Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

επιτέλους παραγωγή !

Είδου:



Μετά από μια τετραετία, πίενε έλα , κόστος σε χρήμα και χρόνο (εξού και οι μειωμένες αναρτήσεις) , φέτος για πρώτη φορά we proudly present κάτι που μπορεί να ονομαστεί παραγωγή.

Να τα πιάμε που την αρκή, σε ένα όπως λέει και ο γουφις κατά τα άλλα , ανάλαφρο θέμα.
Εξεκινήσαμεν οικογενιακώς το 2011.
Είχα παππού και θείο μελισσοκόμο, των οποίων η βοήθεια ήταν και παραμένει σημαντική (του θείου.. γιατί τον παππού τον εχάσαμε πέρσι.... Κρίμα γιατί.... ως πέρσι μόνο παρατηρήσεις μας έκαμνε :-) τωρά μπορεί να ένιωθε τζαι λίο περήφανος).
Έκαμαμεν κάποια μαθήματα με το εταιρον ήμιση... αν και στη πορεία μας εγκατέλειψεν αμοναχούς μας.... ψέματα... δεν μας εγκατέλειψε... αναλαβάνει όταν λείπουμε την οικογένια που δεν είναι λίγο... Είναι σημαντικό όμως ότι έβαλεν μάσκα τζαι ήρτεν έστω κάποιες φορές... αν έχει ο σύντροφος μια κάποια γνώση , είναι πιο εύκολο νομίζω να έχεις  στήριξη όταν λείπεις τόσες ώρες.

Το 2011 λοιπόν εξεκινήσαμεν με 10 μελίσσια (ευγενική προσφορά του θείόυ). Μέλι δεν είδαμεν τζαι μέχρι το σιειμώνα εμείναν 3.
Οι υπόλοιπες χρονίες δεν επήαν τζαι καλύττερα, λόγω ξηρασίας αφ ενός αλλά κυρίως λόγο της έλλειψης γνώσεων... 20 -30-50 κιλά , που δεν μας κανούν ούτε για μας τζαι για τους φίλους μας. Ο αριθμός των κυψελών αυξομειωνέταν ανάλογα, αφού ώστι να πάρουμε είδηση μιαν αρρώστια ήταν είδη αργά (έλλειψη γνώσεων καθώς είπαμεν..)
Εν τέλει αποφασίσα να ζητήσω βοήθεια που κάποιον πιο καλό... τζαι έμαθα πολλά, λάθη ακόμα κάμνω , αλλά υπήρχε σαφέστατη βελτίωση..... Εδώ δημόσια να ευχαριστησω τον Κ.

Όσον βεβαίως πολυνίσκουν , τζαι αν θέλεις να βελτιώνεσαι, όλο και παραπάνω χρόνο πρέπει να ξοδέφκεις... Έτσι ένι - όσον χρόνο παραπάνω αφιερώσεις τόσον καλύττερα είναι τα αποτελέσματα ...και ισχύει βεβαίως και το ανάποδο. Όταν λόγω άλλων υποχρεώσεων τα αφήναμε στον αυτόματο - τούτο εφαίνετουν στο τελικό αποτέλεσμα

Έτσι για να ξεκαθαρίσουμε
Όχι δεν κάμνουμε διαφήμιση για να πουλήσουμε... 150 κιλά δεν είναι ούτε κατόρθωμα (αν μας θκιεβάζει κανένας σοβαρός μελισσοκόμος θα γελά) , ούτε καλύψαμε τα έξοδα μας.... Μακάρι να μας κανήσει να το μοιραστούμε με συγγενείς και φίλους.

Και ούτε θα μιλήσω για τον θαυμαστό κόσμο της μέλισσας....
Μπα.. το ιντερνετ εν γεμάτο για όποιον θέλει...
Άσε που γενικά με εκνευρίζουν όσοι προσπαθούν να φκάλουν συμπεράσματα που το ζωικό βασίλειο, για να μας πείσουν ότι έπρεπε να δουλέφκουμε όπως τες μέλισσες ή τους λύμπουρους , τα λιοντάρκα ή τους σιήλλους..

Μάλλον για το τι μου έδωκεν εμένα ως τωρά τούτη η πορεία

Είμαι παιδί της πόλης δεν τίθεται θέμα. Τζι αν επίενα ως έφηβος 4-5 φορές το χρόνο σε κάτι περβολούθκια των παππούδων για βοηθεία , δεν με ενθουσιάζεν ιδιαίτερα η ιδέα τζαι ούτε βάλω τον εαυτό μου ως παιδί του χωρκού. (Αν τζαι βλέποντας τη σημερινή νεολαία τουλάχιστον εμείς επρολάβαμεν να πάρουμε μια γεύση....)

Παραπάνω μου άρεσκεν το θκιεβασμα , τζαι δεν είχα ούτε έχω ακόμα το σκουλούζιν των κατασκευών ή των επισκευών. Θέλω τα πράματα που πιάνω να δουλέφκουν και δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το πως....Αν κάτι δε σπάσει, δεν με συγκινεί να δοκιμάσω να το σάσω μόνος μου - προτιμώ να έρτει κάποιος να το σάσει που ξέρει.... Έτσι γενικά δεν επίστεφκα ποττέ ότι θα εκέρδιζα τόσην ικανοποίηση κάμνωντας κάτι χειρονακτικό... Μου άλλαξε το στερεότυπο που είχα για τον εαυτό μου.

Βεβαίως υπάρχει τζαι η επαφή με τα τσιμπήματα... τα οποία μαθαίνεις σιγά σιγά να συνηθίζεις... Αν τζαι δεν είμαι σαν κάτι τύπους που παν χωρίς μάσκα τζαι γάντια στα μελίσσια..... Τζαι μεν σου τύχει να την αφήκεις ανοικτή τζαι να έβρουν τρόπον να μπουν μέσα - γιατί μετά δεν είναι τόσον ο πόνος όσον ο φόος... Ο φόος του να μεν ξέρεις που τζίηνες ούλλες που ακούεις θυμωμένες να σε ζιζηρήζουν πόσες εν μέσα τζαι πόσες εν έξω.

Μου έδωκε μιαν επαφή με τη φύση που (παρόλα τα καμπινγκ) , επερνούσε που δίπλα μου απαρατήρητη... Πόσες φορές μου έδειξεν ο πατέρας τα φυτά του βουνού... λατσίες, αντρουκλίες, ξυσταρκές... όσην ώρα μου τα ελάλεν...μετά εδιαγράφουνταν.... μετα τη μελισσομια, αναγκαστικά πρέπει να μάθεις τες ανθοφορίες , να παρατηράς τη φύση της περιοχής σου, να έσσιεις τη έννοια του τζαιρου....Έτσι ξεκινάς τες πεζοπορίες στη φύση για να γνωρίσεις τη περιοχή σου.... Περπατάς με παρέα στο δρόμο τζαι θωρείς ένα δέντρο ανθισμένο τζαι στέκεις τζαι θωρείς άραγε δουλέφκουν το τούτο οι μέλισσες ; για γύρη ή για νέκταρ ; ... Τζαι θωρούν σε γνωστοί τζαι άγνωστοί σταματημένο να θωρείς ίσια πάνω (ενώ ούλλοι γυρόν βουρούν) τζαι οι παραπάνω αναρωθκιούνται "με εν πελλός τούτος; να που πάθεν τζαι στέκει τζαι θωρεί το δεντρόν;"  :-)  ....

Ένα που τα πιο σημαντικά είναι η έννοια του να παράγεις κάτι χειροπιαστό. Το να το θωρείς να τρέσσιει μεσα στη μπουκάλα τζαι να νιώθεις ότι εγώ το έκαμα... Για όσους (σαν και εμέ) που για λόγους βιοπορισμού καταισσιέφκουνται στα σερβισες , τραπεζίτες, λογιστές, μεσίτες, ασφαλιστές, εκτιμιτές, οφσοουρ, κλπ κλπ εν κάτι που δεν μπορείς να νιώσεις ποττέ.... Ποττέ δεν προλαβαίνεις να νιώσεις ικανοποίηση γιατί ετέλιωσες μιαν υπόθεση αφού είδη δουλέφκεις τες 10 επόμενες.
Ενώ η μελισσοκομία έσσιει ένα ξεκάθαρο κύκλο... προετοιμασία, χεσσιειμώνιασμα, σμηνουργίες, μεταφορές, συγκομιδη - σε επάφη με κύκλο των εποχών.... Τζαι ξανά που την αρκή.

Θυμούμαι τον παππου που ελάλεν "το 55 έπιασα το χωράφι στην έξοη. το έβαλα κοτσίηνια, τζαι εγιώρκισε - έδωκα τα τόσα σελινια την οκκά , μετά το έβαλα καρρότες έφκαλα τόσους τόνους επήαν τόσα την οκκα"....
Κάτι που εν αδύνατο να θυμάσαι όταν το μόνο που κάμνεις εν χαρτιά. Οι χρονιές δεν έχουν κανένα σημείο αναφοράς.
Άσε που δεν μπορείς να το μοιραστείς τζαι με κανένα , εκτός τζι αν δεν είναι στον ίδιο κύκλο επαγγέλματος.... Φαντάζεσαι να λαλείς στα αγγόνια σου "το 2011 έκαμα ένα ισoλογισμό που να στα λέω ; Το 2012 έδωκα ένα δάνειο σε ένα πελάτη... "


Άσε που εκατάληξα στο συμπέρασμα ότι αν δεν μπορείς να εξηγήσεις σε ένα μωρό τι δουλειά κάμνεις, πα να πει ότι κάτι λάθος κάμνουμε. Εϊδα τραπεζίτες να προσπαθούν να εξηγήσουν τι κάμνουν σε ένα εξάχρονο και είναι κωμικοτραγικό. Φαντάστου ας πούμε τον εκτιμητή
- Τι δουλειά κάμνεις παπα ;
- Εκτιμιτής
- Δηλαδή ;
- Εεεε... Πως να σου το πω.... Να το πιάσμεν έτσ.....ας πούμε ότι κάποιός θέλει να αγοράσει ένα σπίτι
- ναι ;
- Τζαι δεν  έσσιει λεφτα
- γιατί δεν έσσιει ;
- (το αγνοείς και συνεχίζεις) άρα πρέπει που κάποιον να τα δανειστεί.
- ?
- Τζαι τζίηνος ο κάποιος θα τα θέλει πίσω διπλά τζαι τρίδιπλά... αλλά ξεφεύγουμε.... Τέλος πάντων τζίηνος ο κάποιος που εννά του δώκει τα λεφτά για ναν σιουρος ότι θα τα πιάσει πίσω λαλεί του - αν δεν με πληρώσεις θα σου πιάσω το σπίτι.
- τζαι γιατί να του το πιάσει;
- (συνεχίζεις να αγνοείς). Τέλος πάντων, για να είναι σίουρος ότι δεν θα του δώκει παραπάνω λεφτά από όσα αξίζει το σπίτι - στέλει ένα εκτιμητη να του πει πόσα κάμνει. Τζι αν αξίζει 10 ευρώ, θα του δώκει 10 για να το γοράσει. Ε, τούτο κάμνω
- ???? παπά πάμε να παίξουμε ;

Το χω κάθε πρώι που με ρωτά πλέον η μεγάλη
Παπά που α παεις....
τζαι απαντώ "γαμώ τη γενειά μου με μου κάμνεις έτσι ερωτήσεις"
τζαι ακούεται που μακρυά η φωνή... μεν ξιτιμάζεις...

Ενώ το σάβατο
- παπα επήε στες με'ισσουλές
- και τι κάμουν οι μελισσουλες
- μπιζζ
- και τι θα μας φέρουν ;
- Μέ'ιιι

Απλά και κατανοητά.
Θυμουμαι μερικές φορές τη σκηνή από τα φοιτητικα χρόνια  όταν εγνώρισα το πατέρα νου πολωνου συφοιτητή και τον ερώτησα τη δουλειά κάμνετε ;
Ich bin papiermacher
Κάμνω χαρτί... Απλά και κατανοητά


Που τζιαμέ τζαι τζει είναι η έννοια του να ξεφεύγεις κάπως.
Άλλoi το βρίσκουν ξιτιμάζοντας στη μάππα, άλλoi στο τζυνήιν άλλο στο ψάρεμα.
Το να έσσιεις κάτι, που την ώρα που το κάμνεις σε αναγκάζει να σκέφτεσαι μόνο τζίηνο. (εκτός τζι αν είσαι ποτζίηνους που η δουλειά τους τους "προσφέρει" δωρεαν κινήτο, για να είσαι διαθέσιμος και παραγωγικός όταν τρώεις, όταν χέζεις όταν γαμάς....όταν θέλεις να ξεφύγεις...)
έτσι όταν ανοίω ένα μελασσικάκι τζαι σηκώνω πάνω ένα πλαίσιο να δω τι γίνεται , η συγκέντρωση εν τζιαμέ - αν (δεν) έσσιει μέλι, αν (δεν) έσσιει γύρη αν (δεν) έσσιει γόνο (ή στη σιειρόττερη αρρώστια)  - ούτε στους πελάτες ούτε στες υποθέσεις τους.

Εκτός που το να είμαι τζιαμέ, διά τζαι ένα στόχο (χωρίς ιδιαίτερα μεγάλα ρίσκα) that keeps me going. Μπαίνεις στη διαδικασία του προγραμματισμού, φκάλεις σχέδια , κάμνεις όνειρα (που ποττέ σεν υλοποιούνται - αλλά παλε κάθε χρόνο κάμνεις τα)

Που τζιαμέ τζαι τζει έσσιει τζαι κάτι το ίδαίτερα αντιοικονομικό που είναι όμορφο. Στα πλείστα βιβλία εισαγωγής στη μελισσοκμία η συμβουλή είναι η ίδια.
Μην ξεκινήσεις τη μελισσοκομία με σκοπό να γίνεις πλούσιος - δεν θα γίνεις.
Αν είσαι καλός , μπορείς να φκάλεις ένα καλό εισόδημα - πλούσιος εν θα γίνεις.
Δεν ζεις με τη γαμημένη αντίληψη ότι κάθε χρόνο πρέπει να φκάλεις παραπάνω από ότι πέρσι  - τη λεγόμενη ανάπτυξη.... Δεν γίνεται... Και δεν είναι "αποτυχία" - είναι φυσιολογικο.
Μπορείς να βελτιώσεις τες πρακτικές σου, αλλά που τζιαμέ τζαι τζει σε περιορίζει η φύση, η γη τζαι ο τζαιρός....
Επίσης η συμβουλή είναι - μεν βιάζεσαι. Πιάσε λίγα τζαι μάθε τζαι πόλυνε τα σιγά σιγά. Αν μπεις με μεγάλες επενδύσεις πριν να μάθεις με τα λία το πιο πιθανόν είναι ότι θα φάεις τα μούτρα σου.
Άλλοι ρυθμοί - αντιοικονομικοί.



Τέλος, όπως στη συζήτηση που είσσιεν προχτές στου στροβολιώτη.
Μακρυά που εμάς αντιλήψεις του στυλ - για να σαι μελισσοκόμος σημαίνει είσαι καλός άνθρωπος.
Αρχίδια.
Μελισσοκόμους έσσιει τζαι καλούς τζαι κακους.
Τζαι κουμμουνιστές τζαι φασίστες.
Τζαι η ιδεολογία δεν παίζει κανένα ρόλο αν ο μελισσοκόμος είναι προοδευτικός στο τρόπο που ασκει τη μελισσοκομία - αν είναι διαθετιμένος να αλλάξει τες πρακτικές του, να μάθει κάτι νέο ή είναι κκελετζίης, τζαι θέλει να κάμνει τα πράματα όπως τα έμαθεν.
Όπως και σε όλα τα άλλα , άλλα συφέροντα έχουν οι μικροί παραγωγοί τζαι άλλα οι μεγάλοι. Τζαι βεβαίως άλλα οι υπεραγορές.
Αλλά όλοι, θέλουν επιδοτήσεις χωρίς απαραίτητα να είναι διαθετιμένοι να αλλάξουν τες πρακτικές τους.
έτσι λειτουργεί τζαι το κράτος. Αν τζαι οι επιδοτήσεις είναι πλέον μειωμένες - τες διά όπως τες εδιάν πιο πριν , χωρίς όραμα να βελτιώσει τη κατάσταση... Αφού τζίηνα θέλουν οι πελάτες τζίηνα τους διούν... "δημοκρατία ; " , "εξυπηρέτησις του πελάτη;" , "δημοσιουπαλληλική νοοτροπία ; (τούτα θέλουν , εννα τσακώνουμε εγώ με τον καθένα) ;
Δεν ξέρω αλλά έτσι ενι

Όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα το κράτος δεν έσσιει όραμα.
Όπως σε πολλά άλλα πράματα δεν έσσιει όραμα είτε είναι είναι αριστερό ή δεξιό.
Τούτα λειτουργούν στον αυτόματο τζαι εξαρτούνται που τους "μανδαρίνους"  αφού οι εκάστοτε κυβερνήσεις ούτε γνώσεις έχουν ούτε ξέρουν τι θέλουν. Έτω πριν τες εκλογές γράφουν μια μπροσούρα με γενικόλογες θέσεις για τη γεωργία - που με μούττην έχουν με κώλο .

Τζαι οι υπουργοί καπαρτίζουν σύμφωνα με τα νούμερα που τους διούν οι λιετουργοί - ότι φέτος εδώκαμεν τόσα για τούτο κλάδο ή επιάσαμεν τόσες επιδοτήσεις που την ευρώπη για λόοου σας, χωρίς να τους απασχολεί ιδιαίτερα αν η ποσότητα ή ποιότητα του κυπριακού μελιού βελτιώνεται.


 Έσσιει όντως κάποιους λειτουργούς που έχουν ένα κάποιο ενδιαφέρον , αλλά γενικά το κράτος δεν έσσιει ένα στόχο που να πει - Η μελισοκομία σήμερα εν δαμέ τζαι έσσιει τούτα τα προβλήματα. Σε 5 χρόνια πρέπει να τη πάρω 2 βήματα πάρατζει...
Τζαι πως να έσσιει άλλωστε όταν ούτε οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι δεν έχουν.

Αν και πρέπει να το πούμε.ότι έχουμε τζαι κάλους μελισσοκόμους (όχι εμείς βεβαίως).
Έχουμε πολλά καλούς - κάποιοι είναι εξαιρετικοί , που προχωρούν μπροστά τζαι άμαν θέλεις να τους έβρεις βρίσκεις τους.
Τζι αν έχουμε το νου μας μπορεί να μάθουμε κάτι που λόου τους


4 σχόλια:

Woofis είπε...

Ξέρω πολλά καλά τζιαι το αίσθημαν του "αεριτζή" τζιαι το αίσθημαν του "χειροπιαστού προϊόντος". Έκαμνα το "σύμβουλον επιχειρησιακού σχεδιασμού/ χρηματοδοτήσεων" για 7,5 χρόνια τζιαι όποτε με ερωτούσαν, έπρεπεν να κάμω διατριβήν για να τους πω τι ήταν τούτον τζιαι πάλε εν εκαταλαβαίναν. Έφκαλλα καλά λεφτά βέβαια αλλά είχα τούτον το "ανικανοποίητον" του ότι εν έφκαλλα κάτι χειροπιαστόν. Τωρά με τα τούβλα φκάλλω τζιαι γω κάτι solid. Εν τρώεται όπως το δικό σας αλλά έshιει τζιαι τζιείνον τη "γλύκαν" του. Τζιαι ξέρουν τζιαι οι μιτσιοί νάμπου να πουν στο σχολείον όταν τους ρωτούν τι κάμνει ο παπάκης. Ωραία πράματα. Εύχομαι σας καλές "σοδειές" τζιαι ακόμα πιο ωραία αισθήματα.

astronaftis είπε...

Καταπληκτικοτατον άρθρο. Μπράβο για όλα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω για ποιάν συζήτησην λαλείς, εγώ έμεινα με την γλύκαν. Συνέχισε!

Lexi_penitas είπε...

Μπράβο ρε φίλε! Απίθανη απασχόληση. Άντε και μια μέρα να τρώμε γνήσιο μέλι "ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ"