Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Ψήφος στο Δράσυ-Eylem

Έτο που ήρταν τζαι εκλογές που τα εν θα το σύρουμεν με άσπρο με μάυρο.
Αν τζαι στες προηγούμενες ευρωεκλογές, αν πιστέφκεται, (τζαι παρόλο τον αντιακελισμο που συχνά μας κατηγορούν ότι μας διακατάχει), εβάλαμεν την του κόμματος.
Που τζιαμέ τζαι τζει αλλα τζαι πιο πριν... όσπρο....

Τούτην την φορά έχουμε έστω μιαν επιλογή.

Προβληματική σε πολλά επίπεδα, αλλά εν τζαι ζητούσαμεν ποττέ τζαι το τέλιο.

Σε πρώτο στάδιο, φαίνεται να είναι 6 "προσωπικότητες" του χώρου της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, χωρίς να μιλούμε για κάτι πιο οργανωμένο. Κάτι που όπως τζαι να το κάμεις είναι προβληματικό.

Κάποιοι δε που τους υποψήφιους θα έχουν να αντιμετωπίσουν επιχειρήματα που ίδιοι εθέταν όταν εσυζητήτουν η πιθανότητα να κατεβεί υποψήφιος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στες τελευταίες προερδικές.
Επιχειρήματα του στυλ
- Δεν πρέπει να διασπάσουμε το κίνημα τωρά που δέχεται έτσι επίθεση (λες τζαι ευθύνεται η εξωκοινοβουλευτική αριστερά , χωρίς ποττέ να κατεβεί τζαι που αναλώνεται σε συζητήσεις μεταξύ τους, που έππεσεν το ακελ που το 33-34% στο 25-26% ..... τζαι το 33% ήταν με πολλά λιότερη αποχή)
- Δεν είμαστε έτοιμοι, δεν υπάρχουν οργανωτικές δομές
- Αν κατεβούμε τζαι πιάσουμε χαμηλά ποσοστά θα υπάρξει απογοήτευση κλπ κλπ

Σε σχέση με το οργανωτικό κομμάτι, η προσπάθεια τούτη θα μπορούσε να είσσιεν παραπάνω δυναμική.
Αν εξεκίναν πιο νωρίς, με κάποιο πρόγραμμα , αντί να περιμένει να ανακοινωθεί ένα μήνα πριν τες εκλογές.
Αν εκαλούσαν το κόσμο που ήθελε μια τέτοια κάθοδο που τα πέρσι. Αντί να ήταν 6 θα εμπορούσαν να ήταν 56, να βουρήσουν να δώκουν φυλλάδια, να κάμουν εκδηλώσεις, να γράψουν κείμενα κλπ
Και το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τις 2 τκς.
Δεν καταβαίνουν ως μέλη κάποιας οργάνωσης.
Μάλιστα αν κατάλαβα καλά η μια εκ των δύο έχρειάστηκε να παραιτηθεί που το κόμμα στο οποίο άνοικεί, για να βάλει υποψηφιότητα.

Τέλος πάντων, μια σωστή κίνηση πρέπει να επιβραβεύεται όταν γίνεται



Όπως είπα τζαι αλλού, όταν υπήρχε μόνο η υποψηφιότητα λεβεντ, έσσιει σημασία η ψήφος σε τκ, έστω σε συμβολικό επίπεδο.
Ακόμα παραπάνω, όταν υπάρχει κοινό ψηφοδέλτιο.
Τζαι έσσιει σημασία, ότι το ετολμήσαν. Ασ το προσπαθήσει μια άλλη αριστερά,  απλά έτσι για να δούμε τι απήχηση θα έσσιει.
Τζαι ποδά τζαι ποτζίει.

Μόνο τζαι μόνο για τούτα τα θκύο εμείς θα τους στηρίξουμε.
Στην ουσία η στήριξη αφορά μόνον τούντους θκύο τους συμβολισμούς.

Έχουμε τις επιφυλάξεις μας ότι θα μπορούσε να καταστεί, πυροτέχνημα.
Θα δούμε βεβαίως και το "πρόγραμμα" , αν και από καιρό δεν πιστέφκουμε στα προγράμματα.
Αφενώς γιατί δεν μιλούμε για προεδρικές, όπου διεκδικείς εκτελεστική εξουσία - τζαι μπορείς δυνητικά να βάλεις κάτω πιο πρακτικές προτάσεις.
Τζαι αφ ετέρου, το πιο εύκολο πράμα είναι να κάταρτήσεις ένα πρόγραμμα ή ένα καταστατικό. Αριστεροί με χρόνια στο χώρο, μπορούν να το κάμουν σε θκυό ώρες.
Στο κάτω κάτω τι πα να πει "δημοκρατική παιδεία" ή "στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων;"

Τέλος πάντων, σε πρώτο στάδιο  είμαστε μαζί τους.
Και θα κριθούν ανάλογα.

Καλήν αρχή και καλές επιτυχίες.




8 σχόλια:

Woofis είπε...

Με τη Ρένα τη Χόπλαρου είμαστεν παιδικοί γνωστοί τζιαι συμμαθητές. Αλλά είχα πει ότι έθθα ξαναψηφίσω ενάντια στες ιδεολογικές μου αντιλήψεις. Συμφωνώ επίσης μαζί σου ότι "μια σωστή κίνηση πρέπει να επιβραβεύεται", τζιαι η συγκεκριμένη εν σωστή τόσον γιατί διά ευκαιρίαν σε τουρκοκύπριους συμπατριώτες όσον τζιαι γιατί κάποιοι που μας εν είμαστεν έτοιμοι (ή διαθετειμένοι οι πιο παλιοί) να ψηφίσουμεν ΑΚΕΛ.
Παράλληλα όμως, χαρακτηρισμοί όπως το "υποτακτικός της Τρόϊκας" στο πιο κάτω άρθρον, καλόν θα ήταν να αποφεύγονται. Έννεν καθόλου "αριστερή" έτσι συμπεριφορά κατ' εμέναν...

http://erascy.blogspot.com/2014/05/blog-post_6408.html

stelios papalangi είπε...

@ woofis

Οι λόγοι για τους οποίους απόφασισα να τους στηρίξω νομίζω εν ξεκάθαροι.

Εν τζαι να κάτσω να δικαιολογώ κάθε ανακοίνωση που φκάλουν.

Αν τζαι για την ιστορία, εγώ εν τζαι πιστέφκω στο "υποτακτικοί της τροίκας".... πιστέφκουν τα τζαι κάμνουν τα. Το είπαν εξ άλλου πολλές φορές τζαι οι ίδιοι.

Τωρά για τη φίλη σου...
Πέραν που τες ιδεολογικές διαφωνίες (κυρίως σε θέματα οικονομίας), μια συμβουλή... Πολλήν "εγώ" στες διάφορες συντεντεύξεις της... τζαι πολλήν αράδιασμα του CV της. Εν τζαι αμβισβητά κανένας ότι ανακατώνεται σε πολλά πράματα αλλά εν τζαι χρειάζεται να τα επαναλμβάνει συνέχεια....

Anef_Oriwn είπε...


Steliε Papalangi,

Γιατί αναφέρεσαι κι ΕΣΥ [και ίσως και με κάποια φοβία] σε «πυροτέχνημα», όταν σκέφτεσαι το μέλλον της ΔΡΑΣυ-Eylem; Τη λέξη «πυροτέχνημα» [και επί λέξει «αυτά είναι τα ελάχιστα προαπαιτούμενα αν φιλοδοξεί να είναι κάτι παραπάνω από ένα πυροτέχνημα όπως άλλωστε δηλώνει αλλά και ελπίζει η ηγεσία του ΑΚΕΛ και η περιφέρειά του»] τη χρησιμοποίησαν και κάποιοι σύντροφοι από την “Αριστερή Παρέμβαση” [link: http://nekatomata.blogspot.com/2014/05/eylem.html], αλλά δεν κατάλαβα από ποιες δηλώσεις ΑΚΕΛικών την πήραν...

**********************
Καλά ρε Woofis, μα εν νεν «υποτακτικός της Τρόϊκας» o Αναστασιάδης;

stelios papalangi είπε...

@ άνευ

Είναι γνωστό ότι η εξωκοινοβουλευτική αριστερά δεν είναι ένα ενιαίο πράμα. Έχει από ροζ μέχρι βαθύ κόκκινο και μαύρο...

Υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία να τα βρουν(με) μεταξύ τους.

Αν κάπου μπορεί να συμφωνούν στο κυπριακό, μετά μπαίνουν άλλα θέματα στα οποία εύκολα διαφωνούν και διαλύουν.

Μετά, έχεις και το γεγονός ότι πολλοί κατά καιρούς είχαν ή εξακολουθούν να έχουν την δική τους ομάδα.... Τζαι τα πολλά μπαιράκκια δεν βοηθούν σε αυτή τη προοπτική.

Τέλος, αρκετοί θέλουν να κάμνουν κριτική στο ΑΚΕΛ, αλλά άμαν εννα ρτει ο τζαιρός των εκλογών, πάλε τζιαμέ ψηφίζουν... Που εγώ ακόμα δεν εκατάλαβα γιατί δεν παν να γραφτούν στο ακελ τζαι να μεν ταλαιπορούν τους υπόλοιπους.

Το δράσυ ευλεμ έχει παρόμοια χαρακτηριστικά. αν και εκ των πραγμάτων - αφού καταβαίνουν σε εκλογές πιο απελευθερωμένοι από το τρίτο.

Που τζιαμέ τζαι τζιει, οι 2 τουρκοκύπριες κάμνουν ένα αγώνα δύσκολο (αν σκεφτεί κάποιος το πόλεμο που δέχονται που τη τκ δεξιά και αριστερά), αλλά δεν φαίνεται να αντιπροσωπεφκουν κάποιο άλλο εκτός από τον εαυτό τους (φαίνεται να έχουν μια στήριξη που κάποιες τκς συντεχνίες αλλά ως τζιαμέ)

έσσιει αδυναμίες, όπως τζαι να το δεις έσσιει.

Τζαι εύκολα θα μπορούσεν να δυαλίσει μετά τες 25....

Αλλά αφού το επήραν απόφαση, θα τους στηρίξουμε. Με ένα αξιοπρεπές ποσοστό μπορεί να προσπαθήσουν να το κρατήσουν.

Anef_Oriwn είπε...

Steliε Papalangi,

Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω για τώρα, παρ’ όλο που έχω απόψεις και επί της ουσίας και για επιμέρους ζητήματα. Θεωρώ ως άκαιρη, ατυχή κι αντιπαραγωγική την πρόκληση αυτή τη στιγμή ρήξεων κι αντιπαραθέσεων εντός του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς. Ίσως το κάνω μετά τις ευρωεκλογές, αν ο σχηματισμός ΔΡΑΣυ-Eylem συνεχίσει να υπάρχει...
Θα σημειώσω μόνο τη θέση ΜΟΥ ότι όποιο νέο πολιτικό σχήμα που δημιουργείται στο χώρο της Αριστεράς έχει τα χαρακτηριστικά του αντίβαρου στο ΑΚΕΛ [και με έντονη και επιθετική μάλιστα αντιΑΚΕΛική ρητορική], ή είναι το αποτέλεσμα κάποιας αντιπαράθεσης ή σύγκρουσης με το ΑΚΕΛ, ή/και έχει ως στόχο να κερδίσει κόσμο και ψήφους από το ΑΚΕΛ [κι όχι να καλύψει πολιτικά κοινωνικές ομάδες και διαστρωματώσεις, ή/και άλλες αριστερές πολιτικές προσεγγίσεις], τότε θα έχουμε κάτι χωρίς προοπτική, γιατί όπως σωστά λες «...τα πολλά μπαιράκκια δεν βοηθούν...»

Τέλος, να πω δύο πραγματάκια για την τοποθέτηση ΣΟΥ ότι «αρκετοί θέλουν να κάμνουν κριτική στο ΑΚΕΛ, αλλά άμαν εννα ρτει ο τζαιρός των εκλογών, πάλε τζιαμέ ψηφίζουν... Που εγώ ακόμα δεν εκατάλαβα γιατί δεν παν να γραφτούν στο ακελ τζαι να μεν ταλαιπορούν τους υπόλοιπους»:
- πρώτον, κι ΕΜΕΙΣ κάμνουμε κριτική στο ΑΚΕΛ, χωρίς κατ’ ανάγκη να ψάχνουμε κάτι άλλο, ή/και να μηδενίζουμε ή να ισοπεδώνουμε την πρόσφορα του, και
- δεύτερον, έχεις την εντύπωση ότι όποιος θέλει παει τζιαι γράφεται στο ΑΚΕΛ;

stelios papalangi είπε...

@άνευ

Προχτές που τους επαρακολούθησα στη λεμεσό, σχετικό λίον εφανήκαν να ασχολούνται με το ακελ.
Οι τκς, μάλλον αναφέρουνταν πιο συχνά στο ΤΡΚ.


Που τζιαμέ τζαι τζιεί δεν εκατάλαβα ποττέ τούτην την έννοια που έχουν όσοι είναι υποστηρικτές κάποιου κόμματος.

Δημιουργείται ένα άλλο κόμμα (σχήμα, κίνηση) τζαι ξεκινά το φκιολίν, "εγίνηκε για να μας πιάσει τους ψήφους μας".
Ο δησυ για το ευρωκό,
το ακελ για την εδεκ
η εδεκ έσσιει παρόμοια σύνδρομα για το ακελ,
κλπ

με συχγωρείς αλλά έτσι εν η κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Είναι τόσον αυτονόητο που δεν καταλαβαίνω γιατί το συζητούμε.
Αν οι ψηφοφόροι εν 100 τζαι 2 κόμματα πιάνουν που 50, άμαν δημιουργηθεί ένα τρίτο κόμμα πόθεν περιμένοι να πιάσει ψήφους ;
Αν όχι που τους άλλους ;
Που τους εξωγίηνους ;

Θα πιάσει "ψήφους του ακελ" λες τζαι εν ιδιοκτησία οι ψήφοι.

ή λες τζαι εννα πάει να τους κλέψει και όχι να τους πείσει... (εκτός τζι αν τους τάσσει καμιάν δουλεια - αλλά επήαν τζίηνη οι τζαιροί. εν τυχαία η απόχη άλλωστε ;)....


επί του πρακταίου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πίσω το ακελ που τα περσι.... Τζαι δεν ευθύνεται κανένας δικοινοτικός σχηματισμός για τούτο που εμφανίστηκε πριν μιαν εφτομάδα.

Μάλλον είναι ψήφοι που έτσι τζι αλλιώς δεν θα πιανε. Υπό αυτήν την ένοια μάλλον παραγωγική είναι η προσπάθεια, παρά το αντίθετο



σε αυτούς που αναφέρουμουν, τείνουν να κάμνουν πιο σκληρή κριτική στο ακέλ από ότι εσύ ΄-) τζι αν το αποφασίζαν, πίστεψε με ήταν να βρεθεί κάποιος να τους προτείνει... όξα έσσιει σήμερα κανένα κόμμα, που θα πάει κάποιος να γραφτεί τζαι θα του πει όχι ;

Anef_Oriwn είπε...

Steliε Papalangi,

Το πιο πάνω σχόλιο ΣΟΥ [και δη τα σημεία που αφορούν τη δημιουργία νέων κομμάτων, τον ρόλο τους σε μιαν αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία κι από που θα πάρουν ψήφους], σηκώνει μιαν πιο εμπεριστατωμένη και αναλυτική απάντηση, αλλά δεν έχω χρόνο να το κάνω τώρα.
[Έχω πολλά το μυαλό μου που θα μπορούσαν να σχηματίσουν ένα σχόλιο σεντόνι, γι’ αυτό πέρκι τζιαι καταφέρω να τα κάμω ανάρτηση μετά τις εκλογές]...

Εδώ, μ’ αυτήν την παρέμβαση με θα αναφερθώ με πολύ λίγα λόγια στο απλοϊκό ΣΟΥ παράδειγμα με τους «100 [ψηφοφόρους] τζαι [τα] 2 κόμματα [που] πιάνουν που 50...». Να επισημάνω ότι τα κόμματα [στην Κυπρο] δεν είναι μόνο δυο, κι ούτε και πανε και οι 100στις κάλπες... Μπορεί, ας πούμεν, να πηαίννουν [κι αυτό σε καλούς καιρούς πλέον] μόνο οι 80 ή οι 85. Άρα υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για άγρα ψήφο [από ένα νέο κόμμα] όχι μόνο από τα υφιστάμενα κόμματα αλλά κι από αυτούς που απέχουν ή ρίχνουν λευκό ή άκυρο, ή/και έχουν αποστασιοποιηθεί από τις αστικοδημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες.
Σίγουρα δεν είναι «ιδιοκτησία [κανενός κόμματος] οι ψήφοι», αλλά πρωταρχικός στόχος των αριστερών κόμματων [είτε νέων, είτε παλιών] δεν πρέπει να είναι το να “κλέψουν” ψήφους το ένα από το άλλο [αφού θεωρητικά αντιπροσωπεύουν διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, ομάδες και διαστρωματώσεις και κατ’ επέκταση απευθύνονται και σε διαφορετικούς από άποψη κοινωνικής υπόστασης ψηφοφόρους], αλλά να κερδίσουν τον υπόλοιπο κόσμο που λόγω της κοινωνικής του θέσης πολιτικά θα ‘πρεπε πολιτικά να είναι ενταγμένος στην Αριστερά, όμως αλλού βόσκει...

Θα προσπαθήσω κάποια στιγμή να επανέλθω, αλλά στο Blog ΜΟΥ...

stelios papalangi είπε...

Μπά . Δαμε το ΚΚΕ στη προεκλογική παραπάνω επικεντρώνεται στο ΣΥΡΙΖΑ παρά στη νδ. Εν φυσιολογικό και γίνεται παντού. Αφού έν για την ίδια ομάδα ψηφοφόρων που μάχονται . Και στις δυο περιπτώσεις οι ψηφοφορία θα αποφασίσουν. Και δεν σημαίνει ότι σε κάθε εκλογές θα επιλέγουν το ίδιο. Κάτι που επίσης είναι φυσιολογικό έχουν καθώς προειπαμε οι ψήφοι δεν είναι κότσιανι.