Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ποιός ρίχνει τες τιμές

Να το πιάμεν έτσι....


Πληρώνουμε το πιο ακριβό ρεύμα στην ευρώπη.
Έσσιει θκυό - τρια χρόνια που το επιάσαν τούτο το ξιουρίν τζαι πάσιν.
Πκειρώνουμε το πιο ακριβό ρεύμα της ευρώπης,
Θυμούμαι τζαι ομάδες εταιριών (μερικές εξ αυτών μάλιστα και μη εξυπηρετούμενες) που εφκαίναν με ολοσέλιδες "διαμαρτυρίες" γιατί πληρώνουν οι φτωσσιές το πιο ακριβό ρεύμα στην ευρώπη (το ότι πκιερώνουν τους πιο χαμηλούς φόρους στην ευρώπη, τζαι πάλε δεν μπορούν να ανταγωνιστούν δεν μας το λέν..... γιατί αν θέλετε "ευρώπη" να μεν τη πιάνουμε αλα καρτ)

Το πιο ακριβό ρεύμα στην ευρώπη τζαι εν ευρέθηκε ένας καραγκιόζης δημοσιογράφος να ρωτήσει : καλά ρε γιατί ;

Στο κάτω κάτω, πέρα που τες ιδεολογικές αγκυλώσεις σε κάποια φάση πρέπει να παρουσιάσετε τζαι κανένα στοιχείο.
Έτσι απλά για να έσσιει τζαι η συζήτηση ένα κάποιο νόημα.
Που ξέρετε μπορεί τζαι να σας συφέρει .

καταρχή ξεκινούμε που τα απλά.
Το πιο ακριβό ρεύμα, να παρουσιαστεί και ανάλογα με το εισόδημα, αλλά και πόσο είναι πριν τους φόρους.

Μετά, αφού θέλετε να μας πείσετε για τες θέσεις σας, βάρτε τζαι τες 27 χώρες να τες συγκρίνουμε τζαι πέτε μα που το ρεύμα εξακολουθεί να είναι ιδιωτικό τζαι που δημόσιο. Έτσι για να μας πείσετε ότι το πιο φτηνό ρεύμα μας το προσφέρει ο ιδιώτης.

Μετά βάρτε μας να δούμε στες χώρες που ιδιωτικοποιήσαν , αν η τιμή όντως έππεσεν και αν το σέρβις όντως εβελτιώθηκε. Αν όντως επιτεύχθηκε "ανταγωνισμός" - ή ένα ιδιωτικό μονοπώλειο/ ολογοπώλειο ;

Που τζιαμέ τζαι τζει κάμετε τον κόπο να δούμε το "γιατί".
Γιατί χωρίς το γιατί δεν εν διάλογο που κάμνουμε.

Να συγκρινούμε τους μισθους μεταξύ των υπαλλήλων στις εταιρείς ηλεκτικής ενέργειας των 27 να δούμε, αν όντως στέκει το επιχείρημα ότι εν οι υψηλοί μισθοί που οδηγούν στις ψηλές τιμές ρεύματος.
(Παρένθεση 1.  το εργατικό κόστος της ΑΗΚ είναι 7% του συνολικού λογαριασμού ενώ το κόστος του καυσίμου μαζί με τις φορολογίες αποτελεί το 80%. Δηλαδή αν μειωθούν οι μισθοί 30% πέραν του 20% που έχει επιβληθεί, τότε ένας λογαριασμός 100 ευρώ θα μειωθεί κατά 2 ευρώ μόνο (από την ΕΡΑΣ) .
Γκε γκε;  νούμερα όχι ιδεολογήματα
Και εδώ εγώ να δηλώσω ότι προτιμώ 1000 φορές να διώ σε μιαν εταιρεία 100 ευρώ αντί 98 τζαι να ξέρω ότι οι υπαλλήλοι της πιάνουν ένα αξιοπρεπή μισθό.... Παρά να διώ 98 για να πιάνουν οι υπαλλήλοι 800 ευρώ το μήνα τζαι οι ματόχοι υπερκέρδη. Είναι πιο καλό για τη κοινωνία και την οικονομία ευρύτερα.... )

Πέτε μας επίσης τι καύσιμο κάφκουν οι άλλες χώρες για να ξέρουμε τι γίνεται. Γιατί που ξέρεις ; Οι άλλοι μπορεί να χρησιμοποιούν, πυρηνική ενέργια, τον ήλιο, ή χερσαίους αγωγούς γκαζιού...
για να μεν συγκρίνουμεν αφκά τζαι κολουκούθκια. Τζι αν θέλετε πυρηνική ενέργεια να κάμουμε σιορ - ποιον εν το πρόβλημα ;



η ΑΗΚ έχει επανελλημένα εξηγήσει γιατί η τιμή "είναι ακριβή", αλλά άμαν έχεις να κάμεις με τη νεοφιλελευθεριά  - σύρνε αφκά πα στο τοίχο.
εν επειδή εν μονοπώλιο !!
Εν επειδή οι μισθοί είναι αξιοπρεπείς.

Τέλος πάντων, επείδη η τιμή του ρεύματος ρυθμίζεται και όταν πέφτουν οι τιμές των καυσίμων πέφτει και η τιμή του ρεύματος, όπου αυτό μπορεί ο καθε ένας να το επιβεβαιώσει ρίχνωντας μια ματιά στους λογαριασμούς του ρεύματος, να δούμε τι δεν επιβεβαιώνεται

Να θυμηθούμε τι ελέαν αυτά τα ωραία παιδιά του ΚΕΒΕ πριν μερικούς μήνες εδώ


Επιβεβλημένη η μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος .
Το ΕΒΕΛ επανατονίζει ότι η τιμή ηλεκτρικού ρεύματος είναι υψίστης σημασίας για την οικονομία του τόπου καθώς η κάθε αύξηση (έξυπνοι δεν μπορείς να πεις... από ανέκαθεν εμιλούσαν μόνο για "αύξηση" αλλά ποτέ για μείωση) έχει πολλα πλασιαστική επίδραση που καταλήγει σε πολύ μεγαλύτερο κόστος στην οικονομία αφού επηρεάζει όλες τις λειτουργικές και παραγωγικές διαδικασίες του τόπου αλλά και τα νοικοκυριά (βλέπε αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, διανομής και διάθεσης προϊόντων, αυξήσεις στο κόστος υπηρεσιών, τουριστικών μονάδων, στο κόστος λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας κλπ). Ως βέβαιη συνέπεια, διαβρώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στο σύνο- λο της καθώς και μειώνονται οι προοπτικές ανάπτυξης.

Και τη περασμένη κυριακή η εφημερίδα υπέρχαμός του νεοφιλελευθερισμού έγγραφεν "μας κλέβουν μπροστά στα μάτια μας" αναφέροντας ενδεικτικές τιμές του ψωμιού, του γάλακτος κλπ οι οποίες δεν πέφτουν παρόλο που τα κόστη τους επέσαν δραματικά.

Ε, όχι τζαι "κλέφκουν μας".... Θα σας θυμώσει ο γεωργιάδης.....
Οι επιχειρηματίες δεν κλέφκουν - ανταγωνίζονται , και έτσι πάει μπροστά ο τόπος.

Τζαι σκίζουν τον κώλο τους οι εφημερίδες ότι οι πεζινάριες άμαν πέσσει η τιμή του πετρελαίου πάντα έχουν ακριβο στοκ, ενώ άμαν ανεβούν την επόμενη αυξάνουν τις λιανικές τιμές .... Τζαι γυρέφκουνται που την επιτροπή ανταγωνισμού.... Μα μόνο που το όνομα της, καταλάβεις γιατί ποττέ δεν θα κάμει τίποτε. Έσσιει 200-300 παραρτήματα, τζαι ούλλοι κάμνουν το ίδιο. Δηλαδή πόσα πρέπει να έσσιει για να "δουλέψει" ο ανταγωνισμός ;


Οι δε, άκυροι συνδέσμοι καταναλωτών (που νομίζουν ότι θα προστατευτεί ο καταναλωτής αν δουλέψει ο ανταγωνισμός.... να σας δουλέφκει ο ανταγωνισμός ναι , να δουλέφκει πάλε, δύσκολο....), ετολμήσαν προχτές να ψελίσουν ότι


παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τις τιμές που υπήρχαν στην κυπριακή αγορά τον Ιούνιο του 2014 όπως συμβαίνει και με άλλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.
Ενώ οι μισθοί και τα ημερομίσθια, οι λιανικές τιμές των πετρελαιοειδών μειώθηκαν περίπου κατά 20%, με μικρότερη μείωση στις τιμές του ηλεκτρισμού,  σημαντικούς συντελεστές του λειτουργικού τους κόστους δεν υπήρξε μέχρι σήμερα οποιαδήποτε κίνηση προς μειώσεις των τιμών.



Τωρά σοβαρά επιστέφκετε ότι αν πέσσουν τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων είσσιεν να ωφεληθεί ο καταναλωτής ; 

Μα καλά δεν τους έσσιετε μαστόρους, για να θωρείτε τι πλάσματα ένι ; 
Δεν σας έχουν πουλήσει προίντα να σας ξανακλέψουν, να σας ξαναγελάσουν πιο πριν
Τζαι επεριμένετε σοβαρά ότι επειδή εππέσαν τα έξοδα τους, ήταν να επωφεληθείτε εσείς ; 

Που το εβασίζετε τούτο ακριβώς ; 


εντάξει υπάρχει ένα παραμύθι που λέει ότι μια φορά και ένα καιρό υπήρχαν πολλές πολλές εταιρίες που ανταγωνίζοταν και πεφταν οι τιμές .... και ζήσαν αυτοί καλά και μεις χειρότερα....
αλλά σοβαρά, επεριμένετε ποττέ ότι επειδή εππέσαν τα κόστη τους ήταν να σας τα δώκουν εσάς ; 

Μα σοβαρά ; 


τελικά ποιός ρίχνει τις τιμές ;
Η ΑΗΚ όξα οι ιδιωτές ;


1 σχόλιο:

stelios papalangi είπε...

κι αν νομίζει κανείς ότι το κυπριακό κεφάλειο έχει κάτι το "ιδιαίτερο"....
από μια καθόλα δεξιά εφημερίδα

Και η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ιστορία που πέτυχε η Ελλάδα δεν είναι επίτευγμα; Ναι, φυσικά, αλλά αν κόβεις συνέχεια δαπάνες και αυξάνεις φόρους, είναι δεδομένο ότι θα φτάσεις στα πλεονάσματα. Το θέμα είναι ότι δεν βελτιώνεις την οικονομία, δεν την κάνεις πιο ανταγωνιστική, δεν περιορίζεις τον πόνο της λιτότητας στους φορολογουμένους και στους εργαζομένους. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρεται το εξής: παρά την τεράστια ύφεση (20,3% από το 2010 μέχρι το 2014), το γενικό επίπεδο τιμών (ακρίβεια) αυξήθηκε, ενώ τα εισοδήματα μειώθηκαν. Εγινε μία μεταρρύθμιση που αφορούσε τα εργασιακά (μείωση μισθών κ.λπ.) που έπληξε τους εργαζομένους. Πράγματι, το κόστος εργασίας μειώθηκε. Αλλά τα στοιχεία της τρόικας δείχνουν ότι οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών αυξήθηκαν, όπως επίσης αυξήθηκε το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, έγινε μεταφορά εισοδήματος από τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία των τεχνικών κλιμακίων που κάνουν τις αξιολογήσεις είναι χαρακτηριστικά: από το 2010 μέχρι τα τέλη του 2014, το ονομαστικό κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 12%. Ομως, το γενικό επίπεδο τιμών αυξήθηκε κατά 2,5% με ύφεση 20%, ενώ η καθαρή αποταμίευση των επιχειρήσεων αυξήθηκε από το 7% το 2012 (όταν εφαρμόστηκαν οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά) στο 8%.

http://www.kathimerini.gr/806454/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/giati-apetyxe-h-ellada-ekei-opoy-petyxan-portogalia-kai-irlandia-me-ta-programmata