Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Μια νέα Κύπρο χτίζει η διακυβέρνηση της Αριστεράς.... ε τζαι τωρά συντρόφοι ;

Δεν έχουν παρέλθει δύο μήνες από την ανάρτηση του φίλου νέου στο μπλογκ του εδώ με τίτλο Μια νέα Κύπρο χτίζει η διακυβέρνηση της Αριστεράς

ανάφερε μεταξύ άλλων
  • Τέσσερις ακόμα κολοσσοί από Γαλλία-Ρωσία-Ιταλία και Κορέα στερεώνουν το ενεργειακό όραμα του τόπου και του λαού
  • Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας – Αρχίζουν να «πέφτουν» από τώρα τα εκατομμύρια
  • Δεν μπορούν πλέον να «κάνουν τις πάπιες» οι τροϊκανοί – Οι νέες συμφωνίες όπλο για ακόμα πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση
  • Η ανακάλυψη της Ρωσίας! Η αντιπολίτευση ακολουθεί τη κυβέρνηση με καθυστέρηση ετών στη γεωπολιτική ανάλυση
....
Μαθήματα προγραμματισμού και γεωπολιτικής
  • Η διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια αποδεικνύεται ως η αποτελεσματικότερη όλων των εποχών σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική, αφού καταφέρνει εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και με τη Τουρκία να αποθρασύνεται επικίνδυνα, να αυξήσει κατακόρυφα τα έσοδα από το τουριστικό προϊόν, αλλά και να χτίσει ένα τέτοιο πλέγμα συνεργασιών που να επιτρέπει στη Κύπρο να ελπίζει σε ένα νέο οικονομικό θαύμα, αυτή τη φορά στον ενεργειακό τομέα.
  • Με αυτά τα δεδομένα, μόνο ως «όψιμη», αν και καλοδεχούμενη, μπορεί να χαρακτηριστεί η «ανακάλυψη» του Ρώσικου παράγοντα από την αντιπολίτευση, που εκφράστηκε με επισκέψεις στη Μόσχα τόσο του Νίκου Αναστασιάδη, όσο και του Γιώργου Λιλλήκα.
  • Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της διακυβέρνησης της Αριστεράς εφαρμόζεται εδώ και πέντε σχεδόν χρόνια, εν μέσω μάλιστα σφοδρής κριτικής από τη Δεξιά που έφθασε αρκετές φορές στο επίπεδο ακόμα και της συνειδητής υπονόμευσης.
  • Η αναγνώριση της σημασίας της «ανατολικής πολιτικής» από τα κόμματα και τους υποψηφίους της συντήρησης, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως μια παραδοχή, έστω κι αργά, των ορθών επιλογών και των τεκμηριωμένων αναλύσεων του ΑΚΕΛ και του Προέδρου της Δημοκρατίας.


λέει τζι άλλα....
"Ρώσικη βοήθεια να «πλανιέται» στην ατμόσφαιρα "

"επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος από τη Μόσχα για οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, όπως μεταφέρθηκε από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού που πραγματοποίησε επαφές στη Δούμα με εκπροσώπους του κυβερνητικού κόμματος του Πούτιν και του ισχυρού ΚΚΡΟ, η κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα μπορεί να αισθάνεται ισχυρότερη και χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της χρεωκοπίας να επικρέμεται πάνω από την οικονομία της χώρας"

Τα αποτελέσματα της οικονομικής βοήθειας είναι πλέον γνωστά.....

Εν το κομμάτι της γεωπολιτικής που θέλω να σχολιάσω.....

Είπα τότε.....



Ανώνυμος6/11/12 10:50 π.μ.
stelios papalangi

εντάξει, πνάστε.... Έτω έφκαλε τα οικόπεδα στο ντελάλη - που εν η μεγάλη ενεργιακή στρατηγική εν εκατάλαβα.

Ενδιαφερτήκαν κάποιες εταιρείες φυσιολογικά ανάλογα με το αν τους εσυφερεν ή όχι τζαι εκάμαν προσφορές.

Τωρά αν οι συγκεκριμένες εταιρείες επιλεχθήκαν με βάση γεωπολιτικούς όρους και όχι γιατί ήταν οι πιο συμφέρουσες προσφορές - αυτό ΄πρέπει κάποιος να μας το επιβεβαιώσει.

Τέλος η επιτυχία θα κριθεί που το αποτέλεσμα. Το συμβόλαιο που θα κάμουν τζαι το τι θα αποφέρει.... Έχουμε χρόνια ακόμα να κρίνουμε μια πολιτική ανεν επιτυχημένη ή όχι.



Και τι δεν μας είπαν.... Άσχετους.... ότι βλέπουμεν τα ούλλα  "απλά "ας πούμε¨



Ρε παπαλαγγή αν εκαταλάβα καλά προσπαθείς να μειώσεις ενέργειες 5 χρόνων;


Η αριστερή διακυβέρνηση έχει σχέδιο για τον τόπο. Μακροχρόνιο, διαλεκτικό και για το καλό του τόπου.

Ο φίλος μας ο παπαλάγκι άλλοτε βλέπει να θέματα πολύ απλά (πχ τωρά με τα αέρια), και κάποτε πολύ σύνθετα (πχ την νατοϊκή πλεκτάνη για διχοτόμηση).
Σε κάθε περίπτωση, βλέπει τα με ένα τρόπο που όλως τυχαίως βρίκεται πάντα στην άλλη όχθη...

Έτυχε να καταφέρουμε να έχουμε υπογραφές για αποδοχή των ΑΟΖ από όσους έπρεπε, τυχαία, χωρίς γεωπολιτική, έτυχε να επιλεχθούν όσοι επιλέχθηκαν, έτυχε να αποκρούονται σχετικά εύκολα οι τούρκικες μεθοδεύσεις, τζιαι απλά έχουμε μπροστά μας αυτά που έχουμε. Μάλιστα. Τι απλή που είναι η ζωή α;

Η επιβεβαίωση ότι οι επιλογές δεν θα βασίζονταν μόνο σε αριθμητικά δεδομένα υπήρξε πριν καν το άνοιγμα των προσφορών, έννεν καινούριο.

Αλλά όπου θέλουμε χωρεί μας η τρύπα του βελονιού, τζιαι όπου εν θέλουμε, εν μας χωρούν ούτε πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.


.......
Ασχετος


κλπ....



Άσχετοι είμεθα δεν αντιλέγω.....

Αξού και σήμερα μαθαίνουμε


Από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Για το ερευνητικό τεμάχιο αριθμός 9 σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, πλην όμως αυτή θεωρήθηκε πως δεν είναι ικανοποιητική και για αυτό σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του Υπουργού Εμπορίου, αποφάσισε να ανακαλέσει την έγκριση για την απευθείας διαπραγμάτευση για το ερευνητικό τεμάχιο αριθμός 9 με την κοινοπραξία της TOTAL με τη NOVATEK, και να κηρύξει τη λήξη των διαπραγματεύσεων”, είπε.
Ανέφερε ότι, “σε σχέση με τούτο και ενεργώντας στη βάση πάλι εισήγησης του Υπουργού Εμπορίου, που είναι ο αρμόδιος Υπουργός, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως προχωρήσει για να ξεκινήσει απευθείας διαπραγμάτευση για το τεμάχιο 9 με την κοινοπραξία ENI και KOGAS, στη βάση και της αξιολόγησης που έχει γίνει προηγουμένως για τις προτάσεις που έχουν κάνει οι συγκεκριμένες εταιρείες”.



Πάει  η Ρωσσιαααααα.....
τζαι γεωπολιτική, τζαι τα ταξίθκια, τζαι τα μαθήματα, τζαι η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, τζαι η ανατολική πολιτική τζαι κλπ κλπ.... πόσες σάλτσες μπορούν να μπουν σε ένα άρθρο αν απίστευτο.


Και για να προλάβω και τον ανευ, τζαι να τον βάλω να ππέσει με τες κλάτσες πόψε.....

Πολλά καλά έκαμεν η κυβέρνηση τζαι εδιαπραγματέυτηκε με τους ρώσους.
Τζαι πολλά καλά έκαμεν τζαι ετερμάτησε τες διαπραγματεύσεις αν είδε ότι όντως δεν μας συφέρει....
Τζι αν έρτουν με καλύτερη πρόταση να ξαναδιαπραγμετευτεί....
Βεβαίως θα ήταν καλό να ανακατωθούν τζαι οι ρώσοι....Αλλά αν δεν πκιερώνουν;......

(Αν τζαι εξέφρασα παλιά την άποψη μου για το πολύν το πούλημα.... Ναι να δώκεις κάποια σε ξένους αλλά με σκοπό να πιάσεις χρήμα και τεχνογνωσία.....Που τζιαμέ τζαι τζει οι σοβαρές χώρες δημιουργούν τις απαραίτητες προυποθέσεις ούτες ώστε τα υπόλοιπα 7 να τα ανοιεί η δική σου κρατική εταιρεία χωρίς την ανάγκη διαπραγμάτευσης με "κολοσσούς")

τέλος πάντων
Ξαναλέω το...
Καλά έκαμεν η κυβέρνηση.

Εν τες μεγαλο - γεωπολιτικές αναλύσεις που δεν αντέχω.....
Γιατί αν υπήρχε όντως γεωπολιτική - τότε με τη διώξιμο των ρώσων αυτή έχει καταρέυσει (αν δε σκεφτούμε πόσο βάρος δίνεται στη ρωσσία σε αυτου του είδους των αναλύσεων τότε τα πράματα είναι χειρότερα)

Άρα τα ταξίδια, και τα μαθήματα πολιτικής απέτυχαν....

Άσε που αν κάμω καμιά παρόμοια γεωπολιτική ανάλυση τούτου του τύπου..... Βάλω δηλαδή τζαι το σκοτεινό ρόλο της τροίκας, θα υποψιαζόμουν ότι η ρωσία εκδιώχθηκε μετά από πιέσεις των δυτικών δανειστών..... (Τζαι με μου πείτε που εν τα στοιχεία σου ρε κύριε..... Συνάδει εκ του αποτελέσματος... Αϊκε που έχω έγκυρες πληροφορίες που ειδικούς, αναλύσεις από γνωστά ξένα έντυπα, αναφέρεται στους διπλωματικούς και οικονομικούς κύκλους.... πέρκει να μεν πιστέφκετε..... )


Αν δε, θεωρήσουμε ότι ντελαλήζεις τα, τζαι όποιο συφέρει θκιαλέεις, τότε δεν μπορείς να κατηγορήσεις τη κυβέρνηση για κάτι...
Εκτός τζι αν  υπογράψει ένα κακό συμβόλαιο.....

Κατά που την "ανάλυση" φκαίνει τζαι η αποτυχία ή η επιτυχία.....


.........
Άσχετο με το θέμα, σχετικό με τα αέρια


Συμβουλή πρός όλους. Λιλήκες και όχι μόνο.
Ακόμα τζαι όταν έρτουν οι επιβεβαιώσεις για κοιτάσματα σε τόσα δις κυβικά πόθκια , να χαρείτε μεν τα μεταφράζεται σε ευρά.... Ακούει τζαι ο κόσμος τζαι πιστέφκει.....
Δεν μπορείς να ξέρεις σήμερα τι τιμή θα πουλιέται το αέριο ύστερα που 5-10 χρόνια....
γιατί η τιμή τούτων των προιοντων βασίζεται σε ένα σωρό παράγοντες που δεν είναι στο σσιέρι μας....
πόσο μάλλον μετά που τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα....


Για παράδειγμα, κάτι που έπαιξε πρωτοσέλιδο έξω - και θα έπρεπε κανονικά να έπαιζε τζαι δακάτω ως to be γκαζοπαραγωγός χώρα (αλλά οι δικοί μας έχουν άλλες έγνοιες) είναι η ανακάλυψη νέας τεχνολογίας για εξόρυξη γκαζιού.... shale gas ....σχιστολιθος νομίζω λέγεται τζαι ανάθεμα με αν εκατάλαβα πως λειτουργεί.... Όμως αν πετύχει, αναμένεται λεν, αλλαγή στον ενεργιακό χάρτη.... Θα πολλαπλασιαστούν τα κοιτάσματα....

Δεν είναι βεβαίως παρά μόνο ένας παράγοντας.... Που μπορεί τζαι να αποτύχει τούτη η τεχνολογία.... Ή μπορεί να αποδώσει πολλά πιο λία....

Απλά.... χαμηλά τη μάππα....



 

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

σκόρπια διάφορα (πτώχευση, αποκατάσταση, δικαίωση)

επάττισεν αλλό ένας "too big too fail"...
Τζαι τωρά πάλε η έγνοια μας είναι πως θα γλυτώσουν οι εργαζόμενοι....

Ούτε οι τράπεζες που τον εδανιοδοτούσαν , ούτε οι λογισταί που τον ετσιακκάραν, ούτε τα μιντιακά συγκροτήματα που τον εβραβέφκαν επήραν χαπάρι ότι εμπόρεν να καταρεύσει.

μεν μου πεις !!!

Άκουα σήμερα το πρωί στο ράδιο, τζαι είδα τζαι διάφορα  που γράφονται ως σχόλια στο διαδύκτιο.... Όσος κόσμος δεν κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του ή έχει άμεσα συμφέρον δεν μπορείς να πεις ότι εκφράζεται και "κολακευτικά" (για να το θέσω κομψά....) προς τον υπό πτώχευση πρώην επιτυχημένο επιχειρηματία

Χαιρεκακία ;
Εκδίκηση ;
Αδυναμία αντίληψης του πόνου που θα προκληθεί σε εργαζόμενους και προμηθευτές από την πτώχευση;
Ξέρω γω ;
Δεν εβρέθηκε ένας να δείξει ρε παιδί μου λίη συμπάθεια΄.... στι κάτω κάτω ο άλλος καταρρέι χριστιανοι.....

Άλλωστε δεν είναι η δουλειά μου να ψυχολογήσω το καθένα....
Είναι όμως μια ευκαιρεία να πιάσεις και το παλμό του κόσμου...
Τα αισθήματα τους προς τους επιχειρηματίες που "φαίρνουν ανάπτυξη" τζαι "δημιουργούν δουλειές".....

Το είπαμεν και το ξαναλέμε....
Όταν λέεις στους νεοφιλελευθερους / ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και λοιποί συναπαρτζία.... Ρε ξυπνάτε τούντο σύστημα δημιουργεί φτώσσεια τζαι δυστηχία , η απάντηση συνήθως είναι:
Τι να κάμουμε ; Τούτοι εν οι κανόνες της αγοράς.
Και έχουν δίκαιο. Τούτοι είναι.

Και επαναλαμβάνω.
Αν τύχει (που δεν τυχαινεί συχνά) τζαι φκει ο κόσμός στους δρόμους τζαι ξεκινήσει τζαι παίρνει κεφάλια, μεν πείτε μόνο ότι ενεν "σωστό".
Η απάντηση είναι η ίδια
Τι να κάμουμε ; Είναι οι κανόνες της κοινωνίας.
Έστω τζι αν δεν υπάρχει καν η προοπτική μέσω τούτης της διαδικασίας να δημιουργηθεί κάτι καλύτερο.

τζαι μεν πείτε ότι δεν το εξέρετε.......

.................

Εψηφισε τζαι το υπουργικό την "αποκατάσταση" των δολοφωνηθέντων αριστερών που την ΕΟΚΑ.

Δεν μπορείς να μην το σχολιάσεις ότι ήταν δέκα χρόνια κυβέρνηση τζαι αθυμηθήκαν να κάμουν την "αποκατάσταση" όταν επερνούσαν με ομοφωνία 25 μνημονιακα νομοσχέδια....

Τζαι στο συγκεκριμένο σωστό είναι και το ερώτημα: Γιατί μόνο των αριστερών ;
Οι άλλοι δεν έχουν ψυσσιή ;
Έστω τζι αν οι δολοφονίες τους δεν ήταν πολιτικές ;

Επί της ουσίας όμως δεν καταλαβαίνω τζαι την αξία τούτης της κίνησης.
Γενικά ως λαός έχουμε μιαν περίεργη αντίληψη του τι εστί "δικαίωση"
Κάμνουμεν ας πούμε τωρά πορείες στη βουλή, με στόχο να τους δεκτεί ο πρόεδρος της βουλής τζαι να τους ακούσει ! άμαν τους ακούσει - πνάζουν.
Επί του συγκεκριμένου, το να φκάλει μια αποφαση ένα υπουργικό θεωρείται "δικαίωση" ;
Θα μου πεις να έτσι νιώθουν οι συγγενείς τότε... fair enough.
Να μου πεις ήταν η επίσημη θέση του κράτους ότι τούτοι οι άνθρωποι ήταν προδότες (όπως ήταν η επίσημη άποψη για το ΕΑΜ πριν την μεταπολίτευση και άρα εχρειάζετουν μια μορφή "κρατικής αποκατάστασης").... από ότι ξέρω δεν ήταν.
Υπήρχεν η άποψη των εκτελεστών και η άποψη της αριστεράς.
Τζαι εφκήκε ένα αριστερό υπουργικό συμβούλιο τζαι αποφάσισε την "αποκατάσταση" ;
Τουλάχιστο να επέρναν που τη βουλή (που δεν θα επέρναν βεβαίως).... θα είσσιεν ίσως τζαι κάποιο νόημα.....
Θα εγίνετουν σε ένα κλίμα δημοκρατικής συναίνεσης.....

Το μόνο πράμα που θα είσσιεν βεβαίως νόημα, (νομίζω) είναι τζίηνοι που εκπροσωπούν την εοκα σήμερα (οι σύνδεσμοι) να εκφράσουν μιαν απολογία.
Μια συγνώμη.... Εκάμαμε λάθος....
Το να αποφασίζει το προσωρινα αριστερό υπουργικό αποκατάσταση, και οι εκπρόσωποι των εκτελεστών να συνεχίζουν να τους θεωρούν προδότες  - δεν μπορώ να αντιληφθώ και το νόημα.....

Τέλος πάντων....
Καθώς προείπα, αν νιώθουν οι συγγενείς δικαίωση..... εγώ τι να πω ;


.............

Εφκήκαν τζαι δικαστικές αποφάσεις για τους αγνοούμενους.
Τούτο φαντάζει παραπανω σαν δικαίωση....
Μόνο κάτι σχολιαστές και αρθρογράφοι ασχοληθήκαν. Έτσι τζι αλλιώς εν οι μόνοι που το ετζιηνήσαν τόσα χρόνια......
Δεν γνωρίζω κανένα κόμμα που να ασχολήθηκε για να ανατραπεί τούτη η εγκληματική πολιτική, ούτε και καμία ανακοίνωση κομματων για την απόφαση.

Στο συγκεκριμένο που ήταν επίσημη πολιτική του κράτους - στο κάτω κάτω εν το κράτος που εκαταδικάστηκε- δεν ένιωσε κανένας καμία ανάγκη εκ μέρους του κράτους να απολογηθεί....
Είναι ίσως το πιο αρωστημένο κομμάτι της εισβολής....
Πραγματικά όσοι το εχειρηστήκαν και όσοι τους αφήναν να το χειρίζουνται.... πραγματικά θα ήθελα να πιστέφκω ότι είχαν συγκεκριμένα συμφέροντα (θέσεις, αξιωματα, ματαιοδοξία) παρά να φανταστώ ότι τούτη τη πολιτική που ακολουθήσαν επιστέφκαν την.
Δεν ξέρω γιατι, αλλά για κάποιο λόγο προτιμώ το.
Ιδαλιώς μιλούμε για πραγματικά άρρωστους....
Για ονόματα δε, ούτε λόγος.....

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Που εκαταντήσαμεν !!!

Να γράφει ο Άριστος Μιχαιλίδης άρθρο, τζαι να μεν μπορείς να τον διαψέυσεις !!!

Άριστος Μιχαηλίδης: Πώς σώθηκε η ΑΤΑ και οι ημικρατικοί



Ακούμε συνέχεια αυτές τις μέρες και σε δηλώσεις και σε διαγγέλματα για τις σπουδαίες επιτυχίες που είχε η κυβέρνηση στη σκληρή μάχη με την Τρόικα κι απορούμε γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο ωραίο είναι το δικό μας μνημόνιο. Γλυτώσαμε τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, την ΑΤΑ και το φυσικό αέριο, λένε. Και λίγο πολύ πρέπει να πανηγυρίσουμε, που ο κ. Χριστόφιας αντιστάθηκε στις πιέσεις. Τι πραγματικά γλυτώσαμε όμως για να είμαστε περήφανοι που η δική μας κυβέρνηση δεν έπραξε «όπως έπραξαν οικιοθελώς λόγω φιλοσοφίας άλλες κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως έλεγε χθες ο Πρόεδρος;
Αποφύγαμε τις ιδιωτικοποιήσεις; Πράγματι, στο μνημόνιο στο οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση δεν γίνεται ονομαστική αναφορά στη Cyta ή σε άλλο οργανισμό όπως αναφερόταν στις αρχικές προτάσεις της Τρόικας. Αλλά ορίζει ένα συμφωνημένο πλαίσιο, που σταδιακά οδηγεί στην ίδια κατεύθυνση. Δηλαδή, η φιλοσοφία της Τρόικας, η επάρατος νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία, είναι διάχυτη: Οι κυπριακές αρχές ανέλαβαν να ετοιμάσουν περιουσιακά στοιχεία και κατάλογο ο οποίος  «θα υποδεικνύει ποιες κρατικές επιχειρήσεις είναι δυνατό να εκποιηθούν, ποιες πιθανόν να υποστούν αναδιοργάνωση και ποιες πιθανόν να υποστούν εκκαθάριση». Επίσης θα ετοιμάσουν έκθεση για επανεξέταση των οικονομικών δραστηριοτήτων και «η έκθεση θα αξιολογεί τις επιχειρηματικές προοπτικές των επιχειρήσεων αυτών, την πιθανή έκθεση της κυβέρνησης για τις κρατικές επιχειρήσεις και το πεδίο εφαρμογής για την ομαλή ιδιωτικοποίηση». Συμφωνήσαμε δηλαδή: Εκποίηση, εκκαθάριση και ιδιωτικοποίηση. Περιγράφει επίσης μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να γίνουν, όπως αποφάσισε η Τρόικα φυσικά και όχι εμείς,  όπως «μείωση λειτουργικών δαπανών των κρατικών επιχειρήσεων κατά τουλάχιστον 15% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το 2010» και καταλήγει σε αυτό που δίνει το δικαίωμα στην Τρόικα να επανέλθει: «Εάν είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, οι Αρχές να εξετάσουν ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των κρατικών και ημικρατικών εταιρειών». Όταν δηλαδή αποδειχθεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, διότι κάποια στιγμή αυτό θα γίνει κι όταν η Τρόικα κρίνει την ώρα που θα εξετάζει ανά τρίμηνο την πρόοδο μας για να απελευθερώνει τις δόσεις του δανείου, ότι χρειάζεται να επαναφέρει τις ιδιωτικοποιήσεις θα το κάνει με βάση το συμφωνημένο μνημόνιο. Και θα το κάνει ότι κι αν λέει ο κ. Χριστόφιας, που τότε θα είναι στους δρόμους μαζί με τους διαδηλωτές εναντίον «κάποιων» που υπέγραψαν το επαχθές μνημόνιο.
Αποφύγαμε την κατάργηση της ΑΤΑ; Μα πώς; Συμφωνήθηκε ότι στο δημόσιο τομέα δεν θα δίδεται η ΑΤΑ μέχρι το 2016 και ότι θα δημιουργηθεί «μηχανισμός για αυτόματη αναστολή της εφαρμογής κατά τη διάρκεια δυσμενών οικονομικών συνθηκών». Και αν ο μηχανισμός αποφασίζει ότι οι συνθήκες δεν είναι δυσμενείς (ας σκεφτεί ο καθένας πότε δεν θα είναι) τότε θα δίδεται μία φορά το χρόνο και όχι δύο, όπως μέχρι τώρα και μάλιστα στο 50%. Δηλαδή η ΑΤΑ καταργήθηκε με μιας κατά τα τρία τέταρτα. Ούτε «κοινωνικός διάλογος», ούτε τίποτε. Μπαμ και κάτω.



Τζαι επείδη το μπλογκ εν η χαρά του να πιάνει τους δημοσιογράφους αθκιέβαστους..... Αμ, δε......
Από εδώ

Για τους ημικρατικούς λέει εδώ
3. Fiscal-structural measures
Key objectives
(7) elaborate a programme for improving the efficiency of state-owned and semi-public enterprises and initiate a privatisation programme.

Όπως το θέτει δαμέ.... δεν διά καν επιλογή.... Γιατί άλλο το "και" τζαι άλλο το "ή/ και" .....

Και εδώ
State-Owned Enterprises and privatization
3.6. As regards extra-budgetary funds and entities, in particular the State-Owned
Enterprises (SOEs) and other state-owned assets, the authorities will:
establish an inventory of assets, including real estate, owned by central government, municipalities and regional administrations, in view of possible divestments or restructurings. To this end, the inventory will indicate which State-Owned Enterprises could be subject to divestment, which could be subject to restructuring and whichcould be considered for liquidation [Q3-2013];



Για να μαθαίνουμε τζαι  τους νέους όρους της ζωής μας τζαι τι επιλογές έχουμε
 divestment or divestiture is the reduction of some kind of asset  for either financial or ethical objectives or sale of an existing business by a firm. A divestment is the opposite of an investment.


the term liquidation refers the process by which a company (or part of a company) is brought to an end, and the assets and property of the company redistributed

Restructuring is the corporate management term for the act of reorganizing the legal, ownership, operational, or other structures of a copnay for the purpose of making it more profitable, or better organized for its present needs.

Με ποιά που τες πιο πάνω επιλογές ακριβώς διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα των ημικρατικών ;

reduce the operational costs of SOEs by at least 15% on average compared with 2010,including via company-specific cuts that are consistent with a realistic economic and financial assessment [Q4-2013];
Με τους κόφτει με τους νοιάζει, αν είναι κερδοφόρες ή μη. Σύρμα κουρτέλλα 15%... Ε, καλό...

prepare a plan to strengthen the governance of SOEs in accordance with international  best practices and draft a report reviewing the operations and finances of SOEs (see3.11). The report will assess these companies' business prospects, the potential exposure of the government to the SOEs and the scope for orderly privatisation. The authorities will adopt the necessary legal changes to fulfil this requirement. Noadditional SOEs will be created until this review is completed [Q3-2013]; and

Πάλε τζίηντο "και" το σκέτο.....

submit to the Parliament a draft law to regulate the creation and the functioning of SOEs at the central and local levels and enhance the monitoring powers of the central administration, including reporting on SOE’s in context of the annual budgetary procedure [Q3-2013].
3.7. If necessary to restore debt sustainability, the Cyprus authorities will consider a privatisation programme for state-owned and semi-public companies.


Έτην επιλογή, έτην....Μόνο δαμέ αναιρούνται τα "και" τζαι έχουμε "επιλογή".... "Αν είναι αναγκαίο" λαλεί..... Τωρά που το σκέφτουμαι..... Καλά πες ότι κάποιες εν κερδοφόρες τζαι γλυτώνουμεν τες... Τζίηνες που δεν είναι κερδοφόρες ; Τζαι δεν αναφέρεται μόνο σε ημικρατικές "εταιρείες"....

και η ΑΤΑααααα

Cost of living adjustment (COLA) of wages and salaries
4.1. To ensure that wage growth better reflects developments in labour productivity and competitiveness, (όχι βεβαίως τη διαφύλαξη της αξίας του πραγματικού μισθού) in both expansions and recessions, the authorities will reform the wagesetting framework for the public and private sector in such a way as to improve real wage adjustment. To this end, a reform of the wage indexation system (COLA) applying to the broader public sector will be effectively implemented within the budget of 2013 and embedded in the Medium-Term Budget. This reform will act on relevant elements of the indexation system, as follows:
a lower frequency of adjustment, with the base period for calculating the indexation (COLA) being lengthened from the current period of six months to twelve months. Indexation would take place on 1st January each year; (καθότι είναι γνωστό ότι τες τιμές αυξάνουν μας τες μονο μια φορά το χρόνο)

a mechanism for automatic suspension of application and derogation procedures
during adverse economic conditions, such that if in the second and third quarters of a given year negative rates of growth of seasonally adjusted real GDP are registered, no indexation would be effected for the following year; and

Δαμέ έλπιζα ότι θα του έπιανα το πόιν του αλλά δε.... Γιατί δεν συγκεκριμενοποιούνται οι συνθήκες.... Δια μόνο ένα παράδειγμα... και φυσικά θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλα....


a move from full to partial indexation, with the rate of wage indexation being set at 50% of the rate of increase of the underlying price index over the previous year.
As foreseen in section 2.3 of this agreement, the suspension of wage indexation in the wider public sector will remain in place until the end of the programme (end-2015).
A tripartite agreement will be pursued with social partners for the application of the reformed system in the private sector [end-2013]. Furthermore, based on the current economic outlook, wage and salary indexation is foreseen not to be applied in the private sector until 2014.

Ωπ ήβραμεν το σύντροφοι..... Ίδου η παραπληροφόρησις αφού ψελίζεται κάτι για "κοινωνικό διάλογο"..... Τελικά δεν έχει καταργηθεί.....εντελώς


Για οποιόν πιστέφκει ακόμα σε τούτη του κενού περιεχόμενου κουβέντα..... Να διασφαλιστεί ο κοινωνικός διάλογος.... Μα το μόνο που καταφέρνει ο κοινωνικός διάλογος είναι να νομιμοποιεί μέσω του διαλόγου και χωρίς απεργείες τες περικοπές.



Συμπερασματικά τζαι συνεχίζοντας το πιο πάνω άρθρο.
Υπογράφουμε ένα μνημόνιο

 το οποίο

με τες δικές μας αναλύσεις θα φέρει ύφεση.

Το  οποίο
Αν δεν παν καλά τα πράματα θα προχωρήσει και σε ιδιωτικοποιήσεις και σε διάλυση της ΑΤΑ...

Τζαι ταυτόχρονα
Παραδίδουμε  την ςξουσία στον αναστασιάδη

Τζαι λέμε ότι εσώθηκεν οι ΑΤΑ τζαι οι κερδοφόροι ημικρατικοι.

Μα κοροιδέφκετε μας ;

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Τ τι σημαίνει στάση πληρωμών; έλα ντε ;

Η ανάρτηση αυτή αφορά σε κάποια ερωτήματα που έθεσε ο ανευ στο δικό του μπογκ. εδώ

Εξεκίνησα να απαντήσω αλλά εφκήκε λιό μακρύ - οπόταν να το από δω....

Εν τζαι εν έχω απαραίτητα την απάντηση έτοιμη - μάλλον είναι συνέχεια των ερωτημάτων....
Γιατί ως γεγονός εν τζαι απάντησεν τα κανένας...
Ούτε τζαι γω....



Καταρχή οι ερωτήσεις του ανευ βασίζουνται πάνω σε κάποια δεδομένα , όπως (και κυρίως) στο ότι τα ταμεία του κράτους έχουν στραγγίξει.

Με εμφανή κατάληξη ότι θα έχουμε στάση πληρωμών.Και έτσι τίθεται και το ερώτημα Τι σημαίνει στάση πληρωμών και τι συνέπειες θα έχει ;

Μα ξέρω ;
Λογικό όμως το ερώτημα.

Αλλά πρώτα πρέπει να είμαστε σίουροι για τα "δεδομένα".
Όχι δεν αμφισβητώ ότι υπάρχει πρόβλημα.
Είναι εμφανέστατο ότι η κυβέρνηση δεν κάθεται πάνω σε μια κάσια λίρες  τζαι δεν τις διά. Υπάρχει πρόβλημα.
Υπάρχει τζαι που την άλλη η όχι-αναιτια έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις πληροφορίες των ΜΜΕ και των πολιτικών.
Στην ελλάδα έσσιει που τον ιουνη που ήταν να παττίσουν.... Τζαι όμως αντέξαν ως τωρά χωρίς δόση.... Εμάς τι γίνεται με τες 16 του νιόβρη ; .... Για είσσιεν να επατίζαμεν...

Καταρχή πρέπει να είναι ξεκάθαρα τα δεδομένα.
Να ξέρουμε πόσα πρέπει να πληρώσει η κυβέρνηση τζαι σε ποιόν.
Εν κάπως λογοκριμένη τούτη η ερώτηση.
Μόνο να ξέρουμε ότι το ταμείο είναι άδειο δεν είναι αρκετό.
Σε ποιόν χρωστά ('η ποιον πρέπει να πληρώσει ;)

Εν σημαντικό να ξέρεις. Διότι όντας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, η προτεραιότητα που θα βάλει ως προς το ποιόν θα πληρώσει πρώτον είναι σημαντική.

Είναι επίσης σημαντικό για να ξέρεις τζαι που είναι οι δυνατότητες σου να κόψεις.
Σίουρα με το μνημόνιο θα κόψει που τους μισθωτούς.... Κλιμακωτά....
Σε άλλους εν χρωστά ;
Που τζίηνους έννα κόψει ; Έστω κλιμακωτά ;



Να αναμείξουμε σε τούντη συλλογιστική τζαι τη στάση πληρωμών.
Καταρχή δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να λείψουν οι λίρες τέλια τζαι να μεν βαστάς μιλιμι.

Και η απορία προέρχεται από το εξής απλό.
Κάμνεις στην αρχή του χρόνου ένα προυπολογισμό τζαι λαλείς θα έχω φέτος 5% έλλειμα (τζαι ανάλογα πέφτεις μέσα ή έξω κανένα θκυο μονάδες).
Σημαίνει ότι στες 100 λίρες που εν οι υποχρεώσεις σου, τες 95 έσσιεις τες. Θα τες εισπράξεις τζαι θα τες πκιερώσεις. Τα υπόλοιπα καρτεράς ότι θα τα πιάσεις δανεικά.
 τζαι τωρά έκοψες μέσα εν σου διά κανένας...

Ωραία.
Ε, πως γίνεται αν κυρήξεις στάση πληρωμών να μείνουν ΟΥΛΛΟΙ απλέρωτοι ; !! 95% αφού θα πληρωθεί !!!
Πες ότι δεν βαστα να δώκει 13ον. Έφααν τα , εν έσσιει..... Είναι το ίδιο σαν να σου κάμνει χρονιαία περικοπή 7%.... Κάτι σαν τροίκα χωρίς την τροικα....
Το 7% της τροικάς όμως είναι διαρθρωτικό μέτρο,
Ενώ αν πεις, εν κρατώ να πληρώσω το 13ον - σημαίνει επάττισες !!!



Το άλλο περίεργο είναι το εξής.
Φαίνεται ότι που ούλλους μπορείς να κάμεις περικοπές εκτός που τους δανειστές.
Όπως εκατάλαβα ως τωρά, στάση πληρωμών, ξεκινά άμαν ψελίσεις σε ένα που τους δανειστές ότι ρε παιδί μου μπορεί να με βαστάς να του δώκεις σήμερα όσα εσυμφωνήσετε.


Αν εκατάλαβα σωστά, όσον πληρώνεις τους δανειστές -αυτό δεν είναι  στάση πληρωμών.
Άσε που άμα μιλούν για "στάση πληρωμών" πάντα παρουσιάζουν το κράτος ότι δεν έχει μια, τζαι ότι δεν μπορεί να πληρώσει με συντάξεις με μισθούς. Κατά κανόνα στάση πληρωμών αφορά τους δανειστές. Οι συντάξεις εν για τη διασπορά αναγκαίου φόβου που τες ανακατώνουν...


Γιατί φαίνεται τζαι που τη συμπεριφορά τους.... Αμα πετσοκόψεις μισθους συντάξεις, δικαιώματα κλπ τούτο δεν λέγεται στάση. Λέγεται μεταρυθμίσεις, ή όπως κομψα το έθεσε προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος "δεν είναι περικοπές είναι συνεισφορά" !!!!

Δεν γίνεται να μη πληρώσεις τους δανειστές- γιατί θα είσαι αναξιοπιστος.

Ναι αλλά τζαι με τους εργαζόμενους της η κυβέρνηση υπόγραψε συμβόλαιο. Κάθε περικοπή που τους κάμνει ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.... αφού δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, άσε που το κάμνει τζαι μονομέρώς - χωρίς τη συγκατάθεση τους....  Τούτο δεν είναι στάση....
Αμ δε,
αυτό λέγεται μεταρρύθμιση....
διαρθωτικά μέτρα,
 εξυγειανση....
 Άτε συνεισφορά....
Στάση πληρωμών ποτέ....

Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο στάσεων (πληρωμών εννοείτε), είναι ότι αν η στάση αφορά τους δανειστές οι αγορές θυμώνουν σου, ενώ αν αφορά μισθωτούς χειροκροτούν σε....

Το ερώτημα όμως παραμένει....
Πε μας την εναλακτική , πε μας πόθεν να τα βρει....
Οπως προείπα - ε, πρέπει να έσσιεις τζαι μιαν ιδέα που τα διας....

Ασ πούμε,


έδωκα πα σε  τούτο εχτές.
Λέγεται ετήσια έκθεση διαχείρησης χρέους για το 2011...

Το 2011 λαλεί η έκθεση (σελ.33) εδώκαμεν 2.5% του ΑΕΠ σε τοκους !!! (και ο λόγος λέει ήταν ότι αλλάξαμεν πολιτική τζαι εγυρίσαμεν το στο βραυπρόθεσμό αντί το μακροχρόνιο δανεισμό... κάτι που έκαμεν τζαι κριτική η γενική λογίστρια του κράτους..... και το 2012 λαλεί θα αυξηθεί !!)

440 εκατομύρια εδωθήκαν πέρσι σε τόκους, τζαι οι έκτατοι στοιχίζουν στο κράτος 17 !

Στη σελίδα 19 λέει επίσης
Οι συνολικές πράξεις δανεισμού του
2011 ανήλθαν στα 4793 εκ ευρώ, εκ των οποίων τα 2662 εκ ευρώ αποσκοπούσαν σε αποπληρωμές δανείων. Στις αποπληρωμές δανείων περιλαμβάνονται και 1500 εκ ευρώ, για δανεισμό που λήφθηκε και έληξε εντός του ίδιου έτους.

Τα ποσά που αναφέρονται είναι τεράστια και το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής απλό:

Εγίνηκεν αντίστοιχη μείωση (όπως αυτής των εργαζομένων) στους δανειστές;


Βεβαίως , για να με κάμνεις τζαι το παλικάρι με τους δανειστές..... Ακόμα τζαι τζείνοι δεν εν ούλλοι το ίδιο..... Άλλο το δάνειο από το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, άλλο που ταμεία εργαζομένων, άλλο που συνεργατικά, άλλο που τες τράπεζες, τζαι άλλο που τους παγκοσμιους επενδυτές....(Όπως στην ελλάδα που εκουρέψαν το χρέος που τα ταμεία τζαι μόνο οι τράπεζες επιάν αναχρηματοδότηση).

Αλλά τζαι πάλε....
Προφανώς δεν θα συμπεριφερθείς στα ταμεία εργαζομένων όπως οι τράπεζες τους εκάμαν με τα χρεώγραφα (εκτός τζι αν συμπεριφερθείς στις τράπζες όπως εσυμπεριφερθήκαν οι ίδιες στους καότχους αξιογράφων....). Αλλά μιαν αναδιάρθρωση του τοκου μπορείς να κάμεις..... Τζαι στα ταμεία αλλά τζαι στους άλλους..... (αφού αν καταλήξεις σε κούρεμα - καλή ώρα όπως στην ελλάδα, τα ομόλογα των ταμείων κουρέφκουνται ενώ οι τράπζες πιάνουν αναχρηματοδότηση)


Στο κάτω κάτω σε αντίθεση με την ηλιθιότητα των οίκων όπου..... Αυξάνεται το κόστος δανεισμού σου όταν μείωνονται οι πιθανότητες να το αποπληρώσεις..... Μα τούτο εν ηλίθιο. Αφού έχεις πρόβλημα να το πληρώσεις, σημαίνει χρειάζεσαι πιο χαμηλό επιτόκιο. ;Όσον σου αυξάνουν το επιτόκιο τόσο παραπάνω μειώνεται η πιθανότητα να πιάουν τα ρυάλια τους πίσω...

ΠΑΡΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.

Όσο πιο πολλά χρωστάς στη τράπεζα τόσο λιότερο μπορεί να σε πιέσει, να σε παττίσει, να σε στριμώξει....
Την κυριακή εθκιέβαζα στον πολίτη ή στη καθημερινή (ή τζαι στους θκύο), ότι η Λαική έσσιει θέματα με υπερογκα ποσά που έδωκε σε μεγαλοεπιχειρηματίες.... Γιατί άμαν χρωστάς πολλά έσσιεις δύναμη.
είναι όπως τες τράπεζες.... too big to fail.....


Εννά μου πεις, πόσα εννα γλυτώσεις ;
Τζαι εννα κανίσουν τούτα για τες τράπεζες ;
Μα προφανώς δεν ξέρω.....
Αλλά τουλάχιστο τέτοιες κινήσεις - έστω για το θεαθείναι - διούν του κόσμου ένα αίσθημα δικαιοσύνης.
.......

Περα που τζίηνο το πιο σημαντικό ερώτημα είναι τι θα γίνει αν παττίσουν οι τράπζες.....
Η επίσημη θέση των νεοφιλελευθερων - αλλά και του προέδρου εψές είναι ότι αν εκαταρέαν τα πράματα θα ήταν χειρότερα.....
Δεν μπορώ να πω ότι τους πιστέφκω.... Δεν έχουν έτσι τζι αλλιώς την έξοθεν καλή μαρτυρία.
Πάντως αμφισβήτηση στο πιο πάνω δεδομένο είχαμε σήμερα στη  μπλογκοσφαιρα - και δεν μπορείς να την πεις αντιακελική..... 

Όποταν το ερώτημα του ανευ στέκει....
Τζαι δεν ξοφλάς με το να μου λέεις , αν καταρεύσουν θα ήταν χειρότερα....
Πρέπει να μου πεις τζαι γιατί.
Τζαι θα κρίνω ανάλογα αν το επιχείρημα σου πείθει ή όχι.....

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Νούσιμες κουβεντες από την International Herald Tribune

Το άρθρο το βρήκα στην έκδοση της ΝΥ σε συνεργασία με την International Herald Tribune.

http://www.nytimes.com/2012/11/23/opinion/european-workers-must-get-a-bigger-slice-of-the-pie.html
Άμα το ψάξετε όμως θα το βρείτε σε διάφορες εφημερίδες
Το αρθρο υπογράφεται από τον
Simon Tilford ο οποίος είναι is chief economist at the Center for European Reform in London.
και φέρει τον τίτλο

Workers Must Get a Bigger Slice of the Pie

Και βεβαίως είναι μια παρουσιάση μιας πιο ολοκλξρωμένης μελέτης που μπορείτε να βρείτε (στην αγγλική εδώ).
Νούσιμες κουβέντες (καθώς λέει τζαι ο φίλος ο στροβολιώτης - αν και με μια διαφορετική νουσίμαδα)
Η μετάφραση χρεώνεται στον γκουκλ τρανσλατορ - με κάποιες δικές μου μικροδιορθώσεις (όποταν η σύνταξη δεν είναι και η καλύτερη)
Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα
Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη εξαρτάται από την ανάκαμψη της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Και αυτό, με τη σειρά του, απαιτεί μια επανεξέταση της ισορροπίας μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, η αύξηση των μισθών έχει μείνει πίσω από την παραγωγικότητα σε όλο τον βιομηχανικό κόσμο, που οδηγεί σε μια απότομη πτώση σε μισθούς, ημερομίσθια και λοιπές παροχές των εργαζομένων ως ποσοστό του ΑΕΠ
Ταυτόχρονα, υπήρξε μια μεγάλη αύξηση των ανισότητων με τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης να έχουν πραγματοποιηθεί από αυτούς στην κορυφή της εισοδηματικής κλίμακας, σε συνδιασμό με μια σταθερή αύξηση του εταιρικού εισοδήματος και κερδών. Οι τάσεις αυτές έχουν πάει χέρι-χέρι με μια σταθερή πτώση των επιχειρηματικών επενδύσεων.
Στρατηγική της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης της ζώνης του ευρώ έχει επιδεινώσει τις τάσεις αυτές και ως εκ τούτου είναι ένα επιπλέον εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη. Οι ευρωπαϊκές χώρες βασίζονται σε δύο πράγματα για την τόνωση των επενδύσεων και της απασχόλησης:

Πρώτον, προσπαθούν να μειώσουν το κόστος εργασίας, κάνωντας το επιχειρηματικό περιβάλλον πιο ελκυστικό με την αλλαγή του φορολογικού βάρους από τον επιχειρηματικό τομέα στον καταναλωτή, με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων εργασίας με στόχο τη μείωση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων και περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και της ανακατονομής εισοδημάτων. Δεύτερον, προσπαθούν να ενισχύσουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη με την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.
Μια τέτοια στρατηγική θα μπορούσε να έχει νόημα για τις επιμέρους χώρες, εφ 'όσον μπορούν να βασίζονται στις εξαγωγές, αλλά όχι για την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της. Η στρατηγική υπόσχεται να επιδεινώσει περαιτέρω το βασικό πρόβλημα της Ευρώπης - μια δομική ανεπάρκεια της ζήτησης - με την άσκηση περαιτέρω μείωσης του εισοδήματος εργασίας και με περαιτέρω αύξηση της ανισότητας.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, με στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού και ανοίγματος του δρόμου για την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις πρέπει να συνδυάζουν τις μεταρυθμίσεις της αγοράς με μέτρα που αποσκοπούν στην πρόληψη της περαιτέρω μείωσης του μεριδίου της πίτας από την εργασίας.Με τα νοικοκυριά πλέον υπερχρεωμένα σε όλο τον βιομηχανικό κόσμο, μια διατηρήσιμη ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης θα απαιτήσει αύξηση του μεριδίου του εθνικού εισοδήματος που αντιστοιχεί στους μισθούς και τα ημερομίσθια.

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις. Αλλά κάποια από αυτά απαιτούν να αμφισβητήσουν την βαθιά ριζομένες πεποιθήσεις/ υποθέσεις, να συνεργαστούν στενότερα και να αποστασιοποιηθούν από τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων.
• Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η αύξηση του επιπέδου των δεξιοτήτων μπορούν να καταπολεμήσουν την ανισότητα, και οι κυβερνήσεις θα πρέπει σίγουρα να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους, ώστε  να μειώθει ο αριθμός των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο. Αλλά ακόμη και οι χώρες που έχουν καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό έχουν βιώσει απότομη πτώση του μεριδίου της εργασίας και την αύξηση της ανισότητας.
•Οι αποδοχές των διευθυντικών στελεχών πρέπει να συνδέονται με τη μακροπρόθεσμη απόδοση, και όχι μόνο για την τιμή της μετοχής. Καθήκον των στελέχη  »θα πρέπει να είναι με την εταιρεία, τη μακροπρόθεσμη (οικονομική) υγεία της και εκείνων που εργάζονται για αυτήν. Αυτό θα ενθαρρύνει μια μεγαλύτερη έμφαση στη μακροπρόθεσμη οργανική ανάπτυξη (σε αντίθεση με την επέκταση μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων) και θα μειώσει την υπερβολική έμφαση στη μείωση του κόστους εργασίας. Η σχέση μεταξύ κινδύνου και ανταμοιβής πρέπει να ξαναχτιστεί από τη μείωση των αποδοχών των διοικητικών στελεχών.


• Τα φορολογικά συστήματα θα πρέπει να έχουν στόχο τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου. Η έχοντες πρέπει να πληρώσουν περισσότερο φόρο σε αντίθεση με εκείνους με χαμηλότερα εισοδήματα θα πρέπει να πληρώνουν λιγότερα. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αλλάξουν το βάρος της φορολογίας από την κατανάλωση στο κεφάλαιο με τη μείωση των φόρων προστιθέμενης αξίας και την αύξηση των φόρων επί του κεφαλαίου και του πλούτου.
Δεν υπάρχει καμία εμπειρική απόδειξη ότι αυτό θα πλήξει τις επενδύσεις και τα κίνητρα για εργασία.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει πολιτικές φορολογικού ανταγωνισμού (beggar-thy-neighbour*), η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κινηθεί για την εναρμόνιση των εταιρικών φορολογικών βάσεων και τιμές.

Οι χώρες πρέπει να τερματίσουν την εμμονή τους με την ανταγωνιστικότητα. Η ανταγωνιστηκότητα είναι η σχετική.  Τα κράτη δεν μπορούν να επιστρέψουν όλα στην ανάπτυξη με το να έχουν ανταγωνιστική σχέση μεταξύ τους. Οι πολιτικές που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας απειλούν την περαιτέρω μείωση του μεριδίου της εργασίας και την αύξηση της ανισότητας.

Αντί της ανταγωνιστικότητας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης. Αυτό θα απαιτήσει επεκτατικές μακροοικονομικές πολιτικές. Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να χαλαρώσει περαιτέρω, και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της πρέπει να δώσει ένα τέλος στη δημοσιονομική λιτότητα.
• Τέλος, οι κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο δύσπιστη στάση όταν έρχονται αντιμέτωποι με την άσκηση πίεσης από τις επιχείρησεις. Αυτό που θα μπορούσε να λειτουργήσει για μεμονωμένες επιχειρήσεις είναι, στην καλύτερη περίπτωση αποτέλεσμα μηδενικού αθροίσματος όταν εγκριθεί από τα κράτη.
Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των χρηματοοικονομικών και των επιχειρήσιακών οργανισμών πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η αμοιβή τους αποτελεί εμπόδιο για τις μεταρυθμίσεις των αγορών, που οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι χρειάζονται για την ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων.
Τι θα συμβεί εάν οι κυβερνήσεις αποτύγχουν να αλλάξουν πορεία; Η οικονομική ανάκαμψη θα αποδειχθεί απατηλή και τα δημόσια οικονομικά θα παραμείνουν χρονίως ασθενή. Αυτό θα επιδεινώσει τα προβλήματα νομιμότητας των αγορών, θα αποδυναμώσουν την κοινωνική συνοχή και θα υπονομεύσουν την πολιτική αποτελεσματικότητα.
Οι ψηφοφόροι θα συνδέσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με τη μείωση του βιοτικού επιπέδου, την αυξημένη ανασφάλεια και ανισότητα. Δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις που θα δυσκολευτουν να περάσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά θα υπάρχει επίσης ο κίνδυνος μιας ευρύτερης αντίδρασης εναντίον της οικονομίας της αγοράς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα κυριάρχα πολιτικά κόμματα είναι πιθανό να χάσουν μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας τους, και ο ευρωσκεπτικισμός είναι πιθανό να επικρατήσει καθως πιο λαϊκιστές πολιτικοί ανταποκρίνονται στην ευξανόμενη λαϊκή οργή από την ολοένα αυξανόμενη έχθρα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υποστήριξη για τον κρατικό έλεγχο επί του κεφαλαίου είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς οι απαιτήσεις για ισχυρότερες πολιτικές προστατευτισμού στο εμπόριο και τη μετανάστευση.

Αυτά είναι απίθανο να αποδειχθούν παροδικές τάσεις: Γεγονότα αυτού του είδους τείνουν να επηρεάζουν τη συμπεριφορά για δεκαετίες.


* Η φράση από την wikipedia: a beggar-thy-neighbour policy is an economic policy through which one country attempts to remedy its economic problems by means that tend to worsen the economic problems of other countries

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Πλέον το λεν απροκάλυπτα: Φταιν οι χαμηλόμισθοι


Με δύο δημοσιεύματα ο Πολίτης, μας πληροφόρησε για το εξής παράδοξο ότι οι χαμηλόμισθοι είναι τελικά υψηλόμισθοι !!!
Το πρώτο στις 26/10/2012 με τίτλο "Υψηλόμισθοι οι "χαμηλόμισθοι"
Χάσμα απολαβών δημόσιου και ιδιωτικού, μετά την τρόικα
Ενώ, πολλοί μιλούν για την ανάγκη ανάπτυξης, ελάχιστοι αντιλαμβάνονται ότι το χάσμα απολαβών - παραγωγικότητας είναι η ρίζα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.
Το συγκεκριμένο, μάλιστα, έπαιξε και ως πρωτοσέλιδο.

Το δεύτερο, ήρθε στον κυριακάτικο Πολίτη στις 3/11/2012, με άρθρο του κύριου αρθρογράφου του οικονομικού τμήματος με τίτλο "Κυπριακός Στρουθοκαμηλισμός"

Η πηγή του άρθρου είναι το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Τονίζεται μάλιστα στο άρθρο ότι τα γραφόμενα δεν το λέει μια εργοδοτική οργάνωση, αλλά ακαδημαϊκοί.... λες και έχει διαφορά). Έψαξα στην ιστοσελίδα, δεν βρήκα τον πίνακα που παρουσιάζεται στο άρθρο.. Βρήκα όμως μια παρόμοια έρευνα δημοσιευμένη το Δεκέμβρη του 2011.
Ιδού.
http://www.ucy.ac.cy/data/ecorece/Kratik...nt_16-12-11.pdf
Η έρευνα λέει λίγο πολύ τα ίδια πράγματα.
Η κύρια διαφορά είναι χρονική . Η έρευνα του Πανεπιστημίου που βασίζεται στους μισθούς του 2009. Ενώ, το άρθρο του Πολίτη αφορά στους μισθούς μετά τα μέτρα του 2011, καθώς και προβλέψεις με βάση των προτάσεων της κυβέρνησης και τρόικας.

(Σημειώνοντας βεβαίως ότι η πρόταση της τρόικας συνιστά σωστότερη διόρθωση των μισθών. Προφανώς, κάπου υπάρχει μια ανανεωμένη έκδοση της πιο πάνω έρευνας - αν ξέρει κανένας που μπορούμε να την βρούμε.....)

Ας δούμε τί λέει η έρευνα του 2009 – έστω - σε σύγκριση με τα λίγα νούμερα που παρουσιάζονται στο άρθρο για σήμερα

Καταρχήν, χωρίζουν τους εργαζόμενους στις πιο κάτω ομάδες.
Διευθυντές/ ανώτεροι λειτουργοί, διδακτικό προσωπικό, άλλοι προσοντούχοι, τεχνικοί/βοηθοί, γραφείς/ταμίες, υπάλληλοι υπηρεσιών/πωλητές, ειδικευμένοι εργάτες και ανειδίκευτοι εργάτες.

Για τις πιο πάνω ομάδες, συγκρίνουν τις απολαβές και φτάνουν στο συμπέρασμα ότι οι χαμηλόμισθοί στο δημόσιο τομέα αμείβονται περισσότερο από τους χαμηλόμισθους στον ιδιωτικό , ενώ αντίθετα οι διευθυντάδες του δημοσίου αμείβονται χαμηλότερα.
Τα ίδια στοιχεία, σταθμίζονται (ένας θεός ξέρει πώς - παρόλο που επιβάλλεται), αναλόγως των προσόντων και έτσι εκεί που κατά μέσο όρο ο δημόσιος φέρεται να πληρώνεται 45% περισσότερα, μετά τη στάθμιση πληρώνεται 27% από τον ιδιωτικό υπάλληλο.

Αντίστοιχα, ο οικονομικός συντάκτης του Πολίτη στο άρθρο του στις 29/10/2012 μας λέει κατά λέξη ότι "αν εφαρμοστούν τα μέτρα της τρόικας ως έχουν, από το 116% οι απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν στο 105% των αντίστοιχων απολαβών στο ιδιωτικό τομέα"

Η έρευνα παρουσιάζει δύο - τρεις άλλες συγκρίσεις που δεν δημοσιεύονται στο άρθρο του Πολίτη.
Η άλλη σημαντική "στρέβλωση" είναι το γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν αυτόματες προσαυξήσεις - που προκαλούν ηλικιακές στρεβλώσεις.

Έτσι (χοντρικά να το πούμε) ένας 60αρης στο δημόσιο παίρνει 71% πιο ψηλό μισθό από ένα 30άρη του δημοσίου, ενώ ο 60άρης στον ιδιωτικό τομέα παίρνει μόνο 40% πιο ψηλό μισθό με σχέση με τον αντίστοιχο 30άρη. Και αφού, το σωστό είναι ο ιδιωτικός τομέας - έχουμε στρέβλωση.

Η μόρφωση αποτελεί, επίσης, στρέβλωση, αφού το απολυτήριο λυκείου δίνει περισσότερα στο δημόσιο από ότι στον ιδιωτικό τομέα..... Σε σχέση με.... ;;;; (δεν έχω καταλάβει). Προσλαμβάνεται κανένας στο δημόσιο που δεν έχει ούτε απολυτήριο γυμνασίου ; !!

Η άλλη στρέβλωση είναι, βεβαίως, η ΑΤΑ, οι προσαυξήσεις και οι προαγωγές σε σχέση με την ηλικία.

Η έρευνα ολοκληρώνεται με το συμπέρασμα/ πρόβλεψη ότι τα δύο πακέτα μέτρων που είχαν αποφασιστεί (προ τρόικας) θα μείωναν τη διαφορά (παρόλο ότι οι πιο πάνω «στρεβλώσεις» θα διατηρούνταν).....

Η πρόταση της έρευνας είναι να δημιουργηθούν δείκτες παραγωγικότητας στο δημόσιο βάση, των οποίων θα καθορίζονται οι μισθοί. Εναλλακτικά αν μείνουν οι μισθοί, ως έχουν, όπου αλλάζουν με βάση το "κατά το δοκούν δίκαιο" (η φράση έρχεται κατ’ ευθείαν από τον ακαδημαϊκό) η δημόσια υπηρεσία θα συνεχίσει να είναι αναποτελεσματική.

Η πρόταση αυτή αν και αφηρημένη (έχουμε ξαναπεί τη δυσκολία της κατασκευής δεικτών παραγωγικότητας), ας πούμε ότι αντέχεται.....

Ο οικονομικός συντάκτης δε του Πολίτη, μέσω των αφαιρέσεών του, στην ουσία εισηγείται πιο παραγωγικά μέτρα. Οριζόντιες περικοπές, αντί κλιμακωτές, έτσι που οι χαμηλόμισθοί να εναρμονιστούν με τους παραγωγικούς (χαμηλούς) μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
.......

Τι δε λέει η έρευνα.
Γιατί.....
Οι αριθμοί δεν λένε από μόνοι τους καμιάν αλήθεια.
Έχει σημασία πως τους διαβάζεις.
Έχει σημασία τι θέλεις να σου πουν....

........
Δεν ξέρω πιθανώς να υπάρχει κάπου ολόκληρη η έρευνα (και του 2009 και του 2012), αφού προφανώς αυτή που βρίσκεται στην ιστοσελίδα είναι περίληψη. Στη περίληψη παρουσιάζονται μόνο τα αποτελέσματα και όχι η μεθοδολογία.

Ας πούμε:

Υπάρχουν ένα σωρό δουλειές στο δημόσιο τομέα που για ευνόητους λόγους δεν υπάρχουν στον ιδιωτικό (αστυνομικοί, στρατιωτικοί, πυροσβέστες, διπλωμάτες κλπ) και αντιστρόφως (χρηματιστές, ασφαλιστές, μεσίτες, γκόλντεν μπόυς κλπ). Αυτοί, προφανώς, κάπου τσουβαλιάζονται ώστε να συγκριθούν. Ακόμα και η κατηγορία "πωλητές" - δεν ξέρω στο δημόσιο ποιός πουλά τί ;

Αλλά, ακόμα και αυτοί που είναι συγκρίσιμοι.... Στο διδακτικό προσωπικό για παράδειγμα, στη μέτρηση του μισθού του ιδιωτικού υπολογίζουν και όσους είναι υπάλληλοι σε ιδιωτικά φροντιστήρια (χωρίς 13ο, με ετήσια απόλυση τους μήνες του καλοκαιριού κλπ) ;

Αφήνουμε τη στατικότητα, αφού πολλοί στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται με τη μορφή "προμήθειας", κάτι που προφανώς αλλάζει σε περιόδους φούσκας και περιόδους κρίσης.

Ας πούμε, όμως, ότι το τσουβάλιασμα έγινε με ένα τρόπο μεθοδολογικά σωστό.
Τα νούμερα έχουν σημασία και ως ποσοστά και ως απόλυτοι αριθμοί ανάλογα με το τί παρουσιάζεται.

Ας τα βάλουμε σε ένα πίνακα και να κάνουμε κάποιες συγκρίσεις. Ο πίνακας παρουσιάζει πόσο μεγαλύτερο ποσοστό πληρώνεται ο δημόσιος υπάλληλος, σε σχέση με τον υπάλληλο του ιδιωτικού τομέα.



Τί μπορούμε να δούμε από τα πιο πάνω; (θεωρώντας ότι τα νούμερα της έρευνας, από την ίδια πηγή με το άρθρο του Πολίτη – καθώς και τα νούμερα στο άρθρο είναι σωστά)

Καταρχήν, φαίνεται ότι από το 2009 μέχρι το 2012 οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ κατά μέσο όρο αμείβονταν 43% ψηλότερα σήμερα αμείβονται μόνο 16%, ψηλότερα, ενώ με τα μέτρα θα γίνει 5%.

Οπόταν, το μεγαλύτερο κομμάτι της στρέβλωσης έχει είδη διορθωθεί. (Αμ δε , δεν τους φτάνει για τον οικονομικό συντάκτη αυτό είναι απαράδεκτο, αφού λόγω μονιμότητας οι δημόσιοι υπάλληλοι έπρεπε να πληρώνονται λιγότερα από τους ιδιωτικούς).

Το πιο σημαντικό, βεβαίως, είναι ότι ενώ οι ανειδίκευτοι εργάτες του δημοσίου πληρώνονταν 45% περισσότερα από τους αντίστοιχους του ιδιωτικού τομέα το 2009 , σε μόλις τρία χρόνια πληρώνονται τα υπερδιπλάσια.

Που μπορεί να σημαίνει ότι:
Α) Οι μισθοί των χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκαν δραματικά ή
Β) Έγινε πραγματικοί σφαγή στους μισθούς των χαμηλόμισθων στον ιδιωτικό τομέα.
Γ) και τα δύο μαζί

Εσείς πιο από τα πιο πάνω νομίζεται ότι έγινε ;
Η απάντηση υπάρχει εν μέρει στο άρθρο του Πολίτη, αφού φαίνεται ξεκάθαρα, ότι το 2011 τουλάχιστον οι μισθοί στο δημόσιο μειώθηκαν.... Οπόταν....
Το πρόβλημα, βεβαίως, βρίσκεται στη στατικότητα της αντίληψης τους (αφού κινούνται κλασικά με χρόνους χρηματιστηρίου και όχι χρόνο της πολιτικής οικονομίας) και στη πίστη τους, στην αποτελεσματικότητα της ελεύθερης αγοράς.

Αν, λέει, αποφασιστούν οι οριζόντιες περικοπές που εισηγείται η τρόικα, θα εξισωθούν οι μισθοί δημόσιου και ιδιωτικού.... Μα αφού μετά από κάθε περικοπή στο δημόσιο, ακολουθεί σφαγή στον ιδιωτικό τομέα. Που σημαίνει ότι αν μειωθούν ακόμα περισσότερο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, τότε το χάσμα θα εξακολουθήσει να υφίσταται.... οπότε, θα χρειαστούμε ξανά νέες περικοπές και τανάπαλιν.

Συγκρίνεται τα νούμερα του 2009 και του 2012 των «ακαδημαϊκών ερευνών» και η απάντηση είναι μπροστά σας.

Άσε που προκύπτει ένα άλλο ερώτημα.
Αν οι μέσοι μισθοί δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων από το 2009 ως το 2012 συγκλίνουν, (από 43% περισσότερα στο 16%) ενώ για τους χαμηλόμισθους κινούνται στην αντίθετη πορεία (για το διδακτικό προσωπικό είναι λίγο πολύ σταθερά), τότε ξανά ένα από τα πιο κάτω μπορεί να συμβαίνει

Α) Οι μέσοι και υψηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι δέχτηκαν τρομερές μειώσεις στους μισθούς τους
Β) Οι μέσοι και υψηλόμισθοι ιδιωτικοί υπάλληλοι δέχτηκαν τρομερές αυξήσεις στους μισθούς τους.
Γ) και τα δύο μαζί

Δεν έχω την απάντηση την αφήνω στη κρίση σας .

Τα νούμερα, βεβαίως, έχουν σημασία και ως ποσοστά και ως απόλυτοι αριθμοί αναλόγως με το τί παρουσιάζεται
Γιατί κάπου θα θέλαμε να μας πουν πόσα πληρώνεται κατά μέσο όρος ο χαμηλόμισθός στον ιδιωτικό τομέα ;
Σε ευρώ να μας πουν, όχι σε ποσοστά.
Και μετά, βεβαίως, να μας πουν με τούτο το ποσό, αν οι ίδιοι μπορούν να ζήσουν....
Απόλυτους αριθμούς, επίσης, θα θέλαμε για το πόσοι ακριβώς είναι οι χαμηλόμισθοι και οι υψηλόμισθοι ; Έχει διαφορά.

Επίσης, το διάγραμμα 5 στη σελίδα 3 της έρευνας, δεν δείχνει μόνο ότι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού έχουν μεγαλύτερη απόσταση από το μέσο μισθό σε σχέση με αυτούς του ιδιωτικού (και το αντίθετο για τους ψηλόμισθους). Από το ίδιο ακριβώς διάγραμμα, (με τη δική τους μεθοδολογία και αριθμούς) φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο "χαμηλόμισθος" και "ψηλόμισθος" του δημοσίου τομέα είναι πιο κοντά στο μέσο μισθό.

Σε αντίθεση με τον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα (όπου τα κέρδη και την παραγωγικότητα τα παίρνουν αποκλειστικά τα χρυσά παιδιά) ο πίνακας δείχνει, επίσης, τη τεράστια ανισότητα που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν φαίνεται αυτό να είναι άξιο λόγου να αναφερθεί....

Και όλα αυτά, όταν ο ίδιος ο Economist σε πρόσφατη έκδοση λέει ξεκάθαρα πλέον ότι οι ανισότητες, δεν είναι απλώς κοινωνικά άδικες, αλλά πλέον στέκονται τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Πλέον, δεν είναι απλώς θέμα "κατά το δοκούν δικαιοσύνης" - οι πιο έξυπνοι έχουν ξεκινήσει να καταλαβαίνουν ότι η ανισότητα "δεν συμφέρει".

Παρ’ όλα αυτά, η έρευνα του πανεπιστημίου, καθώς και ο αρθρογράφος του Πολίτη στηρίζουν την όλη ανάλυση τους πάνω σε μια υπόθεση, η οποία δεν είναι αποδειγμένη, ούτε καν με βάση τη θεωρία της ελεύθερης αγοράς.

Οι υποθέσεις βάση των οποίων παρουσιάζουν τα δεδομένα και προτείνουν λύσεις είναι η εξής δύο:

Στον Πολίτη:
«ελάχιστοι αντιλαμβάνονται ότι το χάσμα απολαβών – παραγωγικότητας είναι η ρίζα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης»

Στην έρευνα:
"Ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα τείνει να είναι ίσος με τη παραγωγικότητα του υπαλλήλου. Αν είναι πιο ψηλός, η επιχείρηση θα κλείσει. Αν είναι πιο χαμηλός η επιχείρηση θα προσλάβει περισσότερους υπαλλήλους μέχρι ο μισθός να είναι ίσος με τη παραγωγικότητα. Επομένως, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι σημείο αναφοράς για να εκτιμηθεί πόσο υπεραμοίβονται ή υποαμοίβονται οι δημόσιοι υπάλληλοι"

Είναι, όντως, ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα ίσος με τη παραγωγικότητα ;
Ένα σωρό έρευνες, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, κυρίως μετά την επικράτηση του νεοφιλελεύθερου δόγματος έχουν αποδείξει ότι, ενώ η παραγωγικότητα αυξάνεται, οι πραγματικοί μισθοί, είτε έχουν μείνει, σταθεροί είτε (στις πλείστες περιπτώσεις) έχουν μειωθεί.
Οπόταν, η βασική υπόθεση που στηρίζεται σε ένα θεωρητικό κατασκεύασμα, δεν στηρίζεται από τα δεδομένα. Στηρίζεται στη θρησκευτική (σε βαθμό φονταμενταλισμού ενίοτε) πίστη, ότι επειδή είναι το αποτέλεσμα της αγοράς είναι αυτόματα το σωστό - και αν τα δεδομένα λεν άλλα, τότε ή μιλούμε για στρέβλωση ή για μια διαδικασία προς τη διόρθωση.... Την πιθανότητα να κάνουν λάθος την έχουν απολύσει εκ προοιμίου.

Αντί να ρωτήσουν πόσα παράγει; πόσα αμείβεται ; Αμείβεται σε σχέση με την παραγωγικότητα του ;

Αποφασίζουν να βάλουν το άλογο μπροστά από την άμαξα. Οπόταν λεν ; Πόσα πιάνει; Τόσα. ΑΡΑ τόση είναι η παραγωγικότητα του, ΑΦΟΥ η αγία ελεύθερη αγορά πάντα κάνει το σωστό.
Εμμ. Δε δουλεύει έτσι η επιστήμη.
Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε βασικούς κανόνες μεθοδολογίας.

Έλα στο παζάρι να δεις, αν οι εταιρείες δουλεύουν όπως πιο πάνω.

Γιατί δεν δοκιμάζει κάποιος αυτής της άποψης να πάει σήμερα στον εργοδότη του και να του πει : Κοίτα να δεις μάστρε, πέρσι έκαμα 1000, φέτος έκαμα 1500 κομμάτια (πέρσι δούλευα τόσες ώρες, φέτος δούλεψα περισσότερες κλπ), θέλω 50% αύξηση.
Πόσες πιθανότητες έχει να του πει:
Εντάξει γιε μου να σου δώσω ή
Φύε γιε μου και βρίσκω άλλο πιο φτηνόν που εσένα.

Τούτοι οι θεωρητικοί της ελεύθερης αγοράς, με κάνουν να αναρωτούμαι μερικές φορές αν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

Είναι τόσο βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση ότι, αφού έτσι είναι το αποτέλεσμα στον ιδιωτικό τομέα, αυτό είναι αυτόματα παραγωγικό. Ούτε πώς οι παραγωγικοί τραπεζίτες έχουν βουλιάξει, όχι μόνο τις επιχειρήσεις τους, αλλά κινδυνεύουν να βουλιάξουν και την οικονομία. Και άμα το πεις , ε τότε είναι έλλειψη εποπτικού πλαισίου τη στιγμή που οτιδήποτε έχει να κάνει με το κράτος τους προκαλεί αλλεργία.

Επίσης, η ίδια η θεωρία της ελεύθερης αγοράς αναφέρει πέρα από την παραγωγικότητα και άλλους παράγοντες που καθορίζουν το ύψος του μισθού. Με πιο σημαντικό, βεβαίως, τη ζήτηση και την προσφορά.

Απλώς παραδείγματα.
Σε περίοδο κρίσης, με την αγορά στο ναδίρ και την ανεργία να αυξάνεται, μειώνεται η ζήτηση για εργασία, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η προσφορά (ελέω ανεργίας), με αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών - το οποίο ουδεμία σχέση έχει με την υφιστάμενη παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Όσον αφορά, κυρίως, στους χαμηλόμισθους εργάτες μέρος της απάντηση δόθηκε από το δικηγόρο των τραπεζών και πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών, όταν επιχειρηματολογούσε κατά του κατώτατου μισθού. Οι ξένοι εργάτες είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν με πιο χαμηλούς μισθούς, αφού στη χώρα τους το κόστος ζωής είναι κατά πολύ χαμηλότερο. Με αποτέλεσμα να συμπιέζονται ακόμα περισσότερο οι μισθοί στις θέσεις για ανειδίκευτους εργάτες. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί, λόγω της φτώχειας τους, δέχονται χαμηλότερους μισθούς είναι προφανές ότι ουδεμία σχέση έχει με την παραγωγικότητα τους.

(Και για αυτό ο συντάκτης παραπονιέται στο άρθρο της 3/11. «Ήδη η κυβέρνηση δεν δίνει με ευκολία άδειες εργασίες. Βγάζει τη πίστη όλων όσους θέλουν να εργοδοτήσουν ξένους. Ήδη, κάνει περισσότερους ελέγχους»..... Όπα! Κινδυνεύουμε να ξεφύγουμε και από τα όρια της νομιμότητας. Μας ενοχλεί πλέον και ο έλεγχος)

Με το ίδιο σκεπτικό εξηγείται και η διαφορά μισθών μεταξύ του διδακτικού προσωπικού στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι γνωστό ότι στην κυπριακή κοινωνία έχουμε περισσότερους δασκάλους/καθηγητές από όσους μπορεί να απορροφήσει το δημόσιο. Η αυξημένη προσφορά είναι εμφανής ότι δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες ιδιωτικού τομέα να κατακρημνίσουν τους μισθούς του διδακτικού προσωπικού.

Να μην αναφέρουμε, βεβαίως, ότι στην έρευνα του Economist, υπάρχει η παραδοχή ότι η αυξημένη ανισότητα είναι μεταξύ άλλων αποτέλεσμα της μείωσης της δύναμης των συντεχνιών.

Καθώς, αναφέραμε και πρόσφατα με βάση ακόμα τις δικές τους έρευνες (global competitiveness index), οι κύπριοι διευθυντάδες του ιδιωτικού τομέα είναι οι ίδιοι μια από τις σοβαρότερες αιτίες της χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Παρόλ’ αυτά, οι συντάκτες της έρευνας και του άρθρου, επιμένουν - ΑΦΟΥ τα παίρνουν, ΑΡΑ τα δικαιούνται.

Τέλος, ένα σχόλιο για το τρόπο που βγάζουν συμπεράσματα. Στο άρθρο της 3/11, έχει λέει πρόβλημα για ένα συνέδριο που διοργανώθηκε και αφορά στην ανισότητα μισθού ανδρών και γυναικών. Και λέει γιατί να κάνουμε συνέδρια για μια διαφορά 15-25%, «ενώ για ένα χάσμα 100-120% σιωπούμε».

Το 100-120%, βεβαίως, αφορά χαμηλόμισθους και διδακτικό προσωπικό, όχι το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.... λεπτομέρειες...
Στο δικό του άρθρο, μόλις της προηγούμενη βδομάδα (όπως είπαμε πιο πάνω) ο μέσος μισθός είναι μόνο 16% ψηλότερος.
Αλλά το πιο σημαντικό:
Συνέδριο για την ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών γίνεται με σκοπό να αυξηθεί ο μισθός των γυναικών και όχι να πέσει ο μισθός των ανδρών.... Σε αντίθεση με τις δικές του απόψεις....

Μετά από τη πιο πάνω έρευνα και εισηγήσεις αναρωτιέμαι τί (μπορούμε) να περιμένουμε.
Θα σταματήσουν, άραγε, να δημοσιεύουν μισθούς υψηλόμισθων (χαμηλόμισθων) δημοσίων υπαλλήλων, αφού τελικά έχει αποδειχθεί ότι έπρεπε να πληρώνονται περισσότερα;

Και θα ξεκινήσουν να δημοσιεύουν τους μισθούς των χαμηλόμισθων υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων ;

ΣΚΑΝΔΑΛΟ: ΕΝΩ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΛΠΑΖΕΙ ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΤΥ ΜΕ 1200 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ.


Από Δέφτερη Ανάγνωση 2012-11-21 05:10:18

http://www.defterianaynosi.com/article.php?id=419