Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Οι χαμένοι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ

 Υπάρχουν πολλές ενδιαφέροντες παραμέτροι στο εκλογικό συνέδριο του ΑΚΕΛ

Δύο από τις πιο κτυπητές είναι :

ότι έχεις δύο υποψήφιους με καμία ιδεολογική διαφορά μεταξύ τους . Η επιλογή θα έχει να κάμει με το στυλ...

ότι κανένας που τες χαμένες ψήφους δεν θα ρωτηθεί που θα ήθελε να πάει το ΑΚΕΛ. Θα αποφασίσουν όλοι όσοι έτσι τζι αλλιώς ψηφίζουν ΑΚΕΛ με βάση του τι νομίζει ο καθένας τους,  που επήαν όσοι εφύαν.

Δεν γίνεται διαφορετικά θα μου πεις.

Σωστά, απλά σημειώνω το παράδοξο.


Λοιπόν , ούτε εγώ ξέρω που επήαν.

Δεν ξέρω αν είναι το "τι έκαμε το κόμμα για μένα ; "  , ή η ξύλινη γλώσσα ,  το κόλλημα με το λενινισμό ή το ότι στην ουσία δεν κανένας δεν είναι πλέον λενινιστής,  αν είναι οι άκαμπτες δομές του κόμματος, η πενταετία χριστόφκια, ο τάσσος, το αναν,  το "όχι για να τσιμεντώσουμε το ναι" , αν εφύαν οι ναινέκοι ή οι πατριώτες , αν είναι επειδή ο εργάτης νιώθει απροστάτευτός , αν είναι ένα πανευρωπαικό πρόβλημα της αριστεράς, αν είναι  μακρά απουσία που την εξουσία (που σου δια δυνατότητα για ένα πελατιακό κράτος) ή η focus ,  η δρομολαξιά και ο τζιοβάνης , αν πρεπει να κινηθεί πιο ριζοσπαστικά ή προς τη σοσιαλδημοκρατία (με ότι ο καθένας φαντάζεται ότι εν τούτο) 


Η αλήθεια όπως λέει και στο πανεμόρφο βιντεάκι ο  gamberείναι ότι δεν είναι όλοι αριστεροί για τον ίδιο λόγο. και σίγουρα δεν μπορείς να τους φέρεις πίσω ούλλους με τον ίδιο τρόπο.


Και έτσι εγώ που δεν εψήφισα ποτέ Χριστόφια, ούτε Μαλά (παρα μόνο στο 2ο γυρο το 2018) , και δεν το μετανιώνω

 αλλά εψήφισα σε κάποιες ευρωεκλογές κατά κύριο λόγο ναινέκους- και σαφέστατα τον πρώτο τουρκοκύπριο ευρωβουλευτή , και δεν το χω μετανιώσει.... ακόμα


Με πλήρη επίγνωση ότι δεν αντιπροσωπεύω κανένα άλλο παρά τον εαυτό μου (γιατί να ασχοληθεί κάποιος με μια ψήφο - που δεν είναι καν σίουρη ; )

Ιδού κάποια πράγματα που θα με επείθαν να ξαναψηφίσω το κόμμα της αριστεράς


Κυπριακό

όσες φορές εψηφίσα ΑΚΕΛ ήταν για το κυπριακό.... και όσες δεν εψηφισα

γιατί ενώ δεν θέλουμε να το παραδεκτούμε η γραμματεία υπό τον Αντρό ήταν η πρώτη μετά τον Πλουτή που ήταν πραγματικά υπερ της λύσης. Είχε ποιοτική διαφορά υπερ της λύσης. Της το αναγνωρίσα πολλάκις και γι αυτό είχαν τη ψήφο μου.

Τι περιμένουμε πλέον που το Ακελ σε ένα κυπριακό που έχει πλέον τελιώσει;

όχι πολλά.

Κάποια φάση να αποκαθηλώσει το Μακάριο. Όχι για κανένα άλλο λόγο - απλά δείχνει μια κατανόηση στους τουρκοκύπριους . και δεν πέφτεις σε αντιφάσεις όταν υποστηρίζεις τη λύση.

Παρόλο που έχει τες λιγότερες ευθύνες στο κυπριακό, να κάμει την αυτοκριτική του για όλα τα σχέδια που απέριψε.

Και αν είχε πραγματικά κότσια.... Να βρεθεί με την τουρκοκυπριακή αριστερά , να κλείσουν τες λεπτομέριες του κρανς μοντανα και να παρουσιάσουν μαζί ένα κοινό σχέδιο λύσης.

Αυτό μάλιστα. 

ένα σχέδιο δικό μας , αριστερό , από τον λαό. Και θα μας πουν προδότες , αλλά κάποτε θα έχουμε να λέμε η αριστερά είχε πρόταση και δεν μπορείτε να μας φορτώσετε καμία ευθύνη.


Υπάρχει φυσικά και η πεπατημένη: Συνεργασία με τη ΔΗΚΟ τζαι ποιος σ αρωτά ;


Οικονομία

Η αριστερά έχει το εξής παράδοξο. 

ούλλοι πιστέφκουν στον υλισμό, και δεν έχουν οικονομολόγους. (εν ουλλοι κοινωνιολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες) , έτσι που αν τους ρωτήσεις ποιός θα παράγει , τι θα παράγει, πως θα παράγει , πως θα το μοιράζουμε - δεν ξέρουν.

ξέρουν μόνο ότι ο καπιταλισμός τους ενοχλεί.

Αν τους ρωτήσεις μέχρι σήμερα ποια ήταν οι εναλλακτική του κουρέματος δεν ξέρουν να απαντήσουν. ( Που ίσως και να ήταν η μεγαλύτερη φορολόγηση πλούτου στην ιστορία της κύπρου!)

ξερουν ότι φταιν οι τράπεζες, το σύστημα και το "δεσμέυομαι".

Οι σοσιαλδημοκράτες που την άλλη, εππέσαν στη νεοφιλελευθερη παγίδα που το 1990 ότι η αιτιότητα της οικονομίας έχει την εξής λόγική

χαμηλώνεις τους φόρους - έρχεται αναπτυξη - και μετά κάμνεις κοινωνικό κράτος

Τζαι από τότε η σοσιαλδημοκρατία φοάτε να πει τη λέξη φόρος

Τζαι όσο φοάτε θα τους ρωτούν "που θα έβρετε τα λεφτά να κάμετε κοινωνικό κράτος ; " και δεν θα ξέρουν να απαντήσουν.

σήμερα ακόμα και η παγκόσμια τράπεζα παραδέχεται ότι η αιτιότητα δουλέφκει ανάποδα , και ότι οι ανισότητες είναι τρόχοπέδη στην αναπτύξη. 

βρίσκεις άρθρα για την ανισότητα πλέον στον οικονομιστ και τη φαινανσιαλ ταιμς !

θέλει ο μπάιτεν να βάλει παγκόσμιο φόρο - και δεν έχουμε μια δήλωση της αριστεράς. Συμφωνούμε ; διαφωνούμε ; εν πολλά χαμηλό το 15% ;

Αλλά ακομα τζαι οι φόροι δεν μπορούν να είναι συνθήματα. Φορό σε τι ; στα ψηλά εισοδήματα; στα κέρδη των εταιρειών ; στη κληρονομιά ;  Αν δεν μιλάς με νούμερα δεν σε παίρνει κανένας στα σόβαρα.

2, 3, 4% το μήνα για να έσσιει ΓΕΣΥ ο κυπραίος το εδέκτηκε. Τι σας φοβίζει να τον ρωτήσετε για κάτι άλλο; για την παιδεία ασ πούμε ; 

Κάπου πρέπει να είσαι λιο πιο συγκεκριμένος τι θέλεις να κάμεις.

ιδαλλιώς διαχείρηση και διαμοιρασμός της πιττας με δηκο


ΕΞΟΥΣΙΑ

άλλη παπαριά που πιπιλούν συνέχεια με την αριστερά είναι ότι δεν θέλει να κυβερνήσει....

και η αριστερά φυσικά διά ένα σωρό πατήματα για αυτή τη κριτική.

Αφ ενός, όταν κυβερνά πάντα φταίει ο καπιταλισμός, οι τράπεζες , το σύστημα.... Δεν μπορεί να είναι ειλικρινής εξ αρχής και να υποσχεθεί τι είναι εφικτό σε αυτό το σύστημα με την αριστερά στην εξουσία

Από την άλλη , πρέπει όντως να έχεις 5 - 6 πράματα που θέλεις να ολοκληρώσεις σε μια πενταετία που να βελτιώσουν τη ζωή του κόσμου.... Σχεδιασμένα - κοστολογημένα

Τον Τάσσο, πέρα από το ΟΧΙ , ο κόσμος τον θυμάται για τα γραφεία του πολίτη που ναι ευκολυναν τη ζωή του.

ο διαβατηριάδης , παρόλο που θα μείνει στην ιστορία ως  η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση στην ιστορία , θα έχει να λέει ότι έκαμε ΓΕΣΥ , μείωσε την στρατιωτική θητεία , έκαμε ΕΕΕ, και αν ολοκλήρωνε και την μεταρύθμιση των δήμων ακόμα....

πρέπει να έχεις 3 χειροπιαστούς στόχους (δικαίη λύση / δίκαιη κοινωνία είναι συνθημα - δεν είναι στόχος) ....  ως τζαι ο λένιν 3 είσσιεν στες εκλογές και έπιασε ένα 25%

όποιους θελέτε. Παίδεια ; Περιβάλλον ; κυκλοφοριακό ; πανεθνικό ωράριο εργασίας  ;  εύκολα πράματα..... δεν μιλούμε για ανισότητες που πιο δύσκολα θα έβρεις συναίνεση.

Θκιεβάζω τα άρθρα του προσυνεδριακού διαλόγου..... Μια ακατάσχετη θεωρητικολογία. Μόνο 2-3 άνθρωποι προτείνουν πράματα χειροπιαστά που δεν βλέπω καμία διάθεση να συζητηθούν (να ξαναγίνει ο συνεργατισμός , οικουμενικό βασικό εισόδημα, ένα δύο προτάσεις για το κυπριακό και ίσως κάποιες για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος - για το οποία δεν μπορώ να πάρω θέση) Ούλλα τα υπόλοιπα γενικότητες χωρίς τίποτε χειροπιαστό. 

Αυτό το "είμαι με το λαό , είμαι με την εργατική τάξη" αν δεν αποτυπώνεται σε σχέδια, σε προτάσεις νόμου είναι κούφιο.

κάτι... 5 πράματα.... έστω 3. 


ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

και εδώ τα πράματα είναι δύσκολα.

έχεις πολύ κόσμο δυσασρεστημένο στες συντεχνείες των οποίων οι ηγεσίες γίνονται καπετανατά.

 ενώ όσοι δουλέφκουν νιώθουν ότι αδικούνται και ισοπεδόνουνται . Χωρίς που την άλλη να εκτιμούν πόσο χειρότερα είναι όσοι δεν έχουν αυτή τη προστασία.... όμως κάποια κακώς έχοντα  - κάποια ζητήματα είκονας για να σε συμπαθά οι κοινωνία , πρέπει ακόμα να τα δουλέψουν οι συντεχνιακοί - (αν και πρέπει να το αναγωνρίσουμε ότι  όντως δεν ελεγχονται όλες οι συντεχνείες από το κόμμα , κυριώς οι κυβερνητικές)

τα μεγάλα προβλήματα είναι βεβαίως σε όσουν δεν έχουν συντεχνείες. Εγεμώσαμε σερβισες , μικρές εταιρείες με διαφορετικά πόστα , που οι μεγάλες συλλογικές / κλαδικές συμβάσεις είναι μη εφαρμόσιμες. 

Στες παραπάνω δουλειές δεν σεβονται τα ωράρια, ΑΤΑ γιοκ, ταμεία προνοίας μόνο οι γονιοί μας θυμούνται τι ενι.... τυχερός είσαι αν σου βάλουν σωστές κοινωνικές ασφαλίσεις.... και όσο για τους ξένους η εκμεταλεύση είναι χειρότερη... και ναι άμαν έχεις πρόβλημα δεν έχεις που να στραφείς

και αλήθεια δεν ξέρω τι μπορεί να κάμει.

Αλλά έστω αν δεν μπορεί να μπει σαν συντεχνεία σε κάθε εταιρεία.... Ασ το πιάμε που αλλού... μια έλλογη σχέση μεταξύ μισθού και κόστου ζωής. Ασ απαιτήσουμε ότι ο πιο χαμηλόμισθός δικαιούται μιαν αξιοπρεπή ζωή. Ένα σπίτι, ένα πιάτο φαί, παιδεία , υγεία , βασικές υπηρεσίες.

που με 1000 ευρώ μισθό και 600 ενοικίο σήμερα είναι αδιανόητο


ΔΙΑΦΘΟΡΑ / ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Το είπεν ο Άντρος στη συνέντευξη του και είχε δίκαιο. Ένα σκάνδαλο για την αριστερά θα κάμει παραπάνω ζημια παρά 10 στη δεξία.

ένας τζιοβάνης , εξισώνεται με ένα ολόκληρο υπουργικό συμβούλιο !

και που την άλλη, να μεν το παίζουμε ηθικολόγοι. Δεν ξέρω ποιός που μας πλέον βάλει το κοινό καλό πάνω που το προσωπικό. Δεν θύμούμαι πότε ήταν τελευταία φορά που  έβαλαμε την ευτυχία του δίπλανου μας λίον πιο ψηλά που τη δική μας

Όπως τζαι να σιει , κάποια χτυπητά πράματα που δημιουργούσαν εξαρτήσεις και τελικά επροκαλέσαν τεράστια αιμοραγία σε ψήφους ελπίζω ότι θα εβρουν τρόπο να τα αποφύγουν.

όπως το από ποιόν χρηματοδοτείσαι... Ε μα τη focus ; !

να πιάνεις τσιεκούθκια που τον σιακόλα, τζαι να του διάς τη λίμνη ; Αντί να τον φορολογήσεις και να απαιτήσεις συλλογικές συμβάσεις στην εταιρεία του;

Όλα τα κόμματα χρειάζονται το λιλλήν για να κινηθούν. Στην ΑΚΕΛ ασ μετρήσουν τι κόστος τελικά είσσιεν.


Αυτά

Άτε και καλό συνέδριο

Δεν υπάρχουν σχόλια: