Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Σύντροφοι κρατάτε γερά

Οι πρώτες μέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι ιδιαίτερα ενθαρυντικές.

Για το υπουργικό και τα συμβολικά τα είπαμεν να μην τα ξαναλέμε.

Στο εξωτερικό, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για τη διαπραγμάτευση του χρέους.
Υπάρχουν μυνηματα ενθαρυντικά,
Μυνήματα ναι μεν αλλά
Και μυνήματα σύγκρουσιακά.

Οπόταν το αποτέλεσμα είναι μάλλον αμφίβολο.
Σϊγουρα όμως, σε σχέση με τες υποταγμένες και αποτυχημένες φιλοτροικανές κυβερνήσεις(είδετε το τούτο; έτσι για να θυμίζουμε στους νούσιμους την νουσιμάδα όσον υποστηρίζαν) ., τωρά πλέον τουλάχιστον άνοιξε η συζήτηση
Πριν, πλην κρουκμαν λίους έβρισκες να δέχονται έστω να το συζητήσουν.
Τώρα είναι επίσημα πάνω στο τραπέζι.
Και είναι πάνω στο τραπέζι με ένα πολύπλοκο τρόπο.

Πρώτα από όλα είναι το ζήτημα του χρέους και της αποπληρωμής του, το οποίον, σχεδόν όλοι (πλην γερμανών) παραδέχονται ότι δεν είναι βιώσιμο και όσο επιμένουν στην αποπληρωμή του με τους σημερινούς όρους δεν πρόκειται να τα πιάσουν ποττέ. Οπόταν κάτι πρέπει να γίνει. Σειρά αρθρογράφων σε καθόλα νεοφιλελευθερες εφημερίδες (financial times, washington post, ακόμα και στον οικονομιστ αλλά και στον "πιο αριστερό" γκάρντιαν το παραδέχουνται... Το παραδέχουνται ακόμα σειρά από ακαδημαικούς και σειρά από "πρώην" ... ο πρώην επικεφαλή του ΔΝΤ, ο φισσερ , ο πρώην γάλλος πρόεδρος που ανοίγει το βιβλίο του βαρουφάκη κλπ).

Βεβαίως, κανένας από όσους είναι υπερ δεν έσσιει άμεση επιρροή στες αποφάσεις. ΠΟυ την άλλη οι γερμανοί δεν το συζητούν, ούτε φιλανδοί ούτε η αβάστακτη μετριότητα που ακούει στο όνομα νταισελμπλουμ , ούτε ο γιούνκερ κλπ

Υπάρχουν διάφορες προτάσεις στο τραπέζι, είτε κουρέματος είτε άλλοσπως... θα δούμε.
Ούτε ξέρουμε, ούτε καταλάβουμε αν οι προτάσεις βαρουφάκη συνιστούν κωλοτούμπα ή αν είναι καλύτερες από το κούρεμα. Θα φανεί στη σούμα.




Μετά υπάρχει το ζήτημα του προγράμματος του ιδίου.
Που ακόμα τζαι τζίηνοι που παραδέχουνται ότι το χρέος πρέπει να κουρεφτεί, δεν συμφωνούν απαραίτητα με το πρόγραμμα του σύριζα για επαναπροσλήψεις και αυξήσεις μισθών.
Βεβαίως, ακόμα τζαι οι γερμανοί τζαι το ΔΝΤ, συμφωνούν με την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.
Το θέμα είναι πως θα το πετύχεις.

Πάντως όλο και περισσότερες φωνές ακούγονται για τα αδιέξοδα της λιτότητας.
Από τον ρέντσι, ως τον ομπαμα ή τον κεντρικό τραπεζίτη της αγγλίας.
Βεβαίως, ο καθένας εντελώς διαφορετικά αντιλαμβάνεται το τέλος της λιτότητας.
Άλλοι το βλέπουν ως αύξηση εισοδημάτων των φτωχών , άλλοι δε ως "κίνητρα για επενδύσεις" (οπερ μεθερμηνευόμενο από το νεοφιλελευθερο λεξικό στο δικό μας, αφήστε τους μισθούς σε επίπεδα πείνας τζαι δώστε τζαι εξτρα ρυάλια στες επιχειρήσεις για να φέρουν "ανάπτυξη"... με "ανταγωνηστικούς" μισθους πείνας)
Πάντως, σε αντίθεση με πριν ένα μήνα που η συζήτηση ήταν "αν δεν κόψουμε μισθούς δεν θα μας δόκουν τη δόση" , τα ερωτήματα αλλάξαν και είναι πλέον στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Τα πράματα φαίνονται δύσκολα.
Και ελπίζουμε, οι τσίπρας και βαρουφάκης να έχουν υπόψιν τους τι εκάμαν του νικουθκιού όταν εφάτσιησεν το σσιέρι του στο τραπέζι.... Τον εβάλαν στη γωνιά τζαι του είπαν ψυθιριστά , "οκ nicos, άμαν εν έτσι τη δευτέρα κλείει η λαική".
Ο "ανεξάρτητος θεσμός" που ακούει στο όνομα της ΕΚΤ, είδη επήρεν θέση υπερ των δανειστών τζαι έσφιξεν τη θηλειά στο λαιμό της νέας κυβέρνησης.
Ελπίζουμε να είναι προετοιμασμένοι για παραπάνω πιέσεις. Τζαι έτοιμοι τι θα γίνει αν κανένας δεν είναι διαθετιμένος να κάμει συμβιβασμούς.
Σωστά πάντως απάντησεν ο γιαννής του βενιζέλου: "Αν δεν διανοήσε τη ρήξη, δεν διαπραγματεύεσαι".... Σωστόν. Ελπίζουμε να την διανοούνται.


Γεοπολιτική και εκλογές
Ενώ, όντως (ή έτσι τουλάχισον ισχυρίζονται) ότι το ευρώ εύκολα μπορεί να αποροφήσει το οικονομικό σοκ ενος γκρεκξιτ, το γεοπολιτικό είναι μάλλον αμφίβολο. Γιατί έσσιει χάζιν να θεωρούν ότι, θα τους παττίσουμεν τους καλαμαράες τζαι θα μείνουν στην ευρώπη να πισκαλούν τες γεοπολιτικές τους επιλογές.... Συμβολικά, το έβαλεν ο κοτζιάς και οποίος έλαβεν το μύνημα καλώς... Θα μου πεις σιγά τη γεοπολιτική σημασία της ελλάδας... Ορθόν...
Τζίηνο που έσσιει - όσην έσσιει. Ιδαλιώς πάει με τους άλλους.
Τζαι μπαίνει στην εξισωση
Το νικούδιν, είδη το εκατάλαβεν τζαι πράττει αναλόγως.


Με το γκρέξιτ όμως (αν περάσει δηλαδή το μύνημα ότι εγώ ο δυνατός μπορώ τζαι πνίω όποιον αντισταθεί) , μια κάλπη ξέρει τι αποτελέσματα αυτό θα έχει στες εκλογές της νότιας ευρώπης, της γαλλίας.... αλλά και της αγγλίας (μην τη ξιχάνουμεν.... θα κάμουν λεν δημοψήφισμα για έξοδο που την ΕΕ).

Βεβαίως, οι εκλογές τζαι το μέτρημα των ψήφων του κάθε ηγετίσκου στην Ευρώπη, δεν σημαίνει ότι βοηθά απαραίτητα τη κατάληξη αυτής της συζήτησης.
Γιατί όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, οι εκλογές και το πάθος των πολιτικών για εξουσία , συχνά καθορίζουν και την εξωτερική πολιτική.
Η μέρκελ, είδη έφκαλεν το σύριζα κυβέρνηση. Οποώς πάει θα φκάλει τζαι το ποδέμος τζαι τη λεπέν.... Τζι αν για το ποδέμος δεν την κόφτει, η λεπεν θα την κόψει θέλει δεν θέλει. Τζαι μας θα μας κόψει, που αντιστεκόμαστεν στες νεοφιλελευθερες παπαριές περί "δύο άκρων".
(Λες τζαι ο νεοφιλευθερισμός δεν είναι ακραίος και τζιαχατιστικός)
Κάμετε την ακροδεξιά εξουσία, τζαι ελπίζουμε ότι θα καταλάβετε τη διαφορά.
εφτωχοποιήσετε τον κόσμο τζαι λαλείτε τους πουπάνω ότι δεν είναι νούσιμοι τζαι ακούουν τους λαικιστές... Ενώ που ακούαν χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες η ζωή τους ήταν υπέροχη.

Μπορεί να επικρατεί η άγγελα στη γερμανία τζαι τούτο να είναι το κίνητρο της... που αν επιμένει, θα συνεχίσει να κερδίζει τους γερμανούς τζαι να διαλύει την ευρώπη.

Ο ευρωπαικός νότος δε, τα ίδια συμπτώματα έσσιει.
Ενώ σε όλους συφέρει μια ευρωπαική διάσκεψη για το χρέος, δεν μπορούν οι δεξιές κυβερνήσεις ισπανίας, πορτογαλλίας και κύπρου να συνασπιστούν για το καλό των χωρών τους αφού θα σημαίνει ότι παραδέχουνται τα λάθη των πολιτικών επιλογών τους.
Με πιο υποταγμένο από όλους τον πορτογάλλο πρωθυπουργό τζαι τον χααααρη...

Εμείς πάντως επροηδοποιήσαμεν έσσιει τζαιρό τζαι ξαναπροειδοποιούμεν.
Ναι είναι αλήθεια , η αγορά έσσιει κανόνες.
Κανόνες έσσιει τζαι οι κοινωνία. Σαφέστατα πιο αργούς αλλά επίσης ξεκάθαρους.
Τζαι μεν πείτε ότι δεν έχετε προηδοποιηθεί.




Αγορές
Όχι πως δεν μπορούν να κάμουν ζημιά αλλά έχουν γελοιοποιηθεί τη τελευταία εφτομάδα όπως και πολλές άλλες φορές στο παρελθόν.
Οι αγορές που (την τύφλα τους δεν) ξέρουν, τες 26 εβουλιάξαν το χρηματηστήριο, τζαι τα σπρεντς.... Μετά τες προτάσεις βαρουφάκη ανεβήκαν... Τωρά πάλε κάτω
Τζαι γιατί ;
Τι άλλαξε ακριβώς ; Έπαψεν ο συριζα να είναι λαικιστής ;
Τες αγνοήσαν τζαι καλά εκάμαν αφού αχάπαροι είναι.
Άγοράζουν τζαι πουλούν με βάση την εμπιστοσύνη τζαι τη ψυχολογία (αντί μακροπρόθεσμων οικονομικών δεδομένων), παίζουν πα στες ζωές των ανθρώπων  με χρονικό ορίζοντα όσον διαρκεί ένα φραπέ,με στόχο το όσον πιο γλήορο κέρδος προσφέροντας το απόλυτο τίποτα στην οικονομία.
Προς το παρόν οι "οίκοι" αρκέψαν τες υποβαθμίσεις... και τους αγνοούν τζαι καλά κάμνουν.




Αξιοπρέπια
Σε κουβέντες που είχα με (κυρίως απολιτικ) εξ ελλάδος αδελφούς που με επιφύλαξη μάλλον έβλεπαν το συριζα, του πιστώνουν τουλάχιστον ότι έστω οι κινήσεις της πρώτης εφτομάδας τους έδωκεν μιαν αίσθηση αξιοπρέπιας.
Βεβαίως η έννοια της αξιοπρέπιας έχει γελοιοποιηθεί από τη δική μας βουλή, τζαι δια στη νεοφιλελευθεριά το δικαίωμα να την αναφέρει ως παράδειγμα.
Όμως, έσσιει τζαι η αξιοπρέπεια την αξία της, τζαι ελπίζουμε ότι ο συριζα θα είναι διαφορετικός από τη δική μας βουλή.
Με την έννοια ότι, δεν λέω όχι χωρίς έχω ένα κάποιο σχέδιο , τζαι έχω επίγνωση του τι μπορεί να είναι η συνέπειες του όχι μου όταν τα πράματα παν λάθος (αντί να κλώνω μόλις μου κάμουν ππα).
Τζαι στέκομαι στα όχι μου όταν κυβερνώ, όχι από την εύκολη θέση της αντιπολίτευσης.
Είναι δύσκολά μετρήσιμό, τζαι δεν μπορεί να ζεις με την αξιοπρέπια εσσαει (πρέπει να έσσιει τζαι ψωμί στο τραπέζι) - αλλά μπορεί να δώκει στο συριζα, ακόμα παραπάνω λαική νομιμοποίηση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν 8 στους 10 έλληνες συμφωνούν με τη κυβέρνηση.
Και είναι ενθαρυντικός ναν ο λαός στους δρόμους στηρίζοντας τη κυβέρνηση.
Προσοχή, ο λαός πρέπει να είναι στους δρόμους αλλά όχι τζαι ο ηγέτης στα μπαλκόνια. Το εδωκιμάσαμεν ξανά - δεν γίνεται έτσι πολιτική. Και ως τωρά το αποφεύγουν και χαίρομαι.
Καθώς επίσης η αξία του λαού στο δρόμο, στη περίπτωση της σύγκρουσης, θα είναι να παραμείνει τζιαμέ όταν θα έρτουν οι επιπτώσεις.
Γιατί αν συγκρουστούν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι σε θέση να τσακίσουν τους καλαμαράες. Ελπίζουμε, να παραμείνουν στες πλατείες και τότε.



Πάντως, ο γιουνκερ θέλει λέει να αντικαταστήσει τη τροίκα με κάτι με "περισσότερη δημοκρατική νομιμοποίηση" (παραδοχή ότι , ότι εζήσαμεν μέχρι σήμερα είσσιεν ένα αέρα αντιδημοκρατικό) , τζαι θα σταματήσουν τα υπαλληλούθκια του να επιβάλλουν όρους σε εκλελεγμένους εκπροσώπους του λαού. Η ΕΚΤ τζαι το ΔΝΤ θέλουν επίσης να μεν ασχολούνται.... Ένας ένας εγκαταλείπει το πλοίο τζαι ο λαός κερδίζει την αξιοπρέπια του.


Ηθική (αλλά καρτ)
Ακόμα λιότερη σημασία στο αποτέλεσμα έχει η ηθική του πράματος, αλλά επειδή ακούγεται σαν επιχείρημα , να κάμουμε ένα σχόλιο.
Όταν τα τρων τους αξιογραφούς η απάντηση είναι "Ρε φίλε, ο άλλος  έβαλλεν τα ρυάλια στη κατάθεση τζαι έπιανε 3% , εσύ έπιανες 7%. Που σημαίνει ότι το ρίσκο σου ήταν πιο μεγάλο. Επένδυσες και έχασες.". Σωστόν και ηθικόν. Δεν ήξερες - δεν ρώταγες ;

Όταν κουρέφκουνται, οι καταθέσεις, αιφνής το νεοφιλελευθερο λεξικό τους μετονομάζει τους καταθέτες σε επενδυτές. Έπρεπεν να ξερες που "επένδυες" τα λεφτά σου. Τζαι συ τα έδωκες ή του βγενό, ή των τζακιών της χώρας τζαι έχασες. Εσύ ευθύνεσαι για τα κουμάρκα που επαίζαν τζαι τες φούσκες που εδημιουργούσαν. Στο κάτω κάτω, σιαν ρωτήσεις.

Όταν γίνει όμως το ανάποδο - δηλαδή, ο γερμανός επενδυτής που έπαιξεν σε ελληνικά ομόλογα (Ο οποίος μάλιστα σε αντίθεση με τον αξιογραφόν και τον καταθέτη - επέβαλε τζαι τη πολιτική που έπρεπε να ακολουθήσει ο δανειζόμενος) κινδυνέφκει να χάσει - τότε αυτόν συνιστά έλλειψη αλλυλεγγύης.
Στο κάτω κάτω, τα σπρεντς, αντιπροσωπέφκαν το ρίσκο.

Έτσι είν η νεοφιλελευθερη λογική.
Άμαν ο "επενδυτής" εν φουκαράς τζαι χάσει , έπαιξεν και έχασεν.
Άμαν κρατεί τζαι χάσει,  εν ανήθικο.

Ναι ναι, το ξέρουμε... το σημερινό χρέος είναι των ευρωπαικών κυβερνήσεων (οι οποίες το εφορτώσαν στους λαούς τους, για να γλυτώσουν τα φαντς)....Αλλά όπως λέει και οι γερμανοί - δεν ευθυνόμαστεν εμείς για τα λάθη των κυβερνήσεων σας....


Παπαρίες.
Δεν λέμεν ότι άμαν δανειστείς δεν έσσιει υποχρέωση να τα επιστρέψεις.
Αλλά όταν έμεινες άνεργος τζαι κρατείς 200 ευρώ τζαι έσσιεις να επιλέξεις μεταξύ του πληρώνω τη δόση ή ταίζω τα κοπελλούθκια μου , το ποιός έσσιει προταιρεότητα είναι ξεκάθαρο από πλευράς ηθικής.
Τζαι η ελλάδα τζιαμέ ένι.


Πρόβλεψη
Τη περασμένη βδομάδα, επιστέφκα ότι θα εβρίσκαν ένα ντηλ, έστω και με κωλοτούμπα.
Τωρά δεν είμαι πλέον σίγουρος.
Ότι τζαι να γίνει, ελπίζω ο σύριζα να εν προετοιμασμένος.
Τζαι όσον τζι αν ακουστεί παράδοξο, το δύσκολο δεν θα είναι η διαπραγμάτευση με τη τροίκα, αλλά να εφαρμώσει εντός το πρόγραμμα του.
Γιατί αν γελαστεί να ρέξει σσιέρι στην ολιγαρχία, εν παραπάνω σσιυλιασμένοι τζαι πιο επικινδυνοι τούτοι. Όπως ακριβώς συμβαίνει τζαι με τους δικούς μας.


Κουράγιο συντρόφοι.
Αναμένομεν αποτελέσματα.


3 σχόλια:

osr είπε...

Παλε συμφωνούμε! εννα δειξει σημερα, αναμενουμε..

the Idiot Mouflon είπε...

"...Άγοράζουν τζαι πουλούν με βάση την εμπιστοσύνη τζαι τη ψυχολογία (αντί μακροπρόθεσμων οικονομικών δεδομένων)..."

Aceras Anthropophorum είπε...

Η μηχανή της απαξίωσης των πληρωμένων επικοινωνιολόγων ήδη έβαλεν ομπρός.

Προς το παρόν ότι λέει τζιαι ότι κάμνει η Κυβέρνηση κουστίζει μόνον στους δανειστές που κλωτσούν. Όταν θα κουστίσει τζιαι σε τζιείνους που θα πρέπει να πληρώσουν φόρους εντός για να λειτουργήσει κράτος δικαίου τζιαι πρόνοιας, τζιαμαί θα δούμεν τες αντοχές της πλατείας, τες αντοχές της κοινωνίας. Όταν θα κουστίσει σε τζιείνους που ελπίζουν σε εξυπηρέτησην όπως ήταν μαθημένοι που τα Πασόκ τζιαι εμυριστήκαν νέαν αρχήν δεν ηξέρω... Η μάχη εν μέσα που εν να δωθεί, τζιαι δεν ηξέρω ακόμα τί τζιαι πόσον θέλουν, τί ή πόσον μπόρουν. Αναμένουμεν που λαλεί τζιαι ο Όσιρις.