Ο χριστός τζαι η Παναγία.
Δεν θα συζητήσω πως, αλλά εκατάληξα εχτές τζαι επήα στη συγκέντρωση στη Λεμεσό. Πολύς κόσμος πρέπει να πω. Οι περισσότεροι μεγάλοι άνθρωποι. Στους πάγκους εφημερίδες με τίτλο "τρέμουν οι ναινέκοι". Στο ακροατήριο άκουες κόσμο, πολύ κόσμο να έχει επαφή με τες προσφυγές. Άλλοι εκάμαν. Άλλοι εξέραν κάποιους που εκερδίσαν στο ΕΔΑΔ. Άλλοι εκάμαν στην επιτροπή, άλλοι τους επαραπέμψαν στην επιτρόπή τζαι δεν εθέλαν να παν. Άλλοι είχαν είδη δηλώση συμμετοχή στη νέα μαζική προσφυγή. Το κλίμα δε, ήταν μεικτό. Κάποιοι ήταν προδιαθετημένοι να πιστέψουν. Απογοητευμένοι που το ΕΔΑΔ, εθυμίζαν κάτι που έργα αμερικάνικα με πάστορες , που τους βλέπουν τζαι φωνάζουν : Yes I believe. Οι υπόλοιποι ήταν τζαι λίον υποψιασμένοι. Πόσα εννα θέλει τούτος τωρά ; όμως είναι κόσμος που κάτι θέλει να κάμει. Νιώθει ότι έτσι κάμνει κάτι. Ότι, αν μπορεί να βοηθήσει να καταδικαστεί η Τουρκία θέλει να το κάμει.
Οι κύριοι παίχτες ήταν δύο. Ο "ακαδημαικός" Μαυρίδης και ο ελληνοαμερικάνος δικηγόρος Αθανάσιος Τσιμπίδης. Ο τσιμπίδης δεν εμίλαν ελληνικά έτσι αναγκαστικά εγίνετουν μετάφραση. Από μάρκετινγκ ο άνθρωπος ήταν αλάνθαστος. Δεν έκαμε ούτε ένα λάθος. Πάντα αναφέρετουν στα κατεχόμενα ως Pseudostate, στην επιτροπή αποζημιώσεων ως Trojan Horse, πότε βεβαίως δεν είπε Istanbul, και έτσι η μόνη ελληνική λέξη που είπε ήταν Κωνσταντινούπολη. Δεν έλλειψαν βεβαίως αρκετά επιθέτα για τους τούρκους. Και βεβαίως δεν έλειψαν και τα προδοτικά και τα συνομοσιολογικά. Αν κάποιος λέει έκαμε προσφυγή στην επιτροπή ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να λάβει μέρος στην ομαδική αγωγή. Και όταν κάποιος του είπε ότι δεν μπορεί να το σταματήσει - τότε είπε ότι αυτό θα ήταν προδοσία - και ότι βεβαίως θα υπάρχουν και βαλτοί που θα θέλουν να βλάψουν το σκοπό μας.
Μελετημένος στο φουλ!
Λοιπόν. Τι μας είπε ;
το φυλλάδιο που μας εδώκαν αναφέρει αυτολεξεί: "Στις ΗΠΑ σε δικαστική απόφαση ορόσημο (Kirham v, Air France), καταδικάστηκε το κράτος της Γαλλίας για πράξεις της Air France που συνέβησαν έξω από την επικράτια των ΗΠΑ και ο δικηγόρος ήταν ο ελληνοαμερικάνος Αθανάσιος Τσιμπίδης.Ο Α.Τσιμπίδης τεκμηριώνει την άποψη πως παρόμοια αγωγή μπορεί να υποβληθεί ενώποιον δικαστηρίου στις ΗΠΑ με ομαδική παγωγή για απαίτηση αποζημιώσεων λόγω παραβίασης της αμερικάνικης νομοθεσίας"
Η ιστορία υπάρχει εδώ
http://caselaw.findlaw.com/us-dc-circuit/1436432.html
εν συντομία, μια τύπισα εγόρασε ένα εισητήριο στις ΗΠΑ από την Air France. Η κοπέλα επήε στο παρίσι όπου δεν την εξυπηρετήσε όπως έπρεπε η εταιρεία. Της εκίνησε αγωγή στις ΗΠΑ τζαι εκέρτησε.
Τόσο απλά.
Το φυλλάδιο όμως άλλα λέει. Λέει ότι αναγκάστηκε το κράτος τη Γαλλίας να πληρώσει αποζημιώσεις. Και αφού σε αυτή την απόφαση σταθμό, η αμερικάνικη δικαιοσύνη κατάδίκασε ένα άλλο κράτος, τότε θα μπορούσε να καταδικάσει και όλα τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου - δηλαδή το εξής ένα : τη βαρβαρική Τουρκία !!!!
Με βάση τουτου ο τύπος για να πείσει το κοινό ότι θα κερδίσει ανακάτωσε διάφορα άσχετα μεταξύ τους θέματα.
1. τη γνωστή υπόθεση ότι ο βάση του αμερικάνικου νόμου τα αμερικάνικα όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθετικούς σκοπούς.
2. το ότι η τράπεζα HSBC, κάμνει συναλλαγές με το ψευδοκράτος
3. ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ. ¨Οτι κάποια γραφεία που ανοίγει το ψευδοκράτος στις ΗΠΑ. φέρουν διακριτικά του ψευδοκράτους. Ότι ο πρέσβης του ψευδοκράτους δεν έχει βίζα διπλομάτη αλλά εμπορική βίζα (!!!!!).
4. Πολές κατηγορίες ενάντια στο ΕΔΑΔ, ότι καθυστερεί, ότι είναι πολιτικοποιημένο, ότι αναγνώρισε τη τβδκ. Τουναντίον, ένα ασταμάτητο σιομάλισμα στη αμερικάνική δικαιοσύνη. Γιατί είναι γρήγορη. Γιατί έχει ένορκους - οι οποίοι "είναι απλοί άνθρωποι σαν και εσάς" και απολείεται να μην καταλάβουν το πόνο σας. Γιατί στο αμερικάνικό δίκαιο δεν θα πιάσεις μόνο απώλεια χρήσης, αλλά και απώλεια εμπορικής χρήσης, τζαι τόκους, τζαι ψυχολογικά - εν ολίγεις ένα σατσίν λίρες. Τες οποίες μάλιστα η αμερική θα αναγκάσει τη τουρκία να πληρώσει. Τζαι αν με τα πληρώσει θα τα κατακρατήσει που τζίηνα που της διά.
οι διαφάνιες υπάρχουν και στο γιουτιουμπ.
http://www.youtube.com/watch?v=wDdDL4R8tL0
http://www.youtube.com/watch?v=9mXb8Hp-Lgg
ο κόσμος ήθελε να ρωτήσει. Αλλά καταρχή ο ακαδημαικός, ήθελε πρώτα να θέσει ερωτήματα που "ετεθήκαν τη προηγουμένη". Τα "σημαντικά" αυτά ερωτήματα ήταν : μπορώ εγώ ως μη-αμερικάνος να προσφύγω σε αμερικάνικο δικαστήριο ; Αν είμαστε 5 συνιδιοκτήτες θα μας χρεώνεις με τη κελλέ ή με το κοτσιάνι ; Αν έκαμα προσφυγή στο εδαδ αλλά όχι στον δούρειο ίππο, μπορώ να κάμω προσφυγή ; Αν το ακίνητο μου το έβαλα στο φορέα μπορώ να κάμω προσφυγή ; Αν στο ακίνητο μου είχε ξενοδοχείο θα με χρεώσεις το ίδιο; Αν η δική πάει στο ανώτατο θα με χρεώσεις ξανά ;
Εν ολίγεις τα σημαντικά ερωτήματα από τον "ακαδημαικό", αφορούσαν στο να αποδείξουν ότι ο αγώνας δεν γίνεται για τες λίρες αφ΄ενός, και να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να μας εμποδίζει να κάμουμε προσφυγή.
Αν και με εξαίρεση ένα δικηγόρο, και οι ερωτήσεις του κοινού στα ίδια πλαίσια εκινούνταν. Ενδιαφέρον ήταν όταν ένας εσυκώστηκε τζαι είπε: μα πως λέεις ότι 7% κομισσιον χρεώνεις, αφού εμείς που υπογράψαμε πρώτοι, το συμβολαιο μας λαλεί 25% ; Οι καχύποπτοι εκάμαν : α ώστε...... Το, " α ώστε" επαναλήφθηκε όταν ακούστηκε ότι αρχικά ήταν τζαι ο λουκαίδης στην ιστορία, αλλά τελικά (άγνωστο γιατί) ετράβησε πίσω.
Η επόμενη βεβαίως λογική ερώτηση, αν μπορεί ο οποιοσδήποτε να προσφύγει εναντίον κράτους, σε ένα άλλο κράτος ο "ακαδημαικός" δεν εθεώρησε σημαντικό να το ρωτήσει. Πέρα που το ότι ψεύδουνται. Γιατί η Γαλλία δεν εκαταδικάστηκε γιατί προφανώς άλλο Αir France και άλλο Republic of France. Αλλά κυρίως γιατί δεν είναι δυνατόν να δικάζουνται χώρες σε άλλα δικαστήρια.
Αν δηλαδή ένας γερμανός, ένα εγγλέζος είχε πρόβλημα με τη κυπριακή δημοκρατία, θα μας εκίνας αγωγή στην Αμερική. Τζαι εμείς θα το δεχούμαστουν ; Καταρχή είναι παραβίαση κυριαρχίας. Μόνο διεθνη δικαστήρια μπορούν να καταδικάσουν κράτη, τζαι τούτο μόνο στη περίπτωση που τα κράτη αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Γιατί έτσι είναι οι διεθνείς σχέσεις.
Το ερώτημα γιατί μαζική προσφυγή δεν ξεκαθαρίζεται. Εξ άλλου όσες φορές μια δικαστική μάχη έφερε αποτέλεσμα δεν έγινε μέσω της μαζικής οδού. Στο φυλλάδιο λέει βεβαίως, ότι "το Δικαστήριο στις ΗΠΑ ενδέχεται να μη δεκτεί άλλες ομαδικές αγωγές για το ίδιο θέμα στο μέλλον". Ε, τότε προς τι το σιομάλισμα προς την αμερικάνικη δικαιοσύνη. Αν εσύ κάμεις προσφυγεί στη τουρκία τζαι κερτίσεις, γιατί να μεν μπορώ να κάμω τζαι γω μετά. Αφού έχω τζαι γω τίτλο. Τι σκατά δικαιοσύνη εν τούτη.
Δεν εκατάλαβα επίσης, τι σχέση έχουν τα αμερικάνικα όπλα. Οι αμερικάνοι έτσι τζι αλλιώς "ετιμωρήσαν" τους τούρκους με ένα εμπάργκο δύο χρόνων. Μετά που ανακατωθήκαν οι εταιρείες (τζαι εμείς απορίψαμε πρόταση για την αμμόχωστο) οι αμερικάνει ήραν το εμπάργκο. Όμως δεν εκατάλαβα τι σχέση έχουν τα όπλα με το δικό μου κοτσιάνι. Αφ ετέρου, αφού είναι έτσι ευαίσθητος ο νόμος, να υποθέσω ότι σε αυτό το μεγάλο κέντρο της δικαιοσύνης, μπορεί ένα ιρακινός να κινηθεί νομικά ενάντια στον αμερικάνικο στρατό και το κράτος των ΗΠΑ, για επιθετκή χρήση των όπλων τους ; έτσι ένι ένεν ; !!!
Εψευδετουν ξεκαθαρα ότι το ΕΔΑΔ αναγνωρίζει την ΤΒΔΚ, ενώ μας επαναλάμβανε ότι οι αμερικάνοι δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος...... όχι πως δεν αναγνωρίζουν το κόσοβο..... Όπως λέει όμως το φυλλάδιο "η αγωγή στρέφεται εναντίον της Τουρκίας, του ψευδοκράτους και της μεγάλης διεθνους Τράπεζας HSBC". Μα πως θα κάμεις αγωγή σε μια υπόσταση η οποία βάση του αμερικάνικου νόμου δεν αναγνωρίζεται ;
Αλλά είπεν τζαι ανάποδο. Ενώ υπάρχει ασυλία για τα nations (όπου η μεταφράστρια τα ανάφερε ως κράτη), επειδή τη τβδκ δεν είναι nation, θα μπορεί να την πάρει δικαστήριο. Ε, τότε πως θα πάρει τη Τουρκία ;
τωρά πως ανακάτωσε τη τράπεζα..... τζαι καλά η τράπεζα μπορεί να της κινήσει αγωγή. Στο κοτσιάνι μου εμένα πως θα φτάσει ;
Εν ολίγοις, το πιο σημαντικό ερώτημα που δεν ετέθηκε ήταν.
Ρε, μα κοροιδεύκετε μας ;
(Αν κάποιος βεβαίως θέλει να θέσει το ερώτημα, οι συγκεντρώσεις συνεχίζονται σήμερα και αύριο, στη λευκωσία)
Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011
Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011
για τα επισόδεια στο λύκειο στη λάρνακα
έτσι τζι έτσι εφτάσαμεν τζαι στα επισόδεια στη λάρνακα. έχει και ο υπουργός ένα δίκαιο , έχουν τζαι όσοι εσπέρναν μίσος τόσον τζαιτό τζαι προσπαθούν τωρά να φκουν κούπα - άπανη: υπάρχει βία στη κοινωνία και στη νεολαία.
οπαδική, μεταξύ σχολείων, μεταξύ περιοχών.... πιο παλία (επειδή νομίζουμε ότι παλιά ήταν πάντα πιο καλά), είχαμε στα σχολεία και πολιτική βία.
Εντάξει, πριν δεν είχαμε βία μεταξύ "δικών μας" και "ξένων", γιατί ξένους εν τζαι είχαμε. εν τζαι πιο εύκολο να χωριστείς. εν πιο εύκολο να ομαδοποιηθείς. εσυ μιλάς έτσι, τζίηνοι μιλούν άλλοσπως. τζαι τζίηνοι είναι τζαι πιο φτωσιοί. Εν τζαι σημαίνει βεβαίως ότι επειδή μιλούν διαφορετικά πρέπει αναγκαστικά να δερτούν. τζαι στα ιδιωτικά σχολεία έσιει δικούς μας τζαι ξένους. Τζαι έστω αν στα διαλλειματα οι κυπραιοί εννά κουλιάζουν με τους κυπραιούς, οι εγγλεζοκυπραιοί μεταξύ τους, όπως οι ρώσοι, οι άραβες κλπ, τουλάχιστο τζαμέδεν δέρνουνται... ακόμα.... μπόρει ναν επειδή εν παραπάνω η λίρα τζαμέ.....
όπως τζαι να σιει, η φτώχια που τη μια, και ανυπαρξία συννεόησης εν εύκολο να δημιουργήσει ομάδες, τζαι από τες ομάδες συγκρούσεις στο μέρος τζίηνο της κοινωνίας, που έτσι αλλιώς από ανέκαθεν είναι πιο βίαιο - στη νεολαία. Τουλάχιστό τζίηνο που έσιεί να κάμει η υπόλοιπη κοινωνία και πολιτεία είναι μεν άφκει φυτίλια.
Και ποιος τα άφκει. πρώτον το σχολείο το ίδιο, τζαι δεύτερο οι τσεκολόγοι.
ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του λοίζου αντωνίου στην αλήθεια, που αν όντως είναι έτσι τότε γιατί απορούμε:
"Προσέξτε το αυτό: Οι αραβόφωνοι μαθητές του Λυκείου της Βεργίνας, δεν ήταν μαθητές με κανονικό καθεστώς. Ήταν μαθητές- ακροατές. (!!!!)
Μαθητές ακροατές είναι εκείνα τα παιδιά που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα και δεν έχουμε στοιχεία για το επίπεδο των γνώσεών τους σε κάθε μάθημα. Τους μαθητές αυτούς τους ρίχνουμε σε τάξεις «κανονικών μαθητών» και τους υποχρεώνουμε να παρακολουθήσουν όλα τα μαθήματα που παρακολουθούν οι άλλοι. Οι καθηγητές, σε αυτά τα παιδιά, δεν βάζουν βαθμούς και δεν τα αξιολογούν με κάποιο τρόπο.
Απλώς οι μαθητές-ακροατές, τον επόμενο χρόνο έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στα τμήματα ως «κανονικοί μαθητές».
Ελάτε τώρα στη θέση ενός μαθητή-ακροατή. Είστε 16 χρόνων σε ελληνικό σχολείο, μιλάτε μόνο αραβικά και στην έδρα μία φιλόλογος διδάσκει Σεφέρη ή ένας φυσικός εξηγεί τους νόμους του Νεύτωνα. Εσείς τι θα κάνατε;
Αυτό που γίνεται σχεδόν σε κάθε σχολείο που λειτουργεί ο θεσμός: Οι μαθητές αυτοί καταντούν τα καρκινώματα του σχολείου. Πρόκειται για ένα θεσμό που από μόνος του αποτελεί το άλλοθι στην έλλειψη πολιτικής σχολικής υποδοχής των ξένων, αλλόγλωσσων μαθητών.
Αν οι μαθητές ακροατές είναι ελάχιστοι, μονοψήφιος ίσως αριθμός, το πρόβλημα ελέγχεται. Αν είναι περισσότεροι, συχνά ξεφεύγει. "
http://www.alitheiaportal.com/alitheia/koinonia/mathetes-akroates-karkinomata-sta-skholeia.html
αν εν έτσι που λειτουργούν τα σχολεία, δεν μπορώ να καταλάβω τι επεριμέναμε να συμβεί !
το δεύτερο είναι οι τσεκολογία. Η οποία είναι ένα θέμα από μόνη της, αλλά αφού εφτάσαμε στο σημείο να δερνούμαστε, πρέπει να το αναφέρουμε.
Ίσως είναι το πιο αισχρό, το πιο σιχαμερό θέμα που αναδείχθηκε τη περασμένη χρονιά.
Το οποίο έχει ένα σωρό παράλογα, ένα σωρό αντιφάσεις - και όμως πουλά.
Πως οδηγεί, η τσεκολογία στη βία ; Μα είναι απλό. θυμούμαι μια συζήτηση στην εκπομπή της ειρήνης:
Κουλίας : Πιανούν 2,500 ευρώ το μήνα. έρκουνται τζαι κάμνουν που 5-6 κοπελλουθκια ο καθένας. έρκουνται τζαι φέρνουν που 2 γενέτζιες ο καθένας, τζαι πρέπει εμείς να τους έβρουμε που θκύο σπίθια.
Βαρνάβας; Με έτσι ποσά οι πολίτες δίκαια προκαλούνται. Τι θα πει ο συνταξιούχος που πιάνει 300 ευρώ, τζαι ο πρόσφυγας, τζαι ελληνοκύπριος άπορος ;
Θεμιστοκλέους: Εγώ προειδοποιώ ότι αν δεν αλλάξουμε πολιτική θα έχουμε και άλλα επισόδια βίας.
Να πως όδηγεις το κόσμο στη βία. Δεν χρειάζεται να πεις, εν πουστόμαυροί, εν κιλλήντζιροι. Δεν χρειάζεται να πεις: εφκάτε δέρτε τους, τους τζεγκένιες. Δεν τους χρωστούμε τίποτε τζαι τρων μας τες λίρες μας. Εν τζαι εν ανάγκη να το πεις έτσι, για ανοίξεις το δρόμο προς τη βία.
Γιατί ;
γιατί ο πρώτος χρησιμοποιεί συχνά και ασύστολα τον πλυθηντικό. Βρίσκει τες ακραίες περιπτώσεις, χωρίς να αναφαίρει ότι αυτό προνοεί ο νόμος που τζαι τζίηνος εψήφισε, χωρίς να αναφαίρει τι διάστημα καλύπτει το τσέκι που ανεμίζει....... αλλά το χειρότερο χωρίς ποτέ να λέει άλλο νούμερο. Και βεβαίως χωρίς ποτέ κανένας δημοσιογράφος να του θέτει το ερώτημα. είναι συγκλονιστικό ότι για κανένα δημοσιογράφο δεν είναι σημαντικό το ερώτημα, πόσοι πιάνουν 2500 ευρώ, πόσοι έχουν 5-6 κοπελλούθκια, πόσοι έχουν 2 γενέτζιες. Γιατί αυτή είναι η δύναμη του φακού. Άμαν φκεις τζαι πεις πιάνουν, κάμνουν, φέρνουν..... αμέσως τους έτσουβάιασες ούλους μαζί. Ακόμα τζαι αν κάποιοι εκμεταλεύκουνται το σύστημα, με τη συστηματική χρήση του πλυθηντικού έχεις απονομιμοποιήσει όλους τους πολιτικούς πρόσφυγες. έχεις είδη δημιουργήσει τον εχθρό.
Οι άλλοι δύο το μόνο που κάμνουν είναι να διούν νομιμοποίηση στη βία। Γιατί όταν λέεις δίκαια προκαλούνται οι υπόλοιποι που δεν πιάνουν τόσα, ε, τότε η βία έχει πλέον νομιμοποιηθεί ! εν κοντά στο νου। Από ανέκαθεν ο αδικημένος έχει το δικαίωμα στη βία। Η βία του αδικημένου είναι πάντα δικαιολογημένη, έστω τζι αν το απαγορεύει ο νόμος। Είτε απελευθεροτικός είναι, είτε εργασικός είναι, είτε ενάτνια σε διακρίσεις είναι ο αγώνας τους αδικημένου πάντα εδικαιλογούσε τη βία।
Αν τζαι τούτη συχνα γίνεται φτηνή δικαιολογία - από τους ανθρωπιστικούς βομαβρδισμούς, μέχρι στα σωματία που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη βία των φιλάθλων τους με το "μας προκάλεσε ο διαιτητής" - η βία όταν εξασκηθεί, ψάχνει να έβρει νομιμοποίηση σε μια αδικία। Στη δική μας περίπτωση, αφού πείσουμε το κόσμο ότι αδικείται , αφού πείσουμε το κόσμο ότι δίκαια προκαλείται, φκαίνουμε τζαι προειδοποιούμε για βία - a self fullfilling prophecy।
Γιατί εσύ δεν προκαλείσαι από τα επιδόματα των μεταναστών ;
Ε, όχι κύριε δεν προκαλούμαι.
Αλλά αυτό θα είναι το θέμα της επόμενης ανάρτησης.
οπαδική, μεταξύ σχολείων, μεταξύ περιοχών.... πιο παλία (επειδή νομίζουμε ότι παλιά ήταν πάντα πιο καλά), είχαμε στα σχολεία και πολιτική βία.
Εντάξει, πριν δεν είχαμε βία μεταξύ "δικών μας" και "ξένων", γιατί ξένους εν τζαι είχαμε. εν τζαι πιο εύκολο να χωριστείς. εν πιο εύκολο να ομαδοποιηθείς. εσυ μιλάς έτσι, τζίηνοι μιλούν άλλοσπως. τζαι τζίηνοι είναι τζαι πιο φτωσιοί. Εν τζαι σημαίνει βεβαίως ότι επειδή μιλούν διαφορετικά πρέπει αναγκαστικά να δερτούν. τζαι στα ιδιωτικά σχολεία έσιει δικούς μας τζαι ξένους. Τζαι έστω αν στα διαλλειματα οι κυπραιοί εννά κουλιάζουν με τους κυπραιούς, οι εγγλεζοκυπραιοί μεταξύ τους, όπως οι ρώσοι, οι άραβες κλπ, τουλάχιστο τζαμέδεν δέρνουνται... ακόμα.... μπόρει ναν επειδή εν παραπάνω η λίρα τζαμέ.....
όπως τζαι να σιει, η φτώχια που τη μια, και ανυπαρξία συννεόησης εν εύκολο να δημιουργήσει ομάδες, τζαι από τες ομάδες συγκρούσεις στο μέρος τζίηνο της κοινωνίας, που έτσι αλλιώς από ανέκαθεν είναι πιο βίαιο - στη νεολαία. Τουλάχιστό τζίηνο που έσιεί να κάμει η υπόλοιπη κοινωνία και πολιτεία είναι μεν άφκει φυτίλια.
Και ποιος τα άφκει. πρώτον το σχολείο το ίδιο, τζαι δεύτερο οι τσεκολόγοι.
ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του λοίζου αντωνίου στην αλήθεια, που αν όντως είναι έτσι τότε γιατί απορούμε:
"Προσέξτε το αυτό: Οι αραβόφωνοι μαθητές του Λυκείου της Βεργίνας, δεν ήταν μαθητές με κανονικό καθεστώς. Ήταν μαθητές- ακροατές. (!!!!)
Μαθητές ακροατές είναι εκείνα τα παιδιά που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα και δεν έχουμε στοιχεία για το επίπεδο των γνώσεών τους σε κάθε μάθημα. Τους μαθητές αυτούς τους ρίχνουμε σε τάξεις «κανονικών μαθητών» και τους υποχρεώνουμε να παρακολουθήσουν όλα τα μαθήματα που παρακολουθούν οι άλλοι. Οι καθηγητές, σε αυτά τα παιδιά, δεν βάζουν βαθμούς και δεν τα αξιολογούν με κάποιο τρόπο.
Απλώς οι μαθητές-ακροατές, τον επόμενο χρόνο έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στα τμήματα ως «κανονικοί μαθητές».
Ελάτε τώρα στη θέση ενός μαθητή-ακροατή. Είστε 16 χρόνων σε ελληνικό σχολείο, μιλάτε μόνο αραβικά και στην έδρα μία φιλόλογος διδάσκει Σεφέρη ή ένας φυσικός εξηγεί τους νόμους του Νεύτωνα. Εσείς τι θα κάνατε;
Αυτό που γίνεται σχεδόν σε κάθε σχολείο που λειτουργεί ο θεσμός: Οι μαθητές αυτοί καταντούν τα καρκινώματα του σχολείου. Πρόκειται για ένα θεσμό που από μόνος του αποτελεί το άλλοθι στην έλλειψη πολιτικής σχολικής υποδοχής των ξένων, αλλόγλωσσων μαθητών.
Αν οι μαθητές ακροατές είναι ελάχιστοι, μονοψήφιος ίσως αριθμός, το πρόβλημα ελέγχεται. Αν είναι περισσότεροι, συχνά ξεφεύγει. "
http://www.alitheiaportal.com/alitheia/koinonia/mathetes-akroates-karkinomata-sta-skholeia.html
αν εν έτσι που λειτουργούν τα σχολεία, δεν μπορώ να καταλάβω τι επεριμέναμε να συμβεί !
το δεύτερο είναι οι τσεκολογία. Η οποία είναι ένα θέμα από μόνη της, αλλά αφού εφτάσαμε στο σημείο να δερνούμαστε, πρέπει να το αναφέρουμε.
Ίσως είναι το πιο αισχρό, το πιο σιχαμερό θέμα που αναδείχθηκε τη περασμένη χρονιά.
Το οποίο έχει ένα σωρό παράλογα, ένα σωρό αντιφάσεις - και όμως πουλά.
Πως οδηγεί, η τσεκολογία στη βία ; Μα είναι απλό. θυμούμαι μια συζήτηση στην εκπομπή της ειρήνης:
Κουλίας : Πιανούν 2,500 ευρώ το μήνα. έρκουνται τζαι κάμνουν που 5-6 κοπελλουθκια ο καθένας. έρκουνται τζαι φέρνουν που 2 γενέτζιες ο καθένας, τζαι πρέπει εμείς να τους έβρουμε που θκύο σπίθια.
Βαρνάβας; Με έτσι ποσά οι πολίτες δίκαια προκαλούνται. Τι θα πει ο συνταξιούχος που πιάνει 300 ευρώ, τζαι ο πρόσφυγας, τζαι ελληνοκύπριος άπορος ;
Θεμιστοκλέους: Εγώ προειδοποιώ ότι αν δεν αλλάξουμε πολιτική θα έχουμε και άλλα επισόδια βίας.
Να πως όδηγεις το κόσμο στη βία. Δεν χρειάζεται να πεις, εν πουστόμαυροί, εν κιλλήντζιροι. Δεν χρειάζεται να πεις: εφκάτε δέρτε τους, τους τζεγκένιες. Δεν τους χρωστούμε τίποτε τζαι τρων μας τες λίρες μας. Εν τζαι εν ανάγκη να το πεις έτσι, για ανοίξεις το δρόμο προς τη βία.
Γιατί ;
γιατί ο πρώτος χρησιμοποιεί συχνά και ασύστολα τον πλυθηντικό. Βρίσκει τες ακραίες περιπτώσεις, χωρίς να αναφαίρει ότι αυτό προνοεί ο νόμος που τζαι τζίηνος εψήφισε, χωρίς να αναφαίρει τι διάστημα καλύπτει το τσέκι που ανεμίζει....... αλλά το χειρότερο χωρίς ποτέ να λέει άλλο νούμερο. Και βεβαίως χωρίς ποτέ κανένας δημοσιογράφος να του θέτει το ερώτημα. είναι συγκλονιστικό ότι για κανένα δημοσιογράφο δεν είναι σημαντικό το ερώτημα, πόσοι πιάνουν 2500 ευρώ, πόσοι έχουν 5-6 κοπελλούθκια, πόσοι έχουν 2 γενέτζιες. Γιατί αυτή είναι η δύναμη του φακού. Άμαν φκεις τζαι πεις πιάνουν, κάμνουν, φέρνουν..... αμέσως τους έτσουβάιασες ούλους μαζί. Ακόμα τζαι αν κάποιοι εκμεταλεύκουνται το σύστημα, με τη συστηματική χρήση του πλυθηντικού έχεις απονομιμοποιήσει όλους τους πολιτικούς πρόσφυγες. έχεις είδη δημιουργήσει τον εχθρό.
Οι άλλοι δύο το μόνο που κάμνουν είναι να διούν νομιμοποίηση στη βία। Γιατί όταν λέεις δίκαια προκαλούνται οι υπόλοιποι που δεν πιάνουν τόσα, ε, τότε η βία έχει πλέον νομιμοποιηθεί ! εν κοντά στο νου। Από ανέκαθεν ο αδικημένος έχει το δικαίωμα στη βία। Η βία του αδικημένου είναι πάντα δικαιολογημένη, έστω τζι αν το απαγορεύει ο νόμος। Είτε απελευθεροτικός είναι, είτε εργασικός είναι, είτε ενάτνια σε διακρίσεις είναι ο αγώνας τους αδικημένου πάντα εδικαιλογούσε τη βία।
Αν τζαι τούτη συχνα γίνεται φτηνή δικαιολογία - από τους ανθρωπιστικούς βομαβρδισμούς, μέχρι στα σωματία που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη βία των φιλάθλων τους με το "μας προκάλεσε ο διαιτητής" - η βία όταν εξασκηθεί, ψάχνει να έβρει νομιμοποίηση σε μια αδικία। Στη δική μας περίπτωση, αφού πείσουμε το κόσμο ότι αδικείται , αφού πείσουμε το κόσμο ότι δίκαια προκαλείται, φκαίνουμε τζαι προειδοποιούμε για βία - a self fullfilling prophecy।
Γιατί εσύ δεν προκαλείσαι από τα επιδόματα των μεταναστών ;
Ε, όχι κύριε δεν προκαλούμαι.
Αλλά αυτό θα είναι το θέμα της επόμενης ανάρτησης.
Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011
αίγυπτος και όλιγον από τα δικά μας
εξεκίνησα να το γράφω πριν πέσει ο μουμπάρακ. αίστο θέλω τζαι ώρα να γράψω. στο μεταξύ έπεσε τζαι οι εξελίξεις τρέχουν πιο γλήορα που εμένα. που την άλλη ήταν τζαι δύσκολο το γράψιμο, αν λάβεις υπόψη ότι ούτε ένα βιβλιο για την αίγυπτο δεν εθκιαβασαμε. τα σχόλια είναι προιον μιας διώρης αναζήτησης στο ιντερνετ. κατά συνέπεια ελλειπή.....
καταρχή δεν ξέρουμε ακριβώς ποιο είναι το υποκείμενο της εξέγερσης. Είναι και η νεολαία η οποία στην αίγυπτο είναι τεράστια και με μορφωτικό επίπεδο να ανεβαίνει, είναι και η μουλμανική αδελφότητα, είναι και οι χριστιανοί, είναι και οι γυναίκες με τα τζην και οι γυναίκες με τες μαντήλες, είναι και οι μπλογκερς.... είναι κυρίως άνθρωποι των πόλεων..... τωρά ταξικά τι να σας πω; Δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει τους ανταποκρίτες, Δεν ξέρω καν ποιές είναι οι τάξεις στην αίγυπτο. Σϊγουρα υπάρχει φτώχεια και σίγουρα έχει οδηγήσει το κόσμο στους δρόμους. Δεν ξέρω ποιές άλλες τάξεις υπάρχουν, και δεν ξέρω ποια πλευρά υποστηρίζει το κεφάλαιο. Δεν ξέρω καν αν υπάρχει κεφάλαιο ή μόνο μια μικρή ελιτ γύρω που το μουμπάρακ που πίνει το αίμα του λαού. Οι μόνοι - σύμφωνα πάντα με τες εικόνες - που στηρίζουν τον μουμπάρακ είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι - ή τουλάχιστον μέρος αυτών: οι μπάτσοι. Αν και, το πρώτο που ανακοίνωσε ο μουμπάρακ είναι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της τάξης του 15% .. ο στρατός δε, κάμνει τη πάπια, παριστάνει τον εγγυητή της ενότητας. έχει τη δυναμη και την ελάχιστη ευφυεία, να χειριστεί το θέμα με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμείενι στη εξουσία είτε έτσι είτε ελλιώς..... τελικά ο στρατός πήρε την εξουσία, και πλέον κανένας δεν ξέρει ποιοι είναι οι στόχοι του. φαίνεται ότι είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να μην παραμείνουν στην εξουσία και να προχωρήσουν σε εκλογές. θα δείξει πόση ανάμειξη τελικά θα έχουν στη πολιτική ζωή της αιγύπρου στη μετα-μουμπάρακ εποχή. πάντως ενώ επαρουσιάζετουν ως εγγυητής, ενώ εν τζίηνοι που τελικά ανατρέψαν τον μουμπάρακ, δεν φαίνεται να επείσαν το κόσμο (ή τουλάχιστο μέρος του) να φύει που τους δρόμους
Τι μπορούν να θέλουν τούτοι ούλλοι ; Σίγουρα ξέρουν τι δεν θέλουν.Δεν θέλουν τον μουμπάρακ. Τα ελάχιστα αιτήματα τους είναι να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι, να υπάρξουν δημοκρατικές άλλαγες, να υπάρχει ελευθερία του τύπου. Παραπάνω δεν ξέρουν, ή τουλάχιστον δεν ξέρουμε, και σίγουρα δεν θέλουν ούλλοι το ίδιο.... Τώρα που έφυγε ο μουμπάρακ βλέπουμε σιγά σιγά τες διαφορές τους. Κάποιοι δεν θέλουν το στρατό και συνεχίζουν να διαμαρτύρουνται - ενώ ακόμα τζαι κάποιοι μπλογκερς εμπήκαν σε συζητήσεις με τους στρατιωτικούς.
εν τζαι εν απαραίτητα κακή τούτη η ανομοιομορφία. Φτάνει να υπάρχει μια μινιμουμ θέληση για συναίνεση. είδωμεν.
Η οικονομία
Η οικονομία είναι επίσης κάτι που λαμβάνουμε συγκεγχιμένες πληροφορίες. Όπωσδηποτε υπάρχει ψηλή ανεργία, η οποία σε συνδιασμό σε το ότι πάνω που τους μισούς είναι νεολαίοι και ότι αρκετοί που τούτους είναι και μορφωμένοι, σίγουρα δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα. Όπωσδήποτε μετά το 90 εξεκίνησε μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, η οποία δεν ξέρουμε πόσο μεγάλη ήταν. . Στην οποία τα νεοφιλελευθερα ΜΜΕ χρεώνουν την ανάπτυξη που είχε η αίγυπτος μέχρι το 2008 και τα αριστερίζοντα ΜΜΕ για τη κρίση μέχρι και το 2008. Αν και παρά την ανάπτυξη, η ανισότητα στο εισόδημα ήταν τεράστια. Σϊγουρα, υπάρχει φτώχεια. Σϊγουρα οι αυξήσεις σε τιμών βασικών αγαθών είναι τεράστιο πρόβλημα. Κάπου αλλού έλεγε ότι αν η οικονομία μεγαλώνει 3% το χρόνο και ο πλυθησμός με τον ίδιο ρυθμό πως να αυξηθούν οι μισθοί ;
Πολλά παραπάνω δεν ξέρουμε. ή τουλάχιστο δεν έχω ώρα για να ψάξω, Δεν είμαι σίγουρος αν μπορώ να τα ρίξω έτσι απλά στο καπιταλισμό. Ο οποίος όντως ευθύνεται για ένα σωρό προβλήματα στο κόσμο, και σίγουρα για την αύξηση στη τιμή των βασικών αγαθών....... αλλά κάτι τέθκιες χώρες, με τέθκοια ιστορία και τέτοιου είδους πολιτέυματα, δεν νομίζω να μπορούν να χαρακτιριστούν ως καπιταλιστικές. Δεν είναι ακριβώς αυτό που θα ορίζαμε ως το απαραίτητο προηγούμενο στάδιο του σοσιαλισμού.Τουλάχιστο όχι σαν τον αμερικάνικο. Τουλάχιστο όχι σαν τον γερμανικό. Φαίνεται μάλλον να είναι ένας δικτάτορας που σάζει τους δικούς του. ούτε καν οικονομία δεν μπορείς να το πεις, έστω τζι αν οι ηλίθιοι νεοφιλελεύθεροι με το που εννα ακούσουν ότι ένα κράτος έχει "ανάπτυξη" και κάμνει "ιδιοτικοποιήσεις" παθαίνουν απανωτούς οργασμούς - που δεν τους αφήνει να αντιληφθούν τέτοιου είδους εξεγέρσεις.
Που την άλλη....
και γω λέω. Ας δεκτούμε ότι φταίει ο καπιταλισμός. Πες ότι υπήρχε μια δυνατή αριστερά. Στα χάλια που είναι η οικονομία της αιγύπτου δεν ξέρω τι θα έκαμνε. Που θα εργοδόταν τζίηνους ούλλους τους ανέργους, με τι μισθό ; τζαι που θα βρισκε τα λεφτά ;
Η μουσουλμανική αδελφότητα.
έβλαψεν πολλά την αντίληψη των δυτικών η 9/11. Δεν θωρουν τη στραβάρα τους. Ακόμα και ο ομπάμιας εθύμωσεν της ΣΙΑς γιατί δεν επρόβλεψε τη πτώση του μουμπάρακ. Μα πως να τη προβλέψουν ; Γιατί τη πτώση του ανατολικού μπλογκ επροβλέψαν την ; 'Ασε που εμείς δακάτω θεωρούμε τους αμερικάνους ότι έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν ότι συνομωσία βάλουν στο νου τους.
Το μαγαλύτερο λάθος είναι ότι ετσουβαλιάσαν ούλλους του μουσουλμάνους σε ένα "αραβικός κόσμος". Και όλα τα μουσουλμανικά κόμματα ως πιθανούς τρομοκράτες. Η μουσουλμανική αδελφότητα, αν τζαι ήταν παλιά πιο ριζοσπαστική, δεν φαίνεται να έχει τάσεις παρόμοιες με τους ιρανούς. είναι πάρα πολλά ενδιαφέρον η δομή τους, που έχει κάποια στοιχεία με ΑΚΠ, χεζπολλαχ τζαι χαμάς αλλά τζαι διαφορές κυρίως με τες τελευταίες δύο. Καταρχή δεν είναι ακραίοι. Δεύτερον έχουν σοβαρές υποδομές. Πως ήταν παλιά τα κουμουνιστικά κόμματα, που το καθήκον σου ήταν να είσαι καθοδήγηση και να κουβαλάς στην παρανομία την εφημερίδα του κόμματος ;
ε, τούτοι οργανώνουνται γύρω που φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ. προσφέρουν σισίτια, τζαι περίθαλψη. Στοιχεία που τα έχει και το ΑΚΠ και η χαμας. Εν τζαι εν παλαβός ο κόσμος. Τωρά που ποια τάξη έρκουνται οι υποστηρικτές τους δεν εκατάφερα να το εξακριβώσω. Ούτε το οικονομικό τους πρόγαμμα του ήβρα. Σίγουρα υποστηρίζουν την ισλαμική αντίληψη όσον αφορά τη τοκογλυφία που είναι πολύ πιο ανθρώπινη σε σχέση με την καταπιεστική του καπιταλισμού. Στες 44 σελίδεα του προγράμματος τους 5-6 αφορούν τον αλλαχ. Τα παραπάνω αφορούν την οικονομία, τη διαφθορά τη κοινωνία..... κάμποσες γενικολογίες βεβαίως. Είναι ενδιαφέρον το πως αντιλαμβάνουνται τα (βασικά όπως λεν οι ίδιοι) ανθρώπινα δικαιώματα : το πρώτο είναι The right of the individual and the family of having a sufficient standard of living . το δεύτερο είναι το δικαίωμα στην υγεία το τρίτο η παιδεία ενώ το τέταρτο: The right of having a house is a social right. εν τζαι υπάρχουν με στη χάρτα έτσι δικαιώματα.
http://www.ikhwanweb.com/onlineLibrary.php
Αν τζαι σε μια χώρα με τεράστιο κράτος δεν θα ήταν παράξενο να έχουν τζαι απόψεις φιλελευθρες. Βεβαίως, άλλο να είσαι στη παρανομία τζαι να μιλάς για την οικονομία τζαι άλλο να κυβερνάς. η διαφορά μεταξύ των δύο εν τεράστια (αχεμ.... να μεν πούμε όνοματα.). Άμα πάρεις το ΑΚΠ που κυβερνά, ενώ οι πολιτικές που ακολούθησε είναι κυρίως νεοφιλελευθερες, πάλε εν τα πιο χαμηλά στρώματα που τους στηρίζουν.
Ούτε έχω πιστεί ότι αν βγουν θα κυρήξουν τη σαρία. Η κατάσταση στην οποία βρίσκουνται, όπως το ΑΚΠ αλλά σε αντίθεση με τη χαμας, τους αναγκάζει να είναι πιο προσεκτικοί. Εκαταδικάσαν την 11/9. Τα βήματα τους εν πολλά προσεκτικά. τζαι βάλουν μπροστά τη δημοκρατία. παίρνει τους να είναι (ή να το παίζουν) δημοκράτες. όπως εν τα πράματα τωρά φαίνεται να είναι εξαιρετικά τακτικιστές.
Εν ολίγοις. Οι πληροφορίες λεν ότι δεν είναι πλειοψηφία. Αλλά έχουν πολλά καλή οργανωτική δομή. Πάντως φαίνουνται ότι κάμνουν πολλά μελετημένες πολιτικές κινήσεις. Τζαι δεν βλέπω κανένα λόγο για κάποιο να τους φοβάται. Εκτός τζι αν αποδείξουν κάτι άλλο αν όντως τελικά γίνουν εξουσία. προς το παρόν φαίνεται να τους ενδιαφέρει να διατηρήσουν τες δομές τους. Εξού τζαι το ότι μόνο εκ των υστέρων εστηρίξαν τες διαδηλώσεις.
Για όλους τους υπόλοιπους που εφκήκαν στο δρόμο δεν έχουμε ιδέα. ούτε ο ουρανοκατέβατος ελ μπαραντει λέει πολλά. βεβαίως, για να είμαστε τζαι ειλικρινής. Ούτε οι εξεγέρσεις που είχαν οργανωμένο κίνημα πίσω τους αποδειξάν τίποτε καλύτερο όταν ήρταν στην εξουσία.
Θα δούμε. τελικά ο μουμπάρακ έφυε. Εν εμπορεν να μεν φύει. άμαν τον εξιχάσαν οι αμερικάνοι τζαι ο στρατός ίντα πιθανότητες είχε. Αφού τζαι τους αμερικάνους συμφέρει τους να φύει. Αν κάμουν μια πιο νουσιμη ανάλυση της αδελφότητας εν τζαι έχουν λόγους να τη φοβούνται. δεν έχουν να χάσουν τίποτε που μαι δημοκρατική αίγυπτο. θέλει απλά να μεν είσαι ρεπουπλικάνος για να μπορείς να το δεις.
όσο για το λαό, ήταν φυσικό να μην δεκτεί μεταβατική κατάσταση χωρίς να φύει ο μουμπάρακ. τα ίδια έκαμεν τους τζαι ο νάσερ. έταξεν τους να φύει, τζαι στη μεταβατική περίοδο εκαθάρισεν τους...... Ενεν τυχαίο. Έστω τζι αν ο νασσερ ήταν φιλοσοβιετικός τζαι ο μουμπάρακ φιλοαμερικάνος, δεν παύει να είναι συνέχεια του συστήματος που εδημιουργησε ο νασσερ. έτσι που εν τζαιρός να αντιληφθούμεν ότι το να στήσεις πόι μιαν φορά στους εγγλέζους - να γίνεις δηλαδή αντιιμπεριαλιστής, τζαι να κάμεις τζαι μιαν εθνικοποίηση δεν φτάνει. Πρέπει να μπορείς να κάμεις μιαν οικονομία που να μπορεί να λειτουργεί - τζαι η εθνικοποίηση μονο ως ένα σημείο θα σε πάρει. πρέπει να μπορεί να δέχεσαι την αντιπολίτευση. πρέπει να μπορείς να κυβερνας 10 - 15 χρόνια τζαι σε κάποια φάση να παρετάς. Δεν έσιει ένα επαναστάτη που να μην έφυε που την εξουσία ή μες το σεντουτζι ή με λαική εξέγερση. πως καταφέρνουν μια ιδεολογία που βασίζεται στη συλλογικότητα να τη προσωποποιούν τόσο δεν εκαταλαβα ποτέ μου.
Στα ξεκουμπίδια μουμπάρακ. Δεν μπορώ να κάμω καμία πρόβλεψη. ούτε ξέρω τι θα κάμουν οι αιγύπτιοι που δαμέ τζαι δα. ούτε ξέρω τι θα μπορούσαν να κάμουν. πάντως σίγουρα θα είναι καλύτερα. έστω τζαι σε τζίην τη ΄λίην ελευθερία.
πάντως ο ιός είναι κολλητικός. Τζαι δεν αφορά μόνο φιλοαμερικανικά καθεστώτα. εξαναξεκινήσαν στο ιραν - που τζαι τζαμέ αν οι αμερικάνοι δεν ήταν τόσο μαννοί να ανακατώνουνται συνέχεια ο λαός θα τους ανατρέψει αργά ή γλίορα. πιάνει τζαι γυρίν ο άλλος αντιαμερικάνος - ο κατνάφης. Αλλά τζαι στην υεμένη ψήνουνται τζαι στη συρία, τζαι στο μπαχρειν τζαι συνεχίζουν στην τυνησία.
έτσι για να σταματήσουν τζαι τζίηνες οι βλακίες, για την ιδιατερότητα του αραβικού κόσμου. ο κόσμος εξεγείρεται. τζαι στες παραπάνω περιοχές μιλούμε για εξεγέρσεις - χωρίς ακραία επίπεδα βίας. βεβαίως στις παραπάνω περιοχές ακόμα έχουμε το δικτάτορα εναντίον του λαού. η δυσκολία είναι άμαν εννα ξεκινήσει η δημοκρατική διαδικασία. εν τζαι εν εύκολο πράμα η δημοκρατία, τζαι ο δρόμος που οδηγείς σε τζίηνη τη κατεύθυνση τις παραπάνω φορές δεν ήταν ειρηνικός. η βία εύκολα μπορεί να προκύψει στη μετα-δικτάτορα εποχή. όταν αντίπαλες παρατάξεις θα θέλουν την εξουσία τζαι η μια θα κόψει έξω...... τζαι η άλλη θα γευτεί τη γλύκα της εξουσίας.... εν τζαμέ τα δύσκολα.... είδωμεν.....
Οι τουρκοκύπριοι
έτους και τους αδελφούς.
Βεβαίως τζαι δαμέ έχουμεν ένα οικονομικό πρόβλημα που γίνεται πολιτικό. Αν τζαι δεν είναι απλό πάντα να διαχωρίσει τα δύο. Καλά μεν φανταστείτε ότι έχουμε κάτι αντίστοιχο του 2003. Οι τκ το εκφράσαν 100αδες φορές. Δεν εμπιστέφκουνται ούτε τη τουρκία ούτε εμάς. Τζαι κανένας που τους θκύο δεν αναρωτιέται γιατί.
Τζαι επειδή κάποιοι του αποριπτικού χώρου δείχνουν τζαι τάχα μου συμπάθεια, να τους πληροφορήσει κάποιος ότι ακόμα τζαι τζίηνοι που διαδηλώνουν ενάντια στη τουρκία πάλε ΔΔΟ που θέλουν. έστω τζι αν τους καταπιέζει η τουρκία, δεν είναι παλαβοί να έρτουν τους κυβερνούμεν εμείς στο ένας- άνθρωπος μια ψήφος.
τα οικονομικά είναι επίσης ενδιαφέρον. Τα κατεχόμενα είναι μαι ιδιορυθμη οικονομία. Παρασιτική, με έναν τεράστιο δημόσιο τομέα, ακραία πελατιακή με κάμποσες παρανομοίες. τωρά φαίνεται να ανακατώθηκε τζαι το τουρκικό κεφάλαιο - τζαι το τκ δεν μπορεί να το συναγωνιστεί. τζαι η τουρκία είπεν εγώ δεν θέλω πιον να την πιερώνω. Αύριο που να ερτει η λύση (ε πε αλλόνα ρε), πως θα δουλέψει τούτο το πράμα; ούτε μας κόφτει. Μονο δηλώσεις ενάντια στη τουρκία ξέρουμε να κάμνουμε. μόνο για σχέδιο να μιλούμε. όξα είμαστε με τη ψευδαίσθηση ότι για όλα τα οικονομικά προβλήματα των κατεχομένων φταίει το εμπάργκο. Εμάθαν να μεν παλανσαρουν τους προυπολογισμούς τζαι να ρτει το δίλημμα να σε έβρει αύριο. Δεν έχει σημασία αν τούτη τη κατάσταση την εδημιουργησε η τουρκία. το ερώτημα θα είναι αύριο τζαμέ. ποιος θα καλύψει τους μισθούς τους. Η τουρκία ; Θα γίνουν εξαρτώμενοι της. είναι σαν να την ξαναβάλεις μες τα πόθκια σου. Εμείς ; με πολιτικά ανταλάγματα; Σιγά μεν δεχτούμε. Δαμέ ένα σαντουιτς τρων τα μωρά τζαι θέλουμεν να τους κοψουμε. ¨Οξα εννα παριστάνουμεν εμείς το ΔΝΤ, τζαι εννά τους πούμε είσαστε τεμπέληδες, πρέπει να μειωσετε τους μισθούς σας. Και να τους εχθρούς της λύσης..... και τκ και αριστεροί...... Αλήθεια η αριστερά ποιά θα ήταν η θέση της ;
Δεν παυει όμως να είναι το πιο μαχητικό κομμάτι τούτου του τόπου. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω αλλά θα ήθελα έστω τζαι για λίον να παρευρεθώ. έτσι για νω δω κάποιον μεσ τούντο τόπο που εξεγείρεται. έτσι για να ποθαυμάσω κάποιους πραγμάτικούς εκπαιδευτικούς...... αφού ποδά εν έσιει...... έστω τζι αν έπαψα να τρέφω ελπίδες..... θέλω να πάω να τους δω.
καταρχή δεν ξέρουμε ακριβώς ποιο είναι το υποκείμενο της εξέγερσης. Είναι και η νεολαία η οποία στην αίγυπτο είναι τεράστια και με μορφωτικό επίπεδο να ανεβαίνει, είναι και η μουλμανική αδελφότητα, είναι και οι χριστιανοί, είναι και οι γυναίκες με τα τζην και οι γυναίκες με τες μαντήλες, είναι και οι μπλογκερς.... είναι κυρίως άνθρωποι των πόλεων..... τωρά ταξικά τι να σας πω; Δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει τους ανταποκρίτες, Δεν ξέρω καν ποιές είναι οι τάξεις στην αίγυπτο. Σϊγουρα υπάρχει φτώχεια και σίγουρα έχει οδηγήσει το κόσμο στους δρόμους. Δεν ξέρω ποιές άλλες τάξεις υπάρχουν, και δεν ξέρω ποια πλευρά υποστηρίζει το κεφάλαιο. Δεν ξέρω καν αν υπάρχει κεφάλαιο ή μόνο μια μικρή ελιτ γύρω που το μουμπάρακ που πίνει το αίμα του λαού. Οι μόνοι - σύμφωνα πάντα με τες εικόνες - που στηρίζουν τον μουμπάρακ είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι - ή τουλάχιστον μέρος αυτών: οι μπάτσοι. Αν και, το πρώτο που ανακοίνωσε ο μουμπάρακ είναι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της τάξης του 15% .. ο στρατός δε, κάμνει τη πάπια, παριστάνει τον εγγυητή της ενότητας. έχει τη δυναμη και την ελάχιστη ευφυεία, να χειριστεί το θέμα με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμείενι στη εξουσία είτε έτσι είτε ελλιώς..... τελικά ο στρατός πήρε την εξουσία, και πλέον κανένας δεν ξέρει ποιοι είναι οι στόχοι του. φαίνεται ότι είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να μην παραμείνουν στην εξουσία και να προχωρήσουν σε εκλογές. θα δείξει πόση ανάμειξη τελικά θα έχουν στη πολιτική ζωή της αιγύπρου στη μετα-μουμπάρακ εποχή. πάντως ενώ επαρουσιάζετουν ως εγγυητής, ενώ εν τζίηνοι που τελικά ανατρέψαν τον μουμπάρακ, δεν φαίνεται να επείσαν το κόσμο (ή τουλάχιστο μέρος του) να φύει που τους δρόμους
Τι μπορούν να θέλουν τούτοι ούλλοι ; Σίγουρα ξέρουν τι δεν θέλουν.Δεν θέλουν τον μουμπάρακ. Τα ελάχιστα αιτήματα τους είναι να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι, να υπάρξουν δημοκρατικές άλλαγες, να υπάρχει ελευθερία του τύπου. Παραπάνω δεν ξέρουν, ή τουλάχιστον δεν ξέρουμε, και σίγουρα δεν θέλουν ούλλοι το ίδιο.... Τώρα που έφυγε ο μουμπάρακ βλέπουμε σιγά σιγά τες διαφορές τους. Κάποιοι δεν θέλουν το στρατό και συνεχίζουν να διαμαρτύρουνται - ενώ ακόμα τζαι κάποιοι μπλογκερς εμπήκαν σε συζητήσεις με τους στρατιωτικούς.
εν τζαι εν απαραίτητα κακή τούτη η ανομοιομορφία. Φτάνει να υπάρχει μια μινιμουμ θέληση για συναίνεση. είδωμεν.
Η οικονομία
Η οικονομία είναι επίσης κάτι που λαμβάνουμε συγκεγχιμένες πληροφορίες. Όπωσδηποτε υπάρχει ψηλή ανεργία, η οποία σε συνδιασμό σε το ότι πάνω που τους μισούς είναι νεολαίοι και ότι αρκετοί που τούτους είναι και μορφωμένοι, σίγουρα δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα. Όπωσδήποτε μετά το 90 εξεκίνησε μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, η οποία δεν ξέρουμε πόσο μεγάλη ήταν. . Στην οποία τα νεοφιλελευθερα ΜΜΕ χρεώνουν την ανάπτυξη που είχε η αίγυπτος μέχρι το 2008 και τα αριστερίζοντα ΜΜΕ για τη κρίση μέχρι και το 2008. Αν και παρά την ανάπτυξη, η ανισότητα στο εισόδημα ήταν τεράστια. Σϊγουρα, υπάρχει φτώχεια. Σϊγουρα οι αυξήσεις σε τιμών βασικών αγαθών είναι τεράστιο πρόβλημα. Κάπου αλλού έλεγε ότι αν η οικονομία μεγαλώνει 3% το χρόνο και ο πλυθησμός με τον ίδιο ρυθμό πως να αυξηθούν οι μισθοί ;
Πολλά παραπάνω δεν ξέρουμε. ή τουλάχιστο δεν έχω ώρα για να ψάξω, Δεν είμαι σίγουρος αν μπορώ να τα ρίξω έτσι απλά στο καπιταλισμό. Ο οποίος όντως ευθύνεται για ένα σωρό προβλήματα στο κόσμο, και σίγουρα για την αύξηση στη τιμή των βασικών αγαθών....... αλλά κάτι τέθκιες χώρες, με τέθκοια ιστορία και τέτοιου είδους πολιτέυματα, δεν νομίζω να μπορούν να χαρακτιριστούν ως καπιταλιστικές. Δεν είναι ακριβώς αυτό που θα ορίζαμε ως το απαραίτητο προηγούμενο στάδιο του σοσιαλισμού.Τουλάχιστο όχι σαν τον αμερικάνικο. Τουλάχιστο όχι σαν τον γερμανικό. Φαίνεται μάλλον να είναι ένας δικτάτορας που σάζει τους δικούς του. ούτε καν οικονομία δεν μπορείς να το πεις, έστω τζι αν οι ηλίθιοι νεοφιλελεύθεροι με το που εννα ακούσουν ότι ένα κράτος έχει "ανάπτυξη" και κάμνει "ιδιοτικοποιήσεις" παθαίνουν απανωτούς οργασμούς - που δεν τους αφήνει να αντιληφθούν τέτοιου είδους εξεγέρσεις.
Που την άλλη....
και γω λέω. Ας δεκτούμε ότι φταίει ο καπιταλισμός. Πες ότι υπήρχε μια δυνατή αριστερά. Στα χάλια που είναι η οικονομία της αιγύπτου δεν ξέρω τι θα έκαμνε. Που θα εργοδόταν τζίηνους ούλλους τους ανέργους, με τι μισθό ; τζαι που θα βρισκε τα λεφτά ;
Η μουσουλμανική αδελφότητα.
έβλαψεν πολλά την αντίληψη των δυτικών η 9/11. Δεν θωρουν τη στραβάρα τους. Ακόμα και ο ομπάμιας εθύμωσεν της ΣΙΑς γιατί δεν επρόβλεψε τη πτώση του μουμπάρακ. Μα πως να τη προβλέψουν ; Γιατί τη πτώση του ανατολικού μπλογκ επροβλέψαν την ; 'Ασε που εμείς δακάτω θεωρούμε τους αμερικάνους ότι έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν ότι συνομωσία βάλουν στο νου τους.
Το μαγαλύτερο λάθος είναι ότι ετσουβαλιάσαν ούλλους του μουσουλμάνους σε ένα "αραβικός κόσμος". Και όλα τα μουσουλμανικά κόμματα ως πιθανούς τρομοκράτες. Η μουσουλμανική αδελφότητα, αν τζαι ήταν παλιά πιο ριζοσπαστική, δεν φαίνεται να έχει τάσεις παρόμοιες με τους ιρανούς. είναι πάρα πολλά ενδιαφέρον η δομή τους, που έχει κάποια στοιχεία με ΑΚΠ, χεζπολλαχ τζαι χαμάς αλλά τζαι διαφορές κυρίως με τες τελευταίες δύο. Καταρχή δεν είναι ακραίοι. Δεύτερον έχουν σοβαρές υποδομές. Πως ήταν παλιά τα κουμουνιστικά κόμματα, που το καθήκον σου ήταν να είσαι καθοδήγηση και να κουβαλάς στην παρανομία την εφημερίδα του κόμματος ;
ε, τούτοι οργανώνουνται γύρω που φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ. προσφέρουν σισίτια, τζαι περίθαλψη. Στοιχεία που τα έχει και το ΑΚΠ και η χαμας. Εν τζαι εν παλαβός ο κόσμος. Τωρά που ποια τάξη έρκουνται οι υποστηρικτές τους δεν εκατάφερα να το εξακριβώσω. Ούτε το οικονομικό τους πρόγαμμα του ήβρα. Σίγουρα υποστηρίζουν την ισλαμική αντίληψη όσον αφορά τη τοκογλυφία που είναι πολύ πιο ανθρώπινη σε σχέση με την καταπιεστική του καπιταλισμού. Στες 44 σελίδεα του προγράμματος τους 5-6 αφορούν τον αλλαχ. Τα παραπάνω αφορούν την οικονομία, τη διαφθορά τη κοινωνία..... κάμποσες γενικολογίες βεβαίως. Είναι ενδιαφέρον το πως αντιλαμβάνουνται τα (βασικά όπως λεν οι ίδιοι) ανθρώπινα δικαιώματα : το πρώτο είναι The right of the individual and the family of having a sufficient standard of living . το δεύτερο είναι το δικαίωμα στην υγεία το τρίτο η παιδεία ενώ το τέταρτο: The right of having a house is a social right. εν τζαι υπάρχουν με στη χάρτα έτσι δικαιώματα.
http://www.ikhwanweb.com/onlineLibrary.php
Αν τζαι σε μια χώρα με τεράστιο κράτος δεν θα ήταν παράξενο να έχουν τζαι απόψεις φιλελευθρες. Βεβαίως, άλλο να είσαι στη παρανομία τζαι να μιλάς για την οικονομία τζαι άλλο να κυβερνάς. η διαφορά μεταξύ των δύο εν τεράστια (αχεμ.... να μεν πούμε όνοματα.). Άμα πάρεις το ΑΚΠ που κυβερνά, ενώ οι πολιτικές που ακολούθησε είναι κυρίως νεοφιλελευθερες, πάλε εν τα πιο χαμηλά στρώματα που τους στηρίζουν.
Ούτε έχω πιστεί ότι αν βγουν θα κυρήξουν τη σαρία. Η κατάσταση στην οποία βρίσκουνται, όπως το ΑΚΠ αλλά σε αντίθεση με τη χαμας, τους αναγκάζει να είναι πιο προσεκτικοί. Εκαταδικάσαν την 11/9. Τα βήματα τους εν πολλά προσεκτικά. τζαι βάλουν μπροστά τη δημοκρατία. παίρνει τους να είναι (ή να το παίζουν) δημοκράτες. όπως εν τα πράματα τωρά φαίνεται να είναι εξαιρετικά τακτικιστές.
Εν ολίγοις. Οι πληροφορίες λεν ότι δεν είναι πλειοψηφία. Αλλά έχουν πολλά καλή οργανωτική δομή. Πάντως φαίνουνται ότι κάμνουν πολλά μελετημένες πολιτικές κινήσεις. Τζαι δεν βλέπω κανένα λόγο για κάποιο να τους φοβάται. Εκτός τζι αν αποδείξουν κάτι άλλο αν όντως τελικά γίνουν εξουσία. προς το παρόν φαίνεται να τους ενδιαφέρει να διατηρήσουν τες δομές τους. Εξού τζαι το ότι μόνο εκ των υστέρων εστηρίξαν τες διαδηλώσεις.
Για όλους τους υπόλοιπους που εφκήκαν στο δρόμο δεν έχουμε ιδέα. ούτε ο ουρανοκατέβατος ελ μπαραντει λέει πολλά. βεβαίως, για να είμαστε τζαι ειλικρινής. Ούτε οι εξεγέρσεις που είχαν οργανωμένο κίνημα πίσω τους αποδειξάν τίποτε καλύτερο όταν ήρταν στην εξουσία.
Θα δούμε. τελικά ο μουμπάρακ έφυε. Εν εμπορεν να μεν φύει. άμαν τον εξιχάσαν οι αμερικάνοι τζαι ο στρατός ίντα πιθανότητες είχε. Αφού τζαι τους αμερικάνους συμφέρει τους να φύει. Αν κάμουν μια πιο νουσιμη ανάλυση της αδελφότητας εν τζαι έχουν λόγους να τη φοβούνται. δεν έχουν να χάσουν τίποτε που μαι δημοκρατική αίγυπτο. θέλει απλά να μεν είσαι ρεπουπλικάνος για να μπορείς να το δεις.
όσο για το λαό, ήταν φυσικό να μην δεκτεί μεταβατική κατάσταση χωρίς να φύει ο μουμπάρακ. τα ίδια έκαμεν τους τζαι ο νάσερ. έταξεν τους να φύει, τζαι στη μεταβατική περίοδο εκαθάρισεν τους...... Ενεν τυχαίο. Έστω τζι αν ο νασσερ ήταν φιλοσοβιετικός τζαι ο μουμπάρακ φιλοαμερικάνος, δεν παύει να είναι συνέχεια του συστήματος που εδημιουργησε ο νασσερ. έτσι που εν τζαιρός να αντιληφθούμεν ότι το να στήσεις πόι μιαν φορά στους εγγλέζους - να γίνεις δηλαδή αντιιμπεριαλιστής, τζαι να κάμεις τζαι μιαν εθνικοποίηση δεν φτάνει. Πρέπει να μπορείς να κάμεις μιαν οικονομία που να μπορεί να λειτουργεί - τζαι η εθνικοποίηση μονο ως ένα σημείο θα σε πάρει. πρέπει να μπορεί να δέχεσαι την αντιπολίτευση. πρέπει να μπορείς να κυβερνας 10 - 15 χρόνια τζαι σε κάποια φάση να παρετάς. Δεν έσιει ένα επαναστάτη που να μην έφυε που την εξουσία ή μες το σεντουτζι ή με λαική εξέγερση. πως καταφέρνουν μια ιδεολογία που βασίζεται στη συλλογικότητα να τη προσωποποιούν τόσο δεν εκαταλαβα ποτέ μου.
Στα ξεκουμπίδια μουμπάρακ. Δεν μπορώ να κάμω καμία πρόβλεψη. ούτε ξέρω τι θα κάμουν οι αιγύπτιοι που δαμέ τζαι δα. ούτε ξέρω τι θα μπορούσαν να κάμουν. πάντως σίγουρα θα είναι καλύτερα. έστω τζαι σε τζίην τη ΄λίην ελευθερία.
πάντως ο ιός είναι κολλητικός. Τζαι δεν αφορά μόνο φιλοαμερικανικά καθεστώτα. εξαναξεκινήσαν στο ιραν - που τζαι τζαμέ αν οι αμερικάνοι δεν ήταν τόσο μαννοί να ανακατώνουνται συνέχεια ο λαός θα τους ανατρέψει αργά ή γλίορα. πιάνει τζαι γυρίν ο άλλος αντιαμερικάνος - ο κατνάφης. Αλλά τζαι στην υεμένη ψήνουνται τζαι στη συρία, τζαι στο μπαχρειν τζαι συνεχίζουν στην τυνησία.
έτσι για να σταματήσουν τζαι τζίηνες οι βλακίες, για την ιδιατερότητα του αραβικού κόσμου. ο κόσμος εξεγείρεται. τζαι στες παραπάνω περιοχές μιλούμε για εξεγέρσεις - χωρίς ακραία επίπεδα βίας. βεβαίως στις παραπάνω περιοχές ακόμα έχουμε το δικτάτορα εναντίον του λαού. η δυσκολία είναι άμαν εννα ξεκινήσει η δημοκρατική διαδικασία. εν τζαι εν εύκολο πράμα η δημοκρατία, τζαι ο δρόμος που οδηγείς σε τζίηνη τη κατεύθυνση τις παραπάνω φορές δεν ήταν ειρηνικός. η βία εύκολα μπορεί να προκύψει στη μετα-δικτάτορα εποχή. όταν αντίπαλες παρατάξεις θα θέλουν την εξουσία τζαι η μια θα κόψει έξω...... τζαι η άλλη θα γευτεί τη γλύκα της εξουσίας.... εν τζαμέ τα δύσκολα.... είδωμεν.....
Οι τουρκοκύπριοι
έτους και τους αδελφούς.
Βεβαίως τζαι δαμέ έχουμεν ένα οικονομικό πρόβλημα που γίνεται πολιτικό. Αν τζαι δεν είναι απλό πάντα να διαχωρίσει τα δύο. Καλά μεν φανταστείτε ότι έχουμε κάτι αντίστοιχο του 2003. Οι τκ το εκφράσαν 100αδες φορές. Δεν εμπιστέφκουνται ούτε τη τουρκία ούτε εμάς. Τζαι κανένας που τους θκύο δεν αναρωτιέται γιατί.
Τζαι επειδή κάποιοι του αποριπτικού χώρου δείχνουν τζαι τάχα μου συμπάθεια, να τους πληροφορήσει κάποιος ότι ακόμα τζαι τζίηνοι που διαδηλώνουν ενάντια στη τουρκία πάλε ΔΔΟ που θέλουν. έστω τζι αν τους καταπιέζει η τουρκία, δεν είναι παλαβοί να έρτουν τους κυβερνούμεν εμείς στο ένας- άνθρωπος μια ψήφος.
τα οικονομικά είναι επίσης ενδιαφέρον. Τα κατεχόμενα είναι μαι ιδιορυθμη οικονομία. Παρασιτική, με έναν τεράστιο δημόσιο τομέα, ακραία πελατιακή με κάμποσες παρανομοίες. τωρά φαίνεται να ανακατώθηκε τζαι το τουρκικό κεφάλαιο - τζαι το τκ δεν μπορεί να το συναγωνιστεί. τζαι η τουρκία είπεν εγώ δεν θέλω πιον να την πιερώνω. Αύριο που να ερτει η λύση (ε πε αλλόνα ρε), πως θα δουλέψει τούτο το πράμα; ούτε μας κόφτει. Μονο δηλώσεις ενάντια στη τουρκία ξέρουμε να κάμνουμε. μόνο για σχέδιο να μιλούμε. όξα είμαστε με τη ψευδαίσθηση ότι για όλα τα οικονομικά προβλήματα των κατεχομένων φταίει το εμπάργκο. Εμάθαν να μεν παλανσαρουν τους προυπολογισμούς τζαι να ρτει το δίλημμα να σε έβρει αύριο. Δεν έχει σημασία αν τούτη τη κατάσταση την εδημιουργησε η τουρκία. το ερώτημα θα είναι αύριο τζαμέ. ποιος θα καλύψει τους μισθούς τους. Η τουρκία ; Θα γίνουν εξαρτώμενοι της. είναι σαν να την ξαναβάλεις μες τα πόθκια σου. Εμείς ; με πολιτικά ανταλάγματα; Σιγά μεν δεχτούμε. Δαμέ ένα σαντουιτς τρων τα μωρά τζαι θέλουμεν να τους κοψουμε. ¨Οξα εννα παριστάνουμεν εμείς το ΔΝΤ, τζαι εννά τους πούμε είσαστε τεμπέληδες, πρέπει να μειωσετε τους μισθούς σας. Και να τους εχθρούς της λύσης..... και τκ και αριστεροί...... Αλήθεια η αριστερά ποιά θα ήταν η θέση της ;
Δεν παυει όμως να είναι το πιο μαχητικό κομμάτι τούτου του τόπου. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω αλλά θα ήθελα έστω τζαι για λίον να παρευρεθώ. έτσι για νω δω κάποιον μεσ τούντο τόπο που εξεγείρεται. έτσι για να ποθαυμάσω κάποιους πραγμάτικούς εκπαιδευτικούς...... αφού ποδά εν έσιει...... έστω τζι αν έπαψα να τρέφω ελπίδες..... θέλω να πάω να τους δω.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)