η απουσία του τελευταίου καιρού οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η έλλειψη χρόνου. Αποφασίσαμε νε ξεκινήσουμε κάτι νέο, πες το χόμπυ - με την ελπίδα ότι σε κάποια φάση θα φέρει και κάποια αναγκαία ένεση στο εισόδημα. έτσι ασυνειδητα ο χρόνος εκόπηκε από το μπλογκινγκ. Κυρίως από το γράψιμο, γιατί τους φίλους συνμπλόγκερς, θα βρω λίγο χρόνο να τους διαβάσω έστω κι αν δεν λαμβάνω μέρος στις συζητήσεις.
Ο δεύτερος λόγος, είναι μια συνειδήτη αποχή από τη διαδικασία των επικείμενων εκλογών. Το τελευταίο δίμηνο έχω σταματήσει να βλέπω ειδήσεις τη νύχτα, όπως τζαι εκπομπές με υποψήφιους. ότι ακούσω άπο τα πεντάλεπτα δελτία στο ράδιο, και κυριακάτικες εφημερίδες και το πρωί πριν πάω δουλειά λίο γιουρονιους. Δοκιμάστε το, είναι απόλαυσις.
θα μου πεις μα θα σε ανενημέρωτος ;
Γιατί με το να ακούεις (ή μάλλον καλύτερα να βλέπεις ) ειδήσεις κάθε μέρα είσαι ενημερωμένος ;
Πρόσφατα εθκιέβαζα ένα βιβλίο με συζήτησεις δύο αργεντινών συγγραφέων, όπου ετέθηκε το εύλογο ερώτημα: " Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν σημαίνοντα γεγονότα κάθε μέρα ;"
Πνάστε, θκιεβάστε κανένα βιβλίο. Μα είναι αλήθεια. Πες ότι έλειπες 10 μέρες τζαι δεν άκουσες την αγγούρα που έσειρε ο πρεσιτεντ τζαι το παναύριν που ακολούθησεν, ήταν να χάσεις τίποτε ; ήταν να αλλάξει η ζωή σου ;
Με αυτό το τρόπο, ήβρα τζαι χρόνο να δω το ντοκυμανταιρ του σκαι για το 1821 - πολύ ενδιαφέρον, αξίζει το κόπο, όχι τόσο γιατί λέει κάτι νέο, αλλά γιατί τούτο που λέει γίνεται πλέον νομιμοποιημένη αντίληψη μέσα στη κοινωνία. Και το χρεοκρατία το είδα, και ήβρα και χρόνο να διαβάσω τζαι 2-3 πράγματα που ήθελα.
Που την άλλη οι ειδήσεις είναι μια αηδία. Πέρα που το γεγονός ότι οι εκλογές είναι η περίοδος της ατάκας, οι ειδησεοπαραγωγοί είναι απίστευτα πρίχτηες. Εκάμαν τες ειδήσεις να διαρκούν μιαν ώρα τζαι ένα τέταρτο - ενώ θα εμπορούσε να ήταν 15 λεπτά, άτε μισή ώρα, με αποτέλεσμα τα δελτία ειδήσεων να έχουν (μεταξύ όλων των υπόλοιπων προβλημάτων που έχουν) τα δύο εξής ηλίθια χαρακτηριστικά.
1. Αναγάγεται η ατάκα - ή να το πω διαφορετικά: η δήλωση ενός πολιτικού σε είδηση. Λοιπόν, επιτέλους κάποιος πρέπει να ενημερώσει τούτους τους συντάκτες ειδήσεων ότι δεν είναι. Αν ψηφίσει κάτι βουλή, ή αν πάρει μιαν απόφαση η εκτελεστική εξουσία - μπορείς να ισχυριστείς ότι εν είδηση..... τζαι πάλε πίνει νερό. Αλλά το να πεις ο αβέρωφ είπεν "ο χριστόφιας εν αχάπαρος" δεν απότελεί είδηση. Και το πρώτο τέταρτο των ειδήσεων σε τούτο αναλώνεται. τζαι γιατί τους παίρνει ένα τέταρτο ;
2. Γιατί κάθε δήλωση θα μου την πουν τζαι τέσσερις ή το λιγότερο τρεις φορές. Ξεκινά το δελτίο, με τους τίτλους ειδήσεων: Νέα κόντρα κυβέρνησης αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος του δησυ αποκάλεσε το πρόεδρο χριστόφια αχάπαρο (πρώτη φορά), αχάπαρος είσαι τζαι φαίνεσαι απαντα η κυβέρνηση. Ξεκινά το δελτίο, τζαι λέει η εκφωνήτρια:Αχάπαρο αποκάλεσε τον πρόεδρο χριστόφια ο αβέρωφ (δευτερη φορά) μπλα μπλα μπλα......ας δούμε το ρεπορτάζ: τζαι ξεκινά το ρεπορτάζ Αναβαίνει το θερμόμετρο στη εκλογική διαμάχη με εκατέροθεν χαρακτηρισμούς. Αχάπαρο αποκάλεσε τον πρόεδρο ο αβέρωφ νεοφύρου (τρίτη φορά)..... τζαι στό τέλος, (για τέταρτη φορά!!!!) θα μας δείξει τον αβέρωφ, ζωντανά πλέον να λέει "ο πρόεδρος εν αχάπαρος"......
Κάλα ρε, είμαι τίποτε μανός ; Μια φορά εν κανεί ; Εν ανάγκη να μου το πεις τέσσερις ; Τζαι άλλες τέσσερις για να μου πεις ότι ο άλλος είπεν του "αχάπαρος είσαι τζαι φαίνεσαι".
εν τζαι τυχαία που το φαινόμενο της ατάκας δεν έχει τελιωμό.
Δεν τους αντέχω πλέον στα παράθυρα, να μιλούν, να αλληλοδιακόπτουνται, τζαι ύστερα να κάμνουν μάθημα ο ένας του άλλου πως πρέπει να διαξάγεται ο διάλογος. Τζαι τούτες οι δηλώσεις για πράματα που ελυθήκαν: ότι τους πουν: Ισοπεδωτική κριτική, προσπάθεια υπόσκαψης του προέδρους (ε τζαι πίου ρε), η κυβέρνηση πρέπει να μάθει να ανέχεται την κριτική, την αντίθετη άποψη, εμείς είμαστε δημοκράτες, εσείς των καθεστώτων της σιβηρίας, εμείς δεν είμαστε σαν κάποιους που εφέραν τους τούρκους δακάτω.......
Γι αυτό, έκοψα το τηλεοπτικό κομμάτι των βουλευτικών, και έχω να σας ενημερώσω, ότι είναι απόλαυση. Είναι όπως τη νηστεία, που αντί να σε πιάνει η στέρηση, ανακαλύπτεις ότι αν με τρωεις μόνο κρέας νιώθεις τζαι καλύτερα.
Αλλά πέρα από το μιντιακό κομμάτι των εκλογών, τζαι επί της ουσίας πάλε.....με κρύο με βράστη. Γιατί να στηρίξω τον χριστόφια ; Για το κυπριακό ; Το μόνο αξιόλογο της διακυβέρνησης του ήταν η διασταυρούμενη ψήφος (αν μεν την ανατρέψει τζαι τζίηνη ο έρογλου). Που αντί να στηρίξει με επιχειρήματα επροσπάθαν να τη φορτώσει σε παλιές αποφάσεις του εθνικού συμβουλίου. Που τζαμέ τζαι τζει, ούτε το κλίμα άλλαξε, ούτε τη ρητορική τάσσου, τζαι απόδειξε μαζί με τον ταλάτ ότι ούτε η αριστερά μπορεί να το λύσει. Δεν θέλω να του ρίξω την αποκλειστική ευθύνη (μιλώ κυρίως για την περίοδο ταλατ - γιατί τζίηνη έπρεπε να αντιληφθεί ότι ήταν η σημαντική), αλλά δεν βρίσκω τη κριτική που του κάμνουν οι απορρηπτικοί, αρκετή δικαιολογία για να τον ψηφίσω, . Στο κάτω κάτω θερίζει ότι έσπειρε το 2003-04.
στην εσωτερική διακυβέρνηση, εν τζαι είδαμε καμιά τομή. Μια διαχείρηση του συστήματος χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Με φωτεινή εξαίρεση το συλιτζιώτη - τζαι τον νικολαίδη όσον ήταν τζαμέ. Ο παιδείας, κάτι προσπαθεί να κάμει, αλλά είτε αφήνουντον ακάλυπτο, είτε κολλά πάνω στες για χρόνια συντηριτικές αντιλήψεις του υπουργείου του, έχει και ένα υφάκι λίγο ελιτιστικό..... δεν ξέρω αν τελικά επί της ουσίας εκατάφερε ή μπορεί να καταφέρει κάτι. Για ούλλους τους υπόλοιπους - κάποιοι αδιάφοροι, κάποιοι που το μέτριο τζαι κάτω.....
Ο συναγερμός δε, είναι μια ομελέττα απόψεων τόσο στο κυπριακό όσο τζαι στην οικονομία, που, με να τους θωρείς θέλεις, με να τους ακούσεις.
Για την οικονομία να κάμω όμως ένα σχόλιο. γιατί είναι τζαι της μόδας τούντη φορά.
είναι επίσης ένας από τους τομείς που δεν αξίζει να το παρακολουθείς με τίποτε. με όρους συστήματος (άφού κανένας δεν έχει διάθεσει να μιλήσει εκτός αυτού του πλαισίου), η οικονομία των εκλογών είναι η μεγαλύτερη παπάρα. Μια κυβέρνηση, με τόσους φόρους που πιάνει, πάντα θα κάμει κάτι. Μέχρι σήμερα αν πάεις στη βόρεια ελλάδα, θα έβρεις κόσμο που θα σου πει ότι ο παπαδόπουλος τους έκαμε γεφύρκα. Εν τζαι εν ψέματα. Αφού έκαμεν τους. Εν τζαι έσσιει κυβέρνηση που εκατάφερε να μεν κάμει τίποτε. Ετσι πάντα θα μπορεί να πει: Εδόκαμεν τζαμέ, τζαι ποτζίη, τζαι τζίηνου τζαι του άλλου, τζαι αυξήσαμε τζίηνο το επίδομα, τζαι εκάμαμε τούτα τα έργα. Αλλά επειδή, ούλλα δεν μπορεί να τα κάμει, η αντιπολίτευση πάντα θα μπορεί να λέει, δεν εκάμετε τζίηνο ούτε το άλλο, τζαί αφήκετε τούντην ομάδα να πεινάσει κλπ.
Είναι ένας άνευ περιεχομένου διάλογος. Με όρους του συστήματος (το λεγόμενο opportunity cost), για να είσσιεν ο διάλογος έστω τζαι κάμια σπέρματα σοβαρότητας έπρεπε η αντιπολίτευση (π.χ. ο λευτεράκης) που θέλει να ξοθκιαστούν τζαι άλλα να μας πει, πόθεν έπρεπε να τα βρει η κυβέρνηση. Τζαι η κυβερνηση, τουλάχιστο να υπερασπιστεί ότι έδωκα τα δαμέ αντί τζιαμέ γιάτί δαμέ εν καλύτερα. Το να λαλείς μόνο, "εμείς εδώκαμεν, τζαι μάλιστα παραπάνω που τους προηγούμενους" τζαι να καρτεράς να σου πω τζαι μπράβο.....ε, συγνώμη εν τζαι που τη πούγκα σου που τα δωκες.
τζαι τούτο δεν είναι σχετικό με τούτη τη κυβέρνηση. Ο διάλογος περί οικονομίας έτσι διαξάγεται είτε τούτοι κυβερνούν είτε οι άλλοι.
τούτη τη φορά όμως έχει τζαι κάτι το ενδιαφέρον, ως προς το ότι η μισή αντιπολίτευση (αβέρωφ) τζαι η μισή συμπολίτευση (νικολάκης) αντί να ζητούν να δώκει παραπάνω, έρκουνται τζαι ζητούν που τη κυβέρνηση να κόψει!!! Τζαι τούτο βεβαίως άνευ περιεχομένου γιατί εν τζαι λαλεί κανένας πόθεν να κόψει. Άσε που εφαηθήκαν για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων (τους μόνους μισθωτούς δηλαδή που παίρνουν ένα αξιοπρεπή μισθό τζαι ακόμα έχουν δικαιώματα..... έστω τζι αν σε τσακρούν να σε εξυπηρετήσουν). Αλλά αν μεν το έκαμνε θέμα ο πολίτης, εν τζαι ήταν να μας πουν, τζίηνοι πόσα τρων που το δημόσιο.
Βεβαίως ο παράγοντας οικονομία έχει και κάποιες ενδιαφέρουσες παραμέτρους οι οποίες είναι άσχετες με τες εκλογές;
Το ακελ, χρησιμοποιεί τα εύσημα του ΔΝΤ και της Κομμισιον για να αποδείξει ότι η πολιτική που ακολουθεί είναι η σωστή.
Η ΣΕΚ προτοστατει για τα δικαιώματα των κοινοτικών εργαζόμενων !!! Τζαι στις παράγκες της λεμεσού ήταν πρώτοι και στους ρουμάνους εργοδηγούς που επροσπαθήσαν να συνδηκαλιστούν !!!! είναι ένα βήμα μπροστά!
Και η πιο ενδιαφέρον κόντρα είναι βεβαίως οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Τα κόμματα με τους πιο πολλούς δημόσιους υπάλληλους (ΔΗΚΟ ΔΗΣΥ - όχι πως το ακελ δεν εξασάλωσε τη τελευταία 8ετία), θέλουν να κόψουν μισθούς. Η αριστερά σε επίπεδο ρητορικής το απορίπτει, αλλά ο πρόεδρος καλεί την ΠΑΣΥΔΥ σε διάλογο, ενώ ο δεξιός συνδικαλιστής, χατζηπέτρου λέει ότι δεν δεσμεύεται από της περικοπές μισθών δηκο- ακελ......ε, ρε γλέντια.
Η κυβέρνηση (η οποία εκ του ασφαλούς ήξερε ότι δεν θα επέρναν η πρόταση για φορολόγηση 1% των τραπεζών), αντιστέκεται σθεναρά και βάλει και βέτο μάλιστα σε πιθανή ενιαία ευρωπαική φορολογία, που τη προτείνει μεν η κομισσιον και οι γαλλογερμανοί, αλλά ήταν ανέκαθεν πρόταση της ευρωπαικής αριστεράς. Είδες πρόεδρε, τι πρέπει να κάμεις για να σε στηρίξει ο φιλελευθερος τζαι η σημερινή ; !!
Η μόνη αξιόλογη πράξη που αναγνωρίζεται στον τραπεζίτη υπουργό μας, είναι ότι ως γνώστης του συστήματος, επήεν στες αγορές τζαι εδανείστειν πριν μας υποβαθμίσουν οι διάφοροι οίκοι. Εν ολίγοις έκατσεν τους την.
χωρίς να θέλω να ισχυριστώ βεβαίως ότι οι ιδεολογικές διαφορές είναι ανύπαρκτες, κάποια σημεία από το τελευταίο συνέδριο του ακελ, και από τις θέσεις του συναγερμού για την οικονομία είναι ενδιαφέρον.
ΑΚΕΛ:
"Η συνεχής εγρήγορση για συγκράτηση του πληθωρισμού. Η αύξηση των τιμών και η κερδοσκοπική συμπεριφορά των ολιγοπωλίων φθείρουν τα εισοδήματα των εργαζομένων." (τα γνωστά)
ενώ κατακρίνει το ΔΗΣΥ ότι
"Μ΄ αυτό τον τρόπο, έλεγαν, θα αυτορυθμιζόταν η αγορά και θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των πολιτών."
η λύση είναι:
" Η εύρυθμη λειτουργία της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, οι ενέργειες του παρατηρητηρίου τιμών και η αναβάθμιση και η σωστή λειτουργία της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών αποτελούν το θεσμικό ανάχωμα ενάντια στην κερδοσκοπία"
ενώ για τον ΔΗΣΥ πρόβλημα και λύση
" Ενίσχυση του ανταγωνισμού σε όλα τα επίπεδα της Κυπριακής αγοράς. Άρση μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και ενίσχυση ανεξαρτήτων εποπτικών αρχών όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και άλλες."
Πασχίζεις να έβρεις τη διαφορά!
Προσωπικά δεν έχω πιστεί, ότι η επιτροπή ανταγωνισμού, το παρατηρητήριο τιμών και η υπηρεσία καταναλωτή μπορούν να μειώσουν τες τιμές. Για τον απλούστατο λόγο - όπως λέει και το καταστατικό - ότι οι τρεις αυτές υπηρεσίες πιστευούν ότι αν αφεθεί η αγορά να δουλέψει σωστά, ο ανταγωνισμός θα μειώσει τις τιμές! εγώ τούντο πράμα δεν το πιστεύω.
Υπάρχει μια συμφωνία ότι
ΑΚΕΛ:
"Το μεγάλο μέγεθος της κρατικής μηχανής δημιουργεί προβλήματα."
ΔΗΣΥ
"Τρίτος άξονας του προγράμματος μας είναι η μείωση του σπάταλου κράτους".
έτσι έχουμε τον συναγερμό να προτείνει μορατόριουμ σε προσλήψεις, αυξήσεις και μειώσεις των κλιμακων για τους νεοεισερχόμενους - και το ΑΚΕΛ να περιφανεύεται ότι η κυβέρνηση Χριστόφια είναι η μόνη που μείωσε τις προσλήψεις.
το ΑΚΕΛ νιώθει περίφανό ότι
"Διαφυλάχτηκε ο θεσμός της ΑΤΑ".
ενώ ο ΔΗΣΥ
"Βελτίωση της ΑΤΑ με τρόπο που να την καθιστά πιο δίκαιη."
Τωρά κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο συνεγερμός (του φούλη) δεν θέλει να κόψει την ΑΤΑ ; όμως επί της ουσίας ο συναγερμός έχει δίκαιο. Απαραίτητη μεν η ΑΤΑ για τη διαφύλαξη της πραγματικής αξίας των εισοδημάτων, αλλά όπως είναι δομημένη διά στους πιο πλούσιους πιο πολλά. τζαι τούτο θέμα κάποτε πρέπει να θιχτεί.
Είπαμε, δεν θέλω να τους εξισώσω. ο συναγερμός εμφανέστατα είναι υπερ των ιδιοτικοποιήσεων, ενώ το ακελ είναι εναντίον..... αν και η πρώτη μεγάλη εταιρεία δημοσιου που έκλεισε, ήταν επί τούτης της διακυβέρνησης (κάποια πράματα λες τζαι συμβαίνουν σαν φάρσα). Ο συναγερμός θέλει πολεοδομικές και φορολογικές ελαφρύνσεις, δημιουργία καζίνο κλπ.
Όμως κάποια πράγματα από το συνέδριο του ακελ τωρά που τα θκιεβάζω είναι πολύ ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον γιατί, οι άλλοι εν γνωστοί νεοφιλελευθεροι.
Έτσι από το 21ο συνέδριο του ΑΚΕΛ:
"Ο εκσυγχρονισμός και η ριζική μεταρρύθμιση της τουριστικής μας πολιτικής. Χρειάζεται η επίσπευση εκτέλεσης σημαντικών έργων τουριστικής υποδομής όπως είναι οι μαρίνες τα γήπεδα γκολφ,"
Δεν ξέρω τι λεν οι οικολογοι για το θέμα, αλλά προσωπικά δεν έχω πιστεί ότι τα γκόλφ φαίρνουν τουρισμό, και ότι αξίζει το κόπο να σπαταλάς τζίηνο ούλλο το νερό για γήπεδα γκολφ. Πόσο μάλλον αφου τα γκολφ τα διαχειρίζεται έτσι τζι αλλιώς το μεγάλο κεφάλαιο.
"Η προώθηση πιο ευφάνταστης πολιτικής για μετατροπή της Κύπρου σε κέντρο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. .... Κατά συνέπεια η χώρα μας μπορεί μέσα από συντονισμένες πολιτικές να αναπτυχθεί στους τομείς των χρηματοοικονομικών, νομικών, στεγαστικών, συμβουλευτικών και άλλων υπηρεσιών"
Εν ολίγοις...... ξέπλυμα, ξέπλυμα, ξέπλυμα. :-)
Πάρα πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει το τι έδωκε η κυβέρνηση στες τράπεζες:
"4. Εξασφαλίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων €300εκ τα οποία κατατέθηκαν στις Τράπεζες για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευνοϊκά δάνεια. Ενώ η ενέργεια της Κυβέρνησης ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, οι τράπεζες δεν μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
5. Η Κυβέρνηση εξασφάλισε και κατάθεσε στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα €3δις με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας και μείωση των επιτοκίων. Η ρευστότητα βελτιώνεται τα επιτόκια δυστυχώς δε διαφοροποιούνται"
Είναι συγκλονηστικό ότι εδώκαν άνευ όρων ένα στατζίην λίρες στες τράπεζες, χωρίς να διασφαλίσουν ότι θα μειωθούν τα επιτόκια, τζαι καρτερούν που τον νεοφιλελεύθερο διοικητή της κεντρικής να τα μειώσει, τη στιγμή που
1. είναι νεοφιλελεύθερος !!!
2. το πιο βασικό εργαλείο για μείωση των επιτοκίων είναι στην ΕΚΤ.
Αλλά αφού τζαι τζίηνο στο σιέρι του να ήταν - έτσι τζι αλλιώς το επιτόκιο της ΕΚΤ, ήταν το πιο χαμηλό στην ιστορία, τζαι οι τράπεζες αντί να μειώσουν τα επιτόκια, αυξήσαν τα περιθώρεια κέρδους.
το ερώτημα είναι, εσύ που είσαι αριστερός, πως τους έδωκες τους 3 δις ΜΟΥΧΤΙΝ, χωρίς να βάλεις ένα όρο ; Ποιον καρτεράς να βάλε όρους ; Εσύ που τους εκατάθεσες που τες λιρες ΜΑΣ , τζαι είσιες ένα τεράστιο όπλο να διαπραγματευτείς - τρία ολοκληρα δις !!!! -
δεν το εδιασφάλισες τζαι γύρνεις πίσω τζαι λέεις: " επιτόκια δυστηχώς δεν διαφοροποιούνται !!! τζαι καρτεράς που τον νεοφιλελευθερο διοικητή να τα μειώσει ; !!
Α, τζαι γιατί τούντο παραμύθι πρέπει να τελιώνει, τζαι επειδή στο καταστικό γίνεται συχνή αναφορά στο συνεργατικό κινημα, είναι τζαιρός να ανοίξει τα μάθκια του το ΑΚΕΛ, γιατί όπως αυξήσαν τα περιθώρεια κέρδους οι τράπεζες, με τον ίδιο τρόπο τα αυξήσαν τζαι τα συνεργατικά. Τα επιτόκια που δεν μειόνουνται, δεν εμειωθήκαν μόνο στες τράπεζες αλλά και στα συνεργατικά.
εύχομαι σε όλους όσους θεωρούν ότι το να έρτουν πρώτοι εν κατόρθωμα, να έρτουν.
Σάββατο 30 Απριλίου 2011
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)