στην εξουσία.


Θα δούμε. τελικά ο μουμπάρακ έφυε. Εν εμπορεν να μεν φύει. άμαν τον εξιχάσαν οι αμερικάνοι τζαι ο στρατός ίντα πιθανότητες είχε. Αφού τζαι τους αμερικάνους συμφέρει τους να φύει. Αν κάμουν μια πιο νουσιμη ανάλυση της αδελφότητας εν τζαι έχουν λόγους να τη φοβούνται. δεν έχουν να χάσουν τίποτε που μαι δημοκρατική αίγυπτο. θέλει απλά να μεν είσαι ρεπουπλικάνος για να μπορείς να το δεις.

όσο για το λαό, ήταν φυσικό να μην δεκτεί μεταβατική κατάσταση χωρίς να φύει ο μουμπάρακ. τα ίδια έκαμεν τους τζαι ο νάσερ. έταξεν τους να φύει, τζαι στη μεταβατική περίοδο εκαθάρισεν τους...... Ενεν τυχαίο. Έστω τζι αν ο νασσερ ήταν φιλοσοβιετικός τζαι ο μουμπάρακ φιλοαμερικάνος, δεν παύει να είναι συνέχεια του συστήματος που εδημιουργησε ο νασσερ. έτσι που εν τζαιρός να αντιληφθούμεν ότι το να στήσεις πόι μιαν φορά στους εγγλέζους - να γίνεις δηλαδή αντιιμπεριαλιστής, τζαι να κάμεις τζαι μιαν εθνικοποίηση δεν φτάνει. Πρέπει να μπορείς να κάμεις μιαν οικονομία που να μπορεί να λειτουργεί - τζαι η εθνικοποίηση μονο ως ένα σημείο θα σε πάρει. πρέπει να μπορεί να δέχεσαι την αντιπολίτευση. πρέπει να μπορείς να κυβερνας 10 - 15 χρόνια τζαι σε κάποια φάση να παρετάς. Δεν έσιει ένα επαναστάτη που να μην έφυε που την εξουσία ή μες το σεντουτζι ή με λαική εξέγερση. πως καταφέρνουν μια ιδεολογία που βασίζεται στη συλλογικότητα να τη προσωποποιούν τόσο δεν εκαταλαβα ποτέ μου.


Στα ξεκουμπίδια μουμπάρακ. Δεν μπορώ να κάμω καμία πρόβλεψη. ούτε ξέρω τι θα κάμουν οι αιγύπτιοι που δαμέ τζαι δα. ούτε ξέρω τι θα μπορούσαν να κάμουν. πάντως σίγουρα θα είναι καλύτερα. έστω τζαι σε τζίην τη ΄λίην ελευθερία.


πάντως ο ιός είναι κολλητικός. Τζαι δεν αφορά μόνο φιλοαμερικανικά καθεστώτα. εξαναξεκινήσαν στο ιραν - που τζαι τζαμέ αν οι αμερικάνοι δεν ήταν τόσο μαννοί να ανακατώνουνται συνέχεια ο λαός θα τους ανατρέψει αργά ή γλίορα. πιάνει τζαι γυρίν ο άλλος αντιαμερικάνος - ο κατνάφης. Αλλά τζαι στην υεμένη ψήνουνται τζαι στη συρία, τζαι στο μπαχρειν τζαι συνεχίζουν στην τυνησία.

έτσι για να σταματήσουν τζαι τζίηνες οι βλακίες, για την ιδιατερότητα του αραβικού κόσμου. ο κόσμος εξεγείρεται. τζαι στες παραπάνω περιοχές μιλούμε για εξεγέρσεις - χωρίς ακραία επίπεδα βίας. βεβαίως στις παραπάνω περιοχές ακόμα έχουμε το δικτάτορα εναντίον του λαού. η δυσκολία είναι άμαν εννα ξεκινήσει η δημοκρατική διαδικασία. εν τζαι εν εύκολο πράμα η δημοκρατία, τζαι ο δρόμος που οδηγείς σε τζίηνη τη κατεύθυνση τις παραπάνω φορές δεν ήταν ειρηνικός. η βία εύκολα μπορεί να προκύψει στη μετα-δικτάτορα εποχή. όταν αντίπαλες παρατάξεις θα θέλουν την εξουσία τζαι η μια θα κόψει έξω...... τζαι η άλλη θα γευτεί τη γλύκα της εξουσίας.... εν τζαμέ τα δύσκολα.... είδωμεν.....




Οι τουρκοκύπριοι

έτους και τους αδελφούς.

Βεβαίως τζαι δαμέ έχουμεν ένα οικονομικό πρόβλημα που γίνεται πολιτικό. Αν τζαι δεν είναι απλό πάντα να διαχωρίσει τα δύο. Καλά μεν φανταστείτε ότι έχουμε κάτι αντίστοιχο του 2003. Οι τκ το εκφράσαν 100αδες φορές. Δεν εμπιστέφκουνται ούτε τη τουρκία ούτε εμάς. Τζαι κανένας που τους θκύο δεν αναρωτιέται γιατί.

Τζαι επειδή κάποιοι του αποριπτικού χώρου δείχνουν τζαι τάχα μου συμπάθεια, να τους πληροφορήσει κάποιος ότι ακόμα τζαι τζίηνοι που διαδηλώνουν ενάντια στη τουρκία πάλε ΔΔΟ που θέλουν. έστω τζι αν τους καταπιέζει η τουρκία, δεν είναι παλαβοί να έρτουν τους κυβερνούμεν εμείς στο ένας- άνθρωπος μια ψήφος.


τα οικονομικά είναι επίσης ενδιαφέρον. Τα κατεχόμενα είναι μαι ιδιορυθμη οικονομία. Παρασιτική, με έναν τεράστιο δημόσιο τομέα, ακραία πελατιακή με κάμποσες παρανομοίες. τωρά φαίνεται να ανακατώθηκε τζαι το τουρκικό κεφάλαιο - τζαι το τκ δεν μπορεί να το συναγωνιστεί. τζαι η τουρκία είπεν εγώ δεν θέλω πιον να την πιερώνω. Αύριο που να ερτει η λύση (ε πε αλλόνα ρε), πως θα δουλέψει τούτο το πράμα; ούτε μας κόφτει. Μονο δηλώσεις ενάντια στη τουρκία ξέρουμε να κάμνουμε. μόνο για σχέδιο να μιλούμε. όξα είμαστε με τη ψευδαίσθηση ότι για όλα τα οικονομικά προβλήματα των κατεχομένων φταίει το εμπάργκο. Εμάθαν να μεν παλανσαρουν τους προυπολογισμούς τζαι να ρτει το δίλημμα να σε έβρει αύριο. Δεν έχει σημασία αν τούτη τη κατάσταση την εδημιουργησε η τουρκία. το ερώτημα θα είναι αύριο τζαμέ. ποιος θα καλύψει τους μισθούς τους. Η τουρκία ; Θα γίνουν εξαρτώμενοι της. είναι σαν να την ξαναβάλεις μες τα πόθκια σου. Εμείς ; με πολιτικά ανταλάγματα; Σιγά μεν δεχτούμε. Δαμέ ένα σαντουιτς τρων τα μωρά τζαι θέλουμεν να τους κοψουμε. ¨Οξα εννα παριστάνουμεν εμείς το ΔΝΤ, τζαι εννά τους πούμε είσαστε τεμπέληδες, πρέπει να μειωσετε τους μισθούς σας. Και να τους εχθρούς της λύσης..... και τκ και αριστεροί...... Αλήθεια η αριστερά ποιά θα ήταν η θέση της ;


Δεν παυει όμως να είναι το πιο μαχητικό κομμάτι τούτου του τόπου. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω αλλά θα ήθελα έστω τζαι για λίον να παρευρεθώ. έτσι για νω δω κάποιον μεσ τούντο τόπο που εξεγείρεται. έτσι για να ποθαυμάσω κάποιους πραγμάτικούς εκπαιδευτικούς...... αφού ποδά εν έσιει...... έστω τζι αν έπαψα να τρέφω ελπίδες..... θέλω να πάω να τους δω.

1 σχόλιο:

Anef_Oriwn είπε...

Steliε,

Στα πολύ σύντομα δυο σχόλια:
1. Όλα τα «οικονομικά προβλήματα» γίνονται και πολιτικά ή για να λυθούν απαιτούνται πολιτικές λύσεις.
2. Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την Αίγυπτο παραθέτει ο Γιάννης Σακκάς στο βιβλίο του “Οι Άραβες στη νεότερη και σύγχρονη εποχή” [Εκδόσεις Πατάκη, 2002].